Koolhydraatarm dieet: snel afvallen met koolhydraatarme recepten

Laatste update: vrijdag, 20 oktober, 2017
koolhydraatarm dieet

Ik weet zeker dat jij het ook al hebt meegemaakt…

Je bent bezig met een dieet en je mag zo weinig eten dat je continue honger hebt. De eerst week is het nog vol te houden..

De tweede week wordt het al moeilijker..

En dan komt het moment dat je het niet meer volhoud en ontploft en alles eet wat los en vast zit šŸ™‚

Dit is het grote probleem met een dieet waarbij je maar weinig calorieĆ«n op een dag mag eten. Het is gewoon niet vol te houden. Vertrouw mij, ik ken het šŸ˜‰

Maar wat werkt dan wel? Een dieet wat wel vol te houden is een koolhydraatarm dieet. En wel om Ć©Ć©n belangrijke reden:

je hoeft bij een koolhydraatarm dieet niet minder te eten. Je kunt gewoon eten wanneer je trek hebt en je kunt zoveel eten als dat je honger hebt. En toch zal jeĀ tot wel 2 kilo vetĀ per week verliezen.

Geen calorieƫn tellen dus!

Als je wel eens een dieet hebt geprobeerd waarbij je bijna niks meer mag eten (zoals het ziekenhuisdieet)Ā dan weet je hoe verschrikkelijk het is om heel de dag bijna niks te eten en je futloos te voelen.

Bij een koolhydraatarm dieet is dit niet het geval en dat maakt je kans van slagen direct veel groter! Jezelf uithongeren houd je niet lang vol. Een andere enĀ lekkereĀ manier van eten wel!

Hoe het koolhydraatarm dieet werktĀ zal ik je in dit artikel uitleggen. Ook geef ik je een aantal lekkere koolhydraatarme recepten! Lees daarom snel verder!

Hoe werkt het koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet heb je geen beperkingen in de hoeveelheid calorieĆ«nĀ die je eet. Maar wel een beperkingĀ in de voedingsmiddelen die je mag eten.

Je kunt bij het koolhydraatarmdieet dus zoveel eten als je wilt en toch afvallen.

Tijdens het dieet mag je geen producten met veel koolhydraten zoals: suiker, pasta, brood en bewerkte voeding waar suiker in verwerkt is. Er zijn koolhydraatarme diƫten die een stapje verder gaan en waarbij je geen fruit en bepaalde groente niet mag.

Ik ben een groot fan van een koolhydraatarm dieet maar groente en fruit bevatten voedingsstoffen die je echt niet kunt missen. Daarom zou ik zeker adviseren om altijd groente en fruit te blijven eten.

Heb je het gevoel dat je dan niks meer kunt eten? Dan heb je het goed mis! Er blijven genoeg voedingsmiddelen over waarmee je heerlijke gerechten kunt maken.

Je moet alleen weten hoe! En dat laat ik je verderop in dit artikel zien.

WaaromĀ werkt een koolhydraatarm dieet zo goed?

Hoe kan het dan dat een koolhydraatarm dieet zo goed werkt om vet te verliezen? Het antwoord daarop is niet heel eenvoudig maar simpelweg kun je het als volgt uitleggen:

BijĀ maaltijdenĀ met voornamelijk koolhydratenĀ krijgt je lichaam een flinke piek in de suikerspiegel te verduren. Na deze piek zakt de suikerspiegel in en heb je weer een onbeheersbare drang naar nieuwe energie (snelle koolhydraten).

Alsof dit nog niet genoeg is gaat je lichaam bij een dergelijke maaltijdĀ extra insuline aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat de suiker uit het bloed de overige weefsels in kan of wordt opgeslagen als vet.

Deze dik makende vicieuze cirkel is heel mooi uitlegt inĀ onderstaande infographic “Carbs are killing you”. Vooral het stukje “Hoe wordt je dik in twaalf zielige stappen”… legt heel goed uit waarom je dik wordt van koolhydraten.

De infographic is een samenvatting van het boek van Gary Taubes en legt perfect uit dat niet vet maar koolhydraten de oorzaak van overgewicht is.

Klik op het plaatje hieronder voor de hele infographic:

whatsmakesusfat

Doordat je in een koolhydraatarm dieet veel producten schrapt waar veel koolhydraten in zitten zal je deze dik makende vicieuze cirkel vermijden en nog mooier:

je lichaam start met het verbranden van vet!

Maar wat eet je dan als je geen pasta, brood, suiker of andere koolhydraatbommen meer mag eten? Dat ga ik je nu vertellen…

Wat ga ik dan eten?

Als je het idee hebt dat je niets meer kunt eten dan zit je goed mis šŸ™‚Ā  Tijdens het koolhydraatarm dieet kun je heerlijke recepten met voldoende voedingsstoffen eten.

Je hoeft echt geen honger te lijden!

Wat je zoal niet mag eten:

 • brood
 • pasta, pizzaĀ en rijst
 • mais
 • aardappelen
 • frisdrank en andere suikerdranken
 • snoep, taart en koekjes
 • andere producten waaraan suiker is toegevoegd

Wat magĀ je zoal wel eten:

 • Noten en peulvruchten
 • Vlees en vis
 • Groente en fruit*
 • Quinoa
 • water, koffie en thee en andere dranken zonder suiker

* Eet niet meer dan twee stuks fruit per dag zolang je wilt afvallen. In fruit zit namelijk veel fruitsuiker.

Met deze producten is het helemaalĀ niet moeilijk om een lekker gerecht te maken. Je hebt alleen de juiste recepten nodig!

Koolhydraatarme recepten

Je kunt op internet veel verschillende recepten vinden. Maar mijn ervaring is dat je het koolhydraatarm dieet beter kunt volhouden wanneer je compleet schema bij de hand hebt. Ook is de samenhang in de maaltijden gedurende de dag belangrijk!

Daarom werk ik zelf graag met dag en weekschema’s!

Wil jij ook afvallen met een koolhydraat arm dieet? Download dan gratis mijn complete weekschema!

Klik hieronder op de grote knop om jouw kopie direct te downloaden:

Zijn er geen nadelen van een koolhydraatarm dieet?

Er zijn geen grote nadelen aan een koolhydraatarm dieet wanneer je voldoende groente en fruit blijft eten. Je lichaam zal wel even moeten wennen aan de nieuwe manier van eten waardoor bijvoorbeeld je stoelgang wellicht even wat anders verloopt.

In het meeste brood wordt bakkerszout gebruikt. Dit is keukenzout met toegevoegd jodium. Jodium is nodig voor een goed werkende schildklier maar is in niet veel producten te vinden. Wanneer je geen brood meer eet kun je dus overwegen om de jodium zelf als supplement te nemen.

photo credit: pawel pacholec

Delen:
18
Shares
Share on Pinterest