Koopgids

Loopband kopen: de TOP 10 met kooptips!

Door:    |   Laatste update: 

loopband

Wil jij graag een loopband kopen om thuis aan je conditie werken, in de winter te blijven hardlopen of wil je wat afvallen? Dan is een hardloopband perfect.

Lees verder

Een loopband kopen

loopband kopen Pin

Een hardloopband is perfect om aan je conditie te werken of in de winter lekker door te trainen. Maar waar moet je op letten wanneer je een loopband gaat kopen? En wat zijn de beste apparaten van dit moment?

In dit artikel vertel ik je precies waar je op moet letten wanneer je een loopband koopt. En geef ik je de top 10 beste loopbanden van 2021!

​Lees snel verder!

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de 3 beste loopbanden van dit moment:

De beste allround, de goedkoopste- en de beste professionele loopband.

Wil je het hele artikel lezen? Scroll dan snel verder!

Dit vind je allemaal in dit uitgebreide artikel

1/5

Een loopband kopen: waar moet je dan op letten?

Er zijn een aantal verschillende zaken waar je op moet letten wanneer je de beste loopband voor thuis wilt kopen. Hieronder zet ik de belangrijkste voor je op een rij.

loopband gewicht Pin

Het gewicht

Het gewicht van ​een fitnessapparaat zegt iets over de kwaliteit van de constructie. Een constructie waarin veel metaal is verwerkt is zwaarder en degelijker dan een constructie waarin weinig metaal is verwerkt. Een ​fitnessapparaat met veel metaal is ​van betere kwaliteit.

Ook is een zwaarder fitnesstoestel stabieler. Tijdens het lopen krijgt het apparaat veel klappen te verduren. Tijdens de training zal een zwaardere loopband ​stabieler blijven dan een lichte.

loopband loopvlak afmetingen Pin

Afmeting van het loopvlak

De lengte en breedte van het loopvlak zijn ook een belangrijk criteria wanneer je een elektrische loopband wilt kopen. Een ​breed loopvlak is namelijk veiliger en prettiger dan een smal loopvlak. Je loopt bij een breed loopvlak namelijk minder kans om tijdens het lopen naast het loopvlak te landen.

Zeker als je langere tijd of op een hoge snelheid traint zal je minder goed in een rechte lijn kunnen rennen. Een breder loopvlak is dan wel prettig. Een loopvlak van minimaal 45 cm breed is dan aan te bevelen.

inklapbare loopband Pin

Inklapbaar

Als je de loopband voor thuis gebruikt is het heel fijn als je deze na gebruik kunt opklappen en opbergen. Een inklapbare loopband scheelt namelijk een hoop plek thuis. Vaak betekent dit dat je het loopvlak inklapt naar de standaard toe.

De meeste ​fitnessapparaten voor thuis zijn inklapbare modellen, maar het is zeker iets wat je in de gaten moet houden!

dempingssysteem Pin

Het dempingssysteem

Hardlopen is intensief voor de gewrichten. Bij iedere stap krijgen je knieën en gewrichten toch een klap te verduren. Een actief dempingssysteem ​dempt deze klap iets.

Bijna alle ​modellen hebben een dempingssysteem. Alleen hebben duurdere modellen natuurlijk een beter dempingssysteem dan een goedkope loopband. Wanneer je snel last hebt van blessures dan is dit misschien een belangrijk punt om op te letten.

maximale snelheid Pin

Maximale snelheid

De maximale snelheid ​spreekt natuurlijk voor zich en is heel persoonlijk. Een goedkope loopband gaat meestal niet harder dan zo'n 13 km/h. Dat is natuurlijk prima wanneer je rustig wilt lopen en joggen op de loopband.

Wil je harder kunnen lopen dan kun je beter een duurder model kiezen. Een duurder model heeft meestal een maximale snelheid tussen de 16 en 20 km/h.

loopband hartslagprogramma Pin

Hartslagmeting en hartslagprogramma's

Trainen aan de hand van je hartslag is de beste manier om in je optimale vetverbrandingszone te trainen. Er zijn verschillende manieren om je hartslag te meten tijdens het trainen: de handsensoren in de grip of een borstband. De borstband is nauwkeuriger en makkelijker tijdens het trainen. Meestal ondersteunen de wat duurdere modellen een koppeling met een borstband..

Wanneer je een fitbit of sporthorloge hebt dan kun je die natuurlijk ook gebruiken tijdens het trainen.

loopband hellingshoek Pin

Hellingshoek

Als de hardloopband de mogelijkheid heeft om de hellingshoek in te stellen, kun je heel wat meer uit je training halen. Het instellen gaat in percentages, meestal tussen de 8% tot 15%. De training wordt er zwaarder door, je hebt andere spieren nodig om helling op en -af te lopen en het maakt je training afwisselender.

Waar je op kunt letten bij de aanschaf is of het instellen van de hellingshoek handmatig of elektrisch gebeurt. Elektrisch is het gemakkelijkste, dan kun je zelfs tijdens je training de hoogte instellen.

2/5

De top 10 beste loopbanden van 2020

Wat is nu de beste keus wanneer je een een loopband wilt kopen? Hieronder vind je onze top 10 waarbij we de bovenstaande eigenschappen en natuurlijk de prijs hebben vergeleken!

De 3 beste loopbanden voor thuis

Hieronder vind je de de beste keus voor hardlopen, joggen en wanneer je op zoek bent naar een goedkope loopband. Op nummer 1 staat de Focus Fitness Jet 7. Dit is een goed toestel met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Met een maximale snelheid van 18 km/h is deze voor de meeste hardlopers snel genoeg. Ook is het loopvlak met 141 x 48 cm voldoende ruim.

 1. Bekijk de Jet 7
 2. Bekijk de TR-100
 3. Inklapbare loopband

  3. VirtuFit Run Fit Foldable

  VirtuFit Run Fit Foldable

  Een goede inklapbare loopband tegen een hele scherpe prijs voor wandelen/joggen.

  • Gewicht: 38 kg
  • Max belasting: 115 kg
  • Max snelheid: 14 km/h
  • Loopvlak afmeting: 120 x 40 cm

  €499

  Bekijk de Jet 2

De 3 beste loopbanden voor hardlopen

Wil jij thuis graag gaan hardlopen? Dan zijn de bovenstaande fitnesstoestellen niet geschikt. Dan heb je een (semi) professionele loopband nodig met een veel groter loopvlak en een hogere maximum snelheid. Ook is de vering bij hardlopen belangrijk. Voor de hardlopers heb ik een aparte lijst gemaakt van toestellen die goed zijn om thuis te hardlopen.

Op de eerste plaats staat de Focus Fitness Jet 7. Deze semi professionele loopband bied een geweldige prijs/kwaliteit verhouding en heeft een groot loopvlak van 141 x 48 cm en een maximale snelheid van 18 km/h. Wil jij een absolute topklasse loopband? Dan heb je met de Focus Fitness Senator een prachtige loopband.

 1. Bekijk de Jet 7
 2. Bekijk de Jet 9
 3. Bekijk de Senator

De 3 beste loopbanden voor joggen en wandelen

De drie beste loopbanden voor joggen en wandelen vind je hier. Op nummer 1 staat de Focus Fitness Jet 5. Een allround loopband tegen een scherpe prijs.

 1. Bekijk de Jet 5
 2. Bekijk de Jet 2
 3. Bekijk de DTM400i

3/5

Wat is beter: een loopband of crosstrainer?

De crosstrainer en de loopband geven je alle mogelijkheden om thuis lekker te kunnen trainen. Of je nu wilt afvallen of aan je conditie wilt werken.

crosstrainer of loopband Pin

De belangrijkste verschillen tussen een crosstrainer en loopband op een rij

Loopband

 1. Op een loopband kun je wandelen en hardlopen
 2. Trainen op een loopband is belastend voor de gewrichten.
 3. Je traint het onderlichaam

Crosstrainer

 1. De beweging van een crosstrainer lijkt op een langlaufbeweging
 2. Trainen op een crosstraineris laagdrempelig en niet belastend voor de gewrichten.
 3. Je traint het onder en bovenlichaam

Vind je hardlopen leuk? Dan is een elektrische loopband perfect voor je. Je kunt lekker binnen trainen als het buiten slecht weer is en je hebt verschillende trainingsprogramma’s die je kunt doen. Vind je hardlopen eigenlijk niet leuk maar wil je puur een machine om je conditie te verbeteren of om af te vallen. Dan is een hardloopband misschien niet de beste keus.

Hardlopen is namelijk best zwaar, zeker als je overgewicht hebt. Dan is het belastend voor je spieren en gewrichten. Dan kun je misschien beter kiezen voor een crosstrainer. De crosstrainer is voor beginners wat toegankelijker en minder belastend. Maar het is zeker ook een prima apparaat om aan je conditie te werken of om vet te verbranden.

Dus wat is beter: een crosstrainer of loopband?

Het grootste verschil tussen de crosstrainer en de loopband zit in de belasting van de gewrichten en het verschil in beweging. De crosstrainer heeft een low impact training voor de gewrichten, de loopband geeft meer belasting voor de gewrichten. De loopband is geschikt voor mensen die graag in de winter hun hardloop training willen volhouden en waarvoor de belasting van de gewrichten geen punt is. Meer over de verschillen kun je hier lezen: de verschillen tussen de loopband en crosstrainer.

4/5

De 6 voordelen van een loopband

Trainen met een loopband heeft verschillende voordelen. Hieronder vind je de 6 belangrijkste voordelen op een rij!

voordeel loopband Pin

1. Het loopvlak is altijd gelijk

Het loopvlak van een loopband is altijd gelijk. Je zal geen last hebben van ongelijke of losliggende stoeptegels of andere ongemakken.

Hierdoor is hardlopen op een fitnessapparaat anders dan buiten en zal je even moeten wennen wanneer je switcht tussen de ene of de andere.

Daarnaast kun je de hellingshoek van het loopvlak op de duurdere loopbanden verstellen. Hierdoor kun je de training voor jezelf afwisselender maken. Iets wat buiten een stuk moeilijker is.

hardlopen op de loopband Pin

2. Hardlopen zonder afleidingen

Je kunt op een hardloopband of Assault airrunner altijd doorlopen. Je hoeft nooit te stoppen voor verkeer met voorrang of een stoplicht. Je hoeft er niet eens voor op te letten. Je kunt lekker een koptelefoon opzetten en je volledig focussen op de training!

Ook is binnen trainen veiliger. Zeker in de winter als het donker is en je minder zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Je hebt geen risico om een ongeluk te krijgen.

loopband trainingsprogrammas Pin

3. Verschillende trainingsschema’s

Koop een goede loopband en je hebt de beschikking over een aantal verschillende trainingsschema’s. Je kunt deze vooraf instellen en je daaraan proberen te houden.

De meeste loopbanden hebben tussen de 15 - 30 vooraf ingestelde programma's die je kunt gebruiken.

​Het fitnesstoestel zal het schema voor je afdwingen. Op deze manier is het makkelijker om je te houden aan een schema wat je graag wil lopen.

tablet loopband Pin

4. Alle gemakken van thuis

Je kunt tijdens het trainen een filmpje opzetten of een tv-serie kijken. Op de meeste loopbanden kun je namelijk een tablet plaatsen. Een trainingssessie is dan zo voorbij.

En na de training spring je lekker in je eigen douche!

belasting spieren gewrichten Pin

5. Minder belasting voor je spieren en gewrichten

Lopen op een goede loopband is minder belastend voor je spieren dan buiten lopen.

De zachte ondergrond in combinatie met het actief dempingssysteem wat de meeste loopbanden hebben zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten minder belast worden dan als je buiten loopt.

Natuurlijk heb je op een loopband meer belasting voor je spieren en gewrichten dan op bijvoorbeeld een hometrainer, crosstrainer of roeitrainer.

conditie trainen op de loopband Pin

6. Conditie en spieren trainen

Op de loopband train je heel je lichaam, je gebruikt vrijwel al je spieren. De nadruk ligt wel op de beenspieren:

 • Hamstrings: Tijdens het hardlopen worden deze spieren, die je gebruikt als je je onderbeen omhoog tilt naar je billen, bij elke stap aan het werk gezet.
 • Bilspieren: Je hebt je bilspieren nodig om je heupen recht te houden en ze helpen mee je gewicht op te vangen tijdens het lopen.
 • Bovenbeenspieren: Hiermee zet je je af.
 • Kuitspieren: Bij het neerkomen op je voet gebruik je je kuitspieren, maar ook bij het afzetten.

Andere spieren in je lichaam worden ook goed gebruikt tijdens een hardlooptraining. Denk hierbij aan de spieren van je buik. Een sterke core is nodig om jezelf goed rechtop te houden en het is de bron van al je bewegingen. Je rugspieren werken hier ook aan mee. Dus lopen op de loopband is goed voor heel je lichaam.

Hardlopen is sowieso goed voor je conditie, maar doordat je met een loopband gebruik kunt maken van de trainingscomputer en een hellingshoek kunt instellen, gaat dit nog sneller en gemakkelijker.

5/5

De 3 meest gemaakte fouten op de loopband

Er zijn een aantal dingen die vaak misgaan op de loopband. Hieronder vind je de 3 voornaamste.

1. Je doet geen of een te korte warming up

De warming up is nodig om je lichaam voor te bereiden op de actie. Vaak onderschatten mensen hoe belangrijk dit is en denken ze dat het niet nodig is. Zonder warming up loop je veel meer risico op blessures. Op een loopband is het zelfs nog gemakkelijker om te snel te hard te gaan lopen. Zorg dat je spieren lekker opwarmen door minstens 7 tot 10 minuten rustig te wandelen of te joggen. Daarna kun je pas het tempo opvoeren.

2. De hellingshoek niet gebruiken

Het is natuurlijk prima om in het begin gewoon op een horizontaal oppervlak te trainen. Maar als je de band vaker hebt gebruikt kan de hellingshoek veel toevoegen aan je trainingssessies. Zet hem in om je training uitdagender en zwaarder te maken. Het vraagt weer heel wat anders van je spieren, en helpt je om sterker te worden.

3. Vasthouden aan de steunen

Als je de steunen gebruikt tijdens het hardlopen, is dat waarschijnlijk omdat je op een te hoog tempo traint. Je zou op zo’n snelheid moeten hardlopen, dat je de steunen niet nodig hebt. Je hieraan vasthouden heeft meerdere nadelen: je training is niet effectief (je vangt een deel van je gewicht op met je armen) en je houding is verkeerd. Zet de snelheid van de loopband lager, totdat je je zeker voelt en weet dat je je balans kunt houden. Gebruik je de hartslagmeter van het fitnessapparaat? Kijk dan ook eens naar een smartwatch met hartslagmeter. Dat traint een stuk makkelijker!

Alles over fitness