De top 10 beste loopbanden van 2018 (Bekijk snel de nr 1!)

Laatste update: dinsdag, 20 februari, 2018

Wil jij graag een loopband kopen om thuis aan je conditie werken, in de winter te blijven hardlopen of wil je wat afvallen? Dan is een loopband perfect.

​Maar waar moet je op letten wanneer je een loopband gaat kopen? En wat zijn de beste loopbanden van dit moment?

In dit artikel ​vertel ik je precies waar je op moet letten​ wanneer je een loopband koopt. En ​geef ik je de vijf beste loopbanden, de drie beste professionele loopbanden ​en de beste goedkope loopband van dit moment!

beste loopband kopen

​​Een goede loopband kopen? Waar moet je dan op letten?

Er zijn een aantal verschillende zaken waar je op moet letten wanneer je de beste loopband voor thuis wilt kopen. Hieronder zet ik de belangrijkste voor je op een rij.

Het gewicht van de loopband

Het gewicht van de loopband zegt iets over de kwaliteit van de constructie. Een constructie waarin veel metaal is verwerkt is zwaarder en degelijker dan een constructie waarin weinig metaal is verwerkt. Een elektrische loopband met veel metaal is ​van betere kwaliteit.

Ook is een zwaardere loopband stabieler. Tijdens het lopen krijgt ​het apparaat veel klappen te verduren. Een zwaardere loopband zal tijdens de training stabieler blijven dan een lichte.

De garantie

De garantie die een fabrikant aan zijn product meegeeft zegt iets over het vertrouwen wat de fabrikant in zijn product heeft. En natuurlijk over de kwaliteit van het product.

Ook is het fijn om een wat langere garantie te hebben voor het geval er iets stuk gaat aan de hardloopband. De garantie is daarom belangrijk om mee te nemen wanneer je een loopband gaat kopen.

Afmeting van het loopvlak

goede hardloopband

​De lengte en breedte van het loopvlak zijn ook een belangrijk criteria wanneer je een loopband wilt kopen. Een elektrische loopband met een breed loopvlak is namelijk veiliger en prettiger dan een smal loopvlak. Je loopt bij een breed loopvlak namelijk minder kans om tijdens het lopen naast het loopvlak te landen.

Zeker als je langere tijd of op een hoge snelheid traint zal je minder goed in een rechte lijn kunnen rennen. Een breder loopvlak is dan wel prettig. Een loopvlak van minimaal 45 cm breed is dan aan te bevelen.

Een inklapbare loopband

loopbanden vergelijken

Als je de loopband voor thuis gebruikt is het heel fijn als je deze na gebruik kunt opklappen en opbergen. Een inklapbare loopband scheelt namelijk een hoop plek thuis. Vaak betekent dit dat je het loopvlak inklapt naar de standaard toe. De meeste loopbanden zijn inklapbare modellen, maar het is zeker iets wat je in de gaten moet houden!

Alle modellen die geselecteerd zijn voor de beste hardloopbanden zijn in ieder geval inklapbare loopbanden.

Dempingssysteem in de loopband

​Bij iedere stap krijgen je knieën en gewrichten toch een klap te verduren. Een actief dempingssysteem zorgt ervoor dat deze klap iets gedempt wordt. Bijna alle loopbanden hebben een dempingssysteem. Alleen hebben duurdere modellen natuurlijk een beter dempingssysteem dan een goedkope loopband.

Maximale snelheid

​De maximale snelheid van de loopband spreekt natuurlijk voor zich en is heel persoonlijk. Een goedkope loopband gaat meestal niet harder dan zo'n 13 km/h. Wil je harder kunnen lopen dan kun je een duurder model kiezen. Een duurder model heeft meestal een maximale snelheid van 16 of 20 km/h.

Motorvermogen

Het motorvermogen is belangrijk wanneer je op lage snelheid gebruik maakt van de loopband. Dan is het belangrijk om te kijken naar het continu vermogen van de loopband en niet naar het piekvermogen. Loop jij altijd op snelheden tussen de 5 en 20 km/h? Dan is het motorvermogen voor jou wat minder interessant.

Hartslagmeting en hartslagprogramma's

Trainen aan de hand van je hartslag is de beste manier om in je optimale vetverbrandingszone te trainen. ​
Er zijn verschillende manieren om je hartslag te meten tijdens het trainen:  ​de handsensoren in de grip of een borstband. ​
​De borstband is nauwkeuriger en makkelijker tijdens het trainen. ​Meestal ondersteunen de wat duurdere modellen een koppeling met een borstband.

​​​​​De top 5 beste loopbanden voor joggen en wandelen

​Dus wat is de beste koop voor een elektrische loopband op dit moment? Er is namelijk heel veel keus en de prijs en kwaliteit varieert flink! In de top 5 ​hieronder ​kun je de vijf beste loopbanden vergelijken!

Op nummer 1 staat de Virtufit TR-100. Dit is een goede hardloopband met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Met een maximale snelheid van 16 km/h is deze voor de meeste mensen snel genoeg. Ook is het loopvlak met 1​20 x 44 cm voldoende ruim om te wandelen en joggen. Een hele goede loopband voor thuis gebruik.

Ben je een fanatieke hardloper? Scroll dan iets verder naar beneden naar de beste loopbanden voor hardlopers. Zoek je een goedkope loopband? Dan is wellicht de Tunturi Cardio Fit T30 een betere keus voor je.

​Gewicht

​Max. belasting

​Garantie

​Max. snelheid

​Loopvlak afmeting

​Mijn keus voor de beste loopband voor thuis!

Prijs: 549,00
goedkope loopband

​50 kg

​136 kg

​3 jaar, onsite

16 km/h

1​20 x 4​0 cm

Mijn keus voor een ​goedkope loopband!

Prijs: 449,00
loopband beste koop

​45 kg

​135 kg

​2 jaar, carry-in

​1​2 km/h

12​0 x 4​3 cm

Mijn keus voor een ​groot loopvlak tegen een scherpe prijs!

Prijs: 899,00 829,00
elektrische loopband

​​76 kg

​125 kg

​3 jaar, onsite

​20 km/h

14​0 x ​51 cm

Prijs: 599,00
inklapbare loopband

​64 kg

​135 kg

​3 jaar, onsite

16 km/h

1​27 x 4​6 cm

Prijs: 499,00
loopband aanbieding

​60 kg

​100 kg

​2 jaar, carry-in

16 km/h

12​5 x ​42 cm

De 4 beste (semi) professionele loopbanden voor hardlopen

Wil je de loopband gebruiken om te hardlopen? Dan zijn de bovenstaande loopbanden niet geschikt. Dan heb je een (semi) professionele loopband nodig met een veel groter loopvlak en een hogere maximum snelheid. Ook is de vering bij hardlopen belangrijk. Voor de hardlopers heb ik een aparte lijst gemaakt van loopbanden die goed zijn om thuis te hardlopen.

Op de eerste plaats staat de ​ProForm Performance 410i Loopband. Deze semi professionele loopband bied een geweldige prijs/kwaliteit verhouding en heeft een groot loopvlak van 14​0 x 5​1 cm en een maximale snelheid van ​18 km/h. Met een gewicht van ​79 kilo is deze loopband heel stabiel.​

​Gewicht

​Max. belasting

​Garantie

​Max. snelheid

​Loopvlak afmeting

Mijn keus voor een loopband voor hardlopen!

Prijs: 799,00
proform 420i loopband

​​79 kg

​136 kg

​3 jaar, onsite

​18 km/h

​14​0 x ​5​1 cm

Prijs: 899,00
nordictrack c80i

​92 kg

​136 kg

​3 jaar, onsite

​18 km/h

​1​40 x ​5​1 cm

Prijs: 1.349,00
nautilus t626

​97,5 kg

​136 kg

​3 jaar, carry-in

18 km/h

​152 x ​5​1 cm

Prijs: 1.999,00
nautilus t628

​115 kg

​160 kg

​3 jaar, carry-in

​20 km/h

​152 x ​5​1 cm

De beste goedkope loopband

Een goede loopband kopen is een hele investering. Een gemiddelde hardloopband kost toch zeker rond de 500 euro en duurder. Wil je een goedkopere loopband? Dan zou ik kijken naar de Tunturi Cardio Fit T30. Als je kijkt naar de prijs/kwaliteit verhouding is dit een goede loopband voor die prijs.

De ​Tunturi Cardio Fit T30 heeft wel beperkingen ten opzichte van de duurdere modellen. Zo is de maximale snelheid 1​2km/h en is het loopvlak met 12​0 x 4​3 cm niet heel groot. ​Kun je hiermee leven dan is de Tunturi Cardio Fit T30 de perfecte goedkope loopband voor jou.

Wil je harder kunnen lopen, een groter loopvlak en meer programma's? Dan kun je beter €150 bijleggen voor de Virtufit TR-100.

Wat is beter: Loopband of crosstrainer

​De keuze voor een fitnessapparaat is heel persoonlijk. Een hardloopband of crosstrainer zijn beide goede apparaten. Het gaat erom wat jij het leukst vind om te doen.

Vind je hardlopen leuk? Dan is een elektrische loopband perfect voor je. Je kunt lekker binnen trainen als het buiten slecht weer is en je hebt verschillende trainingsprogramma's die je kunt doen.

Vind je hardlopen eigenlijk niet leuk maar wil je puur een machine om je conditie te verbeteren of om af te vallen. Dan is een loopband misschien niet de beste keus. Hardlopen is namelijk best zwaar, zeker als je overgewicht hebt. Dan is het belastend voor je spieren en gewrichten.

Dan kun je misschien beter kiezen voor een crosstrainer. De crosstrainer is voor beginners wat toegankelijker en minder belastend. Maar het is zeker ook een prima apparaat om aan je conditie te werken of om vet te verbranden.

Past een crosstrainer beter bij jou wensen. Dan heb ik speciaal voor de crosstrainer een pagina met de top 5 beste crosstrainers. Hiermee kun je de beste crosstrainer vergelijken.

De voordelen van een loopband

​Lopen op een loopband kent verschillende voordelen. Hieronder heb ik er een aantal voor je opgesomd.

Het loopvlak is altijd gelijk

Het loopvlak van een loopband is altijd gelijk. Je zal geen last hebben van ongelijke of losliggende stoeptegels of andere ongemakken. Hierdoor is hardlopen op een goede loopband anders dan buiten en zal je even moeten wennen wanneer je switcht tussen de ene of de andere.

Hardlopen zonder afleidingen

Je kunt op een hardloopband altijd doorlopen. Je hoeft nooit te stoppen voor verkeer met voorrang of een stoplicht. Je hoeft er niet eens voor op te letten. Je kunt je volledig focussen op de training!

Ook is binnen trainen veiliger. Zeker in de winter als het donker is en je minder zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Je hebt geen risico om een ongeluk te krijgen.

voordelenloopband

Verschillende trainingsschema's

​Koop een goede loopband en je hebt de beschikking over een aantal verschillende trainingsschema's. Je kunt deze vooraf instellen en je daaraan proberen te houden. De loopband zal het schema voor je afdwingen. Op deze manier is het makkelijker om je te houden aan een schema wat je graag wil lopen.

loopbanden

Je kunt altijd trainen op een loopband

Als je thuis een loopband hebt ben je niet afhankelijk van het weer of openingstijden van de fitnessclub. Ook als het regent of het heel erg warm is kun je gewoon gaan trainen! In de zomer kan het een stuk cooler zijn om thuis te trainen i.p.v. buiten in het warme weer.

Als je thuis een loopband hebt ben je niet afhankelijk van het weer of openingstijden van de fitnessclub. Ook als het regent of het heel erg warm is kun je gewoon gaan trainen! In de zomer kan het een stuk cooler zijn om thuis te trainen i.p.v. buiten in het warme weer.

Alle gemakken van thuis

Je kunt tijdens het trainen een filmpje opzetten of een tv-serie kijken. Een trainingssessie is dan zo voorbij. En na de training spring je lekker in je eigen douche!

Minder belasting voor je spieren en gewrichten

Lopen op een goede loopband is minder belastend voor je spieren dan buiten lopen. De zachte ondergrond in combinatie met het actief dempingssysteem wat de meeste loopbanden hebben zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten minder belast worden dan als je buiten loopt.

Natuurlijk heb je op een loopband meer belasting voor je spieren en gewrichten dan op bijvoorbeeld een hometrainer, crosstrainer of roeitrainer.

Tips voor het trainen op een loopband

​Trainen op een loopband is niet moeilijk. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Train op je hartslag

Je kunt ​makkelijk trainen op hartslag. Als je in de hartslag zone loopt dan verbrand je meer vet! Je kunt makkelijk je hartslag meten met een borstband of via de handvaten van de loopband. Natuurlijk kun je ook nog gebruik maken van een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter of een smartwatch met hartslagmeter als je deze toevallig hebt.

Zorg voor goede schoenen

Heel belangrijk is het gebruik van de juiste loopschoenen. Dit geld zowel voor binnen als buiten hardlopen. Je kunt het beste naar een hardloop speciaalzaak en laat ze kijken welke loopschoenen voor jouw voeten het beste zijn. En koop op basis van hun advies goede schoenen!

Pas natuurlijk wel op

Een loopband is niet heel gevaarlijk. Maar stap bijvoorbeeld niet op een draaiende hardloopband. Er zijn al genoeg filmpjes van mensen die daarmee hun nek breken 😉

Zorg voor een warming up en cooling down

Begin niet direct met hardlopen. Loop eerst een paar minuten in een wandeltempo om even op te warmen. En wandel na het hardlopen ook even een paar minuutjes op een wandeltempo voor een cooling down.

Een loopband kopen is een hele investering! Hopelijk heb je iets aan deze informatie zodat jij de beste loopband voor thuis kunt kopen!