Eierdieet: kun je echt 5 kilo per week afvallen?

eierdieet Pin

Het eierdieet is een crashdieet, waarbij je minder dan 1000 calorieën per dag eet. Je zult voornamelijk eiwitten eten, en slechts weinig vetten en koolhydraten. Het voordeel is dat je snel zult afvallen en dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Ondanks dat dit dieet de laatste jaren steeds populairder is geworden, zijn er ook grote nadelen aan het eierdieet verbonden. Crashdiëten zijn in principe niet gezond omdat je te snel afvalt en te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Wil jij het eierdieet volgen, lees dan hier eerst alle informatie en kijk of het wel echt zo effectief is als je dacht.

Hoe werkt het eierdieet?

ei PinWanneer je het eierdieet gaat volgen, zullen eieren de belangrijkste bron van eiwitten vormen. Het is een koolhydraat- en caloriearm dieet, dus brood, aardappelen, rijst en dergelijke zijn niet toegestaan.

Het eierdieet is beperkt tot drie maaltijden per dag. Tussendoortjes en producten die calorierijk zijn, zijn niet toegestaan. Er zijn meerdere varianten van het eierdieet, die gemiddeld een tot twee weken gevolgd kunnen worden. Ze verschillen ook licht in wat je wel en niet mag eten. Maar ze hebben gemeen dat je elke dag in ieder geval 1 maaltijd eet die eieren bevat. De andere maaltijden zijn eveneens eiwitrijk.

Je krijgt weinig voedingsstoffen en heel weinig calorieën binnen. Daarom verlies je snel veel gewicht. Maar het gewicht dat je verliest zal voornamelijk bestaan uit vocht en spieren. Niet het vet wat je kwijt wilt. Daarom kun je beter rustig en geleidelijk aan afvallen. Dit gaat minder snel maar geeft je veel betere resultaten zonder jojo effect!

Het voordeel van veel eiwitten eten is dat eiwitten goed vullen en langzaam verteren. Hierdoor zul je in ieder geval een redelijk verzadigd gevoel hebben na het eten. Maar vergis je niet, het is en blijft een crashdieet, waarbij je maar weinig calorieën binnenkrijgt. Daarom zal je tijdens het dieet continue honger hebben.

Je kunt de eieren bereiden zoals je zelf wilt

Tijdens het eierdieet kun je zelf bepalen of je de eieren zacht of hard gekookt eet. Er is zelfs een variant van het dieet dat het hard boiled egg diet heet, waarbij je alle eieren moet koken tot ze hard zijn. Het is niet zo dat hardgekookte eieren gezonder zouden zijn dan zachtgekookte. Door een ei langer te koken, kunnen zelfs waardevolle voedingsstoffen in de eierdooier verloren gaan. Je kunt dus gewoon op je eigen voorkeur af gaan, wat betreft de kooktijd van de eieren. Je mag de eieren trouwens bereiden zoals je wilt, dus ook een roerei of gebakken ei kan, maar gebruik dan geen boter om in te bakken.

Het weekmenu van het eierdieet

Wat mag je wel en niet eten tijdens het eierdieet? Je kunt gebruik maken van dit eierdieet weekmenu, waar alle maaltijden van de week al gepland zijn. Je kunt wat variëren met het fruit en welke soort vis of vlees je kiest.

Dag Ontbijt Middageten Avondeten
1 Fruit (appel, peer, grapefruit), 2 eieren, zwarte koffie of groene thee 200 gram kipfilet, 300 gram broccoli 2 tomaten, 2 gekookte eieren, 1 schaal halfvolle yoghurt, halve krop sla met wat olijfolie
2 Fruit (appel, peer, grapefruit), 2 eieren, zwarte koffie of groene thee 1 blikje tonijn met ijsbergsla en 1 avocado 150 gram gemixte paddenstoelen, 125 gram tartaar, als toetje 1 sinaasappel
3 Fruit (appel, peer, grapefruit), 2 eieren, zwarte koffie of groene thee 2 eieren, 100 gram spinazie Vis (eigen keuze), Griekse salade, zwarte koffie of groene thee
4 Fruit (appel, peer, grapefruit), 2 eieren, zwarte koffie of groene thee 125 gram magere kwark, 1 tomaat, 1 augurk, 1 beschuit of 1 geroosterde boterham Verse kippensoep met tomaten, komkommer en selderij
5 Fruit (appel, peer, grapefruit), 2 eieren, zwarte koffie of groene thee 125 gram magere kwark, 1 tomaat, 1 augurk, 1 beschuit of 1 geroosterde boterham 125 gram biefstuk, gemengde salade met 2 tomaten
6 Fruit (appel, peer, grapefruit), 2 eieren, zwarte koffie of groene thee 2 eieren met 100 gram spinazie Gemengde groenten, 2 lamsbouten
7 Fruit (appel, peer, grapefruit), 2 eieren, zwarte koffie of groene thee 200 gram vette vis, 1 tomaat, 1 beschuit of geroosterde boterham 2 eieren, halve krop sla met wat olijfolie

Genoeg drinken is belangrijk en je zou de hele dag door water moeten drinken. De salade kun je met wat olijfolie besprenkelen, maar bedenk dat dit een caloriearm dieet is. Veel vet gebruiken is dus niet de bedoeling. Je mag de lunch omwisselen met het ontbijt als je dat prettig vindt.

Dit kun je wel en niet eten

Het is belangrijk om je aan de richtlijnen van het eierdieet te houden, zodat je blijft afvallen. Dit mag je wel eten:

  • Eieren
  • Magere bronnen van eiwit, zoals gevogelte, witte vis, tartaar
  • Dranken die geen of weinig calorieën bevatten, zoals water, zwarte koffie en groene thee
  • Zetmeelarme groente (bloemkool, spinazie, broccoli)
  • Griekse yoghurt en kwark
  • Fruit (grapefruit, bessen, appels, peren)

De volgende producten kun je beter links laten liggen:

  • Boter (niet op brood, niet om in te bakken)
  • Producten met suiker, zoals snoep, frisdrank en koekjes
  • Koolhydraatrijke producten (brood, rijst, aardappelen enz.)
  • Alcohol

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

De voordelen van het eierdieet

eieren Pin

Het eierdieet zou je natuurlijk volgen vanwege het feit dat het je kan helpen bij het afvallen. Is dit een goede methode om gewicht kwijt te raken? Dit zijn de voordelen van het eierdieet:

1. Gewichtsverlies

Het is mogelijk om met het eierdieet veel gewicht kwijt te raken. Gemiddeld kun je zo’n 3 tot 5 kilo per week afvallen. Maar je kunt ervan uitgaan dat het meeste gewicht dat je verliest bestaat uit vocht en spiermassa. Hierdoor zal je weer vrij snel op je oude gewicht zitten nadat je stopt met het dieet. Het wordt ook aangeraden om het dieet niet langer dan 1 tot 2 weken te volgen en dan een pauze in te lassen.

2. Spierafbraak blijft beperkt

Eiwitten zijn de bouwstenen van de spieren en omdat je tijdens het eierdieet voldoende eiwitten binnenkrijgt, zal de afbraak van spieren minder zijn dan bij bijvoorbeeld het soepdieet of het koolsoepdieet. Bij alle crashdiëten zal het lichaam spieren afbreken voor energie maar doordat je veel eiwitten eet bij je eiwitdieet zal dat iets minder zijn dan bij diëten die niet eiwitrijk zijn.

3. Makkelijk om te volgen

Je hebt geen speciale en dure ingrediënten nodig om het dieet te volgen zoals bij bijvoorbeeld het Cambridge dieet of het Alizonne dieet. Eieren kun je gewoon bij de supermarkt kopen en het zijn een relatief goedkope bron van eiwitten. Daarnaast zijn de richtlijnen eenvoudig en zijn de maaltijden niet ingewikkeld. Dat maakt de drempel om het eierdieet te gaan doen laag.

4. Eieren zijn gezond

De basis van het eiwitdieet is gezond: eieren zijn rijk aan mineralen, vitamines, antioxidanten en essentiële aminozuren. Ook bevatten de dooiers onverzadigde vetzuren die gezond voor je zijn. Als je een maaltijd eet die eieren bevat, helpen ze je een vol gevoel te geven. Eieren verteren langzamer dan koolhydraten, waardoor je je langere tijd verzadigd blijft voelen.

De nadelen van het eierdieet

wat is het eierdieet Pin

Dat je veel en snel kunt afvallen is wat het eierdieet zo aantrekkelijk maakt voor veel mensen. Maar dit dieet brengt ook grote nadelen met zich mee:

1. Extreem weinig calorieën

Het eierdieet is een crashdieet: je krijgt extreem weinig calorieën binnen, veel minder dan je nodig hebt. Een volwassen vrouw heeft elke dag ongeveer 2000 calorieën nodig en een man 2500. Eet je volgens het eierdieet, dan krijg je gemiddeld 500 tot 700 calorieën binnen. Het is geen wonder dat je daarmee snel kunt afvallen, maar het is geen gezonde manier om dat te doen.

2. Eenzijdig

Je eet tijdens dit dieet te eenzijdig, omdat bepaalde voedselgroepen vermeden worden. Zo eet je weinig vetten en nauwelijks koolhydraten. Daarmee loop je echter voedingsstoffen mis. Het is belangrijk om gevarieerd te eten om je lichaam gezond te houden. Doordat je erg eenzijdig eet is dit dieet niet gezond voor je.

3. Gebrek aan vezels

De nadruk ligt bij het eierdieet op eiwitten, maar dat zorgt ervoor dat je producten eet die nauwelijks vezels bevatten. Het is goed mogelijk dat je daar last van krijgt: het risico op verstopping is behoorlijk groot. Vezels zijn namelijk belangrijk voor een goede stoelgang.

4. Ketose kan een slechte ademhaling veroorzaken

Tijdens dit dieet krijg je zo weinig koolhydraten binnen, de normale bron van energie van het lichaam, dat je lichaam eiwitten gaat gebruiken als brandstof. Het gaat dan over tot ketose, zoals dat heet. Er wordt dan o.a. meer aceton aangemaakt, dat uitgescheiden wordt via de adem en de urine. Dat kan zorgen voor een slechte adem. Dat is een minder prettige bijwerking van het eierdieet.

Is het eierdieet aan te raden?

Hoewel je met het eierdieet snel kunt afvallen, zitten er veel nadelen aan deze manier van gewicht verliezen. Vooral het feit dat je veel te weinig calorieën binnenkrijgt en niet gevarieerd genoeg eet, zijn voldoende om dit dieet af te raden. Daarbij komt dat het om diezelfde redenen moeilijk zal zijn om vol te houden.

Snel afvallen klinkt aantrekkelijk, maar deze crashdiëten helpen je uiteindelijk helemaal niet. Je eet op zo’n extreme manier, dat wanneer je weer normaal gaat eten, de kilo’s er in een mum van tijd weer aan zitten. Daarnaast zijn deze diëten ongezond en moeilijk vol te houden. Veel mensen die besluiten ermee te stoppen, zijn daarna gefrustreerd en denken dan dat niets werkt en ze niet kunnen afvallen. Meestal verval je dan ook weer in je oude, slechte eetgewoontes.

In plaats van het eierdieet is het verstandig om te kiezen voor een manier van eten die gezond is en je toch helpt af te vallen. Dat kan bijvoorbeeld met ons dieet. Je kunt dan op een gezonde en verantwoorde manier afvallen en je vetpercentage verlagen. Veel belangrijker dan alleen je gewicht!

Andere leuke artikelen