Alles over appelazijn en afvallen

appelazijn en afvallen Pin

Kun je afvallen met appelazijn? ​Er doen veel verhalen de ronde over de wonderlijke werking van appelazijn. Misschien heb je ze wel gehoord: dat als je appelazijn inneemt, je meer zou kunnen afvallen. Nu vraag je je vast af of hier iets van waar is. ​Appelazijn blijkt een bijzondere samenstelling te hebben, die inderdaad kan bijdragen aan een gezond gewichtsverlies.

Lees er in dit artikel alles over.

Wat is appelazijn?

Om appelazijn te maken worden verse appels gebruikt, die ze laten gisten (net als bij wijn). De suikers uit de appels worden tijdens dat proces omgezet in alcohol. Waar bij wijn het proces dan klaar is, gaat het bij appelazijn door. Men laat lucht bij de wijn, wat een tweede fermentatie (gisting) in gang zet en dat zorgt ervoor dat er appelazijn ontstaat.

​Je kunt appelazijn op verschillende manieren gebruiken

Appelazijn kan op verschillende manieren gebruikt worden. Het wordt al sinds lange tijd als conserveermiddel ingezet om voedsel langer te kunnen bewaren. Ook doet het dienst als schoonmaakmiddel en kan het de gezondheid bevorderen. Appelazijn heeft een anti-septische werking en helpt de PH-waarde van je lichaam in balans te houden.

Dat het gezond is, komt ook door de hoeveelheid vitamines en mineralen die het bevat: vitamine A, C, B1, B2, B6 en E. En de mineralen potassium, ijzer en zink. Verder bevat appelazijn grote hoeveelheden azijnzuur, wat de zure smaak veroorzaakt.

Je kunt kiezen uit heldere en troebele appelazijn

Er zijn twee soorten appelazijn te koop: de troebele en de heldere. De heldere appelazijn is gefilterd en bewerkt en deze vind je het meeste in de supermarkt. Als appelazijn gefilterd wordt, worden alle vezels en deeltjes eruit verwijderd en daarmee ook de waardevolle voedingsstoffen. Het filteren is eigenlijk niet nodig, maar wordt alleen gedaan omdat mensen liever een heldere vloeistof willen. De troebele is echter gezonder, omdat daar nog de meeste werkzame stoffen in zitten. Wil jij afvallen met appelazijn, dan kun je het beste onbewerkte, troebele appelazijn kopen.

Appelazijn en je gezondheid

appelazijn en afvallen PinJe kunt dagelijks appelazijn nemen, om je gezondheid te ondersteunen. Het helpt bacteriën bestrijden, is goed om het hart en de bloedvaten gezond te houden en maag- en darmproblemen te voorkomen.

Bacteriedodende werking

Appelazijn kan gebruikt worden om voedsel te conserveren, omdat het de groei van bacteriën zoals E.coli kan tegenwerken. Je kunt het echter ook gebruiken om bijvoorbeeld stinkende voeten of een vieze adem te voorkomen. Het zijn  bacteriën die de overlast veroorzaken en appelazijn kan helpen deze te bestrijden. Heb je keelpijn of een bacteriële infectie? Neem appelazijn om er sneller vanaf te komen.

Ondersteuning van hart en bloedvaten

Appelazijn kan helpen om je hart en bloedvaten gezond te houden. Dit komt doordat het het cholesterolgehalte verlaagt. Verder heeft onderzoek uitgewezen dat het zuur helpt de bloeddruk laag te houden, en dat is belangrijk om hartklachten te voorkomen.

Maag- en darmklachten verhelpen

Omdat appelazijn bacteriegroei kan tegengaan, helpt het om infecties van de darmen tegen te gaan. Appelazijn bevat ook pectine en deze stof is goed om darmkrampen te verminderen. Heb je last van brandend maagzuur, dan kun je een beetje appelazijn nemen. Bij verstopping helpt het ook, een eetlepel of een glas warm water met appelazijn voor de maaltijd kan verstopping helpen voorkomen.

Meer energie

Appelazijn kan werken als een soort energiedrankje. De aminozuren die het bevat, zorgen ervoor dat er in je spieren minder melkzuur ophoopt. Melkzuur is de stof die tijdens het sporten in je spieren aangemaakt wordt en die spierpijn veroorzaakt. Neem je appelazijn, dan zal dat ervoor zorgen dat je er minder last van hebt en dat je je naderhand energieker zult voelen.

Hoe helpt appelazijn ​met afvallen?

Als je regelmatig appelazijn neemt, kan het je helpen ​met afvallen zonder dieet. Dat komt door de verschillende stoffen die het bevat, waardoor het een positieve invloed heeft op de spijsvertering en de bloedsuikerspiegel.

Let op: Appelazijn is geen wondermiddel om af te vallen. Wanneer je graag iedere week een kilo vet wilt verliezen met lekker en normaal eten dan kun je hier klikken om te starten met ons weekmenu.

Hierdoor kun je afvallen met appelazijn:

1. Snellere spijsvertering

Appelazijn zorgt ervoor dat je spijsvertering (ook wel metabolisme genoemd) sneller verloopt, op het moment dat je in rust bent. Dat betekent concreet dat het proces waarmee je lichaam voeding omzet in energie of vet, sneller verloopt. Als je lichaam een hoger metabolisme heeft, wordt vet sneller verbrandt. Om dit te stimuleren is het goed om voor je maaltijd appelazijn te nemen.

2. Minder hongergevoel

De voedingsvezel pectine zit in appelazijn. In je maag en darmen zet deze natuurlijke vezel uit en zorgt daardoor voor een vol gevoel. Daardoor wordt je hongergevoel onderdrukt. Als je minder honger hebt, zul je automatisch minder eten en dus minder calorieën binnenkrijgen. Dit is een van de redenen dat appelazijn daadwerkelijk helpt bij gewichtsverlies.

3. Bloedsuikerspiegel blijft stabiel

Door appelazijn te nemen kun je schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomen. Tussen de maaltijden door helpt appelazijn je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ook dit zorgt ervoor dat je minder honger hebt en minder trek in tussendoortjes.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat appelazijn daadwerkelijk een grote hulp kan zijn als je wilt afvallen. Je zult niet​ heel snel afvallen, maar kan het proces wel versnellen, vooral in combinatie met een gezond voedingspatroon. Door appelazijn te gebruiken verbrand je sneller lichaamsvet en raak je vet rondom je taille kwijt.

Er is in Japan een onderzoek met appelazijn gedaan, waaruit dit bleek. Er werden 175 mensen met overgewicht in drie groepen verdeeld.

Elke groep kreeg dagelijks een drankje met daarin een verschillende hoeveelheid appelazijn.

 • ​Groep 1: kreeg 30 ml appelazijn
 • ​Groep 2: kreeg 15 ml appelazijn
 • ​Groep 3: kreeg geen appelazijn

De studie duurde 12 weken en elke dag kregen ze dit drankje. Na 12 weken werden de resultaten gemeten. De mensen in groep 1 en 2 waren duidelijk afgevallen en hadden een gezondere BMI en kleinere buikomtrek. In groep 1 was het resultaat het grootste, zij waren 1,7 kilo aan gewicht kwijtgeraakt.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Hoe je appelazijn het beste kunt gebruiken

Als je appelazijn wilt gebruiken om af te vallen, heb je verschillende manieren om het toe te passen. Het is behoorlijk zuur, niet iedereen vindt de smaak even aangenaam. Daarom kun je het beste een manier zoeken die jou goed bevalt.

 1. Je kunt het verwerken in salades, combineer het met olijfolie of knoflook
 2. ​Marineer je vlees of vis met appelazijn en eventueel honing
 3. ​Drink voor het eten een glas warm water met appelazijn

4 tips hoe je appelazijn het beste kunt gebruiken:

 1. Wen aan de zure smaak: Wen jezelf aan de zure smaak en laat je lichaam eraan wennen. Je kunt beginnen met een keer per dag een theelepel appelazijn in een glas water en ga na enkele dagen over naar 2 keer per dag. Neem elke keer wat meer appelazijn, tot je op 2 eetlepels per keer zit op een glas water van 200 ml. Vergeet niet dit een uur voor het eten te nemen, zodat je er het meeste profijt van hebt.
 2. Gebruik onbewerkte appelazijn: Gebruik de troebele, onbewerkte appelazijn voor het beste resultaat.
 3. Gebruik iets voor de zure smaak: Omdat de smaak erg zuur is, kun je het beter verdragen in warm of lauw water. Voeg wat honing toe om de zuurheid tegen te gaan.
 4. Spoel naderhand je mond: Omdat appelazijn zo zuur is, kan het je tandglazuur beschadigen. Spoel je mond naderhand dus met water, als je het ingenomen hebt.

Appelazijn puur of in capsules

Appelazijn is verkrijgbaar als vloeistof in een fles of in capsules. Beiden hebben hun voor- en nadelen.

Voordelen Nadelen
Appelazijn in fles Hoge kwaliteit
​Goedkoop
Erg zure smaak
​Kan tandglazuur beschadigen
​Appelazijn capsules ​​​Geen zure smaak
Voorkomt beschadiging tandglazuur
​Mindere kwaliteit
Relatief duur
Extra toevoegingen die niet nodig zijn

Je kunt voor capsules kiezen als je echt niet tegen de zure smaak van appelazijn kunt. Toch is pure appelazijn wel effectiever, omdat je door capsules niet zoveel appelazijn binnenkrijgt. Ook is de kwaliteit van de capsules een stuk minder hoog.

Nadelen aan het gebruik van appelazijn?

Als je niet meer neemt dan de hier genoemde hoeveelheden, hoef je je geen zorgen te maken over bijwerkingen. Appelazijn is een natuurlijk product en heeft geen schadelijke effecten. Maar als je teveel neemt of het niet op de juiste manier neemt, dan kun je wel problemen ondervinden. Houd dus rekening met de volgende punten:

 • Maag: Neem je teveel appelazijn, dan kun je last krijgen van je maag. Je zult je dan misselijk voelen, maagzuur krijgen of indigestie. Let op dat je appelazijn altijd verdunt met water en als je gevoelig bent voor het zuur, dan is het verstandig om honing toe te voegen.
 • ​Tanden: Omdat appelazijn zo zuur is, kan het je tandglazuur beschadigen. Het risico hierop is vooral groot als je het onverdund neemt. Drink het dus altijd met water en je zou ook een rietje kunnen gebruiken. Zo komt het zo min mogelijk in contact met je tanden. Het is ook verstandig om je mond even na te spoelen met water. Poets je tanden niet binnen 30 minuten na het drinken van appelazijn.
 • ​Je lippen en keel kunnen geïrriteerd raken als je onverdunde appelazijn neemt. Ook op de huid werkt dit irriterend. Spoel het snel af met water als je hier last van krijgt.

​Benieuwd wat er gebeurt wanneer je een maand lang elke dag appelazijn neemt? Simone deed dit en deelt haar verhaal hier.

Andere leuke artikelen