Koopgids

(Assault) Airbike kopen: de complete koopgids

Door:    |   Laatste update: 

assault bike

Wil jij een airbike kopen? De airbike biedt een pittige en uitdagende workout zonder de gewrichten te belasten. Geschikt voor warming up, HIT training of hersteltraining, dit fitnesstoestel is de manier om helemaal in vorm te komen. In dit artikel laat ik je zien waar je op moet letten wanneer je een airbike koopt! En wat de beste airbikes zijn!

Lees verder

Dit vind je allemaal in dit uitgebreide artikel

1/5

Wat is een airbike?

Dit fitnessapparaat is een kruising tussen een crosstrainer en een hometrainer. Een van de vele voordelen van trainen op een airbike, is dat hij een pittige, uitdagende workout biedt, zonder de gewrichten te belasten.

wat is een airbike Pin

Een full body workout

De airbike combineert de voordelen van de hometrainer en de crosstrainer, om daar een heel nieuw apparaat van te maken. Je zit erop als op een hometrainer, waarbij je een fietsbeweging maakt. Er zitten hendels op als bij een crosstrainer, om je armen aan het werk te zetten. Dit betekent dat je op de assault bike een full body workout krijgt: heel je lichaam wordt aan het werk gezet en je traint al je spieren.

airbike kopen Pin

De training wordt zwaarder naarmate je meer kracht zet

De assault airbike werkt met luchtweerstand (vandaar de naam). Bij andere fitnessapparaten zie je dat er verschillende soorten weerstand worden gebruikt, zoals magnetische weerstand. Maar assault bikes hebben altijd luchtweerstand. Dat heeft namelijk als voordeel, dat je training zwaarder wordt, naarmate je meer kracht zet. Dus hoe harder jij werkt, hoe meer het apparaat je tegenwerkt. De Assault bike wordt dan ook gezien als een echte uitdaging, die je ook mentaal laat werken.

Airbikes zijn door hun ontwerp geschikt voor verschillende soorten training, dat is de reden dat je ze steeds meer tegenkomt in sportscholen. Ze worden ingezet voor zware HIT trainingen, maar worden ook gebruikt om te herstellen van blessures.

2/5

Een assault bike kopen: waar moet je dan op letten?

Wil je een airbike kopen? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten voordat je er één koopt.

ketting of vbelt Pin

V-belt of ketting aandrijving

Je hebt bij airbikes de keuze tussen een ketting en een V-belt aandrijving. Een V-belt aandrijving maakt vrijwel geen geluid en heeft geen onderhoud nodig. Een ketting aandrijving geeft meer geluidsoverlast dan een V-belt en heeft onderhoud nodig.

Daarom adviseer ik altijd om een assault bike te kiezen die een V-belt heeft. Er zijn genoeg airbikes met een V-belt te kiezen!

assault bike hartslagmeter Pin

Hartslagmeter

Wil je graag HIT trainingen doen of vet verbranden, dan is een hartslagmeter onmisbaar. Kijk dus of de airbike hierover beschikt en of de trainingsprogramma’s hierbij aansluiten. Let ook op of je zelf nog een hartslagmeter moet aanschaffen. De meeste airbikes werken met een borstband om de harslag te meten. Alleen de goedkopere airbikes hebben deze mogelijkheid niet.

belastbaar gewicht airbike Pin

Maximaal belastbaar gewicht

Houd in de gaten hoeveel gewicht de ​assault bike kan hebben. Het is belangrijk om de het apparaat niet meer te belasten dan mogelijk is.

Maar daarnaast is het ook een indicator voor de kwaliteit van de airbike. Een airbike met een hoger belastbaar gewicht heeft een betere bouwkwaliteit.

airbike display Pin

Gevarieerde trainingsprogramma’s

Airbikes beschikken over het algemeen over een trainingscomputer. ​Maar hoeveel programma’s zitten erop? De meeste airbikes hebben ongeveer 7 trainingsprogramma's. De goedkopere modellen hebben meestal geen trainingsprogramma's.

Kijk ook even of er een HIIT training op zit. HIIT training is een hele intensieve training en een echte aanvulling op je workout!

verstelbaar zadel Pin

Verstelbaar zadel

Om je trainingen goed te kunnen doen, is het belangrijk dat je de airbike op jouw lengte kunt afstellen. Het zadel zou in hoogte (verticaal) instelbaar moeten zijn voor je lichaamslengte.

Maar het is ook belangrijk dat de airbike horizontaal instelbaar is zodat je goed bij de hendels kunt.

airbike met wieltjes Pin

Wieltjes

​Wieltjes zijn heel handig om de assault airbike na de training na de kant te kunnen zetten.

De meeste airbikes hebben wieltjes onder het frame maar het is wel iets om op te letten!

3/5

Wat zijn de beste airbikes van 2020?

Wil jij de beste airbike kopen? Hieronder vind je de top 3 assault bikes van 2020.

De 3 beste airbikes

Op nummer 1 staat de Fitbike The Beast. Deze bike heeft een prijs/kwaliteit verhouding waar andere apparaten niet aan kunnen tippen. Voor een scherpe prijs krijg je de beste airbike met dezelfde specificaties als de Assault Bike maar dan met een v-belt aandrijving. Hierdoor is The Beast een stuk stiller dan andere bikes met een ketting!

 1. Beste keus

  1. Fitbike Airbike the Beast

  fitbike the beast

  De Fitbike is fluisterstil door de V-belt en is verder vergelijkbaar met de Assault Bike. Daarom is dit de beste keus!

  • Aandrijving: V-Belt
  • Belastbaar gewicht: 150 kg
  • Gewicht product: 73 kg
  • Trainingsprogramma's: 7
  • Borstband mogelijk: Ja, 5 kHz

  €999

  Bekijk de Airbike the Beast
 2. Goedkoop

  2. Schwinn Airdyne AD2

  schwinn airdyne AD2

  De Airdyne AD2 is een goedkope airbike met goede specificaties! Er zit voor deze prijs zelfs een V-belt op!

  • Aandrijving: V-Belt
  • Belastbaar gewicht: 113 kg
  • Gewicht product: 43 kg
  • Trainingsprogramma's: -
  • Borstband mogelijk: Nee

  €649

  Bekijk de AD2
 3. Originele Assault Bike

  3. Assault Bike

  assault bike air bike

  De originele Assault Bike blijft natuurlijk van een geweldige kwaliteit. Nadeel is dat deze airbike een ketting heeft.

  • Aandrijving: ketting
  • Belastbaar gewicht: 150 kg
  • Gewicht product: 45 kg
  • Trainingsprogramma's: 7
  • Borstband mogelijk: Ja, 5 kHz

  €999

De 3 beste professionele airbikes

Wil jij een airbike die net dat beetje meer geeft? Dan zijn de volgende 2 luxere airbikes wel iets voor jou!

 1. Beste topklasse

  1. Schwinn Airdyne AD8 Pro

  Schwinn Airdyne AD8 Pro

  Het meest uitgebreide model van topmerk Schwinn is de beste keuze voor een topklasse airbike!

  • Aandrijving: V-Belt
  • Belastbaar gewicht: 160 kg
  • Gewicht product: 51 kg
  • Trainingsprogramma's: 9
  • Borstband mogelijk: Ja, 5 kHz

  €1499

  Bekijk de AD8 Pro
 2. Topklasse

  2. Lifemaxx Crossmaxx Air Bike Pro

  Lifemaxx Crossmaxx Air Bike Pro

  Het meest uitgebreide model van topmerk Schwinn is de beste keuze voor een topklasse airbike!

  • Aandrijving: V-Belt
  • Belastbaar gewicht: 160 kg
  • Gewicht product: 50 kg
  • Trainingsprogramma's: 9
  • Borstband mogelijk: Ja, 5 kHz

  €999

  Bekijk de Air Bike Pro

Van de AD8 Pro heb ik een complete review gedaan. Die kun je hier vinden: Schwinn Airdyne AD8 Pro review.

4/5

Fitbike the Beast vs the Assault Airbike

Als je op zoek bent naar een goed merk, kom je al snel de Fitbike the Beast tegen en de Assault Airbike. Twee airbikes die in dezelfde prijscategorie vallen, waardoor het moeilijk kan zijn om een keuze voor een van de twee te maken. Waarin verschillen ze van elkaar en wat betekent dat als je erop gaat trainen?

fitbike the beast Pin

Fitbike the Beast

Je kunt aan deze airbike goed zien dat hij gebouwd van uitstekend materiaal. Hij is 73 kilo zwaar, wat betekent dat hij erg solide is. Gebruikers geven aan dat ze zich volledig kunnen geven tijdens hun workout, zonder dat deze airbike gaat wiebelen of van zijn plek komt. Daarom is de Fitbike the Beast geschikt voor alle sporters, zowel thuissporters als professionele atleten.

Een groot voordeel van de Fitbike, is het feit dat hij is uitgerust met een V-belt in plaats van een ketting, zoals bij de Assault Airbike. Door het gebruik van een V-belt is dit apparaat wat aandrijving betreft heel stil. Een ketting kan zorgen voor geluidsoverlast. De airbike is goed getest, onder alle omstandigheden en de V-belt blijkt ijzersterk te zijn en slipt niet weg. Ook vraagt de Fitbike nauwelijks onderhoud.

Ook op het gebied van ergonomie springt de Fitbike the Beast eruit. Je kunt zien dat de handgrepen net wat anders zijn dan bij de Assault Airbike. Je hebt de mogelijkheid de handvatten op meerdere manieren vast te grijpen. Hoe je het handvat ook vastpakt, je zult merken dat je door de comfortabele greep krachtig met je armen kunt meebewegen. Doordat je meerdere mogelijkheden hebt, kun je van grip wisselen en weer andere spiergroepen belasten. Het is de bedoeling dat je een full body workout krijgt en dat is op deze Fitbike geen probleem.

Het zadel van de Fitbike the Beast is precies af te stellen op je lichaamslengte. Je kunt hem zowel in hoogte als naar voren of naar achteren instellen. De bike is te gebruiken door mensen met een maximaal gewicht van 150 kilo en een lengte tot 2 meter. Dit is gelijk aan de Assault Airbike, alhoewel daarvan de maximale gebruikerslengte 2,2 meter is.

Een uitgebreide review vind je hier: Fitbike The Beast review.

assault bike air bike Pin

Assault Airbike

Ook de Assault Airbike is een duurzaam apparaat, dat netjes is afgewerkt. Het stalen frame is bedekt met een industriële poedercoating en de crank en pedalen zijn extra versterkt. Dat betekent dus dat de airbike speciaal gebouwd is om zwaar belast te worden. Toch is de Assault Airbike minder zwaar met zijn 45 kilo, maar gebruikers zijn positief over de robuustheid en hoe stabiel hij is.

De trainingscomputer van de Assault Airbike is uitgebreid. Er staan 7 verschillende programma’s op, waaronder interval programma’s. Je kunt dus ook HIIT trainingen doen. De computer houdt je snelheid bij en geeft de tijd, afstand, calorieën, Wattage, RPM en hartslag weer. De mogelijkheden die de trainingscomputer van de Fitbike the Beast heeft, zijn vrijwel gelijk. Maar de Assault Airbike kan daarnaast ook je hartslag bijhouden via de sensoren in de handvatten of via een borstband. De Fitbike kan eveneens je hartslag meten, dat kan echter alleen via een borstband, die helaas niet meegeleverd wordt. Die zul je er dus nog zelf bij moeten aanschaffen.

Verder zijn deze twee airbikes behoorlijk gelijkwaardig. Ze verschillen vooral in het aandrijfsysteem (V-belt tegenover ketting) en de ergonomische handgrepen van de Fitbike the Beast.

De verschillen tussen The Beast en Assault bike

Hieronder vind je de verschillen tussen de twee modellen in een makkelijk overzicht:

Fitbike The Beast Assault Bike
Eigen gewicht 73 kilo 45 kilo
Garantie frame en laswerk Levenslang 5 jaar
Maximaal belastbaar gewicht 150 kilo 150 kilo
Maximale lichaamslengte 200 cm 200 cm
Aandrijving V-Belt Ketting
Verstelbaar zadel Verticaal en horizontaal Verticaal en horizontaal
Aantal trainingsprogramma’s 7 7
Hartslagmeting Ja, via borstband Ja, via borstband
Ergonomisch stuur Ja, 2 handgrepen Nee

5/5

De voordelen van een een airbike

Een goede assault bike heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere fitnesstoestellen zoals hometrainers, crosstrainers of roeitrainers. Hieronder zet ik de 4 belangrijkste voordelen voor je op een rij.

De airbike helpt je je grenzen te verleggen

De assault bike wordt gezien als één van de pittigste fitnessapparaten. Een training kan zwaar zijn en hij daagt je uit de grenzen op te zoeken. Die zul je dan ook tegenkomen. Op de assault airbike leer je jezelf kennen, hij test niet alleen je fysieke kracht, maar ook je mentale.

Maar als je bezig bent met jezelf te overwinnen, geeft dat wel een gevoel van kracht en tevredenheid.

Traint het hele lichaam

Waar veel fitnessapparaten maar een deel van het lichaam trainen, geeft de airbike je een full body workout. De benen, de billen, de armen en de schouders zijn in beweging. Je lichaam houd je goed rechtop en je zorgt dat je kracht uit een sterke core komt.

Low impact workout

Bij veel sporten worden onze gewrichten gemakkelijk zwaar belast. Elke sport waarbij je rent, springt of snel heen en weer draait, geeft belasting van knieën, enkels en voeten. Dan kun je door je enkel gaan, een knie ontwrichten of last krijgen van langdurige ontstekingen. Doe je een low impact workout, dan blijven je gewrichten veilig en soepel bewegen.

Low impact betekent dat er geen sprake is van zware klappen op de gewrichten. De bewegingen zijn cyclisch en blijven in lijn met je lichaam. Op de assault airbike is dit ook het geval. Je kunt hem dus gebruiken als je snel last hebt van overbelasting, maar ook als je al een blessure hebt. Ondanks dat het apparaat een zware training kan bieden, kun je hem toch gebruiken. Dat komt omdat hij het zo zwaar maakt als je zelf aankunt. Het is dus ook mogelijk een lichte training te doen. De bewegingen op de ​assault bike zorgen voor een betere doorbloeding en helpen daarom goed bij herstel.

Geschikt voor HIT training

De airbike is een geschikt apparaat om HIT training op te doen. Doordat hij over luchtweerstand beschikt, kan hij je een echt uitdagende training geven. Hieronder volgt een korte uitleg over wat een HIT training inhoudt.

HIT training is de beste manier om calorieën te verbranden

HIT training wordt op dit moment gezien als de beste manier om calorieën te verbranden en te werken aan je conditie en spierkracht. Tijdens deze training wissel je korte periodes van actie af met korte periodes van rust. De actie is explosief en laat je hartslag flink omhoog gaan. Deze fase duurt maximaal 30 seconden. Daarna volgt een kort moment van rust, maximaal 60 seconden. Je hebt even om op adem te komen en daarna volgt weer een actiefase.

Omdat de HIT zo intensief is, duurt een dergelijke training niet lang. Dat hoeft ook niet, omdat je met een half uur HIT training al zoveel bereikt. De HIT training werkt op het gebied van vet verbranding twee keer zo effectief als een cardiotraining en het voordeel is dat je ook na de training nog vet blijft verbranden. Dat komt omdat het een tijd duurt voor je lichaam weer tot rust komt.

De Assault Bike is perfect voor HIT training

Ook op de Assault bike kun je dus aan HIT training doen. Op de trainingscomputers van de meeste airbikes worden deze trainingen vaak aangeboden. De assault bike past ook goed in een training, waarbij je meerdere fitnessapparaten met elkaar afwisselt (circuit training).

Alles over fitness