Koopgids

Trampoline: wat is de beste? + TOP 6!

Door:    |   Laatste update: 

trampoline

Wil jij een trampoline kopen? Met een trampoline in de tuin, wordt de tuin nog gezelliger. De kinderen hebben een geweldige mogelijkheid om zich lekker buiten uit te leven.

Lees verder

Een trampoline kopen

trampoline kopen Pin

Een trampoline is een mooi stuk buitenspeelgoed. Kinderen kunnen er uren op spelen. Niet alleen zijn ze lekker actief, maar ook nog eens buiten in de frisse lucht.

Denk je erover er een aan te schaffen? Lees dan dit artikel, om erachter te komen wat belangrijk is bij de keuze van een trampoline, zoals de vorm, wel ingegraven of toch op poten en welke merken er zijn.

Dit vind je allemaal in dit uitgebreide artikel

1/6

Hoe vind je de beste trampoline?

Als je op zoek gaat naar een trampoline, zul je rekening moeten houden met jouw eigen persoonlijke situatie. Je zult een aantal vragen moeten stellen, om erachter te komen wat je nodig hebt.

voldoende ruimte trampoline Pin

Voldoende ruimte

Als eerste: hoeveel ruimte heb je in de tuin? Hoe groot is de tuin en hoeveel ruimte mag de trampoline in beslag nemen? Je kunt daarbij nog bekijken, of je kiest voor een inklapbare en verplaatsbare trampoline of dat je er een neemt die ingegraven wordt en dus altijd in de tuin zal staan. Meer daarover vind je onder het volgende kopje: inground of opbouw trampoline. Ook de vorm is belangrijk als je kijkt naar de ruimte die je in de tuin hebt. Meer over de vorm vind je onder het kopje “ronde of vierkante trampoline”.

belastbaar gewicht trampoline Pin

Het belastbaar gewicht

Waar je verder rekening mee zou moeten houden is het gewicht dat de trampoline moet aankunnen. Zijn de kinderen nog klein, gaat het om tieners die hun energie kwijt moeten of wil je zelf ook wel eens een sprong wagen?

Kinderen spelen graag samen op de trampoline. Zorg daarom dat hij voldoende gewicht aankan. Verder kun je op de ene trampoline hoger springen dan op de andere.

de rand van de trampoline Pin

De rand van de trampoline

Let bij de aanschaf ook op de veiligheid die een trampoline kan bieden. Bekijk bijvoorbeeld de rand. Die zou dik genoeg moeten zijn en de veren moeten er goed door worden afgedekt. Dit voorkomt dat kinderen tijdens het springen met hun voeten tussen de veren terecht komen. Hoe dikker de rand is, hoe beter dat is. Deze rand zou van goede kwaliteit moeten zijn. Let dus ook op het gebruikte materiaal. PVC is het beste, dat gaat lang mee. Is de rand van PE, dan zul je dat sneller moeten vervangen. Meestal heeft dat een levensduur van slechts een jaar.

trampoline poten Pin

De poten van de trampoline

Wat veiligheid betreft zijn natuurlijk ook de poten van de trampoline van belang. Deze zorgen voor de stevigheid van de structuur en bepalen ook hoe lang de trampoline mee gaat.

Dikke poten zorgen voor meer stabiliteit, dus hoe dikker de poten, hoe beter. Wat materiaal betreft is een gegalvaniseerd frame goed bestand tegen de meest voorkomende weersomstandigheden. Dit gaat dus langer mee.

2/6

Een opbouw of inground trampoline? Wat is beter?

Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken als je een trampoline koopt, is of je er een wilt die op poten staat (opbouw) of een die is ingegraven (inground). Deze twee soorten trampolines zijn heel verschillend en brengen hun eigen voor- en nadelen met zich mee. Hieronder zie je dit in een overzicht.

inground vs opbouw trampoline Pin

De verschillen tussen een Inground trampoline en Opbouw trampoline:

Inground trampoline

 1. Is niet zichtbaar in de tuin, dus geen gezichtsverlies
 2. Kinderen kunnen er niet afvallen, de mat is gelijk aan of vlak boven de grond.
 3. Geen net nodig waardoor kinderen beter kunnen springen.
 4. Het installeren kost meer tijd doordat deze in de grond komt.
 5. Is niet meer te verplaatsen.
 6. Ook geschikt voor kleine kinderen doordat de trampoline gelijk of net boven de grond zit.

Opbouw trampoline

 1. De trampoline en veiligheidsnet verstoren het zicht in de tuin het net is minimaal 2 meter hoog.
 2. Kinderen kunnen er afvallen. Een veiligheidsnet is daarom verplicht.
 3. Het veiligheidsnet belemmert kinderen tijdens het springen.
 4. Is makkelijker te installeren doordat er geen gat in de grond nodig is.
 5. De trampoline is makkelijk te verplaatsen
 6. Minder geschikt voor kleine kinderen omdat ze eerst een trapje omhoog moeten klimmen.

Dus wat is beter: inground of opbouw trampoline?

De inground trampoline is een stuk veiliger voor de kinderen omdat deze lager op de grond zit. En je hebt geen net wat in de weg zit bij het springen. Ook belemmert de inground niet het zicht in de tuin. Dat maakt de inground trampoline de beste keus. Het enige echte nadeel is het eenmalige graafwerk.

3/6

Wat is beter: een ronde of vierkante trampoline?

Je hebt trampolines in twee vormen, rond en vierkant. De keuze voor een ronde of vierkante trampoline wordt bepaald door de ruimte die je hebt en de verenspanning die je wilt. Welke past het beste bij jou?

Pin

Wanneer kies je voor een ronde trampoline?

 1. Je hebt veel ruimte in de tuin. Een ronde trampoline neemt namelijk meer ruimte in beslag dan een vierkante.
 2. Je hebt al een tuin met ronde vormen zoals een vijver of perken. Dan past een ronde trampoline beter bij de rest van de tuin.
 3. De veren van een ronde trampoline hebben overal dezelfde spanning. Hierdoor sturen ze een kind vanzelf naar het midden van het springvlak en dat zorgt voor meer veiligheid wanneer er 1 kind aan het springen is. Wanneer er meerdere kinderen tegelijk springen is de kans op een botsing weer groter.
 4. Ronde trampolines zijn iets goedkoper dan vierkante.

Wanneer kies je voor een vierkante trampoline?

 1. Een vierkante trampoline is geschikter als je niet zoveel ruimte in de tuin hebt. Deze kun je makkelijker in een hoek kwijt. Zorg wel dat er minstens anderhalve meter zit tussen de trampoline en bijvoorbeeld een schutting of boom. Anders kunnen springers zich bezeren.
 2. Rechthoekige trampolines hebben niet gelijkmatige veerspanning zoals een ronde dat heeft. Daardoor kunnen kinderen overal op de mat springen, zowel in het midden als langs de rand. Daarbij komt dat grote kinderen ook nog eens hoger kunnen springen. Wanneer er meerdere kinderen springen worden deze niet naar elkaar toe gestuurd.
 3. De vierkante trampoline is iets duurder dan de ronde omdat er meer staal nodig is. De druk tijdens het springen concentreert zich namelijk op het middenstuk van het frame. Daarom is deze extra verstevigd.

Dus wat is beter: een ronde of vierkante trampoline?

Wanneer je een kleine tuin hebt dan is de vierkante trampoline de beste keus omdat deze minder ruimte nodig heeft. Wanneer je een grote tuin hebt dan zou je een ronde trampoline kunnen kiezen. Springen er vaak veel kinderen tegelijk op de trampoline? Dan is de vierkante de beste keus. De kans op een botsing is dan namelijk kleiner.

4/6

De top 6 beste trampolines van 2020

Wat is nu de beste keus wanneer je een een trampoline wilt kopen? Hieronder vind je onze top 6 waarbij we de bovenstaande eigenschappen en natuurlijk de prijs hebben vergeleken!

De 3 beste inground trampolines

Hieronder vind je de 3 beste inground trampolines die je op dit moment kunt kopen.

 1. Beste keus

  Salta Excellent Ground

  Salta Excellent Ground

  €399

  Bekijk de Salta Excellent
 2. Betere kwaliteit

  EXIT Silhouette

  EXIT Silhouette

  €449

  Bekijk de EXIT Silhouette
 3. Gelijk met de grond

  EXIT InTerra groundlevel

  EXIT InTerra groundlevel

  €530.33

  Bekijk de EXIT InTerra

De beste opbouw trampolines

Hieronder vind je de 3 beste opbouw trampolines die je op dit moment kunt kopen.

 1. Beste keus

  Salta Comfort Edition

  salta comfort edition

  €399

  Bekijk de Salta Comfort
 2. Rechthoek

  Salta Combo

  salta combo

  €649

  Bekijk de Salta Combo
 3. Topklasse

  Salta premium

  salta premium

  €1059

  Bekijk de Salta Premium

5/6

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende merken trampolines?

Er is veel keuze in trampolines, zowel in prijs als in kwaliteit. De meest bekende merken zijn Exit, Salta en Avyna.

exit trampolines Pin

Exit

De trampolines van Exit zijn van goede kwaliteit, duurzaam en kunnen alle weersomstandigheden aan. Er zijn verschillende afmetingen verkrijgbaar, zodat je altijd wel een type vindt die bij jouw situatie past. De afwerking is altijd netjes, het frame is gepoedercoat en gegalvaniseerd. Dit zorgt ervoor dat de Exit trampoline een luxe uitstraling heeft. Alle types zijn verkrijgbaar met een veiligheidsnet.

salta trampolines Pin

Salta

Met een trampoline van Salta kies je voor een product met een goede prijs/kwaliteit verhouden. De trampolines van Salta voldoen aan hoge veiligheidsnormen en worden goed getest. Je kunt kiezen uit een groot assortiment, van leuke instapmodellen tot luxere en grotere modellen. Er zijn inground en opbouw trampolines van Salta. Er worden ook veiligheidsnetten bij geleverd. Deze hebben een ritssluiting, waarbij de clips aan de buitenkant zitten, zodat je altijd verzekerd bent van veilig springplezier voor de kinderen.

avyna trampolines Pin

Avyna

Al jarenlang maakt Avyna trampolines die gezien worden als de beste van Nederland. Ze worden dan ook vaak professioneel gebruikt en ook bijvoorbeeld in de kinderopvang of op campings. Dat betekent dat ze zeer intensief gebruik moeten kunnen doorstaan. Daarom worden er materialen van hoge kwaliteit gebruikt. De kussens zijn extra dik en duurzaam en het frame wordt gemaakt van volledig gegalvaniseerde buizen. Op trampolines van Avyna krijg je levenslang garantie op het frame. Verder kun je de kwaliteit van deze trampolines afzien aan details als gesealde randen van het kussen en het feit dat de veren dubbel thermisch gegalvaniseerd zijn.

Exit Salta Avyna
Prijs klasse middenklasse, van ongeveer €300 tot €800 goedkopere prijsklasse, van €180 tot €580 hogere prijsklasse, van €500 tot €1600
Aantal veren gemiddeld Minder dan gemiddeld Hoger dan gemiddeld
Dikte van het rand kussen 2 cm 2 tot 2,5cm 2,5 tot 3 cm
Materiaal spring mat poly propyleen poly propyleen Permatron
Lengte veren gemiddeld gemiddeld Lang
Vorm van de veren Dubbel conische veren Dubbel conische veren Conische veren
Dikte frame 1,5 tot 1,8 mm stalen frame 1,2 tot 1,8 mm stalen frame 2 mm stalen frame
Gebruiks intensiteit matig intensief Matig Zeer intensief
Maximaal spring gewicht 90 – 150 kg 90 – 150 kg 140 tot 160 kg
Duurzaamheid 2 tot 4 jaar 2 tot 4 jaar Meer dan 10 jaar

6/6

Wanneer kies je voor een veiligheidsnet?

Bij opbouw trampolines, dus die hoog op hun poten staan, is een veiligheidsnet sinds 2015 verplicht.

trampoline veiligheidsnet Pin

Wanneer kies je een veiligheidsnet?

In ziekenhuizen waren kinderen die van trampolines waren gevallen, de oorzaak van de meeste medische behandelingen in het ziekenhuis. Een val van de trampoline kan zorgen voor ernstige verwondingen. Daarom is een veiligheidsnet geen overbodige luxe.

Kies je voor een opbouw type, dan zit er dus sowieso een veiligheidsnet bij. Voor inground trampolines zijn deze netten niet verplicht. Omdat ze ingegraven zijn, ze deze meestal niet hoger dan 10 tot 15 cm. Er zijn echter wel netten voor verkrijgbaar. Dat kan handig zijn voor de allerkleinsten, die hierdoor minder snel op de grond zullen vallen. Wil je ervoor zorgen dat je kind veilig kan springen, dan kun je ook een veiligheidsnet bij een inground nemen.

Wat ook voor blessures kan zorgen is het springen van meerdere kinderen tegelijk. Doordat een kind springt, kan een ander door het veren van de mat (onverwacht) een zet omhoog krijgen. De kinderen kunnen tegen elkaar botsen en omvallen. Voor zowel de opbouw als de inground geldt, dat een veiligheidsnet ook in die gevallen de kans op ongelukken kan verkleinen.

Alles over fitness