Afvallen lukt niet meer? Met deze 5 tips lukt het zeker wel!

Laatste update: donderdag, 13 september, 2018
afvallen lukt echt niet

Je wilt graag afvallen maar afvallen lukt niet meer? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom afvallen niet meer lukt. Maar deze komen allemaal op één punt neer:

je pakt het niet goed aan…. bewust of onbewust..

Je eet bijvoorbeeld de verkeerde voeding, probeert steeds een crash dieet of eet te weinig en sport teveel. In dit artikel laat ik je alle oorzaken zien waardoor afvallen niet meer lukt en geef natuurlijk aan wat je er aan kunt doen.

Hiermee kun ook jij makkelijk afvallen!

Je probeert steeds een crashdieet

afvallen lukt niet meer

Een crash dieet is een dieet waarbij je heel weinig calorieën op een dag mag eten. Zoals ik al liet zien in mijn artikel over een koolhydraatarm dieet is een crash dieet echt niet vol te houden..

Er komt een dag dat je het niet meer volhoud en alles eet wat los en vast zit en weer terugvalt in je oude gewoontes. De kilo’s die je bent afgevallen komen er geleidelijk weer aan en waarschijnlijk komen er zelfs weer een paar extra bij..

Als je steeds een crashdieet probeert, lukt het afvallen niet meer, omdat:

 • je lichaam zich probeert aan te passen aan de hoeveelheid calorieën die het binnen krijgt
 • het dieet tijdelijk is en je uiteindelijk weer terug gaat naar je oude eetgewoontes die het overgewicht veroorzaakt hebben

Is dit herkenbaar? Er is een hele simpele oplossing als jij steeds met een crashdieet probeert af te vallen:

stop met crash diëten…. en begin er niet meer aan!

De oplossing is om voldoende te eten van de juiste voeding. Op die manier heb je niet continue honger maar kun je wel gewoon blijven afvallen. En op deze manier kun je makkelijk afvallen.

Je moet alleen weten hoe.

Maar wat eet je dan? Ik heb een gratis dieetschema gemaakt die precies hier op ingaat. Met dit schema weet je precies wat je moet eten om af te vallen!

Als je graag willen afvallen met dit schema klik dan hieronder op de grote downloadknop om het dieetschema gratis te ontvangen:

Je sport veel maar past je voeding niet aan

Sporten is heel erg gezond. Het helpt je om:

 • even te ont stressen
 • spieren te versterken
 • sociale contacten te onderhouden
 • calorieën te verbranden

Een veelgemaakte fout van mensen die willen afvallen is om heel veel te gaan sporten en weinig te eten. Wanneer je weinig eet en veel sport dan heeft je lichaam niet voldoende energie voor de lichaamsbeweging. Het zal beginnen met het afbreken van spierweefsel om het lichaam van energie te voorzien.

Dit kan de reden zijn dat het afvallen niet meer lukt. De combinatie van veel sporten en weinig eten kan er voor zorgen dat het lichaam spieren gaat afbreken.

En dit zorgt er voor dat je stofwisseling vertraagt. Je hebt minder spierweefsel en verbruikt daarom iedere dag minder energie…

Dit is juist het tegengestelde van wat je wilt. Je wilt juist graag afvallen en je stofwisseling versnellen.

De oplossing is simpel. Als je veel sport zorgt dan voor de juiste én voldoende voeding voor het lichaam. Het lichaam heeft het gewoon nodig.

Eet veel eiwitten om je lichaam te helpen herstellen van de lichaamsinspanning. Na het sporten een proteïne shake drinken helpt ook om je lichaam voldoende eiwitten te bieden.

Afvallen lukt niet: je eet de verkeerde dingen

niet afvallen

Als het afvallen niet meer lukt dan kan het zijn dat je de verkeerde voeding eet. Eet je echt gezond?

Er zijn nog steeds mensen die denken gezond te eten met sultana’s, Unox soep, liga’s, Optimel en Becel boter. De lijst van bewerkte ongezonde producten is eindeloos. Deze producten zitten vol met zout, suiker, smaak, kleur en zoetstoffen.

Ik probeer altijd een maaltijd te maken uit onbewerkte producten zoals:

 • groente
 • fruit
 • vlees
 • eieren
 • noten

Het smaakt veel beter en is heel gezond. Het geeft je lichaam voedingsstoffen waar het iets mee kan. En je zal merken dat wanneer je écht gezond eet. Afvallen ook veel beter gaat.

Er zijn legio mensen die op deze manier al heel veel vet zijn verloren.

Om het je makkelijk te maken heb ik een weekschema gemaakt waarin precies staat wat je iedere maaltijd kunt eten! Probeer het zelf ook eens!

Afvallen lukt niet meer: je doet de verkeerde sport

ik wil afvallen maar het lukt niet

Sporten is heel goed als ondersteuning voor het afvallen. Zeker als afvallen even niet meer lukt kan sporten helpen om je lichaam weer een extra zetje te geven.

Het is wel belangrijk om op de juiste manier te sporten. Maar wat is de juiste sport om je te helpen bij afvallen? Het antwoord daarop is: variatie!

Als je altijd dezelfde sport doet of je doet altijd dezelfde fitnessoefeningen dan raakt je lichaam hieraan gewend. Als je bijvoorbeeld altijd dezelfde fitnessoefeningen doet dan worden je spieren sterker. Sterk genoeg om die specifieke oefeningen een aantal keer uit te voeren met dat gewicht. De spieren hebben zich aangepast aan die oefening en worden niet sterker dan nodig is.

Zorg dus altijd voor variatie in de oefeningen en sporten die je doet. Hierdoor blijf je continue je spieren prikkelen om zich te ontwikkelen!

Sport je bij de fitness? Doe dan eens wat andere oefeningen, wissel af met het aantal herhalingen en verhoog het gewicht eens.

Doe je een sport zoals hardlopen? Ren dan niet altijd hetzelfde rondje maar wissel af met de hoeveelheid kilometers, ren eens minder kilometers op een hoger tempo of probeer eens een high intensity interval training.

Geen zin om buiten te sporten? Je kunt ook makkelijk thuis trainen. Er zijn verschillende apparaten waarmee je gemakkelijk thuis kunt trainen zoals een crosstrainer of loopbandgoede spinningbike voor thuis of een roeiapparaat voor thuis.

Je hebt veel stress

Stress is een dik maker. Als jij veel stress in je leven hebt kan dit de reden zijn waarom afvallen niet lukt. Er gebeurt van alles met je lichaam wanneer je stress hebt. Eén daarvan is dat je lichaam het cortisol hormoon gaat aanmaken.

Het hormoon cortisol heeft een aantal vervelende effecten op het lichaam:

 • Het zorgt voor een verhoogde bloedsuikerspiegel. Het lichaam breekt hiervoor eiwitten uit het spierweefsel af. De afbraak van spierweefsel zorgt ervoor dat je stofwisseling vertraagt.
 • Het onderdrukt tijdelijk het immuunsysteem.

Wanneer je veel stress in je leven hebt dan is er kans dat je lichaam in een constante staat van stress terechtkomt. De effecten hiervan op je gezondheid zijn heel vervelend:

 • spierafbraak
 • diabetes en overgewicht
 • vermoeidheid en slapeloosheid
 • depressie
 • negatieve effecten op de spijsvertering
 • verminderde werking van het immuunsysteem
 • hart- en vaatziekten

Niet kunnen afvallen kan dus te maken hebben met stress. Heb jij een stressvol leven? Probeer dan de oorzaak van de stress weg te nemen.

Dat is niet altijd eenvoudig. Maar wel goed voor je gezondheid en gewicht!

Kun je de oorzaak van de stress niet wegnemen? Probeer dan te ontstressen door bijvoorbeeld te sporten, wandelen of te mediteren.

Photo credit: carrot, blue berries