Loopband kopen: de TOP 10 met kooptips!

een loopband kopen Wil jij graag een loopband kopen om thuis aan je conditie werken, in de winter te blijven hardlopen of wil je wat afvallen? Dan is een hardloopband perfect.

Maar waar moet je op letten wanneer je een loopband gaat kopen? En wat zijn de beste apparaten van dit moment?

In dit artikel vertel ik je precies waar je op moet letten wanneer je een loopband koopt. En geef ik je de top 10 beste loopbanden van 2020!

​Lees snel verder!

Heb je geen tijd of zin om het hele artikel te lezen? Dan heb ik hieronder de 3 beste voor je op een rij gezet:

3. ​VirtuFit TR-100

Beste loopband voor joggen

Wil je wel graag het hele artikel lezen? Dan kun je dit allemaal vinden in dit uitgebreide artikel:

Een loopband kopen: waar moet je dan op letten?

Er zijn een aantal verschillende zaken waar je op moet letten wanneer je de beste loopband voor thuis wilt kopen. Hieronder zet ik de belangrijkste voor je op een rij.

het gewicht van de loopband

Het gewicht

Het gewicht van ​een fitnessapparaat zegt iets over de kwaliteit van de constructie. Een constructie waarin veel metaal is verwerkt is zwaarder en degelijker dan een constructie waarin weinig metaal is verwerkt. Een ​fitnessapparaat met veel metaal is ​van betere kwaliteit. Ook is een zwaarder fitnesstoestel stabieler. Tijdens het lopen krijgt het apparaat veel klappen te verduren. Tijdens de training zal een zwaardere loopband ​stabieler blijven dan een lichte.

De garantie

De garantie die een fabrikant aan zijn product meegeeft zegt iets over het vertrouwen wat de fabrikant in zijn product heeft. En natuurlijk over de kwaliteit van het product. Ook is het fijn om een wat langere garantie te hebben voor het geval er iets stuk gaat aan de hardloopband. De garantie is daarom belangrijk om mee te nemen wanneer je een loopband gaat kopen.
garantie van het fitnessapparaat
loopvlak afmetingen hardloopband

Afmeting van het loopvlak

De lengte en breedte van het loopvlak zijn ook een belangrijk criteria wanneer je een elektrische loopband wilt kopen. Een ​breed loopvlak is namelijk veiliger en prettiger dan een smal loopvlak. Je loopt bij een breed loopvlak namelijk minder kans om tijdens het lopen naast het loopvlak te landen. Zeker als je langere tijd of op een hoge snelheid traint zal je minder goed in een rechte lijn kunnen rennen. Een breder loopvlak is dan wel prettig. Een loopvlak van minimaal 45 cm breed is dan aan te bevelen.

Inklapbaar

Als je de loopband voor thuis gebruikt is het heel fijn als je deze na gebruik kunt opklappen en opbergen. Een inklapbare loopband scheelt namelijk een hoop plek thuis. Vaak betekent dit dat je het loopvlak inklapt naar de standaard toe. De meeste ​fitnessapparaten voor thuis zijn inklapbare modellen, maar het is zeker iets wat je in de gaten moet houden!
loopband is makkelijk inklapbaar
dempingsysteem van de loopband

Het dempingssysteem

Bij iedere stap krijgen je knieën en gewrichten toch een klap te verduren. Een actief dempingssysteem ​dempt deze klap iets. Bijna alle ​modellen hebben een dempingssysteem. Alleen hebben duurdere modellen natuurlijk een beter dempingssysteem dan een goedkope loopband.

Maximale snelheid

De maximale snelheid ​spreekt natuurlijk voor zich en is heel persoonlijk. Een goedkope loopband gaat meestal niet harder dan zo'n 13 km/h. Wil je harder kunnen lopen dan kun je een duurder model kiezen. Een duurder model heeft meestal een maximale snelheid van 16 of 20 km/h.
de maximale snelheid
loopband motorvermogen

Motorvermogen

Het motorvermogen is belangrijk wanneer je op lage snelheid gebruik maakt van de loopband. Dan is het belangrijk om te kijken naar het continu vermogen en niet naar het piekvermogen. Loop jij altijd op snelheden tussen de 5 en 20 km/h? Dan is het motorvermogen voor jou wat minder interessant.

Hartslagmeting en hartslagprogramma's

Trainen aan de hand van je hartslag is de beste manier om in je optimale vetverbrandingszone te trainen. Er zijn verschillende manieren om je hartslag te meten tijdens het trainen: de handsensoren in de grip of een borstband. De borstband is nauwkeuriger en makkelijker tijdens het trainen. Meestal ondersteunen de wat duurdere modellen een koppeling met een borstband.
loopband trainingsprogrammas
maak gebruik van de hellingshoek van een loopband

Hellingshoek

Als de hardloopband de mogelijkheid heeft om de hellingshoek in te stellen, kun je heel wat meer uit je training halen. Het instellen gaat in percentages, meestal tussen de 8% tot 15%. De training wordt er zwaarder door, je hebt andere spieren nodig om helling op en -af te lopen en het maakt je training afwisselender. Waar je op kunt letten bij de aanschaf is of het instellen van de hellingshoek handmatig of elektrisch gebeurt. Elektrisch is het gemakkelijkste, dan kun je zelfs tijdens je training de hoogte instellen.

De top 10 beste loopbanden van 2020

Dus wat is de beste koop voor een hardloopband op dit moment? Hieronder heb ik de 3 beste loopbanden voor je op een rij gezet in de verschillende categorieën: de beste hardloopband, de beste loopband voor joggen/wandelen en het apparaat met de goedkoopste prijs:

De 5 beste loopbanden voor hardlopen

Wil jij thuis graag gaan hardlopen? Dan zijn de bovenstaande fitnesstoestellen niet geschikt. Dan heb je een (semi) professionele loopband nodig met een veel groter loopvlak en een hogere maximum snelheid. Ook is de vering bij hardlopen belangrijk. Voor de hardlopers heb ik een aparte lijst gemaakt van toestellen die goed zijn om thuis te hardlopen.

Op de eerste plaats staat de Tunturi FitRun 70i. Deze semi professionele loopband bied een geweldige prijs/kwaliteit verhouding en heeft een groot loopvlak van 140 x 51 cm en een maximale snelheid van 20 km/h. Met een gewicht van 76 kilo is dit fitnesstoestel heel stabiel.

De 3 beste loopbanden voor joggen en wandelen

Op nummer 1 staat de VirtuFit TR-100. Dit is een goed toestel met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Met een maximale snelheid van 16 km/h is deze voor de meeste mensen snel genoeg. Ook is het loopvlak met 130 x 40 cm voldoende ruim om te wandelen en joggen. Een goed apparaat voor thuis gebruik.

De 7 voordelen van een loopband

Hardlopen op een loopband kent verschillende voordelen. Hieronder heb ik er een aantal voor je opgesomd.

Loopband altijd gelijk

1. Het loopvlak is altijd gelijk

Het loopvlak van een loopband is altijd gelijk. Je zal geen last hebben van ongelijke of losliggende stoeptegels of andere ongemakken.

Hierdoor is hardlopen op een fitnessapparaat anders dan buiten en zal je even moeten wennen wanneer je switcht tussen de ene of de andere.

2. Hardlopen zonder afleidingen

Je kunt op een hardloopband altijd doorlopen. Je hoeft nooit te stoppen voor verkeer met voorrang of een stoplicht. Je hoeft er niet eens voor op te letten. Je kunt je volledig focussen op de training! Ook is binnen trainen veiliger. Zeker in de winter als het donker is en je minder zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Je hebt geen risico om een ongeluk te krijgen.
Loopband verschillende trainingsprogramma´s

3. Verschillende trainingsschema’s

Koop een goede loopband en je hebt de beschikking over een aantal verschillende trainingsschema’s. Je kunt deze vooraf instellen en je daaraan proberen te houden. ​Het fitnesstoestel zal het schema voor je afdwingen. Op deze manier is het makkelijker om je te houden aan een schema wat je graag wil lopen.

4. Alle gemakken van thuis

Je kunt tijdens het trainen een filmpje opzetten of een tv-serie kijken. Een trainingssessie is dan zo voorbij. En na de training spring je lekker in je eigen douche!

5. Je kunt altijd trainen op een loopband

Als je thuis een ​fitnesstoestel hebt ben je niet afhankelijk van het weer of openingstijden van de fitnessclub. Ook als het regent of het heel erg warm is kun je gewoon gaan trainen!

In de zomer kan het een stuk cooler zijn om thuis te trainen i.p.v. buiten in het warme weer.

6. Minder belasting voor je spieren en gewrichten

Lopen op een goede loopband is minder belastend voor je spieren dan buiten lopen. De zachte ondergrond in combinatie met het actief dempingssysteem wat de meeste loopbanden hebben zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten minder belast worden dan als je buiten loopt.

Natuurlijk heb je op een loopband meer belasting voor je spieren en gewrichten dan op bijvoorbeeld een hometrainercrosstrainer of roeitrainer.

7. Conditie en spieren trainen

Op de loopband train je heel je lichaam, je gebruikt vrijwel al je spieren. De nadruk ligt wel op de beenspieren:

  • Hamstrings: Tijdens het hardlopen worden deze spieren, die je gebruikt als je je onderbeen omhoog tilt naar je billen, bij elke stap aan het werk gezet.
  • Bilspieren: Je hebt je bilspieren nodig om je heupen recht te houden en ze helpen mee je gewicht op te vangen tijdens het lopen.
  • Bovenbeenspieren: Hiermee zet je je af.
  • Kuitspieren: Bij het neerkomen op je voet gebruik je je kuitspieren, maar ook bij het afzetten.

Andere spieren in je lichaam worden ook goed gebruikt tijdens een hardlooptraining. Denk hierbij aan de spieren van je buik. Een sterke core is nodig om jezelf goed rechtop te houden en het is de bron van al je bewegingen. Je rugspieren werken hier ook aan mee. Dus lopen op de loopband is goed voor heel je lichaam.

Hardlopen is sowieso goed voor je conditie, maar doordat je met een loopband gebruik kunt maken van de trainingscomputer en een hellingshoek kunt instellen, gaat dit nog sneller en gemakkelijker.

4 tips voor het trainen op een hardloopband

Trainen op een loopband is niet moeilijk. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Zorg voor goede schoenen

1. Zorg voor goede schoenen

Heel belangrijk is het gebruik van de juiste loopschoenen. Dit geld zowel voor binnen als buiten hardlopen. Je kunt het beste naar een hardloop speciaalzaak en laat ze kijken welke loopschoenen voor jouw voeten het beste zijn. En koop op basis van hun advies goede schoenen!

2. Zorg voor een warming up en cooling down

Begin niet direct met hardlopen. Loop eerst een paar minuten in een wandeltempo om even op te warmen. En wandel na het hardlopen ook even een paar minuutjes op een wandeltempo voor een cooling down.

3. Train op je hartslag

Je kunt makkelijk trainen op hartslag. Als je in de hartslag zone loopt dan verbrand je meer vet! Handig als je graag wil afvallen door te hardlopen!

Je kunt makkelijk je hartslag meten met een borstband of via de handvatten van de loopband. Natuurlijk kun je ook nog gebruik maken van een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter als je deze toevallig hebt.

4. Pas natuurlijk wel op

Fitnessapparaten zijn niet heel gevaarlijk. Maar stap bijvoorbeeld niet op een draaiende hardloopband. Er zijn al genoeg filmpjes van mensen die daarmee hun nek breken 😉

​De 3 meest gemaakte fouten op de loopband

Vasthouden aan de steunen

1. Je doet geen of een te korte warming up

De warming up is nodig om je lichaam voor te bereiden op de actie. Vaak onderschatten mensen hoe belangrijk dit is en denken ze dat het niet nodig is. Zonder warming up loop je veel meer risico op blessures. Op een loopband is het zelfs nog gemakkelijker om te snel te hard te gaan lopen. Zorg dat je spieren lekker opwarmen door minstens 7 tot 10 minuten rustig te wandelen of te joggen. Daarna kun je pas het tempo opvoeren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld mijn hardloopschema voor beginners.

2. De hellingshoek niet gebruiken

Het is natuurlijk prima om in het begin gewoon op een horizontaal oppervlak te trainen. Maar als je de band vaker hebt gebruikt kan de hellingshoek veel toevoegen aan je trainingssessies. Zet hem in om je training uitdagender en zwaarder te maken. Het vraagt weer heel wat anders van je spieren, en helpt je om sterker te worden.

3. Vasthouden aan de steunen

Als je de steunen gebruikt tijdens het hardlopen, is dat waarschijnlijk omdat je op een te hoog tempo traint. Je zou op zo’n snelheid moeten hardlopen, dat je de steunen niet nodig hebt. Je hieraan vasthouden heeft meerdere nadelen: je training is niet effectief (je vangt een deel van je gewicht op met je armen) en je houding is verkeerd. Zet de snelheid van de loopband lager, totdat je je zeker voelt en weet dat je je balans kunt houden. Gebruik je de hartslagmeter van het fitnessapparaat? Kijk dan ook eens naar een smartwatch met hartslagmeter. Dat traint een stuk makkelijker!

Wat is beter: een loopband of crosstrainer?

De keuze voor een fitnessapparaat is heel persoonlijk. Een loopband of crosstrainer zijn beide goede fitnessapparaten. Het gaat erom wat jij het leukst vind om te doen.

Vind je hardlopen leuk? Dan is een elektrische loopband perfect voor je. Je kunt lekker binnen trainen als het buiten slecht weer is en je hebt verschillende trainingsprogramma’s die je kunt doen.

Vind je hardlopen eigenlijk niet leuk maar wil je puur een machine om je conditie te verbeteren of om af te vallen. Dan is een hardloopband misschien niet de beste keus.

Hardlopen is namelijk best zwaar, zeker als je overgewicht hebt. Dan is het belastend voor je spieren en gewrichten.

Dan kun je misschien beter kiezen voor een crosstrainer. De crosstrainer is voor beginners wat toegankelijker en minder belastend. Maar het is zeker ook een prima apparaat om aan je conditie te werken of om vet te verbranden.

Past een crosstrainer beter bij jou wensen. Dan heb ik speciaal voor de crosstrainer een pagina met de top 5 beste crosstrainers. Hiermee kun je de beste crosstrainer vergelijken.

Een loopband kopen is een hele investering! Hopelijk heb je iets aan deze informatie!

Alles over fitness