De 5 dingen die je moet weten voordat je een paddle board koopt

paddle board kopen Pin

Als je interesse hebt in SUP oftewel stand up paddling, dan is het logisch dat je op zoek gaat naar een mooi board. Maar hoe kies je het juiste board? SUP is een van de snelst groeiende sporten. We hebben veel water in Nederland, zoals meren, rivieren en de zee. Een sport op het water doen is gezond, leuk en ook nog eens ontspannend.

Door aan SUP te doen geef je je lichaam een goede workout en deze sport is ook nog eens gemakkelijk te leren. Ben jij op zoek naar een board? Lees dan hier waar je op moet letten bij het aanschaffen van een SUP board.

5 dingen om op te letten als je een paddle board koopt

Paddle boards zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, typtes en vormen. Als je je interesseert in deze sport, kun je gaan twijfelen of je het juiste board wel kunt vinden. Het zou zonde zijn als je iets koopt dat niet bij je past. Daarom geef ik je hier de beste tips om een goede keuze te kunnen maken.

Wat voor type board je koopt, is afhankelijk van je levensstijl, wat je ermee wilt doen en je budget. Sommige mensen zullen heel specifiek een doel hebben, zoals touren maken, surfen met hun SUP board op zee of yoga doen. Maar het kan ook zijn dat je het leuk vindt om van alles wat te doen. Daarnaast houd je ook rekening met je ervaring. Hieronder volgen de punten waar je op kunt letten.

1. Het type paddle board

soorten paddle boards PinEr zijn vijf verschillende soorten boards. Elk heeft zijn eigen kenmerken en is geschikt voor een of meerdere doelen.

All round SUPS

 • Geschikt voor veelzijdig gebruik, van gewoon lekker peddelen tot yoga of vissen.
 • Is geschikt voor mensen zonder ervaring en beginners.
 • Heeft een standaard vorm en lengte.
 • Het board kan door iedereen in de familie gebruikt worden en je kunt er zelfs je hond op meenemen.

Dit board is erg geschikt als je nog nooit op een SUP board gestaan hebt. Het is stabieler dan de andere boards en het is geschikt om je te laten kennismaken met alle facetten van het stand up peddelen. Je kunt er goed mee ervaren of je het leuk vindt om te vissen, te touren of yoga te doen. Deze boards zijn zwaarder en langer dan de surfing SUPS en daardoor ook stabieler. Ze zijn geschikt voor elk soort water, dus meren, rivieren, maar ook de zee.

Surfing SUPS

 • Geschikt voor sporters die wat meer actie willen.
 • Dit board is voor gemiddeld ervaren tot ervaren sporters.
 • Het board is minder stabiel, dus je kunt er sneller af vallen.
 • Manoeuvreren licht en gaan snel door het water.

Deze boards zijn geschikt om mee op zee te gaan. Je kunt er de kleine en middelgrote golven mee trotseren. Een surfing SUP is korter, dunner en heeft minder volume dan een traditionele SUP. Ze zijn zeer gemakkelijk om te manoeuvreren, ze draaien licht en snel, zodat je elke goede golf kunt pakken.

Touring SUPS

 • Voor dit board kies je als je graag een stevige workout wilt krijgen.
 • Het board is ontwikkeld om er lange afstanden mee af te leggen, open open, maar vlak water.
 • Ook voor beginners geschikt, omdat het oppervlak wijd en het board voldoende stabiel is.
 • Door de vorm glijdt de Touring SUP gemakkelijk door het water.

Met een touring SUP kun je afstanden afleggen: zijn glijden makkelijk door het water, waardoor je ook meer snelheid kunt krijgen. Ze hebben een spitse neus en zijn speciaal ontwikkeld om recht te blijven varen en geen snelheid te verliezen. Met een touring board kun je lange tochten langs de kust maken, met races meedoen of je kiest de touring SUP omdat je een board van hoge kwaliteit wilt.

Racing SUPS

 • Geschikt om mee te doen aan races in open en vlak water.
 • Niet voor beginners, maar wel voor mensen met ervaring.
 • Het board is extra lang en breed, zodat je meer snelheid krijgt en langer je vaart behoudt.

Met een racing SUP heb je een board dat gemaakt is om snelheid te maken. Het materiaal is hard (bijvoorbeeld EPS foam met meerdere lagen fiberglas en epoxyhars of van geweven carbon), maar zeer licht van gewicht. De boards zijn duurzaam, reageren snel en glijden makkelijk door het water. Doordat ze gemaakt zijn voor snelheid en licht sturen, zijn ze niet zo geschikt voor beginners.

Fishing SUPS

 • Wil je wel vissen, maar is een boot te duur? Dan is de fishing SUP de oplossing!
 • Het board is groot en breed, met ruimte voor al je visspullen.
 • Stabieler dan race- of tourboards, zodat je je aandacht bij het vissen kunt houden.

Omdat je met het paddle board op unieke plekken kunt komen, wordt de sport ook steeds populairder bij vissers. Of je nu op zee, een rivier of op een meer wilt vissen, het kan met een fishing SUP. Het voordeel is natuurlijk dat je met een SUP board een workout krijgt, zowel door het peddelen er naartoe, als door het staan op je board. De boards zijn breder, voor wat meer stabiliteit en ruimte voor je visspullen. Er wordt een koord meegeleverd en er zitten ringen op het board, om zaken als hengel, bak met aas en koelbox vast te binden. Er zijn opblaasbare boards voor meer stabiliteit, en epoxy boards voor meer wendbaarheid.

Yoga SUPs

 

 • Een board dat geschikt is voor fitness oefeningen zoals yoga en peddelen op het open water.
 • Een breed oppervlak om alle yogahoudingen op te doen.
 • Is speciaal ontwikkeld om veel stabiliteit te geven op rustig water.

Binnen yoga doen is leuk, maar buiten is het nog veel leuker, zeker op een Yoga SUP. Je zult andere spieren aanspreken en werken aan je core, omdat je op een bewegend platform staat. Yoga op een SUP board biedt nog meer ontspanning, omdat je op het water bent. Je kunt SUP yoga op een opblaasbaar of een epoxy board doen. Belangrijk voor een goede keuze is hoeveel stabiliteit je wilt en hoeveel ruimte je nodig hebt op je board. Opblaasbare zijn stabieler en je staat wat hoger boven het water. Ook zijn ze gemakkelijker mee te nemen.

2. Afmetingen en vorm van het paddle board

paddle board vormPinWelke afmetingen jouw SUP board zou moeten hebben, is afhankelijk van je gewicht en de ervaring die je al hebt met de sport. De afmetingen en het volume bepalen hoe wendbaar en stabiel het board is. Voor beginners is het belangrijk dat het board wat meer stabiliteit geeft, omdat je nog niet gewend bent aan de bewegingen.

Een board geschikt voor beginners heeft meer volume, is dikker en kan meer gewicht dragen. Daardoor zal het veel stabiliteit bieden. Hoe meer ervaring je opbouwt, hoe kleiner en lichter het board kan zijn.

Vorm van het board

Ook de vorm is belangrijk bij de keuze van je SUP board. Deze vorm bepaalt hoe je board zal reageren in het water. Er zijn twee verschillende vormen:

 • Ronde neus (planing hull): Een ronde vorm van de neus helpt om stabiel te blijven en zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt peddelen.
 • Spitse neus (displacement hull): De voorkant van het board is puntig, zodat je gemakkelijk door het water snijdt. Met deze boarden behaal je makkelijker hogere snelheden, en ze zijn dus geschikt voor lange afstanden.

3. Hoeveel opslagruimte heb je?

Het is belangrijk om je paddle board zorgvuldig op te bergen. Een plek waar hij droog, veilig en bij een goede temperatuur bewaard kan worden. Dat voorkomt schade en slijtage. Daar moet je natuurlijk wel de ruimte voor hebben en dat is waar veel mensen die een board willen kopen, zich zorgen over maken.

Je kunt je board gewoon binnenshuis bewaren, of in een schuur of garage. Het zou wel een geïsoleerde ruimte moeten zijn en bijvoorbeeld niet naast een verwarming of boiler. Het zou een ruimte moeten zijn die niet te heet en niet te koud wordt. Het beste tussen de 5 en 40 graden.

Je kunt het board ook zeker in de draagtas bewaren. Voor een opblaasbaar board geldt dat er dan wel vouwen in komen, omdat hij opgerold in de tas zit. Deze zullen echter wel verdwijnen als je hem weer opblaast. Je kunt hem ook opgeblazen laten, zorg dan wel dat je hem niet helemaal hard oppompt. Als het warm wordt, kan de lucht niet uitzetten en beschadigt je board.

Heb je weinig ruimte in huis, dan is het dus van belang rekening te houden met de afmetingen van het board. Voor mensen met weinig ruimte is een opblaasbaar SUP board de beste optie.

4. Opblaasbare SUPS of hard kunststof?

opblaasbare paddle board PinEen belangrijke keuze is bij een SUP board is die van een opblaasbaar of een paddle board van harde kunststof. De verschillende tussen deze twee zijn behoorlijk groot, zowel in gebruik als in transport en opslag. Denk hier van tevoren dus goed over na. Hieronder zie je de verschillen:

Gebruik

Voor beginners zijn opblaasbare SUPS ideaal. Je kunt ze in alle omstandigheden gebruiken (ruw en kalm water). Harde boards presteren echter wat beter. Ze zijn beter te manoeuvreren, je kunt er meer snelheid mee maken en ze glijden soepeler door het water.

Vervoer

Wat vervoer betreft is het opblaasbare SUP board natuurlijk het gemakkelijkste mee te nemen. Je kunt ze leeg laten lopen, oprollen en in een tas stoppen die net zo groot is als een slaapzak. Opblazen kost gemiddeld tussen de 5 en 10 minuten. Een kunststof SUP board is lang zo eenvoudig niet mee te nemen. Je hebt er een auto voor nodig met een dakdrager.

Opslag

Als je niet veel ruimte hebt, is een opblaasbaar board ideaal. Hoe groot het board ook is, je kunt het leeg laten lopen, waarna het maar weinig ruimte inneemt. Voor een kunststof board heb je meer ruimte nodig en dan is het belangrijk dat deze ruimte goed geïsoleerd is en niet te warm of te koud wordt.

5. De prijs van een SUP board

De volgende keuze die je maakt, heeft betrekking op de prijs. Vooral als je net begint met een nieuwe sport, wil je liever geen kapitaal neerleggen voor een board. Je weet nog niet goed of je het leuk gaat vinden en hoe vaak je het gaat doen. Maar het goedkoopste board is waarschijnlijk kwalitatief niet goed.

Goedkoop board: €250 tot €500

Voor deze prijs vind je een basis paddle board. De gebruikte materialen zijn niet van hoge kwaliteit, maar door dit board kun je wel kennismaken met het SUP en kijken of het wat voor je is. In deze categorie zitten voornamelijk all round boarden.

Goede kwaliteit boards: €500 tot €700

Wil je het serieus aanpakken, dan ga je voor een board uit deze categorie. De gebruikte materialen zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je goede prestaties kunt neerzetten met je board. Het board zal lang meegaan en intensief gebruik kunnen doorstaan. Dit zijn boarden die voor elk doeleinde geschikt zijn, dus all round, surfing SUPS, yoga SUPS en racing SUPS.

Professionele boards:€700 en meer

In deze categorie vind je boards diegeschikt zijn voor mensen die (semi) professioneel met hun board aan de slag willen gaan. De materialen zijn van de beste kwaliteit en vaak ook net wat anders (bijvoorbeeld bamboe in plaats van kunststof) dan bij goedkopere boards. Denk aan de afwerking en speciale technieken voor meer duurzaamheid, grip en ventielen.

Alles over fitness