(Assault) Airbike kopen: de complete koopgids

assault airbike kopen Wil jij de beste airbike kopen? De airbike of Assault Bike is een geweldige manier om aan je conditie en spierkracht te werken.

Dit fitnessapparaat is een kruising tussen een crosstrainer en een hometrainer.

Een van de vele voordelen van trainen op een airbike, is dat hij een pittige, uitdagende workout biedt, zonder de gewrichten te belasten.

Geschikt voor warming up, HIT training of hersteltraining, dit fitnesstoestel is de manier om helemaal in vorm te komen.

In dit artikel laat ik je precies zien wat de voordelen van een airbike zijn en waar je op moet letten wanneer je er een koopt!

Wat is een airbike?

De airbike combineert de voordelen van de hometrainer en de crosstrainer, om daar een heel nieuw apparaat van te maken. Je zit erop als op een hometrainer, waarbij je een fietsbeweging maakt. Er zitten hendels op als bij een crosstrainer, om je armen aan het werk te zetten. Dit betekent dat je op de assault bike een full body workout krijgt: heel je lichaam wordt aan het werk gezet en je traint al je spieren.

De training wordt zwaarder naarmate je meer kracht zet

De assault airbike werkt met luchtweerstand (vandaar de naam). Bij andere fitnessapparaten zie je dat er verschillende soorten weerstand worden gebruikt, zoals magnetische weerstand. Maar assault bikes hebben altijd luchtweerstand. Dat heeft namelijk als voordeel, dat je training zwaarder wordt, naarmate je meer kracht zet. Dus hoe harder jij werkt, hoe meer het apparaat je tegenwerkt. De Assault bike wordt dan ook gezien als een echte uitdaging, die je ook mentaal laat werken.

Airbikes zijn door hun ontwerp geschikt voor verschillende soorten training, dat is de reden dat je ze steeds meer tegenkomt in sportscholen. Ze worden ingezet voor zware HIT trainingen, maar worden ook gebruikt om te herstellen van blessures.

Een assault bike kopen: waar moet je dan op letten?

Wil je een airbike kopen? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten voordat je er één koopt:

airbike hartslagmeter

Hartslagmeter

Wil je graag HIT trainingen doen of vet verbranden, dan is een hartslagmeter onmisbaar. Kijk dus of de airbike hierover beschikt en of de trainingsprogramma’s hierbij aansluiten. Let ook op of je zelf nog een hartslagmeter moet aanschaffen.

Maximaal belastbaar gewicht

Houd in de gaten hoeveel gewicht de ​assault bike kan hebben. Het is belangrijk om de het apparaat niet meer te belasten dan mogelijk is. Maar daarnaast is het ook een indicator voor de kwaliteit van de airbike.

airbike maximaal belastbaar gewicht
airbike trainingsprogrammas

Gevarieerde trainingsprogramma’s

Airbikes beschikken over het algemeen over een trainingscomputer. ​Maar hoeveel programma’s zitten erop? Kun je afwisselen en bieden ze uitdaging?

Kijk ook even of er een HIIT training op zit. HIIT training is een hele intensieve training en een echte aanvulling op je workout!

V-belt of ketting

Sommige ​assault bikes hebben een kettingaandrijving. Dit geeft meer geluidsoverlast dan een V-belt. Houd hier rekening mee als jouw buren of medebewoners hier last van zouden kunnen hebben.

ketting of v belt
airbike verstelbaar zadel

Verstelbaar zadel

Om je trainingen goed te kunnen doen, is het belangrijk dat je de airbike op jouw lengte kunt afstellen. Het zadel zou in hoogte (verticaal) instelbaar moeten zijn, maar ook horizontaal, zodat je goed bij de hendels kunt.

Waterpas

Bij sommige Assault bikes kun je nagaan of hij waterpas staat en hem daarop afstellen. Hierdoor staat je airbike altijd recht!

airbike waterpas
airbike transportwieltjes

Wieltjes

​Wieltjes zijn heel handig om de assault airbike na de training na de kant te kunnen zetten.

De top 3 airbikes van 2020

Wil jij de beste airbike kopen? Hieronder vind je de top 3 assault bikes van 2020.

Op nummer 1 staat de Fitbike The Beast. Deze bike heeft een prijs/kwaliteit verhouding waar andere apparaten niet aan kunnen tippen. Voor een scherpe prijs krijg je de beste airbike met dezelfde specificaties als de Assault Bike maar dan met een v-belt aandrijving. Hierdoor is The Beast een stuk stiller dan andere bikes met een ketting!

De voordelen van een workout op een airbike

Een goede assault bike heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere fitnesstoestellen zoals hometrainers, crosstrainers of roeitrainers. Hieronder zet ik de 4 belangrijkste voordelen voor je op een rij:

Airbike training

De airbike helpt je je grenzen te verleggen

De assault bike wordt gezien als één van de pittigste fitnessapparaten. Een training kan zwaar zijn en hij daagt je uit de grenzen op te zoeken. Die zul je dan ook tegenkomen. Op de assault airbike leer je jezelf kennen, hij test niet alleen je fysieke kracht, maar ook je mentale.

Maar als je bezig bent met jezelf te overwinnen, geeft dat wel een gevoel van kracht en tevredenheid.

Traint het hele lichaam

Waar veel fitnessapparaten maar een deel van het lichaam trainen, geeft de airbike je een full body workout. De benen, de billen, de armen en de schouders zijn in beweging. Je lichaam houd je goed rechtop en je zorgt dat je kracht uit een sterke core komt.
Airbike voor je hele lichaam

Low impact workout

Bij veel sporten worden onze gewrichten gemakkelijk zwaar belast. Elke sport waarbij je rent, springt of snel heen en weer draait, geeft belasting van knieën, enkels en voeten. Dan kun je door je enkel gaan, een knie ontwrichten of last krijgen van langdurige ontstekingen. Doe je een low impact workout, dan blijven je gewrichten veilig en soepel bewegen.

Low impact betekent dat er geen sprake is van zware klappen op de gewrichten. De bewegingen zijn cyclisch en blijven in lijn met je lichaam. Op de assault airbike is dit ook het geval. Je kunt hem dus gebruiken als je snel last hebt van overbelasting, maar ook als je al een blessure hebt. Ondanks dat het apparaat een zware training kan bieden, kun je hem toch gebruiken. Dat komt omdat hij het zo zwaar maakt als je zelf aankunt. Het is dus ook mogelijk een lichte training te doen. De bewegingen op de ​assault bike zorgen voor een betere doorbloeding en helpen daarom goed bij herstel.

Geschikt voor HIT training

De airbike is een geschikt apparaat om HIT training op te doen. Doordat hij over luchtweerstand beschikt, kan hij je een echt uitdagende training geven. Hieronder volgt een korte uitleg over wat een HIT training inhoudt.

HIT training is de beste manier om calorieën te verbranden

HIT training wordt op dit moment gezien als de beste manier om calorieën te verbranden en te werken aan je conditie en spierkracht. Tijdens deze training wissel je korte periodes van actie af met korte periodes van rust. De actie is explosief en laat je hartslag flink omhoog gaan. Deze fase duurt maximaal 30 seconden. Daarna volgt een kort moment van rust, maximaal 60 seconden. Je hebt even om op adem te komen en daarna volgt weer een actiefase.

Omdat de HIT zo intensief is, duurt een dergelijke training niet lang. Dat hoeft ook niet, omdat je met een half uur HIT training al zoveel bereikt. De HIT training werkt op het gebied van vet verbranding twee keer zo effectief als een cardiotraining en het voordeel is dat je ook na de training nog vet blijft verbranden. Dat komt omdat het een tijd duurt voor je lichaam weer tot rust komt.

De Assault Bike is perfect voor HIT training

Ook op de Assault bike kun je dus aan HIT training doen. Op de trainingscomputers van de meeste airbikes worden deze trainingen vaak aangeboden. De assault bike past ook goed in een training, waarbij je meerdere fitnessapparaten met elkaar afwisselt (circuit training).

3 tips om alles uit je airbike te halen

Airbike let op je ellebogen

Beweeg niet meer dan nodig is

Als je in de juiste houding zit, zul je alleen je armen en benen bewegen en je core goed aangespannen houden. Het is niet nodig om met je bovenlichaam wild heen en weer te zwaaien, dat kost alleen maar meer energie. Laat ook je hoofd niet zakken, ook al word je moe. Dat belemmert je ademhaling en je zakt snel in elkaar, waardoor je geen kracht meer kunt zetten.

Stel je assault bike goed in

Een goed afgesteld apparaat is belangrijk om een prettige training te kunnen doen. Over het algemeen is alleen het zadel van een airbike in te stellen. Zorg dat het zadel net onder de bovenkant van je heupbot uitkomt. Als hij te laag staat (wat veel mensen doen), kun je je been niet ver genoeg uitstrekken en gaat er kracht verloren. Op de juiste hoogte zal je been net niet uitgestrekt zijn, maar kun je zoveel mogelijk kracht op de trapper zetten.
Airbije verstelbaar zadel

Het zadel kan op een Assault Bike meestal ook horizontaal afgesteld worden. Het is de bedoeling dat als je zit, je een klein beetje naar voren leunt. Als je het zadel te ver naar achteren zet, zul je snel in elkaar zakken, vooral als je moe wordt, om de hendels te kunnen pakken. Stel je je airbike goed in, dan zul je in een optimale houding zitten om alles in je training te kunnen geven.

Airbike workout: een aantal trainingsmogelijkheden

De airbike is het ultieme apparaat voor HIT training. Je kunt de volgende series uitproberen. Let wel op, dat als je nog geen ervaring hebt met de assault bike of de HIT training, je dit rustig moet opbouwen. Door de hoge hartslag die je hiermee kunt bereiken, kun je je lichaam beter de tijd geven om hieraan te wennen. Pas het aantal herhalingen of de lengte van de rust aan, aan wat jij kunt hebben.

Doe voor je aan deze HIT trainingen begint een warming up van tenminste 10 minuten.

Trainen in sets

Doe drie keer een set van 10:

 • Hoog tempo: 10 seconden
 • Rust: 10 seconden
 • Op hoog tempo: 30 seconden
 • Rust: 30 seconden
 • Op hoog tempo: 30 seconden
 • Rust: 15 seconden

Piramide intervals

Afwisselend sprinten op hoge intensiteit, afwisselen met rustige periodes van middelmatige intensiteit (rust).

 • 10 Sec sprint, 50 sec rust.
 • 20 Sec sprint, 40 sec rust.
 • 30 Sec sprint, 30 sec rust.
 • 40 Sec sprint, 20 sec rust.
 • 50 Sec sprint, 10 sec rust.
 • 40 Sec sprint, 20 sec rust.
 • 30 Sec sprint, 30 sec rust.
 • 20 Sec sprint, 40 sec rust.
 • 10 Sec sprint, 50 sec rust.

Airbike met andere oefeningen

Combineer je airbike training met andere HIT oefeningen. Wissel de sets op de Assault Bike af met squats, burpees of werken met een dumbbell set.

Duurtraining of afstand

Naast HIT training kun je ook gewoon een duurtraining doen. Probeer een constant tempo aan te houden, gedurende 10 tot 15 minuten.

Vergeet niet om na je training een cooling down te doen. Dit is belangrijk om je lichaam tot rust te laten komen, je spieren te laten herstellen en spierpijn te voorkomen. Dit kun je ook prima op de airbike doen.

Alles over fitness