Voor wie aan hardlopen doet, zijn hardloopschoenen het belangrijkste deel van de uitrusting. Heb je niet de juiste schoenen, dan zul je niet lekker lopen, krijg je sneller last van blessures en verlies je al snel het plezier in de sport. Om dat te voorkomen zul je op zoek moeten gaan naar de beste hardloopschoenen.
Om die te vinden kun je gebruik maken van de informatie in dit artikel. Je leest onder andere over de verschillende types hardloopschoenen en waar je op moet letten als je hardloopschoenen koopt. Je leert wat pronatie is en hoe belangrijk dat is bij de keuze voor je schoenen. Met deze informatie vind je de beste hardloopschoenen en kun je snel beginnen met je (nieuwe) sport.
Dit vind je in dit artikel:
Welk type hardloopschoenen zijn er?
Bij elke stap die je zet, land je op je voeten met een behoorlijke klap. Heel je gewicht komt op de ene voet. Een gemiddelde hardloper zet elke minuut tussen de 150 en 170 stappen. Ga jij een half uurtje hardlopen, dan krijgen je voeten dus 5000 klappen te verduren. Je kunt je dus wel indenken waarom goede hardloopschoenen belangrijk zijn: ze helpen klachten aan je gewrichten te voorkomen.
Nu zijn goede schoenen geen garantie dat je geen blessures zult krijgen, maar het kan wel degelijk het risico sterk verminderen. Draag je geen goede schoenen, dan zou je vaker kramp kunnen krijgen. Overbelasting van je voeten, enkels of knieën kan zich uiten in spierpijn of peesontstekingen.
Om de beste hardloopschoenen te vinden, kun je als eerste kijken naar de verschillende types hardloopschoenen die er zijn. Je zult hier de termen pronatie tegenkomen. Wil je hier meer informatie over, lees dan onder het volgende kopje ”Waar moet je op letten wanneer je een hardloopschoen koopt?”, waar dit wordt uitgelegd.
Neutrale hardloopschoenen
Deze schoenen zijn voorzien van goede demping, die gewrichten ondersteunen. Er zijn geen speciale technieken in de zool verwerkt die helpen bij het afwikkelen van de voet. Dus als je een normale loopstijl hebt, kun je kiezen voor neutrale hardloopschoenen. Ook mensen met kortere hielpezen en minder flexibele voeten, kunnen deze schoenen kiezen, vanwege de maximale demping.
Ondersteunde hardloopschoenen
Heb jij overpronatie, waarbij je de voet naar binnen afrolt, dan kun je kiezen voor ondersteunde hardloopschoenen. Aan de binnenkant in de zool zijn ondersteunende blokken ingebouwd, die de voet meer steun bieden. Dit helpt om correct af te rollen en blessures te voorkomen.
Geleidende hardloopschoenen
Er zijn in deze schoenen minder corrigerende technieken gebruikt, maar toch zit er ondersteuning in de zool. Deze zijn dus geschikt voor mensen die last hebben van een lichte pronatie. Vaak zie je dat als je vermoeid raakt, het proneren erger wordt en de voet meer naar binnen valt. De geleidende hardloopschoen voorkomt overpronatie tijdens de afwikkeling van de voet.
Wedstrijd hardloopschoenen
Wil je graag wedstrijden lopen, dan kun je wedstrijd hardloopschoenen kopen. Ze zijn lichtgewicht, hebben dunnere zolen en licht materiaal in het bovenwerk. Ze vallen ook in een hogere prijscategorie. Meestal worden de nieuwste materialen en technieken toegepast in deze schoenen. Alles om sneller te kunnen hardlopen. Met een wedstrijd hardloopschoen aan je voet, voel je bijna niet dat je schoenen aan hebt. Vooral op lange afstanden maakt het feit dat ze zo licht zijn veel verschil.
Trail hardloopschoenen
In de natuur hardlopen is een heel andere ervaring en vraagt ook andere materialen, dan als je in de stad op asfalt of de stoep loopt. Trail schoenen hebben een grof profiel, zodat je grip hebt op verschillende soorten ondergrond, van rotsen, modder, mul zand tot grind.
Of je nu door de bergen of over de heide loopt, je voeten zijn goed beschermd. Vaak zijn de neuzen verstevigd, omdat je op dit soort terrein je tenen zou kunnen stoten aan stenen of uitstekende wortels. Het bovenwerk geeft ook meer steun dan van hardloopschoenen voor de weg. Zo voorkom je verzwikken en heb je minder belasting bij het afdalen.
Waar moet je op letten wanneer je een hardloopschoen koopt?
Er zijn een aantal dingen belangrijk wanneer je een hardloopschoen gaat uitzoek. Allereerst je pronatietype:
1. Wat is je pronatietype?
Neutraal
Als je voet neutraal afrolt, kun je aan het slijtpatroon van je schoen een S patroon terugzien. Bij de hak zie je dat de slijtage aan de buitenkant zit en het patroon gaat door schuin over de zool naar de grote teen. Met dit looppatroon heb je een ruime keuze in het aanbod van hardloopschoenen. Je hebt geen extra steun nodig voor je voeten.
Overpronatie
Hoe je op je voet landt, bepaalt waar de klap van de landing opgevangen wordt. Indien je overproneert, kantel je je voet te vroeg en komt je hele lichaamsgewicht op de binnenkant van je voet en niet op de bal van de voet of de hiel. Je kunt overpronatie zien als je kijkt naar het slijtpatroon van je schoen, dan zie je de slijtplekken vooral aan de binnenkant van de hak en de bal van de voet. Bij overpronatie kan je voet dus wel wat ondersteuning gebruiken, zodat overbelasting van de knieën en heupen voorkomen wordt.
Onderpronatie
Bij onderpronerende lopers zie je dat de buitenkant van de hak van hun schoenen erg schuin afgesleten is. Ze lopen over de buitenkant van de voet. Dit kan blessures veroorzaken aan knieën, enkels en de schenen. Ook hiervoor zijn speciale schoenen die steun bieden aan de voeten. Er wordt aangeraden om voor schoenen met veel demping te kiezen en voor steun die voorkomt dat de voet naar buiten kantelt.
Onder- of overpronatie is dus tegen te gaan met speciale hardloopschoenen, die voorzien zijn van steunblokken. Hiermee kan de scheefheid van de voet tijdens het lopen rechtgetrokken worden. Het is belangrijk je schoenen echt te passen en te voelen hoe ze zitten. Sommige hardlopers zweren bij de extra steun voor onder- of overpronatie, maar je kunt het ook ervaren als het corrigeren van jouw eigen natuurlijke manier van lopen, wat je uiteindelijk alleen maar belemmert.
2. Waar wil je hardlopen?
Tijdens het lopen komt je schoen op de ondergrond terecht. Je spieren moeten de kracht opvangen als je landt en zorgen ervoor dat je verder vooruit komt. De soort ondergrond bepaalt mede welke spieren dit zijn en hoeveel inspanning ze moeten leveren. Al je spieren, banden en pezen zijn elastisch. Tijdens het rennen worden de weefsels bij de landing uitgerekt en bij de afzet verkorten ze om je vooruit te duwen. De hardheid van de ondergrond is van invloed op hoe snel je kunt lopen.
Asfalt, beton, stoep
Deze ondergrond is hard, stijf en geeft niet mee. Beton is nog harder dan asfalt. Standaard hardloopschoenen zijn hier geschikt voor en bieden de meeste steun en demping.
Bospaden, gras
Zachte ondergrond als gras, zandpaden en het strand geven wel mee. Door hun veerkracht heeft je voet tot wel drie keer langer contact met de ondergrond. Als gevolg hiervan zul je dus langzamer kunnen hardlopen. Goede schoenen voor dit soort terrein zijn de trail hardloopschoenen.
Merk, steun en vering
Je keuze voor een hardloopschoen is heel persoonlijk, en afhankelijk van je lichaamsbouw, manier van lopen en hoe vaak je gaat hardlopen. Er zijn veel verschillende merken en prijsklassen. Je kunt natuurlijk gaan voor een gerenommeerd merk, waarvan je weet dat de gebruikte materialen duurzaam zijn en je voeten goed steunen. Maar er zijn ook goede hardloopschoenen van minder bekende merken, die ook nog eens betaalbaar zijn.
Ook of je extra steun nodig hebt (voor onder- of overpronatie) hangt af van je eigen voorkeur. Ook als je gevoelige gewrichten hebt die snel overbelast raken of pijn gaan doen, kan een goede demping de oplossing zijn. Dat kan voor jou het verschil maken of hardlopen zelfs mogelijk is.
Er zijn ook hardlopers die het liefst op blote voeten rennen. Dit zijn de barefoot runners en zij kiezen voor schoenen met zolen die zo dun mogelijk zijn. Dit zou het beste passen bij hoe de mens van nature loopt en problemen met de voeten vanzelf corrigeren. De pezen en spieren van je voeten en benen voelen op deze manier veel beter hoe de ondergrond aanvoelt en kunnen daarop reageren.
Dit is trouwens niet iets wat je zomaar even moet gaan proberen. Barefoot running vereist een goede training en kun je het beste proberen onder begeleiding van een goede trainer. Het gaat erom dat je goed aanvoelt wat jij nodig hebt om te kunnen hardlopen. De beste hardloopschoenen zijn schoenen die passen bij jouw loopstijl, je lichaamsbouw en de ondergrond waar je op loopt. Het is aan te raden om verschillende schoenen te passen in een goede sportzaak.
Training of wedstrijden?
Er is een verschil tussen het lopen tijdens een training of wanneer je wedstrijden gaat doen. Je eisen zullen ook anders zijn als je wilt hardlopen in wedstrijden. Wil je alleen trainen, dan kun je kiezen voor een schoen die daarbij past. Ze zijn vaak wat zwaarder, maar bieden meer comfort.
Schoenen die geschikt zijn om wedstrijden te lopen zijn lichtgewicht en duurder. Ze zijn zo ontwikkeld dat je er sneller op kunt lopen. Ze hebben een dunnere zool en het bovenwerk is lichter. Hoe minder gewicht je mee hoeft te dragen, hoe sneller je kunt rennen. Je kunt ze dragen op het moment dat je specifiek gaat trainen voor een wedstrijd en tijdens de wedstrijd zelf.
3. Is de maat hardloopschoen hetzelfde als je normale schoen?
Om ervoor te zorgen dat je hardloopschoenen heerlijk zitten, is het zaak te letten op de juiste maat. Als eerste is het handig om je voeten op te meten. Meet je blote voet van de hiel tot aan de grote teen, langs de binnenkant van je voet dus. Om de goede schoenmaat te vinden, tel je hierbij nog 1 tot 1 ½ cm op. Dat is omdat je voeten tijdens het hardlopen uit zullen zetten.
Het is echt nodig dat je extra ruimte in je schoenen hebt. Mensen hebben de neiging om hun schoenen goed passend te kopen. Maar als je deze ruimte niet hebt en je voeten zwellen op, komen je tenen tegen de voorkant en krijg je blaren en blauwe plekken. Let tevens op de breedte van je schoenen, die moet ook passend zijn.
Houd er ook rekening mee dat schoenmaten per merk kunnen verschillen. Dat komt door het materiaal, maar ook door verschillen in productie. Het is dus verstandig om je nieuwe schoenen gewoon in een echte winkel te kopen en niet online te bestellen.
Moet je nieuwe hardloopschoenen inlopen?
Het is wel verstandig om nieuwe hardloopschoenen in te lopen. Je voeten zijn gewend aan je oude schoenen, aan waar deze steun geven en hoe het materiaal voelt. Je nieuwe schoenen zijn anders. Het kan zijn dat je spieren en pezen daar aan moeten wennen. Ga er dus niet meteen een wedstrijd op lopen of een hele lange afstand.
Wil je je nieuwe schoenen dragen bij een wedstrijd? Er wordt aangeraden om tenminste het aantal kilometers van de wedstrijd al tijdens trainingen te hebben gelopen.
Hoelang gaan hardloopschoenen mee?
Helaas gaan je hardloopschoenen niet je hele leven mee. Afhankelijk van je hardloop techniek slijten de schoenen en zullen ze niet meer de steun en het comfort bieden die je nodig hebt om fijn te kunnen hardlopen.
Wilde je beginnen met hardlopen en had je nog een paar oude hardloopschoenen staan? Waarschijnlijk vind je dat ze er nog best goed uitzien en wil je deze voorlopig gaan gebruiken. Maar bedenk wel dat het materiaal oud is geworden. Dit komt door vocht, stilliggen en temperatuursverschillen. De zool wordt hierdoor stug en het overige materiaal poreus.
Schoenen die je te lang gebruikt, slijten ook. De zolen slijten, de demping wordt minder (tot wel 40%) en de pasvorm wordt minder. Zo kunnen ze natuurlijk niet meer de klappen opvangen, waardoor je meer risico loopt op blessures.
Let op afstand
Een goede maatstaf is dat een gemiddelde hardloopschoen tussen de 800 en 1000 kilometer kan meegaan. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de schoen.
Let op tijd
Je kunt ook uitgaan van tijd, maar dit is lastiger, omdat jij misschien 25 km per week loopt en een ander maar 10 km. Gemiddeld moeten hardloopschoenen na 9 tot 12 maanden vervangen worden.
Met een simpele berekening kun je het nagaan. Ren je 25 kilometer per week, dan kom je uit op 49 weken (min de vakantie) X 25 km is 1225 kilometer. In dat geval is het dus beter om binnen een jaar je hardloopschoenen te vervangen.
Waaraan kun je zien of je hardloopschoenen versleten zijn?
- Let op slijtage onder de hak en de voorvoet. Zet de schoenen op tafel en kijk of ze naar links of rechts inzakken.
- Bekijk de binnenkant van de schoen, vooral bij de hiel.
- Controleer het bovenwerk, of er gaatjes zijn ontstaan bij de tenen.
- Kijk de tussenzool na, zie je daar rimpels? Dan is al een groot deel van de demping verdwenen.