De 6 onmisbare fietstrainer accessoires

fietstrainer accessoires

De fietstrainer is een ideaal apparaat om thuis mee te kunnen trainen. Maar met alleen een fietstrainer kun je niet genieten van de volledige ervaring. Om voluit te kunnen profiteren van een training, zou je de volgende 6 onmisbare fietstrainer accessoires moeten hebben. Ze helpen je om comfortabel te kunnen trainen en om je training uitdagender en afwisselender te maken.

Hieronder vind je de 6 beste fietstrainer accessoires:

De 6 beste fietstrainer accessoires

Er zijn veel verschillende soorten fietstrainer accessoires. Denk bijvoorbeeld aan trainerbanden, Zwift software, een hartslagmeter en een Headwind ventilator. Je kunt zonder deze accessoires trainen, maar wil je echt met plezier op je fietstrainer zitten? Lees dan dit artikel en kijk wat deze fietstrainer accessoires kunnen bijdragen aan jouw training.

Hieronder vind je de 6 beste fietstrainer accessoires:

1. Trainerbanden

fietstrainer trainerband PinHeb je trainerbanden wel eens overwogen, maar vind je ze te duur of overbodig? Trainerbanden zijn een investering, maar je hebt er veel profijt van. Het is een onmisbare fietstrainer accessoire.

Aan het gebruik van gewone fietsbanden op een fietstrainer kleven behoorlijk wat nadelen. Nadelen van het gebruik van standaard fietsbanden:

  • Ze slijten te snel (gaan hooguit 15 tot 20 uur mee op een fietstrainer)
  • Ze maken meer lawaai (piepen en schuren)
  • Ze slippen meer

Trainerbanden worden speciaal gemaakt voor het gebruik op een fietstrainer

Er wordt een speciale rubbermix gebruikt, waardoor deze banden beter presteren op een fietstrainer dan normale banden. Ze zullen minder snel slijten, je kunt er gemakkelijk een paar duizend kilometer mee fietsen. Gewone banden slijten erg snel en wil je ze daarna weer op de weg gebruiken, zul je merken dat je geen profiel meer over hebt.

Gebruik je trainerbanden, dan zal vooral het geluidsoverlast ook een stuk minder zijn. Geluidsoverlast is natuurlijk vervelend voor jezelf (het kan je concentratie storen en daardoor je training belemmeren), maar ook voor buren of slapende kinderen.

Verder voorkomt een trainingsband oververhitting. Gebruik je een normale band, dan zal deze door de wrijving die ontstaat, heet worden, waardoor het rubber hard wordt. Daardoor zal je normale band, als je eenmaal weer buiten wilt fietsen, minder prettig rijden.

De trainerband voorkomt daarnaast nog doorslippen en zorgt voor een stabiele bandenspanning. Dit helpt om nauwkeuriger metingen van je vermogen te doen. Het aanschaffen van een trainerband is dus zeker de moeite waard.

Bekijk trainerbanden voor de fietstrainer

2. Trainingsmat

trainingsmat PinEen trainingsmat voor onder de fietstrainer heeft meerdere voordelen. Deze fietstrainer accessoire:

  1. Beschermt de vloer: Als je een intensieve training doet op je fietstrainer, zal de fiets toch wat heen en weer bewegen. Heb jij je fietstrainer op een mooie vloer staan, dan is het goed mogelijk dat de vloer beschadigd raakt. Er kunnen krassen, strepen of andere beschadigingen te zien zijn. Gebruik een trainingsmat om dit te voorkomen.
  2. Zorgt voor geluidsdemping: De trainingsmat kan ook helpen om geluidsoverlast te verminderen. Het geluid van de fietstrainer kan door de vloer heen te horen zijn door buren of je huisgenoten. Een trainingsmat helpt om het geluid te dempen.
  3. Geeft meer grip: Als je alles geeft tijdens je training, is het wel zo prettig als je fietstrainer stabiel op zijn plek blijft staan. Tijdens het beklimmen van een helling of een snelle sprint kan de fietstrainer door je bewegingen gaan schuiven. Leg daarom een trainingsmat onder het apparaat om voor meer grip te zorgen.
  4. Vangt zweet op: Ook zweet kan een vloer beschadigen doordat het vlekken maakt. Tijdens een intensieve training zul je flink zweten en je kunt niet voorkomen dat dat ook op de grond drupt. Als je een trainingsmat onder de fiets legt, kan deze het zweet opvangen, waar het geen kwaad kan.

De trainingsmat is daarom een onmisbare fietstrainer accessoire!

Bekijk trainingsmatten voor de fietstrainer

3. Zwift

zwift Pin

Zwift is software om in combinatie met de fietstrainer te gebruiken. Door de software krijg je een realistische fietservaring: op een scherm kun je zien waar je rijdt, het simuleert het buiten rijden. Hierdoor wordt het binnen trainen opeens een stuk leuker, uitdagender en afwisselender.

Om gebruik te kunnen maken van Zwift software heb je wel een aantal zaken nodig: namelijk minimaal een cadans- en snelheidssensor. Maar je haalt er het meeste uit als je een smart fietstrainer hebt. Deze kan de benodigde gegevens naar de Zwift sturen, zodat je alle opties van deze software kunt gebruiken.

Wat kan Zwift allemaal doen?

Met behulp van Zwift kun je op een scherm een landschap zien waar je doorheen fietst. Je kunt kiezen uit allerlei trainingen, en ook aan echt bestaande wedstrijden meedoen (bijvoorbeeld NK of WK’s), en met anderen virtueel samen trainen. Als je een smart trainer hebt, kan Zwift zelfs stijgingspercentages aanpassen, zodat het voelt alsof je bergen op- en afrijdt.

De uitdaging van wedstrijden rijden met anderen (vrienden of onbekenden), de realistische effecten van fietsen over een slecht wegdek, hellingen nemen, in het wiel van iemand voor je rijden, en allerlei trainingsopties maken de Zwift een must voor de enthousiaste indoor fietser.

Lees alles over Zwift

4. Headwind

headwind Pin

Tijdens een training op de fietstrainer kun je flink gaan zweten. Als je buiten fietst zweet je ook, alleen dat merk je soms minder omdat de wind op je lichaam staat. Zweet verdampt dan sneller. Binnen heb je die wind niet en zal het zweet alleen maar van je af druipen. Daar is wat aan te doen met behulp van de een ventilator of Headwind.

De Headwind zorgt ervoor dat je tijdens het fietsen afkoelt. Hij kan gekoppeld worden aan je hartslagmeter of de fietstrainer zelf, waardoor hij de luchtstroom kan aanpassen aan je inspanningen. Fiets je intensief, dan zal hij harder gaan blazen. Fiets je rustig, dan is de wind ook minder. Niet alleen koelt dat lekker af, het draagt ook bij aan een realistischer fietservaring!

De Headwind is een speciale ventilator die specifiek voor fietstraining is ontwikkeld. Het voordeel met een gewone ventilator is dat de luchtstroom aangepast wordt aan de intensiteit van je training. Dat is wel zo handig. Als je erg bezweet bent en je gaat even langzamer fietsen, wil je geen harde wind die tegen je aan blaast en die je te snel doet afkoelen. De Headwind zorgt voor een fijne, gelijkmatige verkoeling, waardoor je lichaamstemperatuur beter op een aangenaam niveau blijft. Een top fietstrainer accessoire dus!

Een handige tip is om de Headwind niet pal voor je neer te zetten, maar schuin van voren. Je bestrijkt dan een groter deel van je lichaam en niet alleen de voorkant.

5. Hartslagmeter

hartslagmeter fietsen Pin

Hoe zwaar je je training moet maken is zonder hartslagmeter lastig te bepalen. Hoe hard of lang moet je fietsen om je conditie te trainen? Echte voortgang behaal je pas als je training zwaar genoeg is. Inzicht in je hartslag kan ook helpen om ervoor te zorgen dat je je krachten goed verdeelt, om de eindstreep van een race te kunnen behalen.

Daarom is trainen met een hartslagmeter onmisbaar als je je training serieus neemt. Het helpt enorm om doelgericht te kunnen trainen. Wil je je conditie verbeteren, afvallen (vet verbranden) of duidelijk inzicht in je prestaties, dan zou je moeten trainen in de juiste hartslagzone. Door tijdens het trainen een hartslagmeter te gebruiken, kun je precies zien of dat zo is.

Een hartslagmeter kun je dragen als borstband of armband of hij kan verwerkt zijn in een sporthorloge. Wil je een hartslagmeter aanschaffen, dan is het belangrijk erop te letten dat deze fietstrainer accessoire gekoppeld kan worden aan je fietstrainer of Zwift, via Bluetooth of ANT+.

6. ANT+ dongle

ant+ dongle PinWil je gebruik maken van de opties van Zwift, dan heb je ANT+ nodig of Bluetooth. Bluetooth is een techniek waar de meeste smartphones, tablets, Ipads en latops wel over beschikken. Voor ANT+ heb je een speciale ontvanger nodig. Ook dit is niet ingewikkeld, maar is wel fietstrainer accessoire dat je apart moet aanschaffen.

Het werkt door middel van een kleine USB stick. Deze kun je in je smartphone of computer steken. Er is geen ingewikkelde installatie nodig, een ANT+ dongle werkt automatisch zodra je hem in je telefoon of laptop doet. Het is wel van belang dat je de ontvanger dichtbij je fietstrainer (en sensoren) neerzet. Hoe verder deze zich van je fiets af bevindt, hoe onnauwkeuriger de metingen worden, wat natuurlijk niet handig is voor je training. Leg de ontvanger liefst vlak naast of onder de fietstrainer. Indien nodig kun je een USB-verlengkabel gebruiken.

Gebruik je Bluetooth? Dat werkt ook eenvoudig. Soms zul je het wel even aan moeten zetten op je laptop of telefoon, anders maakt hij geen verbinding.

Dit was de lijst van 6 onmisbare fietstrainer accessoires. Hopelijk heb je er iets aan!

Alles over fietstrainers