De beste roeitrainer kopen met de TOP 10 van 2018!

Laatste update: 29 september, 2018
beste roeitrainer kopen

De roeitrainer is van alle cardiomachines toch wel één van de beste manieren om je lichaam te trainen en vet te verbranden! Het is geschikt voor mannen en vrouwen van alle leeftijden en door de verstelbare weerstand voor mensen van alle niveaus.

Maar als je een goed roeiapparaat voor thuis wilt kopen waar moet je dan op letten? Er zijn veel verschillende types en de prijzen variëren van 150 tot 2000 euro..

​In dit artikel laat ik je precies zien waar je op moet letten als een roeitrainer gaat kopen. Ook ​geef ik je mijn top ​10 beste ​roeitrainers van dit moment​. Kijk snel verder voor de beste roeitrainer van dit moment!

Dit vind je in dit artikel:

 1. De verschillende soorten roeitrainers
 2. Waar moet je op letten bij het kopen van een roeitrainer?
 3. De top 10 beste roeitrainers voor thuisgebruik
 4. De top 3 professionele roeitrainers
 5. De top 3 goedkope roeitrainers
 6. De voordelen van een roeitrainer
 7. Advies voor een correcte uitvoering

De verschillende soorten roeitrainers

​De beste roeitrainers zijn te verdelen in een viertal soorten. Het verschil zit in het systeem waarmee de weerstand wordt geregeld. Hieronder leg ik uit wat de verschillen en de voor en nadelen van de verschillende types zijn.

Hydraulische roeitrainer

Een hydraulische roeitrainer gebruikt cilinders die gevuld zijn met gas als weerstandssysteem.

Een hydraulische roeitrainer heeft de volgende voor en nadelen:​

 • goedkoop
 • ​meer ruimte nodig dan andere soorten
 • ​zuigers gaan relatief kort mee
 • de beweging lijkt niet echt op een echte roeibeweging

Magnetische roeitrainers

Bij een magnetisch roeiapparaat wordt een magneet gebruikt als weerstandssysteem. Roeien met een magnetische weerstand is instelbaar via het display of toetsen.

De voor en nadelen van een magnetische roeitrainer:

 • ​nauwkeurige weerstand
 • ​lijkt op een echte roeibeweging
 • ​stuk duurder dan een hydraulische roeitrainer

Luchtweerstand roeitrainer

Een lucht roeitrainer gebruikt lucht om de weerstand te regelen. Wanneer je harder roeit zal je meer kracht moeten gebruiken.​

 • ​geeft een prettigere roeibeweging dan een magnetische of hydraulische weerstand
 • ​lijkt op een echte roeibeweging
 • ​maakt relatief veel geluid

Water roeitrainer

Een water roeitrainer gebruikt water om de weerstand van de roeitrainer te bepalen. Roeien met dit type roeitrainer lijkt het meest op de beweging die je maakt wanneer je in het echt roeit. De weerstand van het water zal toenemen wanneer je harder roeit.

 • ​lijkt het meeste op een echte roeibeweging
 • ​duurder dan andere soorten

​Een lucht weerstand of een water roeimachine geven de beste roei-ervaring en deze types zie je dan ook terug bij de topmodellen. Deze zijn natuurlijk wel duurder de andere type roeitrainers. Maar zoek jij een roeitrainer met de beste beleving dan is een lucht of water roeitrainer het beste!

Roeitrainer kopen? Hier moet je zeker op letten!

​Een goede roeitrainer is een hele investering. Wil je de beste roeitrainer kopen? Let dan op de volgende eigenschappen:

Garantie

Een fabrikant die achter zijn product staat geeft een lange garantie. Daarom is de garantietermijn een goede indicator voor de kwaliteit van de roeitrainer. En mocht er ooit iets kapot gaan dan is het fijn als het binnen de garantie valt. Let wel op. Bij een aantal roeitrainers wordt een onderscheid gemaakt tussen frame en andere onderdelen.

Maximale lichaamslengte

Niet voor iedereen belangrijk maar als je wat langer bent dan is de maximale lichaamslengte wel iets om op te letten. Er zijn namelijk roeitrainers met al een maximale lichaamslengte van 180 cm. Voor veel mannen zal dit niet voldoende zijn.

Voor de onderstaande top 5 beste roeitrainers heb ik voor ieder roeiapparaat de maximale lichaamslengte aangegeven.

Maximaal belastbaar gewicht

De maximale belastbaar gewicht is een goede indicator voor de kwaliteit van de roeitrainer. Een stevige constructie kan simpelweg meer belastbaar gewicht aan dan een minder stevige constructie. Neem daarom bij de keuze voor een goede roeimachine het maximaal belastbaar gewicht mee.

Roeitrainer tabiliteit

Een roeitrainer moet stevig staan. Zelfs als je flink traint met lange halen moet de roeitrainer gewoon blijven staan. Een goede roeitrainer mag niet gaan schuiven!

Top 10 beste roeitrainers voor normaal thuisgebruik

De top van de beste roeiapparaten is onderverdeeld in 3 categorieën: normaal gebruik - professionele roeimachines en goedkope roeiapparaten. ​Hieronder vind je eerst de top 3 beste roeiapparaten voor normaal gebruik:

​Gewicht

​Max belastbaar gewicht

​Garantie

​Max lichaams lengte

​Weerstand

Mijn keus voor de beste prijs/kwaliteit verhouding!

439,00 399,00
beste roeiapparaat voor thuis

31 kg

120 kg

​3 jaar, onsite

​200 cm

Magnetisch

Mijn keus voor ​de fanatieke sporter!

599,00
roeimachines vergelijken

​​34 kg

1​50 kg

​3 jaar, onsite

​200 cm

​Elektronisch

599,00
water roeier

3​8 kg

1​50 kg

​3 jaar, ​onsite

​200 cm

​Water

De top 3 professionele roeitrainers

Wil je graag een professionele roeitrainer voor thuis? Dan heb je een aantal opties. De professionele roeitrainers vallen in ​een hogere prijsklasse maar daarvoor krijg je natuurlijk de beste kwaliteit.

De beste keus voor een professionele roeitrainer is de Concept 2 Model D roeitrainer. Concept 2 is een topmerk voor roeitrainers. Dit is het merk wat in bijna alle fitnessclubs wordt gebruikt! En de Concept 2 Model D is het best verkochte model. Wil je een top roeitrainer dan is dit zeker de beste keus! In dit artikel kun je nog meer lezen over ​de Concept 2 roeitrainer als je dit wilt!

De Waterrower  Natural Eiken op de 2e plek geeft de meest natuurgetrouwe beleving. Wil jij een hetzelfde gevoel als je op het echte water roeit dan kun je kiezen voor de waterrower. ​In dit artikel kun je nog meer lezen over de waterrower.

​Gewicht

​Max belastbaar gewicht

​Garantie

Max lichaams lengte

​Weerstand

Mijn keus voor een professionele roeitrainer!

995,00
roeitrainer beste koop

26 kg

225 kg

2 jaar, carry-in

200 cm

Lucht

Mijn keus voor ​de meest natuurgetrouwe roei-ervaring!

1.299,00
roeiapparaat kopen

​31 kg

​318 kg

2 jaar, carry-in

200 cm

​Water

943,95
tunturi performance roeitrainer

​46 kg

​13​5 kg

​3 jaar, onsite

20​5 cm

​Elektronisch

Top 3 goedkope roeitrainers

Passen de bovenstaande roeitrainers niet binnen je budget? Dan heb ik hier de top 3 goedkope roeitrainers voor je op een rij gezet. Drie goede maar goedkope ​roeiapparaten!

Op de eerste plaats staat de Weslo Cove. Een goede keus voor de beginnende roeier. Deze roeitrainer bied een ​elektronische weerstand tegen een zeer scherpe prijs met een maximale lichaamslengte van ​205 cm. En met een gewicht van 30 kg is deze roeitrainer ook redelijk stabiel. Een top roeitrainer voor die prijs!

Is het budget het belangrijkste criteria voor je? Kijk dan eens naar de Tunturi Cardio Fit R20. Dit is een hele goedkope roeitrainer!

​Gewicht

​Max belastbaar gewicht

​Garantie

​Max lichaams lengte

​Weerstand

Mijn keus voor een goedkope roeimachine!

299,00 239,00
weslo cove

30 kg

130 kg

​3 jaar, onsite

​205 cm

​Elektronisch

249,00
roeitrainer water

​26,5 kg

110 kg

2 jaar, carry-in

180 cm

Magnetisch

142,00
roeitoestel

​15 kg

120 kg

​3 jaar, carry-in

​195 cm

Magnetisch

De grote voordelen van een roeitrainer

Een goede roeitrainer is een fantastisch apparaat om je lichaam te trainen en fit te worden. Het heeft verschillende voordelen. Hieronder de belangrijkste voordelen op een rij:

Verbrand vet en train spieren

De roeitrainer is van alle cardio machines toch wel één van de beste manier om je hele lichaam te trainen. Het vraagt een gelijke inspanning van zowel het boven en onderlichaam. Tijdens het roeien gebruik je de volgende spieren:

 • ​hamstrings
 • ​dijbeen
 • ​buikspieren
 • ​rugspieren
 • ​bilspieren
 • ​armspieren

Je traint er dus bijna alle spieren van je lichaam mee. 80% Van je spieren zijn aan het werk als je roeit. Je gebruikt dus zowel je onder- als je bovenlichaam. Het kan dus met recht een full body workout genoemd worden. Je verbetert met roeien zowel je conditie als je hart en je longen. Je bouwt er spiermassa mee op en krijgt er sterkere spieren van.

​Met een roeitrainer train je bijna alle spieren

Het is goed om te letten op je roeitechniek, maar als je de juiste techniek gebruikt, heeft de roeitrainer effect op de volgende spieren:

Armspieren

​Op het moment dat je het handvat naar je borst toe trekt, komen je armen in actie. Je spant je biceps en triceps aan. Met je armen maak je snelheid op de roeimachine.

Been- en bilspieren​

De roeibeweging begint door het strekken van je benen. Doordat je je afzet tegen de pedalen en het zitje naar achteren duwt, activeer je je kuiten, je bovenbeen- en je bilspieren. Ook je hamstrings en scheenspieren worden gebruikt. Hoewel je zou denken dat je armen bij het roeien het meeste gebruikt worden, is dit niet het geval: 50% van de workout wordt door je benen gedaan.

Rug- en schouderspieren​

Nadat je benen gestrekt zijn ga je met je rug- en schouderspieren aan het werk. Bij het roeien is het heel belangrijk om goed op je houding te letten. De rug blijft altijd recht. Doe je dit niet, dan kun je rugklachten krijgen. De rug- en schouderspieren houden je in balans en je gebruikt ze om voor en achteruit te leunen.

Buikspieren​

Bij elke roeibeweging zijn de buikspieren betrokken. Je zet ze in bij de achterwaartse beweging, om jezelf in balans te houden, en om jezelf weer voorwaarts te duwen.

Tijdens de training op een goede roeitrainer verbrand je ook veel calorieën. Het is een goede manier om af te vallen. Het stimuleert de vet verbranding en zorgt voor sterkere spieren. Deze combinatie is een van de grote voordelen van een roeitrainer. Getrainde spieren hebben namelijk iedere dag weer energie nodig!

Probeer eens langere tijd te trainen op 85 procent van je maximale hartslag. Dit kan je helpen om vet te verbranden! Je kunt je hartslag tijdens het trainen makkelijk meten met bijvoorbeeld een fitbit, sporthorloge of smartwatch.

Train makkelijk thuis met een roeitrainer

Met een roeitrainer train je makkelijk thuis. Je bent niet afhankelijk van een (duur) sport abonnement of van het weer om buiten te sporten. Nee, met een roeitrainer train je wanneer je zin en tijd hebt en lekker in je eigen huis.

Je kunt ook muziek luisteren, een filmpje of je favoriete serie kijken tijdens het trainen. Een goede roeitrainer workout is dan zo gedaan. Blijf wel altijd goed opletten dat je houding goed is.

Weinig kans op blessures

Veel sporten zoals hardlopen, tennis of zumba zijn belastend voor je spieren en gewrichten. Hierdoor heb je een kans om een blessure op te lopen. Dit is niet het geval wanneer je traint op een roeitrainer. Er is relatief weinig belasting voor je spieren en gewrichten wanneer je zorgt dat je houding goed is. Hierdoor is een laagdrempelige sport die voor veel mensen geschikt is.

Advies voor een correcte uitvoering

​Een correctie uitvoering van de roeibeweging is heel belangrijk. Het voorkomt blessures en zorgt ervoor dat je optimaal de spieren traint. De houding is heel belangrijk. Zorg bij het roeien altijd voor het volgende:

 • ​maak je voeten altijd goed vast
 • ​houd je rug recht, dus geen holle of bolle rug
 • ​je onderarm en hand zijn in één lijn. Zorg ervoor dat je pols niet gebogen is.

​In onderstaande video kun je precies zien hoe je houding tijdens het roeien moet zijn:

roeitrainer training

Ga jij ook graag trainen met een goede roeitrainer?

Of train je liever met een ander cardio apparaat? Dan kun je bijvoorbeeld een crosstrainer kopen, een goede loopband voor thuis kopen of kijken naar de beste hometrainer voor thuis.