De 5 beste smartwatches van 2020

Een smartwatch is geen gewoon horloge. Het is een verlengstuk van je smartphone, je coach bij het sporten en een hulpje voor een gezonde levensstijl.

Wil jij een smartwatch kopen en weten welke het beste bij jou past?

Lees dan snel verder dan laat ik je precies zien waar je op moet letten als je een smartwacht koopt.

Ook geef ik je de top 5 beste smartwatches van dit moment! Zo kun jij het perfecte slimme horloge voor jou vinden!

 

Hoe vind je de beste smartwatch voor jou?

Afmetingen ​van het scherm

Vind je het handig dat op je smartwatch e-mails en andere berichten komen en ga je die functie vaak gebruiken? Dan is de schermgrootte iets om rekening mee te houden. Het display van een ​slim horloge is niet heel groot. Voor de meldingen is een scherm van 1,5 inch groot genoeg. Maar wil je het hele bericht lezen, dan heb je een groter scherm nodig.

Touchscreen

Als je meerdere apps installeert en bijvoorbeeld je agenda op je smartwatch wilt bedienen, is touchscreen een belangrijke optie.

GPS en routeinformatie

Voor onderweg, maar ook tijdens het sporten, is een GPS op je smartwatch handig. De mogelijkheid een route in te plannen voor als je hardloopt of fietst maakt het sporten nog leuker. Daarom kan deze optie voor jou ook belangrijk zijn om te overwegen.

Smart horlogebandje

Gebruik je je smartwatch op kantoor en moet je stijlvol voor de dag komen, dan is een leren bandje of een van metaal de mooiste optie. Wil je er mee sporten, dan is dit materiaal niet zo geschikt. Kies dan een rubberen of kunststof bandje. Dan heb je ook nog de mogelijkheid te kiezen voor leuke kleuren.

Wat vind je belangrijk? Een klein horloge dat niet in de weg zit of een met een groter scherm, zodat je beter de gegevens kunt aflezen? Vind je het belangrijk dat je je smartwatch niet elke dag hoeft op te laden of maakt dat niet uit? Wil je veel opties en alles op je slimme horloge kunnen invoeren, of wil je ook je smartphone nog gebruiken? Kijk ook goed of de sport die je beoefent, past bij de smartwatch. En natuurlijk is ook de prijs van belang. Voor de populairste smartwatches betaal je toch gemiddeld 350 euro.

Apple horloge of Android smartwatch?

Wil je een smartwatch kopen? Dan zul je rekening moeten houden met het operating system van je smartphone. Apple heeft zelf meerdere smartwatches op de markt gebracht, de Apple Watch series.

De Apple smartwatch, techniek en stijl!

Als Apple gebruiker kun je uiteraard kiezen voor een Apple watch. De Apple watch hebben allemaal hetzelfde design, alleen verschillen ze in de afmeting van het scherm (38-42 mm). Het scherm van de Apple watch is wel mooi scherp met heldere kleuren. De batterijduur van de Apple watch is helaas niet om over naar huis te schrijven. Je zult hem waarschijnlijk elke dag moeten opladen, vooral als je de GPS functie wilt gebruiken.

Naast de Apple watch zijn er verschillende Android smartwatches die gekoppeld kunnen worden aan IOS. Check even welke versie van IOS de slimme horloge ondersteund.

Bij Android heb je de keuze uit verschillende merken

Android smartwatches verschillen in afmeting, vorm van het scherm, design en verschillende bandjes. Sommige smartwatches zien er zelfs uit als gewone horloges. Ook bij Android gaat de batterij waarschijnlijk maar maximaal twee dagen mee. Wil je een Android smartwatch, dan heb je dus de keuze uit verschillende merken.

Samsung smartwatches zijn compatible met zowel Android als Apple en ook Fitbit, Asus en Huawei kunnen met beide systemen werken. Of je nu een Android of een Apple watch wilt, er zijn geen grote verschillen tussen de funtionaliteiten.

5 redenen om een smartwatch te kopen

1. Helpt je meer bewegen

Voor mensen die graag wat aan hun gezondheid doen, maar wie het nog niet gelukt is om daar structureel aan te werken is de smartwatch ideaal. Omdat je hem altijd bij je draagt, kan hij je helpen herinneren aan regelmatig bewegen. Je kunt je eigen doelen invoeren en met de hulp van je smartwatch kun je daar efficiënt naartoe werken.

De stappenteller helpt je elke dag op een laagdrempelige manier meer te bewegen. Maar ook met andere sporten kan hij je doelen helpen bereiken. Met verschillende trainingsprogramma’s en een hartslagmeter kun je je conditie en kracht verbeteren. Doordat je inzicht in je vooruitgang krijgt, voel je meer motivatie om met sporten door te gaan, dan zonder een smartwatch.

2. Altijd je persoonlijke assistent bij de hand

De smartwatch zorgt ervoor dat je altijd up to date bent. Je mobiel kun je nog wel eens vergeten of je hebt hem onderin een tas zitten. Het slimme horloge heb je altijd bij je. Het is handig dat je even snel kunt zien of een berichtje belangrijk is of niet. Vaak kan een berichtje wel even wachten en hoef je nu niet je telefoon op te zoeken. Telefoontjes, mail, apps of andere sociale media heb je allemaal bij de hand.

De smartwatch heeft ook een koppeling met je agenda. Daardoor wordt je op tijd herinnert aan afspraken. Je hebt dus een eigen persoonlijke assistent.

3. Inzicht in je leefpatroon

Door de smartwatch te gebruiken krijg je inzicht in je leefpatroon en je gezondheid. Het kan veel helpen om de informatie op een rijtje te krijgen, zoals hoeveel calorieën je verbrandt en binnenkrijgt, hoe het met je hartslag gesteld is en of je goed slaapt. Met deze informatie kun je aanpassingen maken als dat nodig is.

Zo kan het helpen om een overzicht te krijgen in je slaapritme en zorgen voor meer rust en een verduisteringsgordijn, zodat je dieper slaapt. Je kunt voor een gezonder eetpatroon kiezen doordat je ziet wat je aan calorieën binnenkrijgt. Het slimme horloge is te koppelen met apps op je telefoon, waardoor je nog meer mogelijkheden krijgt om je gezondheid te verbeteren.

4. Je favoriete muziek afspelen

Natuurlijk heb je je telefoon voor je muziek, maar het afspelen gaat wel heel makkelijk via je smartwatch. Wil je een nummer doorspoelen of nog eens horen? Dat kan via de smartwatch veel makkelijker dan op je telefoon. Zeker als je aan het sporten bent of buiten aan het fietsen of wandelen en je je handen vrij wilt houden.

5. Navigatie

Ook kan je smartwatch je navigatie weergeven. Dit is vooral tijdens het sporten een fijne optie. Je ziet vaak mensen hardlopen met een mobiel in hun hand. Dat is dus met een slim horloge niet meer nodig. Ook voor op je fiets is het handig, want voor een telefoon heb je een speciale houder nodig en als het regent is dat geen optie. Gebruik je smartwatch om je weg te vinden. Een snelle blik op je pols en je weet waar je heen moet.

​Hoe werkt een smartwatch?

Een smartwatch is een wearable dat je net als een gewoon horloge, om je pols draagt. Het heeft echter een veel meer mogelijkheden. Dat komt omdat je hem kunt koppelen aan je smartphone. Door middel van een bluetooth verbinding of NFC maak je een verbinding met je smartphone. Op je telefoon installeer je een smartwatch app, dat kan bijvoorbeeld Android Wear zijn voor Android of Watch als je een Apple hebt.

De smartwatch en je telefoon kunnen nu informatie uitwisselen. Ze moeten daarvoor wel bij elkaar in de buurt zijn. Door deze verbinding wordt je slimme horloge in feite een verlengstuk van je telefoon. Je kunt er dezelfde informatie op zien: je agenda, binnenkomende appjes, Facebook updates, e-mails en sms’jes. Je kunt er ook je muziek mee afspelen.

Dat maakt het mogelijk om via de smartwatch op de hoogte te blijven van wat er binnenkomt, zonder dat je je telefoon erbij moet pakken. Dat scheelt extra handelingen, het is gemakkelijker en sneller. Ook zorgt het ervoor dat je langer kunt doen met de batterij van je smartphone.

Een smartwatch kan verschillende dingen meten

De smartwatch is hiermee al behoorlijk veelzijdig en functioneert als een soort virtuele persoonlijke assistent. Hij beschikt echter vaak ook nog over meer mogelijkheden, namelijk om je te helpen gezond te blijven. Dat kan de smartwatch doordat hij verschillende dingen kan meten:

 • ​Hartslag
 • ​Verbrande calorieën
 • ​Aantal gelopen stappen
 • ​Afgelegde afstand
 • ​Slaapsensor

Met de gegevens die de smartwatch levert kun je dus zien of je voldoende bewogen hebt en hoe het met je lichamelijke gezondheid is.

Als je dan nog fitness apps op je smartphone installeert, kun je tijdens het sporten goed bijhouden of je prestaties vooruit gaan. Dan kun je bijvoorbeeld trainingsprogramma’s gebruiken, die je uitdagen om je doelen te behalen. Ook kun je invoeren wat je eet op een dag en kun je beter kiezen voor gezonde voeding, wat kan helpen bij het verliezen van gewicht. Inzicht in je gewoontes kan daar al veel bij helpen.

Andere mogelijkheden van de smartwatch zijn het besturen van je smarthome. Niet iedereen heeft een huis dat daar technisch op is aangepast, maar het is wel mogelijk. Zo zou je de verwarming via je slimme horloge vast aan kunnen zetten, of de lichten aandoen, de gordijnen open of dicht doen of het veiligheidssysteem activeren. Volgens veel mensen zijn de mogelijkheden nog lang niet uitgeput.

De functies van een smartwatch

De meeste smartwatches hebben de volgende functies:

 • Geeft kort weer welke berichten binnenkomen: whatsappjes, facebookupdates, e-mails en dergelijke.
 • Herinnert je aan afspraken, door de koppeling met je agenda.
 • Geeft routenavigatie weer
 • Kan muziek afspelen, via intern geheugen
 • Heeft GPS

Maar wat een smartwatch nog aantrekkelijker maakt, is het feit dat hij je kan helpen te kiezen voor een gezondere levensstijl. We leven over het algemeen een zittend leven, en dat kan risico’s voor de gezondheid opleveren. We hebben totaal geen inzicht in hoeveel we bewegen en of we wel gezond bezig zijn. De smartwatch kan je helpen hier inzicht in te krijgen.

Op de meeste smartwatches vind je de volgende opties:

 • Een stappenteller
 • Hartslagmeter
 • Calorieën teller
 • Afstandsmeter
 • Slaapsensor

Je kunt er verschillende apps op installeren, die nog meer mogelijkheden bieden. Denk hierbij aan:

 • Calorieën bijhouden van je voeding
 • Calorieën tellen bij verschillende sporten (roeien, fietsen, skeeleren)
 • Apps die verschillende workouts aanbieden

Smartwatch, activity tracker of sporthorloge?

Weet je niet zeker hoe je moet kiezen tussen deze drie wearable gadgets? Ze hebben ieder andere mogelijkheden.

De smartwatch

Dit horloge heeft de meest gevarieerde functionaliteiten. Je kunt hem voor je normale dagelijkse bezigheden gebruiken, op het werk, maar ook in je vrije tijd en bij het sporten. Hij functioneert, zoals gezegd, als een soort persoonlijke assistent. Vooral de agendafunctie en het weergeven van social media berichten, maakt de smartwatch erg veelzijdig.

De activity tracker

De Activity Tracker meet de hele dag door je gegevens. Je kunt je eigen doelen invoeren en de activity tracker houdt bij of je die haalt. De activity tracker hoeft niet altijd om je pols gedragen te worden. De functie van de tracker draait dus om het meten van je bewegingen en je inzicht geven in hoeveel je beweegt en dat gebeurt of je nu werkt, slaapt, wandelt of op de bank zit. De gegevens die hij kan meten, zijn je stappen, eventueel je hartslag en de calorieën die je verbrandt.

Bekijk hier mijn artikel over de beste activity trackers of mijn artikel over de Fitbit Charge.

Het sporthorloge

Het sporthorloge is weer meer gericht op trainen en sporten. Hij meet alleen je gegevens op het moment dat je sport en biedt mogelijkheden om je trainingen te registreren en die gegevens daarna te analyseren. Je kunt ermee voor specifieke doelen trainen (bijvoorbeeld een marathon lopen) en het sporthorloge kan je hiermee helpen. Hij helpt je je sportprestaties te verbeteren.

Bekijk hier mijn artikel over de beste sporthorloges.

Hieruit blijkt dat deze drie slimme gadgets ieder iets verschillends te bieden hebben. Afhankelijk van wat je nodig hebt, kun je nu een afgewogen keuze maken. De smartwatch is de veelzijdigste van de drie. Met een smartwatch om je pols heb je zeer veel mogelijkheden in een klein apparaatje. Niet alleen kun je gemakkelijk snel zien wat voor berichtjes je binnen krijgt, heb je muziek, GPS en navigatie bij de hand, maar je hebt ook de mogelijkheid om eenvoudig bezig te zijn met je gezondheid.

Alles over fitness