Crosstrainer kopen en vergelijken

Wil jij een crosstrainer kopen om thuis te sporten? Het is een geweldig apparaat om mee te sporten. Hij is geschikt om te gebruiken als je je conditie wilt verbeteren of als je wilt afvallen. Maar waar moet je op letten wanneer je een crosstrainer wilt kopen? En wat zijn de beste modellen van dit moment? In dit artikel laat ik je zien waar je op moet letten en wat het verschil is tussen een front- en rear driven aandrijving. Lees snel verder!

De beste keus van 2022

Op nummer 1 staat de ​​Focus Fitness Fox 5. Dit is een goed apparaat tegen een scherpe prijs. Met een lengtepas van 47 cm, 16 weerstandniveau's en een vliegwiel van 20 kg is dit een top crosstrainer voor thuis. Daarom is dit mijn keuze voor de beste crosstrainer in deze prijsklasse!

Beste instapmodel crosstrainers

Een instapmodel crosstrainer is meestal wat gunstiger geprijsd maar heeft ook wat minder functionaliteiten, is wat lichter en meestal geen interactieve mogelijkheden. Hieronder vind je de beste instapmodellen:

Beste topklasse crosstrainers

De topklasse modellen zitten in de hogere prijsklasse maar bied meer functionaliteit.

Waar moet je op letten bij het kopen van een crosstrainer??

Een aantal dingen zijn belangrijk wanneer je een crosstrainer koopt. Hieronder zet ik ze voor je op een rij:

Hoe zwaar is het vliegwiel van de crosstrainer?

crosstrainer vliegwiel Pin

Het vliegwiel is het grote en zware wiel wat aan de voor of achterkant van het toestel zit (rear of front driven). Dit wiel zet ​het fitnesstoestel eigenlijk in beweging.

Een zwaarder vliegwiel loopt over het algemeen lekkerder dan een licht vliegwiel. Een zwaarder vliegwiel geeft ook een vloeiende beweging en kan een grotere weerstand geven dan een lichter vliegwiel. Je ziet een licht vliegwiel meestal alleen bij de instapmodellen. De beste keus is een wat zwaarder vliegwiel voor de meeste stabiliteit en grootste weerstand tijdens het trainen.

Welk aandrijfsysteem heeft de crosstrainer?

aandrijfsysteem vbelt Pin

Wanneer je een crosstrainer koopt kun je kiezen tussen twee soorten aandrijving. Je hebt de kettingaandrijving en de zogenaamde V-aandrijfriem of V-belt. Een kettingaandrijving moet regelmatig worden geolied en maakt meer geluid tijdens het gebruik.

Een V-aandrijfriem is een soort rubberen band en maakt minder geluid en is onderhoudsvrij maar ​duurder dan de kettingaandrijving. Een v-​belt is daarom een betere keuze dan een kettingaandrijving.

Wat is de paslengte bij een crosstrainer?

de lengtepas van de crosstrainer Pin

De lengtepas is belangrijk wanneer je een crosstrainer wilt kopen. Een korte lengtepas geeft een stepachtige beweging terwijl een lange lengtepas ​een intensievere hardloop beweging geeft. ​Een langere lengtepas is daarom over het algemeen beter maar is ook afhankelijk van de lengte van de gebruiker.​

Voor mensen tot ongeveer 160 cm is een lengtepas van 40 – 45 cm voldoende. Ben je tussen de 170 en 200 cm? Dan past een lengtepas van ​45 – 55 cm beter bij je.

Wat is het gewicht van de crosstrainer?

gewicht van de crosstrainer Pin

Het gewicht van ​het hele ​apparaat zegt iets over de kwaliteit van ​het product. Over het algemeen kun je stellen dat hoe zwaarder ​het fitnessapparaat is des te beter de ​constructie is. In een zwaardere toestel is meer ijzer​ verwerkt. In de goedkopere modellen wordt meer plastic en andere minder stevige materialen gebruikt. Wanneer er meer ijzer in de constructie is gebruikt dan is deze beter van kwaliteit dan wanneer er bijvoorbeeld veel plastic is gebruikt.

Een rear of front driven crosstrainer. Wat is beter?

Het is handig om te weten dat er twee soorten zijn. Het vliegwiel kan aan de voorkant zitten (front driven) of aan de achterkant (rear driven). Dit zorgt voor een verschil in hoe het voelt om er op te trainen.

front driven of rear driven crosstrainer Pin

De verschillen tussen Rear Driven en Front Driven:

Rear driven crosstrainer:

 1. Is korter dan een front driven
 2. De pas is korter
 3. De beweging die je maakt lijkt op hardlopen
 4. De beweging is intensiever en gaat meer op en neer
 5. Het trainen is wat zwaarder voor de gewrichten
 6. De instap is hoger en kan wat meer inspanning vergen

Front driven crosstrainer:

 1. Is langer dan een rear driven
 2. De pas die je maakt is langer
 3. De beweging die je maakt lijkt op langlaufen
 4. De beweging is minder intensief en wat vlakker
 5. Het trainen is minder zwaar voor de gewrichten
 6. De instap is wat lager en daardoor comfortabeler

Dus wat is beter: een front of rear driven crosstrainer?

Het verschil zit hem voornamelijk in de ervaring. Met het vliegwiel aan de voorkant is de beweging wat rustiger en vlakker en daardoor minder inspannend. Met het vliegwiel aan de achterkant, krijg je een meer op en neergaande beweging, die als intensiever ervaren wordt.

De verschillende crosstrainer prijs categorieën

Als je een crosstrainer wilt kopen, kun je overwegen welke eisen je wilt stellen aan het apparaat. Hoe meer functionaliteiten je wilt, hoe duurder over het algemeen het fitnessapparaat zal zijn.

Het verschil merk je in:

 • Stevigheid: Een stevige fitnesstoestel kan meer gewicht dragen en staat stabiel.
 • Gewicht van het vliegwiel: hoe zwaarder het vliegwiel, hoe soepeler de beweging zal zijn en hoe intensiever de training.
 • Wel of geen trainingscomputer en de hoeveelheid opties die erop zitten.
 • De soort weerstand: lucht-, magnetisch- of elektromagnetische weerstand.
 • Instellen van de weerstand: handmatig of digitaal
 • Overige functies: hartslagmeter

De middenklasse crosstrainer is een goede keuze

De keuze voor een goedkope, middenklasse of professionele model is niet zo gemakkelijk. Je wilt een fitnessapparaat kopen waar je lang plezier van gaat hebben. En die keuze bepaalt ook met hoeveel comfort je straks gaat sporten. Voor de meeste mensen is een middenklasse apparaat een goede keuze. Deze gaat lang mee, traint prettig en bevat voldoende functionaliteiten.

Je kunt de meeste modellen ongeveer indelen in 3 categorieën: goedkope, middenklasse en topklasse. Hieronder leg ik uit wat je ongeveer voor apparaat kunt verwachten in deze 3 categorieën:

Goedkope crosstrainer

Door voor een goedkope apparaat te kiezen, ben je in eerste instantie niet veel geld kwijt. Een goedkoop apparaat heeft ongeveer de volgende kenmerken:

 • De prijscategorie is ongeveer €200 tot €400
 • Wat minder stabiel en kunnen soms wat geluid geven (kraken of piepen)
 • Slijten wat sneller door het gebruik van kwalitatief minder goede materialen.
 • Een eenvoudige computer, waarop je gegevens als afstand, tijd en verbrande calorieën kunt aflezen.
 • Een licht vliegwiel, meestal tussen de 4 en 12 kilo.
 • Meestal een handmatige weerstand

Middenklasse crosstrainer

Door een middenklasse apparaat te kiezen krijg je meer kwaliteit en functionaliteit. Een middenklasse apparaat heeft de volgende kenmerken:

 • De prijscategorie is ongeveer €400 tot €600
 • Degelijk  toestel die een redelijk intensief gebruik kan doorstaan.
 • Staat stevig, mede door het zwaardere vliegwiel. Meestal tussen de 12 en 18 kilo.
 • De trainingscomputer kun je verbinden met smartphone of tablet, er zitten verschillende trainingsprogramma’s op, je kunt hartslag gestuurd trainen en het is mogelijk dat hij de gegevens van meerdere mensen kan opslaan.
 • Ingebouwde hartslagmeter.

Topklasse of professionele crosstrainer

Door voor een topklasse apparaat te kiezen, kies je voor een hoge kwaliteit en gebruiksduur. Een topklasse toestel heeft ongeveer de volgende kenmerken:

 • De prijscategorie is ongeveer €700 tot €2000
 • Ook geschikt om professioneel te gebruiken.
 • Instellen van de weerstand kan digitaal of met luchtweerstand.
 • Extra opties zijn bijvoorbeeld ingebouwde speakers, een ventilator, een tablethouder of een instelbare hellingshoek.
 • Ook het vliegwiel kan zwaarder zijn (b.v. 30 kilo of meer), maar dit hoeft niet zo te zijn.
 • In deze categorie kun je ook ergometers vinden.

De 5 voordelen van trainen op een crosstrainer

Trainen met een crosstrainer heeft verschillende voordelen. Hieronder vind je de 5 belangrijkste voordelen op een rij:

Low impact training

crosstrainer test Pin

Er zijn veel sporten waarbij de gewrichten het zwaar te verduren krijgen. Hardlopen, voetballen, atletiek, kickboksen: Bij vrijwel alle sporten moet je springen, rennen en uitwijken. Dit soort bewegingen zorgt voor zware belasting van voeten, enkels en knieën. Ze moeten plotselinge klappen opvangen en heel je lichaamsgewicht van richting laten veranderen.

Voor sommige mensen gaat dit niet goed en zij kunnen dit soort sporten niet goed volhouden. Je kunt toch een pittige training doen, zonder dat je gewrichten zwaar belast worden.

Op de crosstrainer maak je vloeiende, soepele bewegingen. Er zijn geen onverwachte schokken. De beweging is cyclisch en over het algemeen is dat goed te verdragen. Daarom is trainen op dit fitnesstoestel zelfs voor mensen met blessures en pijnlijke gewrichten de ideale oplossing.

Trainingscomputer

crosstrainer trainingscomputer Pin

De trainingscomputer geeft je houvast tijdens het sporten. Je kunt met hulp van de computer je training opstellen en efficiënt naar je doelen toewerken.

Zonder de computer zou je maar wat doen en niet weten of je vooruit gaat. De trainingscomputer geeft je inzicht, je kunt terugzien wat je de vorige keren gedaan hebt en of er een stijgende lijn in je prestaties zit.Ook kan de computer je verschillende trainingen aanbieden. De oefeningen kunnen anders zijn en de training wordt elke keer een stukje zwaarder. Zo houdt de computer je actief en blijft je uitdagen. Op die manier wordt het trainen ook een beetje leuker.

Afhankelijk van hoe uitgebreid de computer is, beschikt hij over verschillende functies, zoals bijvoorbeeld online met anderen trainen, speciale programma’s zoals klimmen, intervaltraining en sprinten.

Cardio en krachttraining

beste crosstrainer Pin

Door op een crosstrainer te sporten, train je zowel op uithoudingsvermogen als op kracht. Hiermee verbeter je de conditie van je hart en longen. Maar door de weerstand hoger te zetten, kun je ook goed de kracht van je armen en benen verbeteren.

Op de trainingscomputer vind je verschillende programma’s om je te helpen met het verbeteren van je conditie. Je kunt hierbij ook een hartslagmeter gebruiken, om te kunnen trainen in hartslagzones. Daarmee kun je controleren of je training zwaar genoeg is of dat je nog wat meer inzet moet leveren.​

Je kunt ook op kracht trainen. Het is niet geschikt om super gespierd te worden. Maar je werkt zeker aan sterkere spieren en kunt je training zo instellen, dat de nadruk meer ligt op kracht dan conditie. ​Hiermee kun je je lichaam mooi strak en gespierd trainen.

De crosstrainer is gemakkelijk in gebruik

crosstrainer computer Pin

De crosstrainer is eigenlijk voor iedereen eenvoudig om te gebruiken, ook als je nog nooit op een fitnessapparaat gesport hebt. Dit maakt hem geschikt voor beginners en gevorderden.

Zodra je erop gaat staan, wijst de beweging zich vanzelf. Het kan wel zijn dat je er even aan moet wennen. Ook heb je wel enig gevoel van evenwicht nodig, om op de pedalen te kunnen staan.​​

Stoppen kun je wanneer je dat wilt en je kunt altijd makkelijk van het apparaat afstappen.

​Full body workout

goede crosstrainer Pin

​Een groot voordeel van de crosstrainer is dat je je hele lichaam ermee kunt trainen. Je hebt dus niet meerdere verschillende apparaten nodig!

Heb je bijvoorbeeld een hometrainer, dan train je voornamelijk je benen. Op dit fitnesstoestel zet je al je spieren aan het werk: staand op de pedalen maak je je benen sterker (kuiten, dijen en billen). Omdat je de hendels vasthoudt, train je je armen, schouders en bovenlichaam.

Alles over crosstrainers