De beste waterrower roeitrainers

waterrower kopen Pin

Wil jij een waterrower kopen?

Waterroeiers zijn steeds populairder aan het worden! Roeien op een waterroeier zorgt voor een heel natuurgetrouwe ervaring. De roeiapparaten werken met waterweerstand en zijn geschikt voor beginners en gevorderden.

Er zijn verschillende modellen waterrowers op de markt gebracht. Kwaliteit is iets waar alle modellen in uitblinken.

Maar waarin verschillen ze dan wel en wat hebben ze te bieden? Welke waterrower past bij jou?

In dit artikel laat ik het je zien.

 

Waarom zou je ​een Waterrower kopen?

Het Amerikaanse bedrijf Waterrower maakt sinds 1988 roeimachines met waterweerstand. Ontwerper John Duke probeerde een roeimachine te bouwen, die de ervaring van roeien op het water zoveel mogelijk kon nabootsen. Dat is hem gelukt. In een tank die gevuld is met water, draaien schoepen rond die zorgen voor een natuurgetrouwe weerstand. Bij Waterrower heet dit het WaterFlyWheel.

De waterrower roeimachines staan bekend om hun kwaliteit

waterrower kwaliteit Pin

De apparaten van Waterrower staan bekend om hun kwaliteit en duurzaamheid. Ze worden uitgevoerd in duurzaam esdoorn-, kersen- en walnoothout en roestvrij staal. Door het gebruik van hout zijn de roeimachines zeer robuust en het hout dempt schokken en vermindert trillingen. Er wordt altijd gezorgd voor een zeer degelijke afwerking, die er mede voor zorgt dat er veilig gesport kan worden.

De waterroeiers van Waterrower zijn zeer ergonomisch en als je er op roeit, merk je hoe soepel en vloeiend de bewegingen zijn. Het roeien op dit apparaat is heel stil, je hoort enkel wat water klotsen. Dit geluid kan zelfs bijdragen aan het natuurlijke roeigevoel. De wieltjes lopen stil over de rail en hieruit blijkt het vakmanschap van het bedrijf. De waterrower is vrijwel onderhoudsvrij en is gemakkelijk op te bergen. Hij neemt zo weinig ruimte in.

De Waterrower heeft de meest natuurgetrouwe weerstand

waterroeier intensiteit Pin

Als je een roeimachine wilt kopen dan kun je letten op kwaliteit, stabiliteit en de prijs. Maar de belangrijkste overweging is wel de keuze van de soort weerstand, want die bepaalt je roei-ervaring.

 

Er zijn vier soorten weerstand: lucht- (zoals de concept 2 roeitrainer) , water-, magnetische- en electromagnetische (of inductie) weerstand. Elke soort heeft zijn bepaalde voor- en nadelen. Maar waterroeiers worden over het algemeen beschouwd als de roeimachines met de meest natuurgetrouwe roei-ervaring.

Je kunt de trainingsintensiteit ​bepalen door het waterniveau aan te passen

waterrower weerstand Pin

Bij de Waterrower is het mogelijk om het waterniveau zelf aan te passen. Hoe lager het waterniveau in de tank, hoe minder zwaar je roeitraining zal zijn. Dat is natuurlijk ideaal voor beginners. Je kunt hiermee in je eigen tempo de training steeds zwaarder maken. Kun je meer aan, dan vul je de tank verder.

Een andere prettige bijkomstigheid van de Waterrower is dat hij erg stil is. Het geluid dat het klotsende water maakt, wordt vaak zelfs ervaren als meditatief. Maar het is zo stil dat je tijdens het roeien gemakkelijk muziek kunt luisteren of televisie kunt kijken. Met de Waterrower doe jij je training zoals jij die wilt.

De bouwkwaliteit van de waterrower is uitmuntend

​De bouwkwaliteit van de Waterrowers is uitmuntend. Er wordt uitsluitend hardhout gebruikt uit duurzaam beheerde bossen. Elke ​waterroeier is gemaakt van esdoorn-, walnoot- of kersenhout.  Dit maakt ze ook nog eens prachtig om te zien. De Waterrower zal hierdoor een aanwinst zijn in elk huishouden.

​Doordat het frame van hout is gemaakt, heeft dit als voordeel dat het geluid en trillingen absorbeert. Het roeien op de machine zal daardoor nog comfortabeler en soepeler aanvoelen. De Waterrower is uitermate stabiel en duurzaam. Andere onderdelen zijn van zwart aluminium met een poedercoating en staal.

Polycarbonaat tank

De tank van de​ waterrower is gemaakt van polycarbonaat. Deze kunststof is duurzaam, slagvast en bestand tegen grote temperatuurschommelingen. Omdat er altijd water in de tank staat, moet deze wel onderhouden worden, zodat je er geen algvorming in krijgt. Het schoonhouden is echter heel gemakkelijk, met behulp van speciale chloortabletten.

Zitting en wieltjes

Het stoeltje is comfortabel en ergonomisch gevormd. Het maakt het zitten prettig, het stuitje wordt ontlast en dit alles zorgt ervoor dat je vanuit een goede houding je workout kunt doen.

Onder de zitting zitten 8 wieltjes van polyurethaan. Deze zijn slijtagebestendig. Ze rollen zonder geluid over de rails en bieden de roeier een uitstekende stabiliteit.

Koppeling schoepen met handgreep

De koppeling die de handgreep met de schoepen in de tank verbindt is wat deze roeitrainer zo bijzonder maakt. De kracht die je tijdens het roeien zet, wordt zonder speling overgebracht. Daar wordt het roeien op de Waterrower zo plezierig door en dit geeft de ervaring die bijna precies lijkt op roeien op het water.

In elkaar zetten en opbergen

waterrower roeitrainer Pin
De roeimachine is in ongeveer 10 tot 15 minuten elkaar te zetten met behulp van een duidelijke handleiding.

Alle modellen van de Waterrower kunnen gemakkelijk rechtop gezet worden, als je je roeimachine niet meer gebruikt. De waterroeier blijft ook op die manier stevig staan, je loopt geen risico dat hij omvalt. Het meeste gewicht zit bij de watertank, en die hef je gemakkelijk op door het roeiapparaat bij de rails vast te pakken. Het kost geen enkele moeite. Zo neemt hij weinig ruimte in, niet meer dan een eetkamerstoel. Het apparaat valt zo helemaal niet op. Doordat er wieltjes bij de tank zitten, kun je de roeimachine indien nodig ook nog verplaatsen.

Waterrower A1 Home

waterrower a1 home

De enige roeimachine die gebouwd is met een monorail. Hierdoor kan dit model ook beschouwd worden als een instapmodel, het is iets goedkoper geprijsd. Het frame is van esdoornhout, dat met naturel beits is afgewerkt. Ook dit hout kan het beste onderhouden worden met Danish Oil.

De trainingscomputer van de A1 Home kan je voortgang weergeven, dus meet slagen per minuut, je snelheid en tijd. Ook kan deze je 10 verschillende trainingsprogramma’s bieden. Er kan geen hartslagsensor aan gekoppeld worden.

Waterrower Natural Series

Waterrower Natural Eiken Professioneel en natuurgetrouw

De Natural waterroeier wordt gebouwd uit esdoornhout. De afwerking is met honingkleurige beits. Ook de Club is gebouwd van esdoornhout, met een afwerking van zwarte en rozenhoutkleurige beits. Het hout heeft een mooie donkerrode glans. Het hout kan het beste regelmatig behandeld worden met Danish Oil. Beiden hebben een duo rails, zodat het roeien op deze machines zeer stabiel is.

​Trainingscomputer S4 met 10 trainingsprogramma’s, ook hartslag gestuurd. De computer beschikt niet over een ergometer. Gegevens die bijgehouden kunnen worden zijn: geroeide meters per seconde, wattage, calorieverbruik, aantal slagen per minuut, hartslag (indien gekoppeld met hartslagmeter). De computer beschikt niet over een geheugen.

Waterrower Shadow

waterrower schadow

De zwarte gekleurde Shadow ziet er stijlvol uit. De dubbele rails zorgt voor een stabiele workout. Het gebeitste esdoornhout is netjes afgewerkt.

​De trainingscomputer van de Shadow is uitgebreider dan van zijn collega’s. Hij heeft een geheugen voor 10 personen, 10 trainingsprogramma’s, handmatige programma’s en 2 hartslaggestuurde programma’s. Hij is te koppelen met je smartphone of tablet, voor zowel iOS als Android gebruikers. De computer meet de standaard gegevens.

Wat is de beste keus?

Alle modellen van de Waterrower, op de A1 Home na, zijn gebouwd om professioneel gebruik te kunnen weerstaan. Dat betekent dat ze vele uren trainen per dag aankunnen en het misschien het ruwere gebruik in een sportschool. Voor die kwaliteit betaal je ook wat meer, maar je kunt er op rekenen dat als je zelf zo’n Waterrower hebt, hij ook duurzaam is en lang mee zal gaan. Zeker als je er zorgvuldig mee omgaat.

De Waterrower A1 Home is perfect voor thuisgebruik

De Waterrower A1 Home is geschikt voor thuisgebruik. Volgens de statistieken kun je er 3 tot 6 uur per dag op roeien, wat meer is dan in een gemiddeld huishouden zal gebeuren. Voor een gemiddelde sporter is dat voldoende. De A1 heeft een wat minder uitgebreide computer. Verder is de monorail iets minder stabiel dan een dubbele rail, maar als je balans in orde is zul je van de monorail geen last ondervinden.

Het maximale gewicht waarmee je op de A1 Home kunt zitten is lager dan bij de andere ​waterroeiers(1​25 tegenover ​31​8 kilo). Daar zul je bij het aanschaffen ook rekening mee moeten houden. Zoek je een waterroeier voor thuis gebruik ​tegen een scherpe prijs dan kun je het  beste deze waterroeier kopen!

De andere modellen bieden iets meer luxe en een duorail

Kortom, afhankelijk van wat je eisen zijn kun je ook kiezen voor de duurdere modellen Natural, Oxbridge, Club en Shadow. Je kiest dan voor een investering en zult lang kunnen sporten op deze apparaten. Je kunt langdurig trainen en alles geven op deze Waterrower. Hij zal al het intensieve gebruik goed aankunnen.

Voor welke van deze vier je zou moeten gaan, hangt alleen af van je voorkeur voor de soort hout en kleur, je lichaamslengte en wat je eisen zijn voor de trainingscomputer. Die is bij de Shadow het meest uitgebreid. Qua roei-ervaring zul je tussen de modellen geen verschil ontdekken.

Ben je van plan regelmatig te sporten, maar ben je geen professionele of veeleisende sporter, dan is de Waterrower A1 Home een prima keuze voor jou. Deze biedt alle kwaliteit die je je kunt wensen voor een bescheidener prijs. Zelfs als je meerdere uren per dag zou willen trainen is deze roeier geschikt voor je.

De roeibeleving van een waterrower

waterrower roeimachine Pin

Roeien is een goede sport voor het lichaam: je traint er je hart en bloedvaten mee, je spieren, conditie en balans. Je traint bijna alle spieren tijdens een roeitraining. Op de Waterrower is dit zeker ook het geval. Op deze kwaliteitsmachine zul je ongestoord kunnen trainen: het stoeltje dat zonder haperen heen en weer glijdt, de handgreep die je soepel aan kunt trekken en die de schoepen gemakkelijk en zonder speling in beweging zet. Het enige dat je hoort is klotsend water. Net als wanneer je echt zou roeien.

Roeien op een waterrower voelt als echt op het water roeien

Het roeien op een ​waterroeier gebeurt met waterweerstand. Door aan de handvatten te trekken, breng je schoepen in beweging die in een waterreservoir zitten. Hoe harder je trekt, hoe meer weerstand je zult voelen. Dat voelt vrijwel hetzelfde als wanneer je echt op het water zou roeien. Het prettige is, dat deze manier van roeien voor zowel beginners als gevorderden geschikt is.

Waterweerstand zorgt verder voor een heel soepele beweging, meer dan bij de andere soorten weerstand mogelijk is. En de waterweerstand van de Waterrower wordt gezien als één van de beste. Dat komt doordat er geen enkele vertraging is, tussen het moment dat je kracht zet (aan het handvat trekt) en het in beweging komen van de schoepen.

Dat is wat de Waterrower zo’n mooi apparaat maakt. Doordat er bijna geen geluid voortgebracht wordt, en je alleen zachte geluiden van water hoort, lijkt de roeiervaring heel echt. De weerstand die opgewekt wordt is daarbij ook heel realistisch: hoe meer kracht je zet, hoe hoger de weerstand. Zeker als je zelf graag op het water roeit, is de Waterrower een heel goede manier om thuis te trainen als dit buiten niet kan. Het feit dat de roeimachine ook nog eens voor een groot deel gebouwd is van een natuurlijk materiaal als hout, draagt hier eveneens aan bij.

De trainingscomputer maakt je training uitdagender en houd je vorderingen bij

Om je training uitdagender en interessanter te maken en je vorderingen te kunnen volgen is er de trainingscomputer. Deze houdt al je gegevens bij (aantal halen per minuut, afstand, verbrande calorieën, hartslag enzovoorts), maar kan ook helpen je doelen te behalen en verschillende trainingen aanbieden. Hiermee kun je gericht trainen, zodat je sneller vorderingen maakt. Het zorgt er ook voor dat je elke keer net wat anders traint. Dit zorgt voor meer motivatie.

Op de Waterrower zul je dus zorgeloos, veilig en comfortabel kunnen sporten. Daarbij geeft deze roeimachine je de meest realistische roei-ervaring die je je kunt wensen. Een roeimachine is altijd een investering, maar je haalt met de Waterrower een apparaat in huis dat je hele leven lang mee kan gaan.

​Ben jij op zoek naar een iets goedkoper roeiapparaat? Dan kun je eens kijken naar mijn top 10 beste roeimachines. ​Hierin vergelijk ik verschillende merken roeimachines van verschillende ​prijscategorieën.

Alles over fitness