Activity trackers en fitbit horloges

Wil jij een activity tracker of fitbit kopen? Een wearable is een supertoffe gadget om je activiteit en gezondheid te meten.

​Maar waar moet je dan precies op letten wanneer je een tracker wilt kopen en wat zijn de beste activity trackers van dit moment?

In dit artikel geef ik je antwoord op deze vragen en laat ik je precies zien waar je op moet letten wanneer je een fitbit horloge wilt kopen. En natuurlijk geef ik je de top 3 beste activity trackers van dit moment!

​Lees snel verder!


​Een fitbit kopen: waar moet je op letten?

Een activity tracker houdt 24 uur per dag bij hoe actief je bent. Naast je activiteiten overdag worden bijvoorbeeld ook je hartslag, calorieverbruik en slaapritme bijgehouden.

Je kunt al een slim horloge of fitbit kopen voor bedragen tussen de 50 en 300 euro. Het meest bekende merk is de Fitbit, maar je hebt ook andere prima trackers zoals bijvoorbeeld een Garmin Vivosmart of Samsung Gear.

Wil je graag een activity tracker kopen? Bedenk dan op voorhand welke van de functies voor jou het meest van belang zijn. Gaat het uitsluitend om het tellen van stappen? Of spelen hartslag en slaapritme ook een rol? Plus, past de fitbit goed bij de sporten die je doet?

​Hartslag sensor

Iedere sporter kent de borstband als het gaat om het meten van de hartslag bij inspanning. ​​Activity trackers en Fitbits ​meten de hartslag met een sensor aan de pols.

Bij een Fitbit heb je dus geen aparte borstband nodig om je hartslag te meten. Als je tracker gedurende de dag draagt wordt je hartslag continue gemonitord!

Slaap sensor

​​Een goede nachtrust is belangrijk. Wanneer je de ​wearable gedurende de nacht draagt zal deze je nachtrust monitoren en kun je precies analyseren hoe jouw nachtrust eruitziet.

​Stappenteller

​Iedere dag voldoende bewegen is heel belangrijk voor een goede gezondheid. Ook naast het sporten moet je iedere dag voldoende stappen zetten. Je fitbit helpt je hierbij. Stel jezelf een doel en je tracker helpt je om iedere dag voldoende stappen te zetten! Daarom is een stappenteller een onmisbare functie op een fitbit!

​Display

Er zijn activity trackers met én zonder display. Wil je echt serieus aan de slag is een display eigenlijk onvermijdelijk. Je hebt dan continue zicht op je prestaties en voortgang zonder dat je daarvoor iedere keer je smartphone hoeft te raadplegen.


De voordelen van een activity tracker

1. Bewustwording van je bewegingspatroon

Veel mensen doen hun best om elke dag wat te bewegen. Als gevraagd wordt of ze genoeg bewegen, schatten zelf in dat dat het geval is. Helaas blijkt dat dit gevoel meestal niet klopt.Natuurlijk werken veel mensen achter de computer en ‘s avonds genieten we van een avondje televisie op de bank. We leiden voornamelijk een zittend bestaan.

Bewegen schiet er snel bij in. De activity tracker kan zorgen voor meer bewustzijn en inzicht op het gebied van beweging. Als jij de tracker de hele dag draagt, kun je direct zien hoeveel (of hoe weinig) je nu eigenlijk beweegt. Met de informatie die je krijgt, kun je je gedrag aanpassen. En het blijkt dat veel mensen dit ook daadwerkelijk doen.

2. De tracker wordt je coach

Een Fitbit kan je begeleiden op het pad naar een gezonder leefpatroon. Dat komt omdat de tracker de mogelijkheid heeft om je te motiveren, net als een echte coach zou kunnen doen. Je kunt je eigen doelen instellen op de tracker, en als je die haalt, geeft de tracker je een beloning (een positieve melding, een thumbs up).

Ook het zien van de cijfers (je gelopen afstand, het verbeteren van eerdere prestaties) zorgt voor meer motivatie. De activity tracker zorgt er ook voor dat je je dagelijkse beweging niet vergeet. Zit je te lang stil of lijkt het erop dat je je doel niet gaat halen op een dag, dan kan de tracker gaan vibreren. Net als een echte coach zit hij je achter je vodden om je te helpen je dagelijkse portie beweging te krijgen. Door een koppeling met je smartphone te maken en je gegevens te delen met anderen, kun je voor nog meer motivatie zorgen. Kijk wie er als eerste aan de tienduizend stappen zit!

3. Meten is weten

De activity tracker meet de hele dag door allerlei gegevens. Dit is de data die je inzicht geeft in je gezondheid. Wat gemeten kan worden:

  • Hartslag en stappenteller
  • ​Gelopen of gefietste afstand
  • Aantal calorieën dat je verbrand hebt
  • Slaapritme: aantal uur, licht of diep slapen
  • Zuurstofniveau van het bloed

Niet alle ​​wearables kunnen dit allemaal meten. De ene tracker heeft meer functies dan de andere. Als jij een tracker wilt aanschaffen, is het handig om te bedenken welke gegevens je belangrijk vindt om bij te houden. Sommige trackers kunnen gekoppeld worden met je smartphone. Vergelijk je gegevens en doelen met anderen. Dat kan ook voor extra motivatie zorgen.

4. Gebruiksgemak

Een aantal van de opties die een activity tracker biedt, kunnen ook met een sporthorloge of een smartphone gedaan worden. Maar de activity tracker heeft als voordeel dat het een compact apparaatje is, dat je gemakkelijk overal naartoe kunt meenemen. Je draagt hem aan je pols, in je broekzak of zelfs aan je schoen. Hij zit dus nooit in de weg en je kunt er altijd gemakkelijk bij. Dat is een voordeel op je smartphone, die je niet altijd bij je hebt en omslachtiger is in gebruik (bijvoorbeeld om de juiste app te vinden).

Het verschil met een sporthorloge is, dat deze speciaal is ontwikkeld om gegevens te meten tijdens het sporten. De gegevens helpen je om je sportprestaties te verbeteren en het horloge biedt je trainingsschema’s aan. Deze is dus niet zo geschikt om inzicht te krijgen in je algehele gezondheid.

5. Werken aan je gezondheidsdoelen

Al de gegevens die de activity tracker verzamelt, helpen je om je doelen te bereiken. Je kunt ze gebruiken om een gezond gewicht te bereiken, fit te worden of beter te slapen (wat ook belangrijk is voor een goede gezondheid). Misschien heb je een te hoge bloeddruk of last van stress. Een Fitbit kan je helpen meer inzicht te krijgen in hoe je gezondheid ervoor staat.

Met hulp van de wearable kun je elke dag aan beweging te doen, zorgen voor een goede nachtrust en gezonde keuzes maken. Je kunt zien of je vooruit gaat en of je je doelen bereikt. En de volgende stap is om je grenzen te verleggen en een nieuw doel op te stellen.

Wat is het verschil tussen een activity tracker, sporthorloge en smartwatch?

Met alle wearables kun je je gezondheid meten, maar toch zijn er verschillen. De smartwatch is het meest veelzijdig, het sporthorloge meet vooral tijdens het sporten en de activity tracker geeft je inzicht in je algehele lichamelijke gezondheid.

Activity tracker

De activity tracker is geschikt om de hele dag je gegevens te meten. Gegevens die je helpen om meer inzicht te krijgen in hoeveel je beweegt. Daarom is een stappenteller alleen al genoeg om je te helpen meer in beweging te komen en kan een activity tracker ook vrij eenvoudig zijn. Er zijn echter ook trackers met veel meer functies, zoals een hartslagmeter en een slaapsensor. Het verschil met de smartwatch is dus dat de display niet zoveel gegevens kan weergeven en er ook niet de extra functies opzitten, die de smartwatch tot een personal assistent maken.

Sporthorloge

Het sporthorloge is vooral voor fanatieke sporters een goede optie. Hij helpt je je sportprestaties bij te houden. Hij is vooral geschikt om op die momenten dat je sport je gegevens te meten. Het sporthorloge geeft je ook trainingsschema’s om te gebruiken bij het sporten. Je kunt er je statistieken op bekijken en die gegevens analyseren. In plaats van de hele dag gegevens te verzamelen, kan het sporthorloge beter gebruikt worden, om je te helpen met het sporten.

Past een sporthorloge beter bij je? Dan kun je beter hier kijken naar de top 5 beste sporthorloges.

Smartwatch

De smartwatch kan over het algemeen meer gegevens verzamelen en weergeven dan de activity tracker. Dat komt ook omdat een smartwatch over een display beschikt, waar je meer op kunt zien dan op die van een tracker. Je kunt er statistieken op zien en dat geeft je net wat meer inzicht. Ook is het mogelijk om er apps op te installeren, zoals bijvoorbeeld workouts en dieetapps. Deze kunnen je weer helpen met het aanbieden van trainingen en het bijhouden van de calorieën die je eet.

De activity tracker is heel compact en heeft vaak een eenvoudige display. Soms zitten er alleen enkele lampjes op die aangeven hoe dicht je bij je doel bent. In de smartwacht kun je zelf ook gegevens invoeren, zoals hoeveel calorieën je hebt gegeten. Naast deze informatie die met je gezondheid te maken heeft, kan de smartwatch ook kort binnenkomende berichten weergeven, je kunt er je agenda op bekijken en muziek mee afspelen. Daardoor is de smartwatch net wat veelzijdiger. Naast een grote hulp bij je gezondheid, kan de smartwatch je persoonlijke assistent zijn.

Wil je liever een smartwatch? Dan kun je hier kijken om de beste smartwatches te vergelijken.

Overzicht verschillen Activity tracker, smartwatch en sporthorloge

Activity tracker Smart watch Sport horloge
​Hartslagmeter Ja Ja Ja
​Stappenteller Ja Ja Ja
​Slaapsensor Ja Ja Nee
Calorieën teller Ja Ja Ja
​GPS Ja Ja Ja
Apps installeren Nee Ja Ja
Afstand meten Ja Ja Ja
Kan overal op het lichaam gedragen worden Ja Nee Nee
Biedt trainingsschema
Nee Ja Ja
Gedetailleerd inzicht in je sportprestaties
Nee Nee Ja
Hele dag gegevens meten
Ja Ja Nee
Persoonlijke assistent (agenda, e-mail, bellen)
Nee Ja Nee

Hoe werkt een activity tracker?

Een Activity Tracker zoals bijvoorbeeld de Fitbit Charge is in feite een geavanceerd meetstation. De meeste fitbit horloges beschikken over een accelerometer die jouw bewegingen in alle richtingen meet. Het principe van de accelorometer is niet onbekend, er zit er ook een in iedere smartphone. Hij zorgt ervoor dat beelden op het scherm van je telefoon altijd rechtop gepresenteerd worden.

Daarnaast hebben veel trackers een gyroscoop aan boord, deze meet oriëntatie en rotatie. Wil jij een tracker die ook beschikt over een hoogtemeter (wintersport, bergwandelen, traplopen), temperatuur meter, GPS-ontvangers (navigatie) of bio-impedantie meter dan kan dat. Realiseer je alleen wel dat het prijskaartje van een tracker stijgt naarmate het aantal functies toeneemt.

De activity tracker meet continue de hartslag

Voor het meten van de hartslag wordt gebruik gemaakt van een nieuwe techniek waarmee de hartslag kan worden gemeten door een sensor aan de binnenkant van de fitbit. Dankzij deze nieuwe technologie kun je dus 24 uur per dag je hartslag op je Tracker zien.

Het werkt als volgt: er wordt een bundel licht (led) door je huid gestraald die wordt gereflecteerd. Iedere hartslag zorgt ervoor dat er nieuw bloed door je aderen stroomt, iets wat de reflectie van het licht verandert. Op deze wijze is de tracker in staat om je hartslag te berekenen.

Het grote voordeel is dat je nu én geen borstband meer nodig hebt én je je hartslag 24 uur per dag kunt volgen. Op deze manier krijg je een betrouwbaar beeld van de ontwikkeling van je rusthartslag. De gemiddelde variatie in je rusthartslag wordt als een goede indicatie gezien voor je lichamelijke conditie. Alle grote fabrikanten van wearables hebben hun devices inmiddels uitgebreid met deze led-technologie.

Wat voor informatie haal ik uit mijn Fitbit horloge?

Welk type tracker of Fitbit je ook koopt, alle data die wordt verzameld wordt verwerkt in allerlei formules en algoritmen. Het resultaat van deze rekenarij wordt uiteindelijk op het scherm van je smartphone vertoont.

De apps zijn in staat om veel nuttige info tevoorschijn te toveren en op deze wijze kun je heel goed je prestaties vergelijken met je gestelde doelen. Of dit nu wandelen is of trainen op je crosstrainer thuis. En uiteraard deze doelen aanpassen als dat nodig is.

Het komt voor dat twee trackers afwijkende waarden op het display tevoorschijn toveren. Dit komt omdat geen twee apparaten exact hetzelfde meten en ook gebruik maken van net even wat andere rekenformules. Maar de gegevens zullen op hoofdlijnen nooit veel van elkaar verschillen.

Welke accessoires en gadgets kan ik kopen voor mijn activity tracker?

De meeste wearables zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Sommige merken bieden ook de mogelijkheid om losse bandjes in andere kleuren bij te bestellen. Daarnaast kunt je bij een aantal merken ook een losse hartslagmeters kopen om de accuratesse van de Tracker bij hoge inspanning te verhogen. Voor de fitbit kun je kijken op de officiële website. Hier staat hun hele productaanbod.

Conclusie

Activity trackers of fitbit horloges zijn populair. Niet vreemd, ze zijn buitengewoon gebruiksvriendelijk, zeer toegankelijk, klein, licht en je hoeft ze niet meer dan 2 x per week op te laden.

Met andere woorden, het is niet alleen een interessante gadget, hij kan daadwerkelijk bijdragen om meer te gaan bewegen en daarmee je persoonlijke gezondheidsdoelstellingen te realiseren.

Alles over fitness