Roeitrainer kopen: de TOP 10 + kooptips!

roeimachine kopen Pin

De roeitrainer is van alle fitnessapparaten toch wel één van de beste manieren om je lichaam te trainen en vet te verbranden! Het is geschikt voor mannen en vrouwen van alle leeftijden en door de verstelbare weerstand voor mensen van alle niveaus.

Maar als je een goed roeiapparaat voor thuis wilt kopen waar moet je dan op letten? Er zijn veel verschillende types en de prijzen variëren van 150 tot 2000 euro..

In dit artikel laat ik je precies zien waar je op moet letten wanneer je een roeiapparaat gaat kopen. Ook geef ik je mijn top 10 beste roeitrainers van dit moment. Kijk snel verder voor de beste machines van dit moment!

De verschillende soorten roeiapparaten

De beste roeitrainers zijn te verdelen in een viertal soorten. Het verschil zit in het systeem waarmee de weerstand wordt geregeld. Wil jij een roeimachine kopen? Dan is de weerstand de belangrijkste keuze bij de aankoop. Hieronder leg ik uit wat de verschillen en de voor en nadelen van de verschillende types zijn.

Hydraulische roeitrainer

hydraulische roeitrainer Pin

Een hydraulische weerstand gebruikt cilinders die gevuld zijn met gas als weerstandssysteem. Een hydraulische weerstand heeft de volgende voor en nadelen:

 • goedkoop
 • meer ruimte nodig dan andere soorten
 • zuigers gaan relatief kort mee
 • de beweging lijkt niet echt op een echte roeibeweging

Magnetische roeitrainer

magnetische roeitrainer Pin

Bij een magnetische weerstand wordt een magneet gebruikt als weerstandssysteem. Roeien met een magnetische weerstand is instelbaar via het display of toetsen. De voor en nadelen van een magnetische weerstand zijn:

 • nauwkeurige weerstand
 • ​lijkt op een echte roeibeweging
 • ​stuk duurder dan een hydraulische weerstand

Luchtweerstand roeitrainer

luchtweerstand roeitrainer Pin

Een luchtweerstand gebruikt lucht om de weerstand te regelen. Wanneer je harder roeit zal je meer kracht moeten gebruiken.

 • ​geeft een prettigere roeibeweging dan een magnetische of hydraulische weerstand
 • ​lijkt op een echte roeibeweging
 • ​maakt relatief veel geluid

Een lucht weerstand of een water weerstand geven de beste roei-ervaring en deze types zie je dan ook terug bij de topmodellen. Deze zijn natuurlijk wel duurder de andere type roeitrainers. Maar zoek jij een toestel met de beste beleving dan is een lucht of water weerstand het beste!

Water roeitrainer

water roeitrainer Pin

Een water weerstand gebruikt water om de weerstand te bepalen. Roeien met een waterweerstand lijkt het meest op de beweging die je maakt wanneer je in het echt roeit. De weerstand van het water zal toenemen wanneer je harder roeit. Ook heb je bij een waterweerstand het heerlijke geluid van het klotsende water.

 • ​lijkt het meeste op een echte roeibeweging
 • ​duurder dan andere soorten

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een roeitrainer?

Een goede roeimachine is een hele investering. Wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Let dan op de volgende eigenschappen:

Maximale lichaamslengte

roeitrainer maximale lichaamslengte Pin

Niet voor iedereen belangrijk maar als je wat langer bent dan is de maximale lichaamslengte wel iets om op te letten. Er zijn namelijk roeitrainers met al een maximale lichaamslengte van 180 cm. Voor veel mannen zal dit niet voldoende zijn.

Maximaal belastbaar gewicht

​De maximale belastbaar gewicht is een goede indicator voor de kwaliteit van het apparaat. Een stevige constructie kan simpelweg meer belastbaar gewicht aan dan een minder stevige constructie. Neem daarom bij de keuze voor een goed ​roeiapparaat het maximaal belastbaar gewicht mee.

Garantie

Een fabrikant die achter zijn product staat geeft een lange garantie. Daarom is de garantietermijn een goede indicator voor de kwaliteit van het apparaat. Bij een aantal fitnesstoestellen wordt een onderscheid gemaakt tussen frame en andere onderdelen.

Roeitrainer stabiliteit

Een roeimachine moet stevig staan. Zelfs als je flink traint met lange halen moet het fitnesstoestel gewoon blijven staan. Het is niet fijn wanneer hij tijdens de training gaat schuiven!

De top 10 beste roeitrainers van 2022

Dus wat is een goede roeitrainer voor thuis? Hieronder vind je de top 10 van de beste modellen onderverdeeld in 3 categorieën: normaal gebruik – professionele gebruik en instapmodellen. Hieronder vind je eerst de top 3 beste machines voor normaal gebruik:

 1. Bekijk de Row 3
 2. Bekijk de R5000
 3. Waterweerstand

  3. WaterRower A1 Home

  WaterRower A1 Home

  De A1 Home voelt door de waterweerstand heel realistisch aan. Een slimme keus voor de fanatieke sporter!

  • Gewicht: 38 kg
  • Belastbaar gewicht: 150 kg
  • Max lichaams lengte 200 cm
  • Weerstand: water

  €990

  Bekijk de A1 Home

De top 3 professionele roeimachines

Wil je graag een professionele roeitrainer ​kopen? Dan heb je een aantal opties. De professionele ​roeimachines vallen in ​een hogere prijsklasse maar daarvoor krijg je natuurlijk de beste kwaliteit.

De beste keus voor een professioneel toestel is de Concept 2 Model D. Concept 2 is een topmerk voor ​roeimachines. Dit is het merk wat in bijna alle fitnessclubs wordt gebruikt! En de Concept 2 Model D is het best verkochte model. Wil je een top ​apparaat dan is dit zeker de beste keus! In dit artikel kun je nog meer lezen over ​de Concept 2 als je dit wilt!

De Waterrower A1 Home op de 2e plek geeft de meest natuurgetrouwe beleving. Wil jij een hetzelfde gevoel als je op het echte water roeit dan kun je kiezen voor de waterrower. In dit artikel kun je nog meer lezen over de waterrower.

 1. Topklasse

  1. Concept Model D

  concept model d

  De onbetwiste keus voor een professionele roeitrainer. De Concept 2 Model 2 is de standaard voor een top apparaat.

  • Gewicht: 26 kg
  • Belastbaar gewicht: 225 kg
  • Max lichaams lengte 200 cm
  • Weerstand: lucht

  €1049

  Bekijk de Model D
 2. Topklasse waterweerstand

  2. WaterRower A1 Home

  WaterRower A1 Home

  Deze waterrower is een topklasse roeier met de meest realistische roeiervaring door de waterweerstand!

  • Gewicht: 28 kg
  • Belastbaar gewicht: 147 kg
  • Max lichaams lengte 200 cm
  • Weerstand: water

  €990

  Bekijk de Waterrower
 3. Topklasse waterweerstand

  3. WaterRower Natural Essen

  WaterRower Natural Essen

  De beste keus voor een topklasse apparaat met de meest realistische roeiervaring door de waterweerstand!

  • Gewicht: 31 kg
   • Belastbaar gewicht: 200 kg
   • Max lichaams lengte 200 cm
   • Weerstand: water

  €1245

  Bekijk de Waterrower

​Top 3 goedkope roeiapparaten

Passen de bovenstaande apparaten niet binnen je budget? Dan kun je misschien beter een goedkoper model kopen. Hieronder heb ik de top 3 instapmodellen voor je op een rij gezet.

De Foxus Fitness Row 3 is een goede keus voor de beginnende roeier. Deze roeimachine bied een magnetische weerstand tegen een zeer scherpe prijs met een maximale lichaamslengte van 190 cm. En met een gewicht van ​35 kg is deze ook redelijk stabiel. Een top apparaat voor die prijs!

Is het budget het belangrijkste criteria voor je? Kijk dan eens naar de Focus Fitness Row 2. Dit is een heel mooi instapmodel!

 1. Bekijk de Row 2
 2. Bekijk de Row 3
 3. Goedkope luchtweerstand

  3. NordicTrack RX800

  NordicTrack RX800
  • Gewicht: 41 kg
  • Belastbaar gewicht: 130 kg
  • Max lichaams lengte 200 cm
  • Weerstand: lucht

  €629

  Bekijk de RX800

​De grote voordelen van een roeimachine

Een goede roeitrainer is een fantastisch apparaat om je lichaam te trainen en fit te worden. Het heeft verschillende voordelen. Hieronder de belangrijkste voordelen op een rij:

Train makkelijk thuis met een roeitrainer

Roeitrainer alle spiergroepen samen trainen Pin

Met een ​roeimachine train je makkelijk thuis. Je bent niet afhankelijk van een (duur) sport abonnement of van het weer om buiten te sporten. Nee, met een ​​roeiapparaat train je wanneer je zin en tijd hebt en lekker in je eigen huis. Je kunt ook muziek luisteren, een filmpje of je favoriete serie kijken tijdens het trainen. Een goede workout is dan zo gedaan. Blijf wel altijd goed opletten dat je houding goed is.

Weinig kans op blessures

Veel sporten zoals hardlopen, tennis of zumba zijn belastend voor je spieren en gewrichten. Hierdoor heb je een kans om een blessure op te lopen. Dit is niet het geval wanneer je traint op een roeitrainer. Er is relatief weinig belasting voor je spieren en gewrichten wanneer je zorgt dat je houding goed is. Hierdoor is een laagdrempelige sport die voor veel mensen geschikt is.

Verbrand vet en train spieren

De roeitrainer is van alle fitnessapparaten toch wel één van de beste manier om je hele lichaam te trainen. Het vraagt een gelijke inspanning van zowel het boven en onderlichaam. Tijdens het roeien gebruik je de volgende spieren:

 • hamstrings
 • dijbeen
 • buikspieren
 • rugspieren
 • bilspieren
 • armspieren

Je traint er dus bijna alle spieren van je lichaam mee. 80% van je spieren zijn aan het werk als je roeit. Je gebruikt dus zowel je onder- als je bovenlichaam. Het kan dus met recht een full body workout genoemd worden. Je verbetert met roeien zowel je conditie als je hart en je longen. Je bouwt er spiermassa mee op en krijgt er sterkere spieren van.

Met een roeitrainer train je bijna alle spieren

roeimachine Pin

Het is goed om te letten op je roeitechniek, maar als je de juiste techniek gebruikt, heeft de roeiapparaat effect op de volgende spieren:

Armspieren

Op het moment dat je het handvat naar je borst toe trekt, komen je armen in actie. Je spant je biceps en triceps aan. Met je armen maak je snelheid op de roeimachine.

Been- en bilspieren

De roeibeweging begint door het strekken van je benen. Doordat je je afzet tegen de pedalen en het zitje naar achteren duwt, activeer je je kuiten, je bovenbeen- en je bilspieren. Ook je hamstrings en scheenspieren worden gebruikt. Hoewel je zou denken dat je armen bij het roeien het meeste gebruikt worden, is dit niet het geval: 50% van de workout wordt door je benen gedaan.

Rug- en schouderspieren

Nadat je benen gestrekt zijn ga je met je rug- en schouderspieren aan het werk. Bij het roeien is het heel belangrijk om goed op je houding te letten. De rug blijft altijd recht. Doe je dit niet, dan kun je rugklachten krijgen. De rug- en schouderspieren houden je in balans en je gebruikt ze om voor en achteruit te leunen.

Buikspieren

Bij elke roeibeweging zijn de buikspieren betrokken. Je zet ze in bij de achterwaartse beweging, om jezelf in balans te houden, en om jezelf weer voorwaarts te duwen.

Tijdens de training verbrand je ook veel calorieën. Het is een goede manier om af te vallen. Het stimuleert de vet verbranding en zorgt voor sterkere spieren. Deze combinatie is een van de grote voordelen van een roeitrainer. Getrainde spieren hebben namelijk iedere dag weer energie nodig!

Probeer eens langere tijd te trainen op 85 procent van je maximale hartslag. Dit kan je helpen om vet te verbranden! Je kunt je hartslag tijdens het trainen makkelijk meten met bijvoorbeeld een fitbit, sporthorloge of smartwatch.

Advies voor een correcte roeibeweging

Een correctie uitvoering van de roeibeweging is heel belangrijk. Het voorkomt blessures en zorgt ervoor dat je optimaal de spieren traint. De houding is heel belangrijk. Zorg bij het roeien altijd voor het volgende:

 • maak je voeten altijd goed vast
 • houd je rug recht, dus geen holle of bolle rug
 • je onderarm en hand zijn in één lijn. Zorg ervoor dat je pols niet gebogen is.

In onderstaande video kun je precies zien hoe je houding tijdens het roeien moet zijn:

Ga jij ook graag trainen met een goede roeitrainer?

Of train je liever met een ander cardio apparaat? Dan kun je bijvoorbeeld een crosstrainer kopen, een goede loopband voor thuis kopen of kijken naar de beste hometrainer voor thuis.

Alles over fitness