Airfryer kopen: de top 3 + kooptips!

Dat frituren niet zo gezond is, is bij de meeste mensen wel bekend. Toch eten we graag patat, kroketten of andere gefrituurde snacks.

Maar omdat ​het niet zo gezond is, proberen we dit binnen de perken te houden. ​De airfryer is de mogelijkheid om toch regelmatig lekkere hapjes te eten, zonder dat het zo ongezond is.

In een airfryer wordt geen (of bijna geen) olie gebruikt. Wat je erin bakt of grillt wordt door middel van hete lucht gaar gebakken. En dat is ideaal. Je ​hebt namelijk helemaal geen frituurolie meer nodig.

En de airfryer is ook nog eens veelzijdiger dan een frituurpan.

Waar moet je op letten als je een airfryer koopt?

Wil jij een airfryer kopen? Dan heb je binnenkort een apparaat in huis dat veelzijdig is en je snacks gezonder klaar kan maken. Er zijn veel verschillende merken en formaten airfryers. Je kunt op de volgende punten letten:

Het formaat en laadvermogen

Er zijn kleine airfryers en grote. Heb je een gezin van vier of meer mensen waar je eten voor wilt klaarmaken of ben je slechts alleen? Ook omdat een airfryer ruimte inneemt in je keuken, kan het formaat een belangrijke factor zijn.

 • Klein: laadvermogen van 0,5 tot 1 kilo
 • Groot: laadvermogen van 1 tot 1,5 kilo

Een kleine airfryer is geschikt voor 2 of 3 personen. Wil je bijvoorbeeld patat maken voor meer mensen, dan is de frituurbak niet groot genoeg om een grotere hoeveelheid aan te kunnen. De patat zou dan niet mooi gelijkmatig bruin worden of je moet meerdere porties maken.

Gebruikte technologie

In een airfryer wordt het eten gaar doordat er hete lucht langs wordt geblazen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan:

 • 3D Air Pulse: In de deksel van de airfryer zit een verwarmingselement en met behulp van een ventilator wordt de hete lucht door de pan verspreid, zodat er een hete luchtstroom ontstaat.
 • Rapid Air: Ook hier bevindt het verwarmingselement zich in de deksel. De hete lucht wordt door de dubbele wand naar onderen geblazen. In de bodem zit een element dat de lucht weer verdeelt door de pan.
 • Turbo Star: Deze werkt volgens hetzelfde principe, maar heeft een krachtiger motor en ventilator. De airfryer wordt hierdoor sneller heet en je hoeft hem niet voor te verwarmen. Dat bespaart tijd. Ook hebben airfryers met deze technologie de mogelijkheid om het vrijgekomen vet meteen af te voeren.

Bakprogramma’s

De keuze voor een bepaalde fryer kan ook bepaald worden door de in te stellen programma’s. Je kunt kiezen voor een eenvoudig systeem: je kunt dan alleen de tijd en temperatuur instellen. Je moet dan zelf opletten of je patat, vlees of vis gaar is.

Je kunt ook kiezen voor een airfryer met meerdere programma’s. Bak je patat, cake, groente of vis, stel het apparaat hier op in en hij bakt het eten precies op de juiste temperatuur en geeft het aan als het klaar is. Dit werkt heel nauwkeurig.

Welke accessoires kun je erbij kopen?

Je airfryer kan uitgebreid worden met handige accessoires. Je kunt erop letten of deze erbij geleverd worden. Zo zijn er:

 • Bakvormen
 • Grillplaten
 • Kookrekken

De voordelen van een airfryer

1. Gezondheid

Wat je ook bakt of grilt in een airfryer, omdat je geen of bijna geen olie gebruikt, is de airfryer veel gezonder. Patat die gebakken is in frituurvet bevat veel meer calorieën. Een bord gefrituurde patat van 150 gram bevat 450 calorieën, tegen dezelfde hoeveelheid uit de airfryer met 160 ​calorieën. Dat scheelt dus echt wel veel.

2. Voorkom een vieze geur

Frituren in vet veroorzaakt een vieze, vette lucht in huis. Dat is ook de reden dat veel mensen hun frituurpan in de schuur zetten. Ga je patat bakken in de frituurpan, dan weet je dat je hele keuken of huiskamer de rest van de avond naar patat, kroket of oliebol ruikt. Ook al zet je de afzuigkap op de maximale stand.

Dat zal je met de airfryer niet meer gebeuren. Het is juist de olie die voor die vieze lucht zorgt. Omdat de fryer alleen met lucht werkt, geeft dat veel minder overlast. Je kunt nog wel wat ruiken, maar dat is hetzelfde als wanneer je normaal kookt. Let wel op dat bakken in een airfryer wel kàn stinken. Als je hem niet goed schoonmaakt, kunnen vieze restjes en oude olie zorgen voor rook en stank.

3. Makkelijk schoonmaken

Als er iets vervelend is, is dat het schoonmaken van een friteuse. Die vieze vette pan en het draadmandje zijn haast niet schoon te krijgen, het kost veel tijd om alle restjes los te weken. Dat doen dus veel mensen ook niet. Maar frituren met oude restjes in je frituurpan is helemaal ongezond. Die bakken elke keer mee en laten schadelijke stoffen los.

Bij de airfryer is dit toch even gemakkelijker. Als je bakt zonder olie heb je ook geen vette resten in je pan. Het is wel zo dat je airfryer vies zal worden als je er mee bakt of braadt. Maar je kunt de onderdelen gemakkelijk uit de airfryer halen en schoonmaken. Het is ook aan te raden je airfryer elke keer na gebruik schoon te maken. Dan is het ook het gemakkelijkste, omdat de resten dan nog niet aangekoekt zijn.

4. Bespaar geld

Frituurvet is niet goedkoop. Voor zo’n grote fles frituurvet betaal je gauw 4 of 5 euro en er gaat een hoop vet in een frituurpan. Als je elke week iets frituurt, kan je dat je op jaarbasis 50 euro kosten. Dit geld spaar je uit als je een airfryer gebruikt. Je hebt alleen af en toe een lepeltje olie nodig en dat kan olijfolie zijn, wat je ook voor gewoon bakken en braden kunt gebruiken. Het scheelt dus ook sjouwen met zware flessen!

5. Veel meer mogelijkheden

Je kunt behoorlijk veel doen met een airfryer. Een apparaat om je avondeten, je tussendoortjes, snacks en gebak in klaar te maken!

Veel mensen denken dat je er enkel patat en vlees in kunt bakken, maar hij kan veel meer.

​De volgende gerechten kun je prima bereiden in een goede airfryer:

 • Patat, aardappelschijfjes, aardappelkroketten enz.
 • Gefrituurde snacks: kroket, frikandel, bitterbal, loempia’s
 • Aardappeltjes
 • Vlees, kip en vis braden of grillen
 • Groente grillen
 • Cake, muffins, gevuld speculaas of taart bakken
 • Afbakbroodjes voor je ontbijt
 • Hele maaltijden bereiden: paëlla, hartige taart, lasagne

6. Betere smaak

Alles wat je uit de frituurpan haalt, smaakt vettig en naar olie. Nou is dat ook een karakteristiek van frituren, maar het feit dat het in olie gebakken is, overheerst voor een deel de smaak van wat je eet. Als je iets uit de airfryer eet, zul je je verbazen over hoe puur en vol van smaak alles is.

7. Veilig in gebruik

Frituren is niet de meest veilige manier van voedsel bereiden. De olie wordt erg heet. Als je je patat of andere producten in het frituurvet doet, kan het gaan spetteren. Er gebeuren relatief veel ongelukken door frituren. Er komen elk jaar 400 mensen met brandwonden naar het ziekenhuis, die het gevolg zijn van ongelukken met frituren. Vooral met kleine kinderen moet je goed oppassen.

De airfryer is wat dat betreft veel veiliger in gebruik. Deze wordt natuurlijk ook heet, maar er komt geen heet vet aan te pas. Een ander voordeel is dat de fryer doordat er alleen maar hete lucht wordt gebruikt, na gebruik snel afkoelt. Dat is anders dan een frituurpan, die nog lange tijd heet blijft.

8. Gebruiksvriendelijk

De airfryer is niet alleen veilig, maar ook gemakkelijk om te gebruiken. Je krijgt er wel een handleiding bij, en daarmee kun je snel aan de slag. Vaak staan er symbolen op de display om aan te geven welk programma je kunt kiezen. Druk op start en de airfryer doet de rest. Heb je een airfryer zonder programma’s, dan kun je de tijd en temperatuur instellen. Dat is vergelijkbaar met een oven. Het is dus niet moeilijk om je airfryer te gebruiken.

Tips voor het gebruik van een airfryer

Wat is de beste plek?

Je zult de airfryer waarschijnlijk in de keuken gebruiken. Omdat het apparaat zijn warme lucht kwijt moet, is het handig om hier rekening mee te houden. Meestal zal dit aan de bovenkant zijn, maar het kan ook aan de onder- of achterkant zijn. De lucht is niet altijd heet (wel warm), maar zeker wel vochtig.

Zet je airfryer dus niet te dicht tegen de muur of onder een keukenkastje, als deze niet tegen vocht en/of hitte kunnen. Let ook op lampjes die onder keukenkastjes hangen, deze zijn vaak ook niet zo goed bestand tegen de hete lucht en dan loop je het risico op kortsluiting.

Houd ook rekening met je aanrecht. De onderkant van de airfryer kan erg heet worden. Kan je aanrecht hier tegen? Je kunt de fryer gewoon neerzetten als je aanrecht van marmer of metaal is. Zo niet, dan kun je hem beter op een onderzetter zetten.

Hoe vol doe je de airfryer?

De bak van de airfryer zou je niet helemaal moeten vullen. Er moet altijd ruimte zijn zodat de hete lucht kan circuleren. Dit zorgt er mede voor dat alles in de pan goed gelijkmatig gaar wordt.

Schoonmaken

Het is belangrijk de airfryer schoon te maken, elke keer nadat je hem hebt gebruikt. Doe je dit niet, dan kan hij gaan stinken en omdat er restjes en oud vet gaan verbranden, kan hij gaan roken. Het schoonmaken is meestal niet zo lastig, omdat alle onderdelen eruit gehaald kunnen worden. Ze kunnen vaak zelfs in de afwasmachine.

Recepten voor de airfryer

Bak je vlees, vis of maak je taart of cake? Gebruik dan recepten die speciaal voor de airfryer zijn. De baktijden en manier van klaarmaken kunnen anders zijn dan als je in de oven bakt. Dit komt omdat het formaat van je bakvorm en die van je airfryer anders zijn dan van een oven. Met een recept speciaal voor de airfryer weet je zeker dat het gaat lukken.

Eet de lekkerste snacks uit de airfryer

Denk je aan snacks die je met de airfryer kunt maken, dan denk je waarschijnlijk aan de standaard hapjes, zoals kroketten en frikandellen. Maar je kunt nog meer lekkere dingen bereiden met de airfryer:

 • Kibbeling
 • Pizzabroodje
 • Saucijzenbroodje
 • Lekkerbekjes
 • Kaassoufflé
 • Bamischijf
 • Loempia
 • Hamburger

Olie toevoegen of niet?

Je hebt alleen een eetlepel olie nodig, als het product dat je wilt klaarmaken onbehandeld is. Zoals bijvoorbeeld ongemarineerde kip. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je airfryer om te zien of en hoeveel olie je nodig hebt.

Is het al klaar?

Vooral als je een airfryer zonder programma’s hebt, zul je zelf moeten kijken of je eten klaar is. Maar dat is ook geen probleem. Je kunt altijd de klep even open doen om te kijken hoe het eruit ziet. De timer blijft dan doorlopen en je eten blijft goed warm. Zodra je patat of vlees mooi bruin is, is het klaar. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je elke minuut de klep open doet, maar af en toe kijken is geen probleem.

Kies voor producten speciaal voor airfryer of oven

Je kunt de standaard producten voor de friteuse ook in de airfryer doen. Dit geeft echter niet het beste resultaat. Vooral kroketten en andere gepaneerde snacks blijven erg bleek als je in een airfryer bakt. De ovenvariant of speciale ​snacks geven een beter resultaat en zijn na het bakken krokant en heerlijk van smaak.

De leukste recepten

Wil jij alles uit je airfryer halen en neem je geen genoegen met gewoon vlees, vis en patat bakken? Er zijn nog heel wat meer mensen die creatief met hun airfryer aan de slag zijn gegaan. Op internet kun je Facebookgroepen vinden, waarop recepten uitgewisseld worden. Ook zijn er websites, waar alleen maar recepten voor de airfryer te vinden zijn. Zoals deze recepten op smulweb. Als laatste kun je ook ​receptenboeken kopen. Je vindt hier in de meest uiteenlopende recepten om vol inspiratie te koken en te bakken met je airfryer.

Andere leuke artikelen