Concept 2 roeitrainer: de Model D en Model E vergelijken

Concept 2 roeimachine Pin

De concept 2 roeitrainer is al jaren lang de absolute top in roeimachines. Wil jij een concept 2 roeitrainer kopen? Het is ​niet gemakkelijk een keuze te maken tussen hun twee meest bekende roeiapparaten: Model D en Model E.

​Daarom zetten we in dit artikel ​de verschillende tussen deze modellen op een rij​. Met deze informatie kun je uiteindelijk een keuze maken voor één van de twee.

Waarom kiezen voor een Concept 2 roeitrainer?

Concept 2 is een Amerikaans bedrijf met meer dan 30 jaar ervaring in de roeisport. Ze zijn bekend geworden door het produceren van roeitrainers met een uitzonderlijke kwaliteit. Concept 2 roeitrainers zijn ergonomisch vormgegeven, stabiel, goed afgewerkt en gaan lang mee. De designs zijn innovatief, maar het belangrijkste is: zowel beginners als ervaren roeiers maken graag gebruik van de roeitrainers van Concept 2.

Concept 2 roeiers zijn van een uitzonderlijke kwaliteit

De Concept 2 roeitrainers zijn populair bij privé gebruikers en professionals. Ze worden ingezet bij roeiverenigingen en sportscholen. Daar worden ze natuurlijk zwaar belast, maar dat is geen probleem voor deze roeimachines. Trainen op een Concept 2 roeimachine betekent dat je comfortabel en veilig kunt sporten. Ze worden zo onderhoudsvrij mogelijk gemaakt.

De roeimachines van Concept 2 zijn uitgevoerd met de beste materialen. Zowel model D als E kan in het midden uit elkaar worden gehaald, zodat ze minder ruimte in beslag nemen. Verder beschikken ze over de nodige technische snufjes, zoals hartslag monitors, een trainingscomputer en een ergometer. Tijdens de training worden je je haallengte en de kracht van je haal gemeten.

Het is met de PM trainingscomputer zelfs mogelijk om tegen een andere Concept 2 sporter te roeien. Alles om zoveel mogelijk uit je training te kunnen halen.

Concept 2 Model D en Model E: Wat zijn de verschillen?

Als je een Concept 2 roeitrainer wilt kopen dan kun je kiezen uit de Concept 2 Model D PM5 en de Concept 2 Model E PM5. Deze modellen lijken heel veel op elkaar. Toch zijn er enkele verschillen. In de tabel hieronder vind je makkelijk de verschillen:

 

​Model D ​Model E
concept model d Pin concept 2 model e Pin
​Prijs
​Zit hoogte ​35 cm ​51 cm
Buiten afwerking Poedercoating ​Dubbele poedercoating met gladde doorzichtige laklaag
​Ketting Vernikkelde ketting ​Vernikkeld staal
​Ketting behuizing ​Gedeeltelijk omsloten ​Volledig omsloten
Poten Voorpoten: aluminium, achterpoten: staal ​Gesmeed staal
​Gewicht ​26 kilo 29 kilo
​Monitor arm ​Flexibele arm: korter dan van Model E, maar instelbaar in hoogte en hoek ​Vaste arm, hoek van monitor kan aangepast worden
Bekijk Model D Bekijk Model E
Snelle conclusie als je geen zin hebt om het hele artikel te lezen:​
Beide roeiapparaten zijn van uitstekende kwaliteit. Waar je keuze uiteindelijk op neer komt is of de verhoogde stoel voor jou belangrijk is en hoe je tegen de monitor arm aankijkt. Heb je de verhoogde stoel nodig, dan is de keuze voor Concept 2 Model E snel gemaakt. Heb je die niet nodig, dan is Concept 2 Model D een betere keus, vanwege de lagere prijs.

De verschillen tussen de Model D en Model E verder toegelicht

De verschillen zijn niet groot, maar hebben invloed op gebruiksgemak en komen neer op een kwestie van voorkeur. Hieronder worden ze uitgebreider uitgelicht:

Zithoogte

concept 2 roeitrainer zithoogte Pin

Op de Concept 2 Model E zit je 16 cm hoger dan op het stoeltje van de D. Je zit bijna net zo hoog als op een gewone stoel. Dit maakt de roeier geschikt voor mensen die problemen met hun evenwicht hebben, voor ouderen of als je een blessure hebt. Gaan zitten op deze roeitrainer is door de hoogte van de stoel net even wat gemakkelijker.

De prijs

Het prijsverschil tussen beide roeimachines is ongeveer €300. Op het totale bedrag is dat niet eens zo groot. Bij je keuze voor een van de roeimachines zou je het beste kunnen letten op wat er geboden wordt voor dit geld. Welke opties vind je belangrijk en welke van de twee modellen biedt wat jij wilt hebben?

Ketting en behuizing

concept 2 behuizing Pin

Die van Model E zijn iets beter, waardoor je uiteindelijk minder onderhoud aan je roeimachine hebt. Doordat de kast volledig gesloten is, blijft de ketting schoner, wat zorgt voor minder vuil en daardoor minder slijtage.

​De coat afwerking

De afwerking van de coating is op Concept 2 Model E beter en duurzamer. Dit zorgt voor minder onderhoud en betere weerstand tegen beschadigingen.

De verschillen in de Monitor arm

monitor arm model d Pin

De monitor arm van Concept 2 Model D kan in hoogte en hoek ingesteld worden. Deze kan ook opzij geklapt worden als je de roeimachine wilt opbergen.

De monitor arm van de E is langer, maar vast. Alleen de hoek waarin je naar de monitor kijkt kan aangepast worden. Omdat de arm langer is, kun je de monitor goed zien. Het scherm is daarbij groot genoeg dat je er op beide apparaten goed gebruik van kunt maken.

Gewicht

De concept 2 roeitrainer is zeer stevig. Het verschil in gewicht is niet zo groot, slechts een paar kilo. De Concept 2 Model D weegt 26 kilo en de Concept 2 Model E 29 kilo.

De poten

concept 2 roeimachine poten Pin

Op Model E zit je hoger, daarom is er bij dit model gekozen voor een ander design en andere materialen dan bij de D. Hierdoor blijft de roeier stabiel zitten en is de structuur nog steeds sterk en duurzaam. Beide roeimachines zijn zeer stabiel tijdens gebruik.

Conclusie

De grootste verschillen zitten hem in de zithoogte en de monitor arm. De zithoogte is vooral van belang als je moeite hebt met het gaan zitten op de roeimachine. Normaal gesproken moet je flink door de knieën als je op een roeier wilt gaan zitten, dat is bij de Model E niet het geval. Dat kan belangrijk zijn bij je keuze.

Het verschil in de monitor arm is dat die van de Concept 2 Model D PM 5 beweegbaar is en die van Concept 2 Model ​E PM5 niet. Uiteindelijk komt dit neer op persoonlijke voorkeur. Maar het is belangrijk te beseffen dat je op een roeimachine alleen maar voor- en achteruit beweegt en de kijkhoek daardoor niet veel aangepast hoeft te worden. ​De vaste arm van de Concept 2 Model ​E PM5 is net zo praktisch. Het scherm van de monitors zal over het algemeen goed bekeken kunnen worden.

Functioneel verschillen de roeimachines eigenlijk niet. Ze werken allebei met luchtweerstand en beschikken over dezelfde PM5 monitor.

Concept 2 Model D PM5 review

Specificaties ​​Concept 2 Model D
concept model d Pin
​Prijs
​Zit hoogte ​35 cm
Buiten afwerking Poedercoating
​Ketting Vernikkelde ketting
​Behuizing ​Gedeeltelijk omsloten
Poten
  • Voorpoten: Aluminium
  • ​Achterpoten: Staal
Machine gewicht ​26 kilo
​Monitor arm ​Flexibele arm: ​instelbaar in hoogte en hoek
​Bekijk Model D

Benieuwd naar alle eigenschappen van de Concept 2 Model D?

Hieronder kun je alles lezen over de belangrijkste eigenschappen van de Model D. De Concept 2 Model D is wereldwijd de meest verkochte roeitrainer en de standaard voor de meeste sportscholen, roeiverenigingen en bij veel mensen thuis!

Luchtweerstand

Als je gaat roeien op een concept 2 ​roeitrainer, is het prettig als de roei-ervaring lijkt op hoe dat in werkelijkheid ook voelt. Dit is afhankelijk van de weerstand. Weerstand op een roeimachine kan op verschillende manieren opgewekt worden. Bij de Concept 2 roeimachines (zowel de D als de E) gebeurt dit door luchtweerstand.

Luchtweerstand zorgt voor een realistische ervaring tijdens het roeien. Dit ontstaat doordat de weerstand gelijk opgaat met jouw inzet: hoe harder je roeit, hoe meer weerstand je veroorzaakt. Dit lijkt op hoe echt roeien op het water ook voelt. Wel geeft luchtweerstand meer geluid dan andere soorten weerstand. Aan de andere kant helpt dit geluid je bij het verbeteren van je techniek, je kunt eraan horen of je correct roeit. Wil je liever een roeitrainer met water weerstand? Dan kun je kijken in mijn artikel over waterrower roeitrainers.

Weerstand instellen

Omdat het roeien op luchtweerstand gaat, kun je de weerstand zelf niet instellen. Wel beschikken Concept 2 Model D en E over een luchtschuif. Deze kun je instellen met een hendel aan de zijkant. Hiermee bepaal je hoeveel lucht er in de behuizing binnen kan stromen en dit kan ingesteld worden van meer naar minder, van 1 tot 10.

​​Afmetingen

De lengte van Concept 2 Model D is 244 cm, de breedte 61 cm en de hoogte 85 cm. De roeitrainer is uit elkaar te halen in twee delen, en meet dan 63.5 cm x 83.8 cm x 137.2 cm. De maximale afstand tussen het zitje en de pedalen is 110 cm.

PM: Trainingscomputer

Beide modellen roeitrainer beschikken over de PM, de Performance Monitor. Met deze trainingscomputer kun je meer uit je roeitraining halen. Train voor speciale doelen, zoals afvallen, stel je training af op je hartslag en bekijk al je trainingsgegevens op de verlichte display. Je training blijft uitdagend en interessant met de PM5.

Uiterlijk

Het frame is een aluminium monorail, waar het stoeltje overheen gaat. De lengte hiervan is 137 cm. Een langere rail is tegen extra vergoeding verkrijgbaar. Tijdens het roeien zet je je voeten op de voetsteunen, die in de juiste stand gezet kunnen worden. De hendel van de luchtschuif zit aan de zijkant van de vliegwielbehuizing.

Lengte en gewicht gebruiker

Het maximale gewicht van de gebruiker is door Concept 2 op 227 kilo gezet. De roeimachine is te gebruiken door mensen met een maximale beenlengte van 96,5 cm. Zijn je benen langer dan dat, dan kun je de extra lange monorail bestellen.

Concept 2 Model E PM5 review

Specificaties Concept 2 Model ​E
concept 2 model e Pin
​Prijs €1399
​Zit hoogte ​51 cm
Buiten afwerking ​Dubbele poedercoating met gladde doorzichtige laklaag
​Ketting ​Vernikkeld staal
​Behuizing ​Volledig omsloten
Poten ​Gesmeed staal
Machine gewicht ​2​9 kilo
​Monitor arm ​Vaste arm, hoek van monitor kan aangepast worden
​Bekijk Model E

Benieuwd naar alle eigenschappen van de Concept 2 Model E?

Hieronder kun je alles lezen over de belangrijkste eigenschappen van de Model E. De Model E is het duurdere model van de Concept 2 roeitrainers.

Luchtweerstand

Zoals bij Model D roei je ook met Model E met luchtweerstand. De ervaring van het roeien is precies hetzelfde, je zult in kwaliteit geen verschil merken. Hier geldt dus ook, hoe meer kracht je zet bij het roeien, hoe zwaarder de weerstand. Het geluid dat het roeiapparaat maakt, kan je helpen bij het vinden van de juiste roeitechniek.

Weerstand instellen

Naast dat de weerstand op de Concept 2 Model D en E veroorzaakt wordt door hoe hard je roeit, kun je met een speciale luchtschuif bepalen hoeveel lucht er naar binnen wordt gezogen in de behuizing. Dit kan ingesteld worden van 1 tot 10.

Hoe hoger de instelling, hoe meer lucht in de vliegwielbehuizing kan komen. Als er meer lucht binnenkomt, kost het meer werk om het vliegwiel tegen deze luchtstroom in te laten draaien. Het maakt ook de recover zwaarder (het moment dat je haal klaar is en je weer naar voren gaat bewegen).

Stel je de luchtschuif lager in, dan komt er minder lucht binnen en is het gemakkelijker het vliegwiel in beweging te zetten.

Het instellen van de luchtschuif wordt wel eens verward met het instellen van weerstand. De weerstand wordt echter opgewekt door hoe hard je roeit, niet met deze luchtschuif. Die verandert namelijk niets aan jouw inzet. Je kunt het vergelijken met het verschil in roeien in een smalle boot of in een brede, zware boot. Om een smalle boot vooruit te krijgen, zul je snelle halen moeten doen. Wil je de zware boot vooruit roeien, dan doe je dat met trage, krachtige halen. Hoe zwaar de weerstand is wordt dus niet bepaald met de schuif, het is meer de ervaring van het roeien die aangepast wordt.

Afmetingen

De afmetingen van Concept 2 Model E is gelijk aan die van Model D: 244 cm lang, 61 cm breed en de 85 cm hoog. De concept 2 roeitrainer is uit elkaar te halen in twee delen, net als Model D, maar de afmetingen zijn dan anders: 68.6 cm x 119.4 cm x 137.2 cm. De maximale afstand tussen het zitje en de pedalen is 110 cm.

PM5: Trainingscomputer

Model E beschikt, net als Model D, over de PM5: de performance monitor. Met deze sportcomputer heb je alles bij de hand om je training intensief, interessant en uitdagend te maken. Je kunt de ergometer inzetten om voor een specifiek doel te trainen. Denk hierbij aan afvallen of je conditie verbeteren. Op de PM5 staan ook 10 verschillende trainingsprogramma’s, zodat je kunt afwisselen en het roeien leuk kunt houden.

De display is verlicht en je kunt er allerlei gegevens op zien tijdens het trainen: de tijd, afstand, slagen per minuut, je hartslag en je snelheid.

Al je trainingsgegevens kun je opslaan op een USB stick. Een andere leuke functie is dat je je PM5 kunt koppelen aan andere gebruikers van een Concept 2, zodat je tegen elkaar kunt racen of trainen.

​Uiterlijk

Het uiterlijk van Model E is hetzelfde als dat van Model D. Beide modellen zijn verkrijgbaar in zwart of grijs. Het stoeltje beweegt over een aluminium monorail van 137 cm. Ook voor Model E is een langere versie verkrijgbaar tegen extra vergoeding. Je voeten kun je op een verstelbare voetensteun plaatsen. Aan de zijkant van de vliegwielbehuizing vind je de hendel om de luchtschuif in te stellen.

Lengte en gewicht gebruiker

Met een gewicht tot 227 kilo kun je de Concept 2 Model E gebruiken. De roeier is geschikt voor mensen met een maximale beenlengte van 96,5 cm. Dit komt overeen met een lichaamslengte van 2 meter. Ben je langer dan dat, dan kun je voor je roeitrainer de langere monorail aanvragen.

Aanbeveling: De Concept 2 Model D of Model E roeitrainer?

concept 2 Pin

Het zal duidelijk zijn dat de twee ​Concept 2 roeitrainers in functionaliteit niet verschillen. Ze bieden dezelfde gebruikerservaring. Als je erop zit en roeit, zul je geen verschil opmerken.

Het verschil komt wel naar voren als je op de roeitrainer wilt gaan zitten. Bij het gaan zitten op Model D zul je dieper door de knieën moeten gaan, wat lastig kan zijn als je gewrichtsproblemen hebt of moeite hebt je balans te bewaren.

De monitor arm

Het andere onderscheid dat je kunt maken is de monitor arm. Die van Concept 2 Model E is niet in hoogte verstelbaar, je kunt alleen de monitor zelf kantelen. Dit is tijdens het roeien naar mijn mening geen probleem, de monitor is altijd goed zichtbaar en dat is bij beide modellen het geval. Dat de monitor arm van Model D wel flexibel is, heeft als voordeel dat je hem weg kunt klappen, wat vooral handig is als je de roeitrainer wilt opslaan. Dan steekt de arm niet uit, wat bij Model E wel het geval is.

​Het verschil in afwerking

De kleinere verschillen zijn de duurzaamheid: de iets hoogwaardiger afwerking van Model E kan er voor zorgen dat je roeimachine langer meegaat en minder onderhoud vraagt. Afmetingen en gewicht zijn vrijwel hetzelfde. Blijft natuurlijk de prijs over. Model E is ongeveer €300,00 euro duurder.

De aanbeveling
​De Model D en E zijn beide van uitstekende kwaliteit. ​Je keuze komt neer op 2 onderdelen: is de verhoogde stoel ​belangrijk, ​en hoe kijk je tegen de monitor arm ​aan. ​Wil je een verhoogde stoel? Dan is de keuze voor Concept 2 Model E snel gemaakt. Heb je die niet nodig, dan is Concept 2 Model D een betere keus, vanwege de lagere prijs.

Wil je meer informatie over de concept 2 roeiers, dan kun je nog op de officiële website kijken. Hier vind je nog wat extra informatie over de verschillen tussen de roeiers. Vind je de concept 2 roeitrainers te duur? Dan kun je eens kijken naar de Senz Sports R5000. Dat is een luchtweerstand roeitrainer tegen een scherpe prijs. Wil je naast de Concept 2 roeitrainers meer roeitrainers vergelijken dan kun je ook eens naar mijn top 10 roeimachines kijken. Hierin neem ik nog veel meer merken roeimachines onder de loep!

Alles over fitness