Vind het beste sporthorloge

sporthorloge kopen Pin

Wil jij graag een sporthorloge kopen? Goed idee!

​Met een sporthorloge een kun je namelijk iedere training meten, analyseren en verbeteren!

Er zijn heel veel verschillende sporthorloges met verschillende functies om verschillende doelen te bereiken. Waar moet je dan op letten als je een sporthorloge wilt kopen?

En wat is dan het beste sporthorloge van dit moment? In dit artikel ga ik je te helpen om jouw beste sporthorloge te vinden! Ook geef ik je de drie beste sporthorloges van 2021!

Waar moet je op letten als je een sporthorloge koopt?

Er zijn veel verschillende dingen waar je op moet letten als je een sporthorloge wilt kopen. Hieronder zet ik de belangrijkste sensoren voor je op een rij. Ook leg ik uit welke sport programma’s er zijn en welke verbindingstechniek het beste is om je sporthorloge te koppelen met sensoren en je telefoon.
De sensoren
Er zijn verschillende sensors beschikbaar voor sporthorloges. Wat ons betreft zijn de GPS en hartslagsensor de belangrijkste sensors. Zorg daarom dat het sporthorloge dat je kiest deze sensors heeft!

Hartslagmeter

sporthorloge met hartslagmeter Pin

Een sporthorloge met hartslagmeter legt tijdens de training continue de hartslag vast. De hartslagmeter is geïntegreerd in het horloge of via een externe band op je borstkas. Een voordeel van een ingebouwde hartslagmonitor is dat je de hele dag je hartslag kunt monitoren en op deze manier meer inzicht kan krijgen van je lichaam.

De inzichten van je hartslag kun je op verschillende manieren gebruiken om je training te verbeteren. Er bestaat namelijk een direct verband tussen de intensiteit van de training en de hartslag. Met behulp van je rusthartslag, maximale hartslag en anaerobe drempel kun je jouw persoonlijke perfecte trainingsintensiteit bepalen.

Hoogtemeter

Wil je het sporthorloge gebruiken voor wintersport, bergbeklimmen, wielrennen of een andere sport waarbij je de hoogte wilt meten? Dan is een hoogtemeter misschien een goede feature voor je. Sporthorloges meten de hoogte op twee manieren: via de GPS of via een barometer. Is de hoogtemeter voor jouw sport van belang? Kies dan voor een barometer als hoogtemeter. Deze is namelijk veel nauwkeuriger dan een hoogtemeter via GPS.

Stappenteller

sporthorloge stappenteller Pin

Dagelijks voldoende bewegen is belangrijk. Aanbevolen wordt om iedere dag minimaal 10.000 stappen te zetten. Dit is ongeacht of je sport. Met een stappenteller op je sporthorloge kun je dit precies bijhouden. Als je dagelijks je horloge draagt kun je zeker weten dat je de 10.000 haalt!

GPS sensor

Een hartslaghorloge met GPS sensor houd tijdens de training continue de afgelegde route, afstand en snelheid voor je vast. Dit geeft je waardevolle informatie over je training. Je kunt precies zien hoe je je ontwikkelt en waar misschien verbeterpunten liggen.

Bijkomende extra’s zijn de verschillende programma’s die je kunt gebruiken als je een GPS sensor hebt. Dit kun je lezen bij trainingsprogramma’s en virtual partner.

De verbindingstechnieken

verbindingtechnieken Pin

De verbindingstechniek wordt gebruikt om de verschillende sensoren zoals bijvoorbeeld een borstband te verbinden met je sporthorloge. Deze verbindingstechniek moet natuurlijk draadloos zijn. Daarom gebruiken de meeste sporthorloges bluetooth, ANT+ of WIND als verbindingstechniek.

ANT+

De ANT+ techniek is vergelijkbaar met Bluetooth maar met één belangrijk verschil: je kunt meerdere sensoren koppelen aan een apparaat. Heel handig als je als hardloper bijvoorbeeld een sporthorloge met hartslagmeter en een foodpod wilt koppelen.

Bluetooth

Bluetooth ken je waarschijnlijk wel. Het is stabiel en heeft geen last van storingen. Er is enkel één nadeel aan Bluetooth: je kunt maar één apparaat koppelen aan je horloge. Stel je sporthorloge is verbonden met je hartslagmeter borstband dan kun je er geen andere sensor meer mee verbinden! Iets om op te letten!

W.I.N.D.

WIND is eigenlijk hetzelfde als Bluetooth maar dan ontworpen door Polar.

Het beste sporthorloge voor hardlopen

Sporthorloge voor hardlopen Pin

Om een goede keuze uit de sporthorloges te maken, is het handig je af te vragen welke gegevens je wilt kunnen aflezen tijdens het hardlopen. Niet iedereen loopt hard met hetzelfde doel. Bekijk de volgende opties om het kiezen makkelijker te maken:

Sporthorloges kunnen beschikken over vele functies. Zo kan het zijn dat je eigenlijk niet onbereikbaar wilt zijn tijdens het hardlopen. Er zijn sporthorloges waarop je telefoon en e-mail kunt ontvangen. Je ziet dan een berichtje verschijnen dat je gebeld bent of dat er een e-mail binnenkomt. Je hebt hier wel nog steeds je telefoon voor nodig, dus die moet je meenemen. Muziek kan voor veel motivatie zorgen tijdens het hardlopen. Handig dus dat je je muziek op je smartphone kunt bedienen via je sporthorloge. Er zijn ook sporthorloges met genoeg geheugen om zelf muziek af te kunnen spelen.

Het hartritme bijhouden

Als je sporthorloge een hartslagmeter heeft (of verbonden is met een borstband) kun je tijdens het lopen je hartslagritme bijhouden. Dit helpt bij een effectief trainingsprogramma samenstellen. Als je weet hoe hoog je hartslag is, kun je heel goed je conditie verbeteren. Ook helpt het bij het trainen voor wedstrijden. Als je hartslag te hoog of te laag ligt, kun je je training aanpassen, zodat je de afstand goed kunt afleggen.

Snelheid en afstand

Beste sporthorloge voor hardlopen Pin

Tijdens het trainen is het belangrijk om te weten hoe snel je hebt gelopen en welke afstand je hebt afgelegd. Dit is vooral handig als je traint voor een wedstrijd, maar ook om je conditie te kunnen verbeteren. Het sporthorloge beschikt over een afstandsmeter en een snelheidssensor. Zonder deze informatie is het haast onmogelijk om inzicht te krijgen in je vooruitgang. Afhankelijk van je doelen is dit dus een goede optie.

De gelopen route bekijken met GPS

Als je sporthorloge over een GPS beschikt, wordt je locatie tijdens het hardlopen vastgelegd. Zo kun je dus je gelopen route terugkijken, maar ook routes inplannen. Door de GPS kun je inzicht krijgen in je snelheid, waar je vertraagde of juist weer versnelde. Afhankelijk van hoe geavanceerd het horloge is, zijn er meer functies mogelijk met de GPS, zoals meerdere routes opslaan of terug naar je startpunt geleid worden.

Het beste sporthorloge voor fietsers

Als je graag fietst om je conditie of gezondheid te verbeteren, kan een sporthorloge heel handig zijn. Je krijgt hierdoor meer inzicht in je prestaties en kunt zien of je vooruit gaat. Er zijn speciale sporthorloges gemaakt voor fietsers. Hieronder zie je de verschillende opties.

Cadanssensor

Beste sporthorloge voor fietsen Pin

De cadans is het aantal omwentelingen dat de pedalen tijdens het fietsen maken. Een wielrenner wil de cadans tijdens het fietsen het liefst zo stabiel mogelijk houden. Over het algemeen wordt een cadans van 90 rpm geadviseerd. Met deze cadans zou je het efficiëntst fietsen.

De cadanssensor monteer je op de fiets en meet tijdens het fietsen het aantal omwentelingen per minuut (RPM). Zo kun je tijdens het fietsen continue de cadans monitoren en hiermee zo efficiënt mogelijk fietsen! Een goede uitbreiding voor de fanatieke fietser!

GPS en routes

Met behulp van de GPS kun je altijd zien waar je bent. Je kunt routes inplannen en bijhouden hoe snel je gaat. Thuis kun je met behulp van de gegevens analyseren waar je moeite had en waar je soepel en snel de route aflegde. Met behulp van de GPS zorg je natuurlijk ook dat je niet verdwaald, wat zeker handig is als je op onbekende plekken fietst.

Vermogenssensor

Met een vermogenssensor kun je druk die je uitoefent op de pedalen meten (in Watt). Door deze informatie te analyseren kun je je fiets techniek verbeteren.

Snelheidssensor en afstandsmeter

Sporthorloge voor fietsers Pin

Doordat een sporthorloge over een afstand- en een snelheidsmeter beschikt, kun je tijdens het fietsen zien hoe snel en hoe ver je gefietst hebt. Vooral als je je conditie wilt verbeteren, heb je veel aan het inzicht dat dit brengt.

Kon je vorige week 20 kilometer in een uur fietsen en zit je nu op 18? Dan kun je je training hierop aanpassen. Het sporthorloge biedt je overzichtelijk alle informatie die je nodig hebt.

Hartslagmeter

De hartslagmeter op het sporthorloge is een overzichtelijke manier om inzicht te krijgen in je conditie. Met behulp van je hartfrequentie kun je gerichter trainen, voor wedstrijden of om je conditie te verbeteren. Is je hartslag te hoog, dan kun je je rit niet goed uitrijden. Is hij te laag, dan train je je conditie niet. Met deze informatie kun je tijdens het fietsen je training aanpassen.

Sporthorloge voor zwemmers

Sporthorloge voor zwemmers Pin

Voor zwemmers zijn er inmiddels ook enkele sporthorloges op de markt. Je sporthorloge moet natuurlijk goed waterdicht zijn en alle gegevens goed kunnen meten. Water en sporten in een gebouw maken het meten van zwemactiviteiten lastiger.

Swolf Score berekenen

Voor zwemmers die graag baantjes trekken is de Swolf Score belangrijk. Daarvoor moet je het aantal slagen per baan vastleggen en het aantal seconden dat je nodig hebt om een baantje te zwemmen. Het is de bedoeling dat je zo min mogelijk slagen doet, dan heb je een effectieve zwemslag. Als je sporthorloge dit kan meten, helpt dat bij je training. In open water is de Swolf Score niet te meten.

Hartslag meten

Het meten van de hartslag onder water is een uitdaging. Gebruik je een borstband, dan zal deze over een speciale antisliplaag moeten beschikken. Ook moet het sporthorloge een analoog signaal gebruiken i.p.v. een digitaal signaal (Bluetooth en ANT+ werken niet onder water). Gelukkig zijn er een aantal sporthorloges die dit kunnen. Daardoor kun je nu op hartslag trainen tijdens het zwemmen.

Zwembadfunctie

Als je sporthorloge over deze functie beschikt, voer je voor je gaat zwemmen in je sporthorloge de lengte van het zwembad in. Daardoor kan het horloge het aantal zwemslagen per baan en de keerpunten meten. Ook kan het je zwemstijl herkennen. Op je sporthorloge kun je afstand, tempo, calorieën en tijd bekijken.

Trainingsprogramma’s en virtual partner

Wanneer je een sporthorloge met GPS koopt dan bied dat de mogelijkheid voor verschillende trainingsprogramma’s en virtual training partners. Je kunt op verschillende manieren hiervan gebruik maken:

  • ​je kunt een eigen programma maken op basis van meet gegevens van je trainingen
  • ​je kunt gebruik maken van de voorgeprogrammeerde programma’s van het horloge
  • ​je kunt trainen tegen een virtuele trainingspartner

Handmatige trainingsprogramma

Met deze functie kun je zelf een trainingsprogramma maken. Deze functie is handig als je zelf een trainingsprogramma wilt samenstellen.

Voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s

Bij een voorgeprogrammeerd programma kun je bijvoorbeeld denken aan een interval programma. Hierbij wordt op basis van de tijd of de hartslag de training opgedeeld in rustige en actieve stukken. Deze manier van trainen is een goede afwisseling van je normale training.

Virtuele trainingspartner

Dit vind ik zelf het coolste trainingsprogramma. Met de virtual partner kun je tegen jezelf opnemen! Je loopt namelijk tegen een eerder vastgelegde training. Je kunt op deze manier continue proberen om jezelf te verbeteren!

Threadmill functie voor hardlopers op een loopband

Loop je in de winter regelmatig thuis op de loopband om de conditie op pijl te houden? Dan is een sporthorloge met een theadmill functie wellicht iets voor je. Met deze functie kan je de training op een loopband moeiteloos bijhouden.

Sporthorloge of activity tracker?

Een sporthorloge is specifiek gericht op sport trainingen en wedstrijden. Zoek jij een een horloge die niet specifiek gericht is op sport maar meer jouw activiteiten overdag en slaapritme in de nacht bijhoud? Dan is een fitbit of andere activity tracker misschien meer iets voor je. De Fitbit Charge is bijvoorbeeld een hele populaire. Deze hebben vaak ook een subtieler ontwerp dan een sporthorloge.

Wat de beste beste hartslagmeter voor jou is is heel persoonlijk. Ben je niet op sport gericht dan kun je bijvoorbeeld hier kijken voor de top 5 beste smartwatches.

Hopelijk heb ik je met dit artikel goed kunnen informeren over hoe je het beste sporthorloge voor jouw sport kunt vinden!

Alles over fitness