Een spiraalsnijder of spirelli kan je helpen met gezond en afwisselend koken.
Het kan je goed helpen bij de bereiding van gezonde gerechten, vooral als je graag koolhydraatarm kookt.
Als je koolhydraatarm eet, zorg je ervoor dat je zo min mogelijk koolhydraten in je maaltijden verwerkt. Je eet meer groente en daarom is het handig als je veel kunt afwisselen in soorten groenten en de manier van bereiden.
Een spiraalsnijder is hierin een geweldige uitkomst.
Dit vind je in dit artikel:
Waarom een spiraalsnijder?
Veel groente eten is natuurlijk heel gezond. Maar altijd maar bloemkool of wortels eten gaat op een gegeven moment vervelen. Veel mensen missen dan toch een lekkere maaltijd met pasta, want dat geeft je gerecht toch net wat meer bite en smaak. Maar koolhydraat arm eten heeft veel voordelen: het helpt als je wilt afvallen, je spijsvertering versnelt en je krijgt veel vitamines en vezels binnen. Dus je wilt niet stoppen met deze manier van eten.
Dat hoeft ook niet als je een spiraalsnijder in huis hebt. Hiermee kun je je eigen pasta maaltijd maken, want de pasta vervang je gemakkelijk door groenten. Met een spirelli snijd je ze eenvoudig in lange slierten. Er zijn mensen die denken dat ze dat ook zonder speciaal apparaat kunnen, maar dat kost veel tijd, is niet gemakkelijk, minder veilig en gaat er ook niet zo mooi uitzien als met een spiraalsnijder.
De voordelen van een spiraalsnijder
- Neemt je werk uit handen: snijden gaat eenvoudig en snel.
- Snijdt je groenten veilig
- Zorgt voor meer afwisseling in je maaltijden
Hoe kies je een spiraalsnijder?
Spiraalsnijders zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Houd bij het uitzoeken rekening met de volgende overwegingen:
- Hoeveel ruimte heb je? Er zijn spiraalsnijders die een keukenmachine op zich zijn, of kleine die wat weghebben van een puntenslijper.
- Hoe vaak wil je hem gebruiken? Hoe vaker je denkt dat je een spirelli nodig gaat hebben, hoe beter het is om te kiezen voor een stevig en veilig apparaat.
- Wat wil je dat hij kan? Sommige kunnen op meerdere manieren snijden: plat, rond, krullen en in verschillende diktes.
- Wil je een spiraalsnijder die je op het aanrecht kunt neerzetten of een snijder die je in de hand houdt?
- Hoe dik snijd de spiraalsnijder?
- Hoe dik kan de groente maximaal zijn? De meeste kunnen maximaal tussen de 4 en 6 cm aan.
- Is het apparaat geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen?
- Ligt de spiraalsnijder lekker in de hand, is hij ergonomisch ontworpen?
- Kun je hem in de vaatwasser schoonmaken?
Als je al een keukenmachine hebt, kun je kijken of je een spirelli kunt kopen als opzetstuk of losse accessoire. Dat scheelt weer in ruimte en kosten.
Welke groenten zijn geschikt voor een spirelli?
Nu ga je dus snel zelf aan de slag om zo’n lekker groente-pasta gerecht te maken. Je kunt er allerlei groentes voor gebruiken. Welke zijn geschikt om met een spiraalsnijder te snijden? Denk bijvoorbeeld aan courgettes, bieten, winterpenen, komkommer of aubergine.
Courgette
Van zichzelf heeft courgette niet een bijzonder sterke smaak, daarom is hij heel geschikt als pastavervanger. En de textuur is ook ideaal: als je hem niet te lang kookt, behoudt hij een lekkere bite. Courgette snijden gaat met een spiraalsnijder heel makkelijk, omdat de groente redelijk zacht is. Als pastavervanger heb je een heel gezond alternatief: hij bevat veel kalium en foliumzuur. Stoffen die je met gewone pasta niet zou binnenkrijgen. Maak met je spiraalsnijder de inmiddels beroemde courgetti!
Bietjes
Rode bieten kun je gebruiken als pastavervanger, maar zijn natuurlijk ook heerlijk in een salade. Ze bevatten veel nitraat, wat je lichaam omzet in stikstofmonoxide. Dit helpt de bloeddruk verlagen. Bietjes zijn zo rijk in fytonutrienten (zoals antioxidanten) dat wetenschappers hier nog steeds meer van ontdekken. Bietjes smaken licht zoet en kunnen met veel groente en sla gecombineerd worden.
Komkommer
De frisse komkommer doet het natuurlijk altijd goed in salades. Als pastavervanger is deze groente niet geschikt, omdat je hem niet kookt en hij een behoorlijk opvallende smaak heeft.
Een komkommer is heel makkelijk te snijden met een spirelli.
Winterpeen
Winterpenen zijn behoorlijk stevig, maar kunnen daarom ook goed gebruikt worden als vervanger van al dente pasta. Gewone wortelen zijn vaak te dun om met de spiraalsnijder te verwerken. Winterpenen zijn gezond, ze bevatten veel vitamine A, calcium en magnesium.
Aubergine
Net als de courgette, de bietjes en de peen is ook de aubergine heel geschikt om als pastavervanger te worden ingezet. Aubergines bevatten behoorlijk wat vitamine C, veel magnesium, kalium en zink. De smaak is redelijk neutraal en combineert goed met vlees en andere groentes.
Het is dus gemakkelijk te kiezen voor groente in plaats van macaroni of spaghetti. Vermijd de koolhydraten uit pasta, maar ga voor meer vitamines, vezels en antioxidanten: gezonde stoffen die je lichaam veel bieden. Met de spiraalsnijder zet je in een handomdraai een gezonde, koolhydraatarme maaltijd op tafel.
De 6 beste spiraalsnijders
Wil jij een spiraalsnijder kopen? Hieronder heb ik de 6 beste spiraalsnijders/spirelli’s op een rij gezet!
1. Gefu spirelli
Een van de bekendste en meest verkochte spiraalsnijders is de Gefu spirelli. Het is een handzaam apparaat, gemaakt van kunststof en roestvrij staal. Hij heeft de mogelijkheid groente op twee verschillende diktes te snijden. Je houdt hem vast aan de zijkanten en duwt de groente er al draaiende via de trechter in. Wel even opletten dat de groente niet te dik is. De Gefu spirelli kan in de afwasmachine gewassen worden.
Plus:
- Snijden gaat gemakkelijk, zonder veel kracht te hoeven zetten.
- De Gefu spirelli is klein en compact.
- Kan in twee diktes spiralen snijden.
Min:
- Schoonmaken kan nog wel eens lastig zijn, als er stukjes klem komen te zitten.
- Er blijft altijd een stuk groente over dat niet gesneden kan worden.
Bekijk de GEFU spirelli spiraalsnijder
2. Lurch Super Spirali Spiraalsnijder
Met dit apparaat kun je je groente (en fruit) in allerlei vormen snijden: spiralen, slierten, of schijfjes. Het apparaat is wat groter, maar neemt je dan ook al het werk uit handen. Je zet de groente klem op een spies en draait de hendel aan om het te snijden. Je kunt verschillende mesjes opzetten, zodat je je groente zo kunt snijden als je wilt.
De Lurch spiraalsnijder is wel wat duurder, maar krijgt over het geheel genomen erg positieve recensies. Hij bestaat voornamelijk uit kunststof onderdelen en een receptenboekje wordt erbij geleverd.
Plus:
- Is gemakkelijk in gebruik.
- Meerdere mesjes om verschillende diktes te snijden
- Duurzaam
Min:
- Duurder in aanschaf
- Kan verkleuren bij het snijden van biet of wortel
Bekijk de Lurch spiraalsnijder
3. Buazelli spiraalsnijder
Deze kunststof spiraalsnijder is ook een wat groter apparaat, maar is dan ook een grote hulp in de keuken. Met de 3 snijbladen kun je 9 verschillende vormen uit je groenten snijden. Spiralen, ringen, boogjes of plakjes, met de Buazelli gaat het allemaal gemakkelijk. En ook nog in verschillende diktes.
Niet alleen zachte soorten groente en fruit, maar ook hardere verwerkt hij gemakkelijk. Met een draaihendel duw je de groente door de mesjes. Er wordt een handleiding bij geleverd. Met zuignappen blijft de spirelli stevig op zijn plek staan.
Plus:
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
- Veelzijdig
- Handig in gebruik
Min:
- Er zijn ook mensen die hem lastig in gebruik vinden
- Lastiger schoon te maken
Bekijk de buazelli spiraalsnijder
4. Oxo Good Grips spiraalsnijder
Deze kleine spiraalsnijder ziet er simpel uit, maar is toch een prima apparaatje. Je kunt er alle soorten groenten mee snijden, zowel lange als ronde.
Waar je hem vasthoudt aan de bovenkant is hij voorzien van antislip materiaal, waardoor hij goed in de hand ligt. De Oxo spiraalsnijder bestaat uit een los handvat en een snijdgedeelte dat weggewerkt is in een bakje. Met het handvat draai je de groente langs de mesjes.
De vrolijke groene kleur geeft hem een aantrekkelijk uiterlijk.
Plus:
- Klein en compact
- Duurzaam
- Makkelijk schoon te maken
Min:
- Kan maar een vorm en dikte snijden
- Door klein formaat minder handig in gebruik
5. Kenwood Spiralizer
Deze elektrische spiraalsnijder neemt je al het werk uit handen. De Kenwood bestaat uit een kunststof behuizing en een bak die al de gesneden groente opvangt. Je doet de groente bovenin de machine en er zijn 3 verschillende mesjes om dikke reepjes, fijne sliertjes en tagliatelle te maken. Alle losse onderdelen van de Kenwood kunnen in de afwasmachine. Je kunt zowel groente als fruit snijden. Hiermee kun je veilig en snel je koolhydraatarme maaltijd op tafel zetten.
Plus:
- Elektrisch, dus snel en veilig
- Duurzaam, roestvrijstalen messen
- Alle onderdelen makkelijk schoon in de afwasmachine
Min:
- Groot apparaat, neemt veel ruimte in
- Duurder in aanschaf
6. Chopa Box spiraalsnijder
Met de Chopa Box kun je eenvoudig groente snijden. Je plaatst de groente in de kom en draait aan de hendel. Dit gaat gemakkelijk en veilig.
De Chopa Box heeft vier standen, waarmee je groente in vier verschillende diktes kun snijden, van 3 mm tot 50 mm. Zo heb je nog meer afwisseling in je maaltijden.
Plus:
- Goede prijs/kwaliteit
- Gemakkelijk in gebruik
- Vier verschillende snijstanden
Min:
- Heeft een grote bak, neemt meer ruimte in
Spiraalsnijder recepten
De bekendste toepassing van de spiraalsnijder is natuurlijk om een alternatief voor pasta te maken. Met een courgette maak je dan de bekende courgetti. Hier kun je nog wat extra groente bij doen en een lekkere tomatensaus. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Bekijk hier enkele bijzondere en heerlijke recepten, waarbij je je spirelli kunt gebruiken.
1
personen
5
min
Salade
Courgetti salade
Een heerlijk lunch of diner en klaar in een paar minuten!
Ingrediënten
- 1 courgette
- cherry tomaatjes
- 50 gram grof gehakte (hazel) noten
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 4 plakjes Camembert kaas of feta kaas
Bereiding
- Gebruik de spirelli om de courgette in slierten te snijden. Doe de courgetti op een bord en verdeel er de rest van de ingrediënten over.
1
personen
15
min
Salade
Bietensalade
Deze lekkere salade smaakt goed als lunch, maar ook als avondeten. Serveer hem warm of lauwwarm.
Ingrediënten
- 1 grote biet
- 5 kerstomaten
- 1 knoflookteen
- 3 of 4 minimozarella kaasjes
- 1 eetlepel verse peterselie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Leg de kerstomaten op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, bestrooi met zout en peper.
- Rooster ze voor 15 minuten. Voeg na 10 minuten de fijngesneden of uitgeperste knoflook toe.
- Snijd de uiteinden van de biet en schil hem. Gebruik je spiraalsnijder om hem in slierten te snijden. Leg de gesneden biet op een bakplaat, druppel er olijfolie overheen en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Leg de mozarella er bovenop. Bak ze gelijk met de tomaten mee of daarna. Laat de bieten 10 minuten bakken. De bietennoodles zijn donker en zachter geworden.
- Leg de bietenslierten in een kom met de mozarella en de tomaten. Bestrooi met peterselie.