De allerbeste hartslagmeters van 2021 vergelijken!

hartslagmeters Pin

Een hartslagmeter heb je in veel verschillende vormen. Wil jij een hartslagmeter kopen? Kijk dan goed welke hartslagmeter het beste past bij je doel. Er zitten veel verschillen in!

Daarom laat ik je precies zien waar je op moet letten wanneer je een hartslagmeter wilt kopen. Ook laat ik je zien welke hartslagmeters er allemaal zijn en welke het beste bij je past. Lees daarom snel verder.

Waar moet ​je op letten als ​je een hartslagmeter wil kopen?

Voordat je een hartslagmeter gaat kopen, is het van belang dat je helder hebt, waar je hem voor wilt gebruiken. Wat is je doel? Ga je trainen voor wedstrijden, wil je gewicht verliezen of inzicht krijgen in je gezondheid? Voor elk van deze doelen is het gebruik van de hartslagmeter verschillend.

Let ook op de functies die de hartslagmeter heeft. Het is zonde van het geld als deze veel functies heeft die je nooit gaat gebruiken. Ook is het belangrijk om te kijken, hoe je de hartslagmeter wilt dragen. Er zijn polsbanden en borstbanden. Ze werken verder hetzelfde, maar het gevoel van het dragen is anders.

Alleen hartslag of complete lichaamsanalyse?

fitbit PinVoordat je een hartslagmeter koopt moet je weten waarvoor je hem wilt gebruiken. Iedere hartslagmeter meet je hartslag. Je krijgt inzicht in je lichamelijke fitheid en je kunt met die informatie gerichter trainen. Dit helpt bijvoorbeeld bij het sporten en afvallen.

Wil je meer inzicht in je algehele gezondheid, ook buiten het trainen om, dan kun je kiezen voor een apparaat dat meer kan meten.

Hartslagmeters kunnen samenwerken met een sporthorloge of zitten daarin verwerkt. Er zitten ook hartslagmeters in wearables, zoals een smartwatch of een ​fitbit. Deze hebben vaak meer functionaliteiten om de hele dag gegevens te verzamelen op het gebied van lichamelijke gezondheid.

​Wat is beter? ​Pols of borstband?

Een hartslagmeter in een polsband is geïntegreerd in een horloge. Het apparaatje meet je hartslag, met behulp van een ledlichtje en een sensor. ​Om goed te kunnen meten, is het van belang dat het horloge goed op je huid aansluit. Het horloge zit goed, als je hem achter het uitstekende botje van je pols vastmaakt. Doe hem zo strak, dat het puntje van je wijsvinger nog net onder het bandje gaat.

​Een hartslagmeter met borstband

De borstband werkt samen met een sporthorloge. Als het hart klopt, geeft het een klein schokje. De hartslagmeter zit tegen de borstkas, en registreert elke klop van je hart. De gegevens geeft hij door via Bluetooth of ANT+ aan het sporthorloge. De elastische borstband zou net onder het borstbeen geplaatst moeten worden. Er zit een sensor die goed contact met de huid moet houden. Het is belangrijk dat hij niet gaat verschuiven.

​Beide soorten hartslagmeters zijn betrouwbaar, maar uit onderzoek is gebleken dat een borstband wat nauwkeuriger is dan een polsband. De borstband meet tot 99% nauwkeurig.

2 hartslagmeter voor sporters

Wil je als fanatieke sporter een hartslagmeter kopen? ​Dan kun je het beste kiezen voor een ​losse hartslagsensor of een sporthorloge. ​Welke het beste voor je is ligt eraan welke functies je allemaal zoekt. Een sporthorloge biedt veel meer functies maar is een stuk duurder dan een hartslagsensor.

​1. Losse hartslagsensor

borstband hartslagmeter PinEen losse hartslagsensor kun je makkelijk met Bluetooth of ANT+ koppelen aan je telefoon, fietscomputer of sporthorloge.

Met een hartslagsensor ben je relatief goedkoop uit. Voor 50 – 100 euro heb je al een hele goed hartslagsensor. Een stuk goedkoper dan een sporthorloge. Maar natuurlijk heb je met een sporthorloge meer mogelijkheden dan hartslagsensor.

Bekijk de beste hartslagsensors

2. Sporthorloge

polar hartslagmeters PinEen sporthorloge biedt veel meer dan een losse hartslagsensor. Je kunt je training analyseren en delen met verschillende software.

​Je kunt natuurlijk een losse hartslagsensor ook koppelen met een sporthorloge. Dit is handig omdat een losse borst hartslagsensor nauwkeuriger meet dan een pols sensor.

Bekijk de beste sporthorloges

Hartslagmeter voor gezondheidsanalyse

​Wil je een hartslagmeter kopen om te kijken ​of je voldoende beweegt, dan kun je gedurende de hele dag laten gegevens verzamelen. Dan is het nuttiger om meer dan alleen je hartslag te meten. Aan alleen je hartslag in rust of in beweging heb je niet veel, maar als je dat combineert met een stappenteller en je calorieverbruik, weet je al meer over je gezondheid. Je komt dan eigenlijk al snel uit bij een smartwatch of activity tracker, omdat daar meer functionaliteiten op zitten, die je nodig hebt om je gezondheid te meten.

Smartwatch

hartslagmeter kopen waar op letten PinMet een smartwatch kun je meer gegevens verzamelen dan met een sporthorloge. Je kunt hem ‘s nachts om houden om inzicht te krijgen in je slaappatroon. Daarmee kun je zien hoe diep je slaapt en hoeveel je beweegt. Als je bijvoorbeeld overdag snel moe bent, kan blijken dat je onrustig slaapt en niet goed uitrust. Daarnaast kun je met een smartwatch bijhouden hoeveel calorieën je eet en of je gezond eet. Op de meeste smartwatches zit ook een hartslagmeter. Hij geeft dus een compleet beeld van je algehele gezondheid.

Beste smartwatches bekijken

Activity tracker

beste hartslagmeters vergelijken PinOok met de activity tracker verzamel je de hele dag door gegevens. Hij houdt bij hoeveel je beweegt en herinnert je eraan, als dat nodig is, dat je meer moet bewegen. Je kunt je eigen doelen erin zetten. De tracker kan gebruikt worden als stappenteller, maar meet ook je hartslag en verbrande calorieën.

De fitbit charge 2 en 3 zijn hele bekende ​activity trackers.

De beste activity trackers bekijken

Ongecodeerd of gecodeerd?

Je hartslagmeter met borstband zendt zijn gegevens naar je sporthorloge. Maar waarschijnlijk ben je op dat moment niet in je eentje aan het sporten met een hartslagmeter. De signalen van al die apparaatjes kunnen elkaar gaan storen. Daarom zijn er twee soorten hartslagmeters op de markt.

De ongecodeerde hartslagmeters verzenden hun signaal onbeveiligd en dat betekent, dat alle andere gebruikers het ook kunnen ontvangen (en jij kan hun ongecodeerde signaal ontvangen). Een gecodeerde borstband stuurt het signaal alleen naar de set (het horloge) waar hij bij hoort. Dat zorgt voor meer veiligheid en je stoort elkaar niet. Dit is vooral handig tijdens wedstrijden, maar ook in gebieden waar veel sporters trainen (een park of atletiekbaan).

Ongecodeerde hartslagmeters hebben echter wel een ander voordeel. Als je in een sportschool traint, kun je heel gemakkelijk je hartslagmeter koppelen aan de hometrainer of loopband. Zo kun je alle gegevens snel aflezen op de display en je training nog effectiever maken.

De voordelen van ​de hartslag meten tijdens het trainen

Het grote voordeel van een hartslagmeter tijdens het sporten, is dat hij je inzicht geeft in hoe effectief je training is. Je hartslag is een betrouwbare indicatie van hoe het gesteld is met je conditie. Dit is voor zowel beginners als voor gevorderde sporters belangrijk.

Met een hartslagmeter kun je zien of je tempo intensief genoeg is

​Neem als voorbeeld hardlopen, maar de hartslagmeter kan ook tijdens andere sporten worden gebruikt. Een beginner heeft vaak moeite om in te schatten welk tempo hij moet aanhouden. Ga je te hard, dan kun je je training niet afmaken. Ga je te langzaam, dan moet je te lang doorlopen of haal je niet genoeg uit je training. Kortom, je traint niet effectief. Met een hartslagmeter kun je zien of je looptempo intensief genoeg is. Iemand die al langer hardloopt, krijgt net zo goed meer inzicht. Je ziet of je je doelen bereikt, of je je lichaam op de goede manier belast. Het zorgt ervoor dat je niet je grenzen overschrijdt, maar ook niet een training doet die eigenlijk geen zin heeft.

Een hartslagmeter geeft je waardevolle informatie

Er zijn hartslagmeters voor recreatieve sporters en voor fanatieke sporters. Hoe meer functies erop zitten, hoe meer inzicht je krijgt. De uitgebreide hartslagmeters beschikken over trainingsprogramma’s en -adviseurs en de mogelijkheid je gegevens over te zetten op je computer. Alle data wordt dan verwerkt in grafieken, zodat je elk stukje informatie kunt analyseren. De hartslagmeter kan zelfs gekoppeld worden aan online trainingsprogramma’s. Je kunt dan je uitslagen vergelijken met andere online gebruikers. De fanatieke sporter kan hulp krijgen bij het trainen voor een marathon, zijn sprinttijden verbeteren of gewoon proberen om meer conditie op te bouwen.

Met al deze mogelijkheden biedt de hartslagmeter veel waarde voor sporters en mensen die graag vinger aan de pols houden bij hun gezondheid. Door een hartslagmeter te gebruiken, merk je dat sporten makkelijker vol te houden is en ook leuker wordt. Dit komt doordat je inzicht krijgt in je prestaties en ziet dat je vooruit gaat. Maar ook zorgt het er voor dat je op een gezonde manier traint en je lichaam niet te zwaar belast. Dit is vooral voor beginners een goede houvast.

​De voordelen van een borstband

De hartslagmeter met een borstband is erg betrouwbaar. Je kunt tijdens het sporten constant je hartslag meten. Er zijn mensen die de borstband niet prettig vinden zitten, maar over het algemeen zit hij comfortabel en ondervindt je geen problemen als je flink aan het bewegen bent. Er zijn veel verschillende modellen, merken en functionaliteiten om uit te kiezen. Let wel op of de borstband samengaat met het operating system van je sporthorloge, Android of iOS.

De voordelen van een pols hartslagmeter

De hartslagmeter in de polsband is ook heel betrouwbaar. De meeste mensen vinden deze manier van dragen aan de pols het meest comfortabel. De gemeten gegevens hoeven niet verstuurd te worden, zoals bij de borstband. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over gecodeerd verzenden of niet.

Alles over fitness