Hometrainers

De hometrainer is een populair fitnessapparaat waarmee je thuis kunt werken aan je conditie of revalidatie of als ondersteuning bij het afvallen. Hometrainers zijn er in veel verschillende soorten prijscategorieën en functionaliteiten. Wanneer je wilt revalideren dan is een ergometer en lage instap belangrijk. Wil je gewoon thuis fanatiek trainen dan heb je waarschijnlijk meer aan een veel weerstandniveaus en interactieve mogelijkheden!

Een hometrainer kopen: waar moet je op letten?

Een hometrainer kopen is een hele investering. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij de keuze voor dit fitnesstoestel voor thuis. Hieronder zet ik ze voor je op een rij:

Het gewicht van de hometrainer

Het gewicht van het apparaat is een goede indicator voor de kwaliteit. Bij een zware ​constructie worden namelijk betere materialen, zoals ijzer, gebruikt​. En deze zwaardere materialen zorgen voor een betere kwaliteit dan lichtere materialen. Een zware constructie zal minder snel gaan ‘wiebelen’ tijdens de training. Het zware gewicht zorgt ervoor dat de fiets stabiel op de grond staat.

Makkelijk verplaatsen met transportwielen

Het is makkelijk als je het toestel makkelijk kunt verplaatsen als dat nodig is. Let er daarom op dat de hometrainer transportwielen heeft. Op die manier kun je het apparaat makkelijk ​ergens anders neer zetten. Heb je thuis niet zoveel ruimte? Kies dan voor een inklapbaar ​model. Deze berg je thuis makkelijk op.

Het maximaal belastbaar gewicht

Ook het maximaal belastbaar gewicht is een goede indicator van de kwaliteit van een hometrainer fiets. Hoe hoger de belasting hoe beter de kwaliteit. Een goede constructie moet een belasting van 130 kilogram wel aankunnen. De betere apparaten kunnen zo’n 150 kg aan.

Het vliegwiel gewicht

Het vliegwiel gewicht is van belang voor een goede hometrainer. Een vliegwiel met voldoende gewicht zorgt namelijk voor een vloeiende beweging tijdens het trainen. Ook heb je met een zwaar vliegwiel meer weerstandsniveaus dan met een licht vliegwiel. Een vliegwiel van ongeveer 10 tot 15 kilo is voldoende voor een hometrainer voor thuis.

Trainen met hartslagmeter

Wanneer je graag vet wilt verbranden tijdens het trainen dan is je hartslag tijdens het trainen belangrijk. Zorg dan dat je kiest voor een hometrainer met hartslagmeter. Op deze manier kun je continue in jou optimale vetverbrandingszone trainen. Je kunt de hartslag meten met de handsensoren in de handvatten van de fiets of met een borstband. De duurdere modellen zijn ook geschikt voor een hartslagmeting met een borstband. Deze wordt meestal niet meegeleverd.

Veel gestelde vragen bij het kopen van een hometrainer fiets.

Er zijn een aantal vragen die steeds terugkomen bij mensen die een hometrainer fiets willen kopen. Hieronder heb ik de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.

Wat is de beste hometrainer?

De beste koop voor een allround hometrainer is de Fitbike Ride 5. Dit toestel biedt veel kwaliteit voor een scherpe prijs. Uit mijn eigen test kwam dit toestel heel goed naar voren. Maar ook uit reviews en testen van bijvoorbeeld bol.com en kieskeurig krijgt deze fiets bijna alleen maar positieve reviews! De ‘best’ reviewed award van Kieskeurig heeft deze fiets al 15 keer gewonnen.

Wat kost een hometrainer?

Grofweg kost een hometrainer tussen de €200 en €1000. De goedkopere apparaten liggen rond de 200 euro, de wat betere modellen rond de 300 en 500 euro en de topklasse modellen liggen rond de€700. Interactieve functies kun je bij de meeste modellen krijgen voor een meerprijs van 50 – 100 euro.

Heb ik een ergometer nodig?

Een hometrainer met ergometer stelt je in staat om continue met exact dezelfde weerstand te trainen. Dit is heel handig wanneer je bijvoorbeeld moet revalideren van een knieoperatie. In andere gevallen zou ik geen ergometer hometrainer kopen. Dit is de meerprijs meestal niet waard.

Een hometrainer is te groot voor mijn kamer. Wat kan ik doen?

Een hometrainer is een groot fitnessapparaat. Met de wieltjes kun je ze wel aan de kant zetten maar als je echt geen ruimte hebt dan is misschien een opvouwbare hometrainer een oplossing voor je. Meer informatie daarover kun je op deze pagina vinden: alles over opvouwbare hometrainers.