De beste mindset om af te vallen: 10 tips

Pin

Wist je dat jouw mindset de sleutel is tot verantwoord afvallen? Je gedachten hebben immers invloed op je motivatie, doelen en zelfvertrouwen. Met deze tien tips ontwikkel je de juiste mindset om af te vallen.

1. Bepaal voor jezelf wat jouw reden is om af te vallen

Om succesvol af te vallen, is het belangrijk dat je motivatie van binnenuit komt. Afvallen werkt immers niet als je het voor iemand anders doet. Formuleer dus voor jezelf wat jouw reden is om gewicht te verliezen.
Noteer ook meteen voor jezelf de gezondheidsdoelen die je ermee nastreeft. Als je het voor je gezondheid doet, werkt dat uiteindelijk motiverender dan wanneer je het enkel doet om er goed uit te zien.

2. Kies het juist dieet

Een succesvol dieet voelt niet als een dieet. Het is eerder een gezonde levensstijl keuze die je met plezier volhoudt. Datgene wat je eet, komt overeen met jouw waarden, levensstijl en voedsel voorkeuren. Daarnaast verzadigt het eten goed, waardoor jij niet het idee hebt dat je op dieet bent.

3. Stel jezelf SMART doelen

SMART doelen helpen je om je streefgewicht te bereiken. Deze doelen zijn namelijk specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en aan tijd gebonden. Zo kun je jezelf tot doel stellen om elke keer een glas water te nemen als je anders frisdrank voor jezelf zou inschenken.
Een ander SMART doel is om iedere dag een eiwitrijk ontbijt te nemen in plaats van ontbijtgranen met veel calorieën. Kies één doel tegelijkertijd en stel jezelf pas een volgend doel op het moment dat het eerdere doel een gezonde gewoonte is geworden.

4. Anticipeer op uitdagingen

Wat doe je als je een feestje hebt of tussendoor trek krijgt? Anticipeer op dit soort situaties door te zorgen dat je een gezond alternatief bij de hand hebt.

5. Neem beperkende gedachten enkel waar

Je innerlijke criticus kan je behoorlijk naar beneden halen en zorgen dat je je motivatie verliest. Wees hier alert op en probeer je negatieve gedachten waar te nemen. Verzin er geen verhalen omheen en stop de gedachte ook niet weg. Laat de gedachte er gewoon zijn en kijk er als het ware van een afstandje naar.
Vind je het lastig om op deze manier met negatieve gedachten om te gaan? Een edelsteen ketting met tijgeroog dragen kan bijvoorbeeld helpen als je vastzit in negatieve denkpatronen.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

6. Focus op je sterke kanten

Als je wil afvallen, heeft het geen zin om te focussen op je zwakke kanten of op datgene wat minder goed gaat. Dat is immers niet bevorderlijk voor je motivatie. Kijk eerder wat wél goed gaat en wat je sterke kanten zijn.
Wellicht heb je geduld, ben je vasthoudend of kun je goed koken. Zet deze vaardigheden in voor jouw afslankproces. Dan groeit je zelfvertrouwen alleen maar.

7. Zie mislukkingen als leermomenten

Je kunt jezelf op de kop geven als het niet is gelukt om die snoepreep of dat gebakje te weerstaan. Je kunt het ook zien als een leermoment en jezelf voornemen om het de volgende keer anders aan te pakken.

8. Eet mindful

Met aandacht eten kan voorkomen dat je gedachteloos allerlei voedingsmiddelen naar binnen werkt. Focus je volledig op het eten en eet langzaam, proef de smaak en voel de temperatuur en textuur van het voedsel in je mond.

9. Blijf groeien

Op jouw weg naar een gezond gewicht kom je allerlei uitdagingen tegen. Soms kan het zelfs zijn dat je een tijdje stilstaat. Blijf daarom kijken wat werkt voor jou. Probeer ook vooral nieuwe dingen uit. Zo kan intermittent fasting helpen om de cirkel van stilstand te doorbreken.

10. Regel steun

Een support groep kan enorm ondersteunend zijn. Het werkt al troostend om te weten dat er mensen zijn die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Bovendien is het bijzonder motiverend om van anderen te horen dat zij succes hebben en om jouw successen te vieren met anderen. Dit draagt allemaal bij aan de juiste mindset om af te vallen.

Andere leuke artikelen