Crosstrainer kopen: de TOP 10 + Kooptips!

crosstrainer kopen Wil jij een crosstrainer kopen om thuis te sporten? De crosstrainer is een geweldig apparaat om mee te sporten. Hij is geschikt om te gebruiken als je je conditie wilt verbeteren of als je wilt afvallen.

Dat komt omdat hij een full body workout levert en geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Hij is gemakkelijk om in gebruik te nemen, maar biedt een uitdagende training voor iedereen.

Een goed fitnessapparaat om thuis mee te sporten dus!

In dit artikel lees je alles over dit fitnesstoestel. Ik laat je zien waar je op moet letten wanneer je een crosstrainer gaat kopen. En ik geef je de top 10 beste crosstrainers van 2020.

Heb je geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Dan heb ik hieronder de 3 beste voor je op een rij gezet:

1. Tunturi FitCross 50i​

Mijn keus voor de beste allround crosstrainer.

2. Tunturi FitCross 40

Mijn keus voor een goedkope ​crosstrainer.

3. ProForm 420 E

Mijn keus voor ​een ​professionele ​crosstrainer.

Wil je wel graag het hele artikel lezen? Dan kun je dit allemaal vinden in dit uitgebreide artikel:

Een crosstrainer kopen: waar moet je op letten?

Een aantal dingen zijn belangrijk wanneer je een crosstrainer koopt. Hieronder zet ik ze voor je op een rij:

crosstrainer vliegwiel gewicht

Het vliegwiel gewicht

Het vliegwiel is het grote en zware wiel wat aan de voor of achterkant van de crosstrainer zit. Dit wiel zet ​het fitnesstoestel eigenlijk in beweging. Een zwaarder vliegwiel loopt over het algemeen lekkerder dan een licht vliegwiel. Een zwaarder vliegwiel geeft ook een vloeiende beweging en kan een grotere weerstand geven dan een lichter vliegwiel. Kies daarom altijd voor een zwaarder vliegwiel.

Het aandrijfsysteem

Wanneer je een crosstrainer koopt kun je kiezen tussen twee soorten aandrijving. Je hebt de kettingaandrijving en de zogenaamde V-aandrijfriem of V-belt. Een kettingaandrijving moet regelmatig worden geolied en maakt meer geluid tijdens het gebruik. Een V-aandrijfriem maakt minder geluid en is onderhoudsvrij maar ​duurder dan de kettingaandrijving. Een v-​belt is dus​ veel beter dan een kettingaandrijving.
de aandrijving van een crosstrainer
de lengtepas van een crosstrainer

De lengtepas

De lengtepas is belangrijk voor een goede ​beleving op een crosstrainer. Een korte lengtepas geeft een stepachtige beweging terwijl een lange lengtepas ​een intensievere hardloop beweging geeft. ​Een langere lengtepas is daarom over het algemeen beter maar is ook afhankelijk van de lengte van de gebruiker.​ Voor mensen tot ongeveer 160 cm is een lengtepas van 40 - 45 cm voldoende. Ben je tussen de 170 en 200 cm? Dan past een lengtepas van ​45 - 55 cm beter bij je.

Het gewicht van de crosstrainer

Het gewicht van ​het hele ​apparaat zegt iets over de kwaliteit van ​het product. Over het algemeen kun je stellen dat hoe zwaarder ​het fitnessapparaat is des te beter de ​constructie is. In een zwaardere crosstrainer is meer ijzer​ verwerkt. Wanneer er meer ijzer in de constructie is gebruikt dan is deze beter van kwaliteit dan wanneer er bijvoorbeeld veel plastic is gebruikt.
crosstrainer gewicht

Een rear of front driven crosstrainer. Wat is beter?

rear of front driven crosstrainer

Als je een crosstrainer wilt kopen, is het handig om te weten dat er twee soorten zijn. Het vliegwiel kan aan de voorkant zitten (front driven) of aan de achterkant (rear driven). Dit zorgt voor een verschil in hoe het voelt om er op te trainen.

De verschillen tussen rear driven en front driven:

Rear driven:

 • ​Is korter dan een front driven
 • ​De pas is korter
 • ​De beweging die je maakt lijkt op hardlopen
 • De beweging is intensiever en gaat meer op en neer
 • Het trainen is wat zwaarder voor de gewrichten
 • De instap is hoger en kan wat meer inspanning vergen

Front driven:

 • Is ​langer dan een rear driven
 • ​De pas die je maakt is langer
 • ​De beweging die je maakt lijkt op langlaufen
 • De beweging is minder intensief en wat vlakker
 • Het trainen is minder zwaar voor de gewrichten
 • De instap is wat lager en daardoor comfortabeler
Dus wat is beter: front of rear driven?
Het verschil zit hem voornamelijk in de ervaring. Met het vliegwiel aan de voorkant is de beweging wat rustiger en vlakker en daardoor minder inspannend. Met het vliegwiel aan de achterkant, krijg je een meer op en neergaande beweging, die als intensiever ervaren wordt.

De top 10 beste crosstrainers van 2020

Wil jij een crosstrainer kopen? Hieronder vind je onze top 10 van beste crosstrainers waarbij we de bovenstaande eigenschappen en natuurlijk de prijs hebben vergeleken!

De top 3 beste crosstrainers

Hieronder vind je de 3 beste crosstrainers vergeleken in 3 categorieën: normaal thuis gebruik, een goedkope hometrainer en de beste professionele crosstrainer:

De beste professionele crosstrainers van 2020

Wil jij thuis liever met een (semi) professionele crosstrainer trainen? Dan heb ik hieronder de 3 beste professionele modellen op een rij gezet. Op de eerste plaats staat de Proform 420i Front Drive. Dit is een semi professionele frontdrive crosstrainer voor een aantrekkelijke prijs! De 420i is met een gewicht van 94 kg heel stabiel en biedt een hele natuurlijke loopbeweging door zijn lengtepas van 51 cm. De 420i is een heel goed fitnessapparaat met een fijne prijs/kwaliteit verhouding.

De beste goedkope crosstrainers van 2020

Ben jij op zoek naar een goedkope crosstrainer? Hieronder heb ik de 3 beste goedkope crosstrainers vergeleken:

De verschillende prijs categorieën

Als je een crosstrainer wilt kopen, kun je overwegen welke eisen je wilt stellen aan het apparaat. Hoe meer functionaliteiten je wilt, hoe duurder over het algemeen de crosstrainer zal zijn. Het verschil merk je in:

 • Stevigheid: Een stevige ​fitnesstoestel kan meer gewicht dragen en staat stabiel.
 • ​​Gewicht van het vliegwiel: hoe zwaarder het vliegwiel, hoe soepeler de beweging zal zijn en hoe intensiever de training.
 • ​​Wel of geen trainingscomputer en de hoeveelheid opties die erop zitten.
 • ​De soort weerstand: lucht-, magnetisch- of elektromagnetische weerstand.
 • ​Instellen van de weerstand: handmatig of digitaal
 • ​Overige functies: hartslagmeter

​​De keuze voor een goedkope, middenklasse of ​professionele crosstrainer is niet zo gemakkelijk. ​Je wilt een fitness apparaat kopen waar je lang plezier van ​gaat hebben. En die keuze bepaalt ook met hoeveel comfort je straks gaat sporten. ​Voor de meeste mensen is een middenklasse apparaat een goede keuze. Deze gaat lang mee, traint prettig en bevat voldoende functionaliteiten.

Je kunt crosstrainers ongeveer indelen in 3 categorieën: goedkope, middenklasse en topklasse. Hieronder leg ik uit wat je ongeveer voor crosstrainer kun verwachten in deze 3 categorieën:

Goedkope crosstrainer

Door voor een goedkope apparaat te kiezen, ben je in eerste instantie niet veel geld kwijt. Een goedkope crosstrainer heeft ongeveer de volgende kenmerken:

 • De prijscategorie is ongeveer €200 tot €400
 • ​​Wat minder stabiel en kunnen soms wat geluid geven (kraken of piepen)
 • ​Slijten wat sneller door het gebruik van kwalitatief minder goede materialen.
 • ​De gebruiksduur is een paar jaar.
 • Een eenvoudige computer, waarop je gegevens als afstand, tijd en verbrande calorieën kunt aflezen.
 • ​Een licht vliegwiel, meestal tussen de 4 en 12 kilo.
 • Meestal een handmatige weerstand

Middenklasse crosstrainer

Door een middenklasse apparaat te kiezen krijg je meer kwaliteit en functionaliteit.  Een middenklasse crosstrainer heeft de volgende kenmerken:

 • De prijscategorie is ongeveer €​400 tot €​600
 • ​Degelijke crosstrainer die een redelijk intensief gebruik kan doorstaan.
 • ​Slijten wat sneller door het gebruik van kwalitatief minder goede materialen.
 • ​Staat stevig, mede door het zwaardere vliegwiel. Meestal tussen de 12 en 18 kilo.
 • ​De trainingscomputer ​kun je verbinden met smartphone of tablet, er zitten verschillende trainingsprogramma’s op, je kunt hartslag gestuurd trainen en het is mogelijk dat hij de gegevens van meerdere mensen kan opslaan.
 • ​Ingebouwde hartslagmeter.

​Topklasse of professionele crosstrainer

​Door voor een ​topklasse ​apparaat te kiezen, ​kies je voor een hoge kwaliteit en gebruiksduur. Een ​topklasse crosstrainer heeft ongeveer de volgende kenmerken:

 • De prijscategorie is ongeveer €​700 tot €2000
 • Ook geschikt om professioneel te gebruiken.
 • ​Instellen van de weerstand kan digitaal of met luchtweerstand. (​hoef je niets in te stellen, want de weerstand ontstaat door je eigen inzet)
 • ​De trainingscomputers bieden over het algemeen hetzelfde als die van de middenklasse apparaten.
 • ​Extra opties zijn bijvoorbeeld ingebouwde speakers, een ventilator, een tablethouder of een instelbare hellingshoek.
 • Ook het vliegwiel kan zwaarder zijn (b.v. 30 kilo of meer), maar dit hoeft niet zo te zijn.
 • ​In deze categorie kun je ook ergometers vinden.

De voordelen van een crosstrainer

Topklasse crosstrainer

Low impact training

Er zijn veel sporten waarbij de gewrichten het zwaar te verduren krijgen. Hardlopen, voetballen, atletiek, kickboksen: Bij vrijwel alle sporten moet je springen, rennen en uitwijken. Dit soort bewegingen zorgt voor zware belasting van voeten, enkels en knieën. Ze moeten plotselinge klappen opvangen en heel je lichaamsgewicht van richting laten veranderen.

Voor sommige mensen gaat dit niet goed en zij kunnen dit soort sporten niet goed volhouden. De crosstrainer kopen is dan een uitkomst. Je kunt toch een pittige training doen, zonder dat je gewrichten zwaar belast worden.

Op de crosstrainer maak je vloeiende, soepele bewegingen. Er zijn geen onverwachte schokken. De beweging is cyclisch en over het algemeen is dat goed te verdragen. Daarom is trainen op dit fitnesstoestel zelfs voor mensen met blessures en pijnlijke gewrichten de ideale oplossing.

Trainingscomputer

De trainingscomputer geeft je houvast tijdens het sporten. Je kunt met hulp van de computer je training opstellen en efficiënt naar je doelen toewerken. Zonder de computer zou je maar wat doen en niet weten of je vooruit gaat. De trainingscomputer geeft je inzicht, je kunt terugzien wat je de vorige keren gedaan hebt en of er een stijgende lijn in je prestaties zit.
trainingscomputer

Ook kan de computer je verschillende trainingen aanbieden. De oefeningen kunnen anders zijn en de training wordt elke keer een stukje zwaarder. Zo houdt de computer je actief en blijft je uitdagen. Op die manier wordt het trainen ook een beetje leuker. Afhankelijk van hoe uitgebreid de computer is, beschikt hij over verschillende functies, zoals bijvoorbeeld online met anderen trainen, speciale programma’s zoals klimmen, intervaltraining en sprinten.

Cardio en krachttraining

Door op de crosstrainer te sporten, train je zowel op uithoudingsvermogen als op kracht. Hiermee verbeter je de conditie van je hart en longen. Maar door de weerstand hoger te zetten, kun je ook goed de kracht van je armen en benen verbeteren.

Op de trainingscomputer vind je verschillende programma’s om je te helpen met het verbeteren van je conditie. Je kunt hierbij ook een hartslagmeter gebruiken, om te kunnen trainen in hartslagzones. Daarmee kun je controleren of je training zwaar genoeg is of dat je nog wat meer inzet moet leveren.​

Je kunt ook op kracht trainen met een crosstrainer. Het apparaat is niet geschikt om te gebruiken om super gespierd te worden. Maar je werkt zeker aan sterkere spieren en kunt je training zo instellen, dat de nadruk meer ligt op kracht dan conditie. ​Hiermee kun je je lichaam mooi strak en gespierd trainen.

Gemakkelijk in gebruik

De crosstrainer is eigenlijk voor iedereen eenvoudig om te gebruiken, ook als je nog nooit op een fitnessapparaat gesport hebt. Dit maakt hem geschikt voor beginners en gevorderden. Zodra je erop gaat staan, wijst de beweging zich vanzelf. Het kan wel zijn dat je er even aan moet wennen. Ook heb je wel enig gevoel van evenwicht nodig, om op de pedalen te kunnen staan.​​Stoppen kun je wanneer je dat wilt en je kunt altijd makkelijk van het apparaat afstappen.

​Full body workout

​Een groot voordeel van de crosstrainer is dat je je hele lichaam ermee kunt trainen. Je hebt dus niet meerdere verschillende apparaten nodig! Heb je bijvoorbeeld een hometrainer, dan train je voornamelijk je benen. Op dit fitnesstoestel zet je al je spieren aan het werk: staand op de pedalen maak je je benen sterker (kuiten, dijen en billen). Omdat je de hendels vasthoudt, train je je armen, schouders en bovenlichaam.

Alles over fitness