Zo vind je de beste action camera

Ben je graag buiten actief bezig en wil je je avontuurlijke sportieve activiteiten vastleggen, dan is de action cam onmisbaar. Of je nu houdt van wandelen, fietsen, surfen of skateboarden, er is een action camera voor elke sporter.

De actie camera onderscheidt zich van een normale filmcamera, doordat deze zo robuust is, dat hij bestand is tegen het ruige gebruik tijdens het sporten. Dus tegen de schokken, het trillen of ergens tegenaan komen. Ook het weer is geen probleem, want de meeste zijn waterdicht. Action camera’s zijn een stuk kleiner dan gewone camera’s, waardoor ze je niet in de weg zitten bij je bezigheden. Wat je ook gaat doen, de action camera kan mee.

Een action cam kopen: waar let je op?

Voor je een action camera gaat kopen is het handig om te bedenken wat je er mee wilt doen. Welke sport ga je het meeste beoefenen en waar moet je action cam tegen bestand zijn? Wat zijn je eisen wat betreft beeldkwaliteit, geheugen en waterdichtheid?

De bekendste merken action camera’s zijn GoPro, Nikkei, Sony en Salora. Deze bedrijven hebben allemaal meerdere types camera’s op de markt in verschillende prijscategorieën.

Lees de volgende punten en kom er zo achter welke action camera voor jou geschikt is:

action-camera-bevestiging-min

Bevestiging

Afhankelijk van welke sport je doet, kun je kiezen voor een bepaalde soort bevestigingskits (mounts). Om te zorgen dat je je handen vrij houdt, kan de camera hiermee bevestigd worden op jezelf of je voertuig. Er zijn mounts om de action cam op je helm vast te maken, op je fietsstuur, op de auto, je jas of je surfplank. Bij sommige camera’s wordt al een mount mee geleverd, maar vaak zul je hem los moeten bij bestellen. 

Er zitten voor- en nadelen aan bepaalde mounts. Denk bijvoorbeeld aan een camera op je fietsstuur: deze zal mee kunnen trillen, maar geeft een mooi perspectief. Met een camera op de borst krijg je een stabieler beeld, maar je kunt de camera niet draaien. Een camera op je hoofd geeft een mooi overzichtsbeeld. Maar hier kan je haar door het beeld waaien en de strap kan schuiven op een gladde helm. Het is dus zaak de plus- en minpunten van elke mount tegen elkaar af te wegen.

action-camera-duurzaamheid-min

Duurzaamheid

Je wilt graag een action camera die lang mee gaat. Hij moet dan bestand zijn tegen het wat ruige gebruik in de buitenlucht. Schokken, trillen, vies worden, regen, hitte of kou. Kies een action cam die om kan gaan met wat je er mee van plan bent. Vooral bij watersporten is het belangrijk te letten op waterdichtheid. Controleer of het niet gaat om spatwaterdicht en tot op hoeveel meter onder water de acie camera waterdicht is.

action-camera-resolutie-min

Resolutie

Het is natuurlijk leuk als je camera scherpe beelden schiet. Er zijn al action camera’s die Full HD kunnen filmen. Maar bedenk wel dat hoe hoger de kwaliteit van de beelden is, hoe sneller je accu leeg gaat en hoe meer ruimte de film inneemt op de geheugenkaart. De action camera is klein, dat betekent dat er niet een heel grote accu in zit. Dus wil je veel kunnen filmen in een wat lagere kwaliteit of minder filmen, maar in hoge kwaliteit? Verder is het meestal ook mogelijk om zelf de kwaliteit in te stellen op je camera, dus met een Full HD camera kun je in een lagere resolutie filmen.

action-camera-gewicht-min

Gewicht

Het gewicht van je action camera is bepalend voor hoe comfortabel deze draagt en hoe gemakkelijk je hem meeneemt. Tijdens het sporten is het vervelend om extra gewicht mee te moeten dragen. Vooral als je de camera op je hoofd draagt, dan zou hij je uit balans kunnen brengen of sneller verschuiven. Het gewicht van de camera’s is vaak klein, maar er zit toch wel verschil tussen. Een van de GoPro camera’s weegt nog geen 100 gram, terwijl een camera van Salora 500 gram weegt. Deze heeft dan ook een grote accu.

action-camera-bediening-min

Bediening

Er zijn meerdere soorten bediening mogelijk voor action camera’s. Natuurlijk zou je een action cam met knoppen kunnen kiezen, maar dat is niet altijd het meest logische. Afhankelijk van waar je de camera bevestigt, kan het zijn dat deze niet zo makkelijk bereikbaar is (bijvoorbeeld op je hoofd of buiten op de auto). En je wilt toch instellingen kunnen veranderen.

Bij sommige camera’s wordt een afstandbediening bijgeleverd of die kun je er los bijkopen. Het is ook mogelijk je camera met je smartphone bedienen, als deze wifi of bluetooth ondersteunt. Hiervoor dien je dan een app te downloaden. Bediening op je telefoon geeft je dus de mogelijkheid je camera te bedienen, zonder deze helemaal van je hoofd te halen.

action-camera-geheugen-min

Geheugen

Het interne geheugen van een action camera is over het algemeen heel beperkt. Je kunt beter extra geheugen aanschaffen in de vorm van een micro SD-kaart of een SD-kaart. Let op of het geheugen compatibel is met je camera, het kan zijn dat hij maximaal 32 of 64 Gb ondersteunt. Extra geheugen is vooral onmisbaar als je in een hoge resolutie wilt filmen.

action-camera-beeldhoek-min

Beeldhoek

Een verschil met gewone camera’s is, dat action camera’s over een groothoeklens beschikken. Ze filmen over het algemeen met een kijkhoek van 160 of 170 graden. Tien graden meer of minder maakt veel verschil, dus het is belangrijk uit te zoeken wat jij een mooi beeld vindt. Door deze groothoek wordt een groot deel van de omgeving gefilmd, zodat je altijd veel van het landschap ziet. Hoe groot de beeldhoek is staat bij de camera vermeld.

action-camera-accuduur-min

Accuduur

Wat ook belangrijk is voor het gebruikscomfort is de accuduur. Deze bepaalt hoe lang je kunt filmen. Zoals eerder gezegd kun je kiezen voor action cam met een grotere accu, die meer weegt, wat invloed kan hebben op je sportprestaties, maar waarmee je lang kunt filmen. Of kies een lichtere actie camera met een kleine accu, waarmee je minder lang kunt filmen, maar die weinig weegt en die je niet voelt als je hem draagt. In de gegevens van de camera kun je zien hoe lang je ongeveer met de accu zult kunnen doen.

action-camera-FPS-min

Frames per seconde (FPS)

Het aantal frames per seconde is van belang bij het filmen op hoge resolutie. Hoe meer frames per seconde de actie camera kan filmen, hoe soepeler het beeld eruit ziet bij snelle bewegingen. Als je een camera hebt met Ultra HD (een heel hoge resolutie), gaat het aantal FPS omlaag. Zo kan de Ultra HD camera van GoPro maar 30 FPS filmen. Zet je hem op Full HD, dan gaat de FPS omhoog naar 120. Bij slowmotion is FPS ook belangrijk. Vind je het leuk om je actie in slowmotion te zien, dan is een hoge FPS nodig. De beelden kunnen dan zonder schokken vertraagd worden.

action-camera-beeldstabilisatie-min

Beeldstabilisatie

Met je action camera ga je sporten, dus je bent flink in beweging. Wat je met de camera filmt is dus over het algemeen schokkerig. Je filmt vanaf je stuur of je helm, je houdt de camera niet stil zoals normaal gesproken, wanneer je uit de hand filmt. Het is dus zeker geen overbodige luxe als je camera over beeldstabilisatie beschikt. Dit kan een deel van de wilde bewegingen compenseren en zorgt ervoor dat de beelden er rustiger uitzien.

De beeldstabilisatie (of image stabilizer) zorgt er ook voor dat het beeld er scherper uitziet. Houd er wel rekening mee dat als je dit instelt, de beeldhoek kleiner wordt. Als de camera niet over beeldstabilisatie beschikt, is dit ook geen ramp. Je kunt je filmpje naderhand ook met software bewerken, waarmee hetzelfde effect bereikt kan worden.

action-camera-delen-min

Filmpjes delen

Je filmpjes bekijken doe je meestal niet op de action camera zelf. Dat kun je doen op je computer of je smartphone. Vanaf deze apparaten is het daarna gemakkelijk om het filmpje te delen. Als je dit wilt is het handig om te controleren of jouw camera beschikt over wifi of bluetooth.

action-camera-beeldscherm-min

Scherm

Omdat action camera’s over het algemeen zo klein mogelijk worden gehouden, beschikken ze meestal niet over een LCD scherm. Zou je direct na je sportieve actie het filmpje willen bekijken, dan zou je er een moeten zoeken die dit wel heeft (alhoewel dit dus ook op een smartphone kan). Een andere reden om een scherm te willen hebben, is dat het handig kan zijn om te zien of je wel in beeld hebt wat je wilt filmen. Dit is vooral nuttig als je de camera kunt zien, zoals op je fietsstuur. Ga je de camera voornamelijk op je hoofd dragen of op een helm, dan is dit natuurlijk niet heel noodzakelijk.

action-camera-GPS-min

GPS

Als je action camera over een GPS beschikt, kun je naderhand niet alleen de film bekijken, maar ook zien waar deze gemaakt is. Verder houdt hij je snelheid bij, kun je de afgelegde afstand zien en hoogteverschillen. Houd er rekening mee dat een GPS meer vraagt van de accu en deze sneller leeg kan gaan. GPS gegevens zijn van de camera te halen met behulp van een app op je smartphone.

action-camera-waterdicht-min

Waterdicht

Het merendeel van de action camera’s is waterdicht en geschikt om te gebruiken op of rond het water, of als het regent. Wil je de action cam echt gebruiken voor onder water, controleer dan tot hoe diep de camera waterbestendig is. Sommige camera’s zijn waterdicht tot op 10 meter diepte, waarmee je bijvoorbeeld kunt snorkelen. Andere kunnen tot 60 meter diep, dus ga je duiken houd deze cijfers goed in de gaten.

action-camera-foto's-min

Foto’s

Je gaat je camera gebruiken om films mee te maken, maar zo af en toe een actiefoto is ook leuk. De meeste action cams kunnen aardig uit de voeten met foto’s, je kunt aan het aantal megapixels zien wat de mogelijkheden zijn.

action-camera-accessiores-min

Accessoires

Bij veel action camera’s kun je extra accessoires meebestellen. Denk hierbij aan een waterdichte behuizing, lensfilters, een tas voor je camera of een statief.

action-camera-slowmotion-min

Slow motion​

Met je action camera film je die momenten die eruit springen. Je bent iets spannends, iets bijzonders aan het doen en soms levert dat geweldige actiemomenten op. Als je camera met genoeg FPS filmt, kun je er een slowmotion film van maken. Daarmee geef je extra aandacht aan jouw topprestatie. Met 60 FPS kun je je film vertraagd afspelen terwijl een goede beeldkwaliteit behouden blijft. Sommige camera’s hebben een slowmotion instelling, zodat je zelf niets aan de FPS hoeft te veranderen.

action-camera-timelapse-min

Timelapse

De timelapse is eigenlijk een reeks beelden die snel achter elkaar worden afgespeeld (het aantal beelden per seconde wordt verminderd). Zo kun je iets dat lang duurt in korte tijd bekijken, bijvoorbeeld een zonsondergang of een reeks pogingen om een stunt voor elkaar te krijgen. Veel camera’s hebben hier een instellingen voor om het aantal FPS te kunnen invoeren.

De top 3 beste action cams van ​2020

Wil jij een action cam kopen? Hieronder vind je de beste action camera's van dit moment!

​Goedkoop

€99

Nikkei Extreme X6S

Nikkei Extreme X6S Goedkoop

Mijn keuze voor een goedkope action camera!

 • Beeldhoek: 170 graden
 • Videoresolutie: HD ready (720p), Full HD (1080p), Ultra HD (4K)
 • Bestendigheid: Water (60m), stof, schok
 • Wifi: Ingebouwd
 • GPS: Nee

All Round

€179

GoPro HERO

GoPro HERO Allround

Mijn keuze voor de beste allround action camera!

 • Beeldhoek: 133,6 graden
 • Videoresolutie: SXGA+, Full HD (1080p)
 • Bestendigheid: Water (10m), stof, schok
 • Wifi: Ingebouwd
 • GPS: Nee

​Compleet

€429

GoPro HERO 7 Black

GoPro HERO 7 Black Professioneel

Mijn keuze voor de beste ​alles kunner action camera!

 • Beeldhoek: 149 graden
 • Videoresolutie: HD ready (720p), Full HD (1080p), QHD, Ultra HD (4K)
 • Bestendigheid: Water (10m), stof, schok
 • Wifi: Ingebouwd
 • GPS: Ja

Tips voor het gebruiken van de action camera

Het internet staat inmiddels vol met filmpjes gemaakt met action camera’s. Hoe kun je je onderscheiden? Door te kiezen voor originele POV’s (point of views, het gezichtspunt van de camera), door een goede voorbereiding en een degelijke nabewerking. Hier volgen de beste tips om alles uit je camera te halen.

action-camera-filmpjes-min

Houd het kort

Het doel van de action camera is de actie te filmen. Je kunt hem eindeloos laten draaien, maar daarmee houd je de aandacht van je kijkers niet vast.

Je filmt natuurlijk veel meer dan je gaat gebruiken, dus wees niet bang selectief te zijn. Kies echt alleen de beelden die eruit springen, daarmee zul je meer bereiken dan “hoe meer hoe beter”.

Het beste is om uit te gaan van een video van tussen de 1 tot 3 minuten. Zorg hierbinnen voor wisselingen van scenes, van perspectief, close-ups en verschillende settings.

Bij het maken van je film zou je je moeten verplaatsen in de kijker. Wat zou jij zelf leuk vinden om te zien?

action-camera-nabewerking-min

Stabiliteit

Als je veel wilt gaan filmen met je action camera, is het verstandig te investeren in een goed statief en/of een goede mount. Een goede bevestiging helpt het trillen en schokken tijdens het filmen te verminderen.

Je zou je camera zo moeten vastmaken, dat hij zo dicht mogelijk bij het bevestigingspunt zit. 

Een mount met getande grijpers zorgt ervoor dat je camera goed vastzit en als je hier nog tape bij gebruikt heb je zo min mogelijk kans op vibraties.

Zeker als je je camera meeneemt op de motor of auto, is een extra veiligheidslijn geen overbodige luxe, om te zorgen dat je je camera niet kwijtraakt, zelfs als hij eraf zou vallen.

Kies je perspectief

De action camera geeft je alle mogelijkheden om te filmen vanuit onverwachte perspectieven. Het is dus ook leuk hiermee te experimenteren en je creativiteit te gebruiken. Natuurlijk kun je altijd kiezen voor de helmcamera, maar met de verschillende mounts is er veel meer mogelijk. In plaats van op het stuur, hang de camera vlakbij je voorwiel of aan het zadel. Ben je aan het skateboarden, plak hem op het board. Heb je een hond, bevestig de camera aan de halsband. Het perspectief gaat er voor zorgen dat de kijker geboeid blijft en je kunt tijdens eenzelfde sportactiviteit van perspectief veranderen.

Een leuke tip is ook, dat hoe lager de action camera hangt, hoe groter het gevoel van snelheid is voor de kijker. Dit maakt je video veel intenser. Dus probeer de camera laag bij de grond te krijgen om een spannende actiefilm te maken: op de punt van je ski of op de voorvork van je fiets.

Let ook op met gezichten filmen. De action camera beschikt over een groothoeklens, waardoor de beelden gekromd zijn. Hoe dichter een voorwerp (of een gezicht) bij de lens komt, hoe groter de vertekening is. In het midden is de vervorming het kleinst, dus als je mensen filmt zouden die zoveel mogelijk daar geplaatst moeten worden. Houd tenminste twee meter afstand van de camera, anders lijkt het of je in een vissenkom zit.

Nabewerking

In de nabewerking kun je je video wat extra’s meegeven, maar let op dat je hier niet teveel mee doet. De beelden spreken voor zich. Voeg muziek toe als er niet veel geluid was dat de moeite waard was. De juiste muziek kan de beelden versterken.

Slowmotion of een time lapse kunnen voor afwisseling zorgen in het tempo van de film. Gebruik de slowmotion optie op je camera of doe dit met editing software om bepaalde actie uit te lichten. Heb je iets gefilmd op 60 FPS, dan kun je het beeld vertragen tot 30 FPS om een mooie slowmotion scene te krijgen.

Met een time lapse kun je meer sfeer aan je video geven. Doordat de camera tegen alle weersomstandigheden kan, kun je hem een tijd buiten laten staan voor een prachtige zonsondergang. Het gebruik van een statief is hiervoor wel aan te raden, omdat de camera lange tijd achter elkaar moet filmen.

De time lapse kan ook een mooie afsluiting zijn van je video.

Maak een plan

Heb jij je action cam nog maar net? Begin dan in ieder geval met uitzoeken wat je action camera allemaal kan en hoe de instellingen werken. Vaak word je van zo’n camera helemaal enthousiast en wil je op pad, maar het makkelijkste leer je je apparaat thuis kennen. Dus speel vast wat met de camera en probeer uit wat hij kan.

Heb je al wat ervaring met filmen en wil je iets bijzonders maken? Bereid je activiteit voor, zodat je zeker bent van een goed filmresultaat. Een goede voorbereiding maakt het verschil. Welk perspectief ga je kiezen, waar is de omgeving het mooiste? Welke activiteiten zullen het interessantste zijn? Bedenk dat lange, rechte stukken fietsen, hardlopen of skiën niet zo boeiend zijn. Kortere scenes met actie zijn boeiender. Kies dus van tevoren al waar de interessante stukken zijn en film die. Film die spannende afdaling, het kanoën door de woeste stroomversnelling en die gave stunt met je skateboard.

Dat is beter dan een eindeloze lange opname, en het zorgt er ook voor dat je het later makkelijker maakt voor jezelf. In de kortere filmpjes kun je de interessante stukken sneller terug kunt vinden. Door een planning te maken, zul je merken dat je een bijna professionele film kunt opzetten: wat wil je filmen, waar film je het, wat voor beelden gebruik je tussen de actiescènes door, kortom hoe bouw je je video op?

Bij de planning hoort ook denken aan:

 • Acculading: Is je accu vol genoeg om het filmen de komende uren vol te houden? Neem desnoods extra accu’s mee of sluit je action cam aan op een externe stroombron, zoals in de auto. Tip: zet de wifi verbinding van je actie camera uit als je die niet nodig hebt om stroom te besparen.
 • Stel het juiste aantal FPS in: Gebruik hoge framerates als je slowmotion actie wilt kunnen laten zien. Bedenk wel dat hierdoor de resolutie minder wordt. Stel de camera van te voren in op de framerate die past bij de actie die je gaat filmen.
 • Filters: Het gebruik van filters kan je video’s een professionele uitstraling geven en de beeldkwaliteit verbeteren. Er zijn verschillende filters verkrijgbaar. Film je bijvoorbeeld bij helder daglicht of in sneeuw landschappen, dan kan een polarisatie filter voorkomen dat je last hebt van overbelichting. Ook onder water kan een filter je beelden veel mooier maken. Een rood filter geeft meer kleur en contrast aan je film.

​Conclusie

Met deze tips kun jij nu de beste action camera kopen! Deze camera’s bieden je eindeloze mogelijkheden om buiten te filmen. Omdat ze zo klein, handzaam en robuust zijn, kun je ze overal mee naar toe nemen. Ze kunnen wel tegen een stootje en het weer is ook geen probleem. Ze zijn tegenwoordig ook heel betaalbaar.

Het leuke is dat je ze op zoveel manieren kunt vastmaken, dat je kunt kiezen voor verrassende gezichtspunten. Nooit eerder kon je zien hoe snel de grond onder je door schiet als je aan het fietsen bent, of wat je hond ziet als hij door het bos rent. Je kunt je vrienden mee laten genieten van je belevenissen en het is niet eens zo moeilijk om ervoor te zorgen dat je filmpjes er gelikt uit zien. Speel met perspectief, kies je framerate, laat je acties in slowmotion zien... Het is tijd om op avontuur te gaan met je action camera en je spannende belevenissen vast te leggen.

Alles over fitness