Crosstrainer of loopband: welke is beter?

crosstrainer of loopband

Twijfel jij tussen een crosstrainer of loopband?

De crosstrainer en de loopband geven je alle mogelijkheden om thuis lekker te kunnen trainen. Of je nu wilt afvallen of aan je conditie wilt werken.

Beide apparaten zijn gemakkelijk in gebruik, je stapt erop en begint je training! Toch zijn er ook verschillen, ondanks dat ze wel wat op elkaar lijken.

Wil je weten welk apparaat voor jou het meest geschikt is? In dit artikel worden alle kenmerken van de loopband en de crosstrainer overzichtelijk op een rijtje gezet.

​De 7 verschillen tussen een crosstrainer en loopband

De crosstrainer en loopband zijn twee heel verschillende fitnessapparaten. In het overzicht hieronder zie je de verschillen in een makkelijk overzicht:

Loopband Crosstrainer
1. Training van je lichaam Training onderlichaam Full body workout
2. ​Manier van bewegen Hardlopen of wandelen ​Langlaufbeweging
3. ​​Kracht, conditie en afvallen Conditie en afvallen Kracht, conditie, afvallen
4. ​​Belasting van gewrichten Belast de gewrichten Low impact training
5. ​Opletten bij de aanschaf
  • Breedte loopvlak
  • hellinghoek
  • Positie van het vliegwiel
  • Weerstand
6. ​​Trainingscomputer Ja, verschillende opties Ja, verschillende opties
7. ​​Gebruiksgemak Geschikt voor beginners Geschikt voor beginners
Vergelijk loopbanden Vergelijk crosstrainers

​1. Training van het lichaam

Beide apparaten maken de spieren van je lichaam sterker, maar de nadruk ligt wel op verschillende gebieden.

​De ​crosstrainer geeft een full body workout

crosstrainer full body workout

De crosstrainer geeft je de mogelijkheid heel je lichaam te trainen. Je hebt er namelijk vrijwel al je spieren voor nodig (80%). Dat is bijzonder voor een fitnessapparaat. Doordat je op bewegende pedalen staat, gebruik je je onderbenen (kuiten), bovenbeenspieren en je billen.

De bewegende handvatten zorgen ervoor dat ook je armen, schouders en rug actief zijn. Het jezelf in balans houden op de crosstrainer activeert je corespieren. Op sommige crosstrainers kun je ook nog achterwaarts trappen. Daarmee activeer je weer andere spieren.

De ​loopband traint je onderlichaam

Loopband altijd gelijk

Door op de loopband hard te lopen, train je voornamelijk je onderlichaam. Al je beenspieren (de kuitspieren, de hamstrings, de bovenbeenspieren en de bilspieren), maar ook de buikspieren worden getraind.

Als je een loopband kiest, waarop je een hellingshoek kunt instellen, kun je je training niet alleen variëren, maar ook afwisseling krijgen in welke spieren belast worden.

2. Verschil in beweging tussen een loopband en crosstrainer

Op zowel de crosstrainer als de loopband maak je een loopbeweging. Toch zul je de manier van bewegen heel verschillend ervaren.

​De crosstrainer maakt een langlaufbeweging

Op de crosstrainer sta je op twee pedalen die een cyclische beweging maken. De beweging lijkt op een combinatie van langlaufen en deze verloopt vloeiend en soepel. Ook je handen zijn in beweging, ze gaan heen en weer.

Op de loopband loop je of ren je

Op de loopband of airrunner ga je hardlopen of wandelen. De beweging is hetzelfde als wanneer je buiten zou gaan lopen. Wel kun je, als je een loopband hebt met een instelbare hellingshoek, nabootsen dat je hellingop of -af loopt.

3. Kracht, conditie en afvallen

Crosstrainer: conditie, kracht en afvallen

Het is niet zo dat je daadwerkelijk spierballen kunt krijgen door op de crosstrainer te sporten, maar je spieren worden er wel sterker van. Ook is een training op de crosstrainer heel goed om je conditie te verbeteren. Als je wilt afvallen is het eveneens een geschikt apparaat. Je verbrandt makkelijk 500 calorieën in een uur met een intensieve workout op de crosstrainer.

Loopband: conditie en afvallen

De loopband is heel geschikt voor duurtraining: je probeert je conditie te verbeteren, zodat je het hardlopen steeds langer kunt volhouden. Dit is goed voor de fitheid van je hart en longen. Doordat je op een loopband ook aardig wat calorieën verbrandt (tussen de 300 en 400 calorieën), is het ook goed om te doen als je wilt afvallen.

​4. De belasting van de gewrichten

Of een manier van trainen je gewrichten belast, bepaalt of jij een sport met gemak kunt doen en of je het kunt volhouden. Ben je blessure gevoelig, dan kan het zo zijn dat het ene fitnessapparaat beter geschikt voor je is dan het andere.

De crosstrainer heeft een low impact training

De vloeiende en soepele beweging die je op de crosstrainer maakt, zorgt ervoor dat je een training kunt doen die je gewrichten niet belast. Zelfs mensen met gevoelige knieën, enkels of heupen kunnen daarom meestal wel sporten op de crosstrainer. Omdat er geen schokken of plotselinge bewegingen worden gemaakt, is een training goed te verdragen. Ook als je last hebt van een blessure is de crosstrainer het apparaat om te gebruiken tijdens het herstel.

De ​loopband belast de gewrichten stevig

Net als bij gewoon hardlopen, dragen de voeten, enkels en knieën je lichaamsgewicht. Bij elke stap die je neemt, komt je gewicht met een klap neer en je voeten en knieën moeten dat opvangen. Dat zorgt voor een zware belasting. Sommige loopbanden beschikken over een dempingssysteem, dit kan de belasting wat minder zwaar maken. Als je snel last hebt van pijnlijke gewrichten, zul je goed moeten nadenken of je hardlopen als sport wel kunt doen.

5. Waar let je op bij de aanschaf van een crosstrainer of loopband?

Bij het kopen van een loopband of een crosstrainer, zijn er bepaalde punten waar je op moet letten:

Bij een crosstrainer moet je letten op:

Positie van het vliegwiel

crosstrainer vliegwiel gewicht

Bij een crosstrainer maakt de positie van het vliegwiel uit hoe de beweging verloopt. Zit het vliegwiel vooraan (front driven), dan lijkt de beweging het meeste op langlaufen. De passen die je maakt zijn wat langer en trainen is minder intensief.

Zit het vliegwiel achteraan (rear driven), dan is de pas korter en lijkt het wat meer op hardlopen. Een training op deze laatste soort crosstrainer is iets zwaarder voor de gewrichten.

Soort weerstand

crosstrainer gewicht

Het trainen op een crosstrainer kan zwaarder of lichter gemaakt worden met behulp van de weerstand. Dan voel je dat het zwaarder wordt om het vliegwiel van de crosstrainer in beweging te brengen. Deze weerstand kan op verschillende manieren worden opgewekt, namelijk door luchtweerstand, een magneetrem en een elektromagneetrem.

Wil je meer informatie over waar je op moet letten wanneer je een crosstrainer koopt en wat de beste crosstrainer op dit moment zijn dan kun je dat vinden in dit artikel: waar moet je op letten wanneer je een crosstrainer koopt?

Bij een loopband moet je letten op:

Bij het kopen van een loopband zijn er bepaalde punten waar je op moet letten:

Breedte van het loopvlak

afmetingen van het loopvlak

Wil je een loopband aanschaffen, dan kun je rekening houden met de breedte van het loopoppervlak. Hoe breder het oppervlak, hoe meer bewegingsvrijheid je hebt. Maar als je niet van plan bent echt te gaan hardlopen, maar alleen te wandelen of te joggen, dan heb je niet zo’n breed vlak nodig.

Een loopband van 45 cm is dan breed genoeg. Wil je hardlopen, sprintjes trekken en fanatiek trainen, dan kun je kiezen voor een loopoppervlak van 46 cm of breder.

Hellingshoek

de hellingshoek

Als je een hellingshoek kunt instellen, betekent dit dat je extra trainingsopties hebt. Je bootst met de loopband het lopen op een helling na. Hiermee kun je je training zwaarder maken, maar ook afwisselender. Meestal ligt de hellingshoek tussen de 8% en de 15%. Als je dit een interessante optie vindt, kijk dan ook naar hoe de hellingshoek ingesteld wordt. Het kan handmatig gedaan worden (maar dan moet je je training onderbreken) of elektronisch.

Wil je meer informatie over waar je op moet letten wanneer je een ​loopband koopt en wat de beste ​loopbanden op dit moment zijn dan kun je dat vinden in dit artikel: waar moet je op letten wanneer je een loopband koopt?

6. Trainingscomputer

Bijna alle fitnessapparaten beschikken tegenwoordig over een trainingscomputer, zo ook de crosstrainer en de loopband. Het is wel afhankelijk van de prijs over welke en hoeveel opties de computer beschikt. Een simpele computer vertelt je hoeveel calorieën je verbrandt, welke afstand je hebt afgelegd en hoe lang je bezig bent.

Een uitgebreidere trainingscomputer beschikt ook over trainingsprogramma’s. Die kunnen je helpen je doelen te bereiken. Er zijn dan speciale programma’s voor als je wilt afvallen of je conditie wilt verbeteren. In combinatie met een hartslagmeter kun je heel effectief trainen. Bij een crosstrainer kan een geavanceerde trainingscomputer de weerstand automatisch instellen, bij een hardloopband bijvoorbeeld de hellingshoek.

7. Het gebruiksgemak

Zowel de crosstrainer als de loopband is niet moeilijk om te gebruiken. Ze zijn beide geschikt voor beginnende sporters. Je stapt op het apparaat en kunt gaan sporten. Wel is het nodig om de tijd te nemen, om te wennen aan de bewegingen.

De crosstrainer heeft bewegende pedalen

Bij de crosstrainer hebben sommige mensen wat moeite met hun balans bewaren. Je staat op twee grote pedalen, die bewegen. Maar door de handvatten kun je je altijd goed vasthouden. Als je rustig begint, levert dit meestal geen problemen op.

De loopband heeft een draaiend loopoppervlak

Op de loopband moet je vaak ook wennen aan de draaiende ondergrond, en hoe je daar je tempo op bepaalt. De loopband heeft beugels die steun geven en die je helpen je evenwicht te bewaren. Ook het stoppen met lopen vergt wat oplettendheid. De band draait nog even door, dus je moet er afstappen of gewoon langzaam je tempo verlagen. Als je hier rekening mee houdt, voorzichtig begint met lopen en steun zoekt waar nodig, zul je al snel wennen aan het trainen op de loopband.

De keuze: een crosstrainer of loopband?

Het grootste verschil tussen de crosstrainer en de loopband zit dus in de belasting van de gewrichten en het verschil in beweging.

De crosstrainer heeft een low impact training voor de gewrichten. Daarom is dit een goede keus voor mensen die blessure gevoelig zijn of overgewicht hebben.

Bekijk crosstrainers

De loopband is geschikt voor mensen die graag in de winter hun hardloop training willen volhouden en waarvoor de belasting van de gewrichten geen punt is.

Bekijk loopbanden

Weet je nog niet zeker of de crosstrainer of loopband bij je past? Je kunt ook nog kijken naar dit artikel over de verschillen tussen de hometrainer en crosstrainer.

Alles over fitness