Omad dieet

omad dieet Pin

Wanneer je gewicht wilt verliezen en op zoek gaat naar een geschikt dieet, heb je veel keuze. Het is belangrijk iets te kiezen wat bij je past en wat je goed vol kunt houden. Misschien ben je het Omad dieet (One Meal A Day) wel eens tegengekomen. Dit is eerder een manier van eten, dan een dieet.

Bij het Omad dieet eet je slechts één maaltijd per dag en verder kun je gedurende de dag alleen drinken. Dat klinkt nogal extreem, maar misschien past het bij je. In deze blog lees je alles over de voor- en nadelen van het Omad dieet, zodat je zelf kunt bepalen of dit iets voor je is.

Wat is het Omad dieet?

De naam van het Omad dieet is een acronym. De letters staan voor One Meal A Day, en dat maakt duidelijk dat je bij dit dieet maar een enkele maaltijd per dag mag eten. Het is dus eigenlijk een vrij extreme variant van intermittent fasting. Voor de meeste mensen klinkt Omad haast onmogelijk in de oren en is het wel gezond? Het is dus inderdaad zo dat je in 1 maaltijd alle calorieën die je nodig hebt op een dag, binnen moet krijgen.

Binnen 1 uur eet je alle calorieën van die dag

Het principe van Omad is verder heel eenvoudig en dat maakt dit dieet dan ook aantrekkelijk. Je mag één maaltijd eten op een dag en je moet dan zorgen dat je binnen 1 uur alle calorieën eet die je nodig hebt. Daarbij maakt het niet uit wat je eet. Het wordt wel aangeraden te kiezen voor gezonde maaltijden, maar dat is niet eens een vereiste. Je hoeft dus geen calorieën te tellen of heel voorzichtig te zijn met wat je eet. Als je deze enkele maaltijd hebt gegeten, is het de bedoeling dat je de overige uren van de dag alleen nog drinkt. Alleen drankjes zonder calorieën zijn toegestaan, zoals water, thee en koffie.

Je mag zelf bepalen welke maaltijd je gaat eten: dat kan het ontbijt zijn, de lunch of juist het avondeten. Kies je bijvoorbeeld voor het avondeten, dan eet je dus geen ontbijt of lunch. Tijdens deze maaltijd mag je zoveel eten als je wilt. Sommige mensen die het Omad dieet volgen, eten net als anders gewoon een enkele maaltijd, dus een bord eten. Maar anderen hebben het gevoel dat ze meer moeten eten en scheppen meerdere keren op, zodat ze goed vol zitten.

Dat heeft natuurlijk wel invloed op hoe snel je gewicht zult verliezen. Het is zeker ook aan te raden om een normale, vullende maaltijd te gebruiken. Als je alleen een salade gaat eten, dan houd je het natuurlijk niet de hele dag vol.

Hoe werkt het Omad dieet?

Het Omad dieet kan ingezet worden als je gewicht wilt verliezen. Het effect is vergelijkbaar met de bekendere varianten van intermittent fasting. Door slechts een keer per dag te eten, eet je minder calorieën en heb je een negatieve energiebalans. Wanneer je op een normale manier eet, dus meerdere keren per dag, krijgt je lichaam constant een aanvoer van energie. Je lichaam kan dan in een rustig tempo al deze calorieën verbranden.

Dan ga je het Omad dieet volgen en is er opeens geen comfortabele stroom van calorieën die binnenkomt. Je bent feitelijk aan het vasten en dat nog urenlang ook. Je lichaam zal eerst de beschikbare energie die er nog aanwezig is gebruiken, de voorraad glycogeen. Maar na 12 uur is deze voorraad op en gaat je lichaam over tot het verbranden van vet om aan energie te komen. Dat is de reden dat het Omad dieet ingezet kan worden als je wilt afvallen.

Je hoeft helemaal niet een extreem dieet zoals het OMAD dieet te volgen om af te vallen. Met ons simpele weekschema kun je iedere week een kilo vet verliezen met normaal en lekker eten. Klik hier om direct te starten.

Wat zijn de voordelen van het Omad dieet?

een maaltijd per dag Pin

Het OMAD dieet is redelijk extreem maar heeft enkele voordelen:

1. Geen beperkingen op wat en hoeveel je kunt eten

Bij dit dieet hoef je niet te letten op wat je eet en hoeveel je eet. Ben je dol op chocola, pizza of patat, dan hoef je dat niet te laten liggen. Hierdoor is het Omad dieet geschikt voor mensen die hun favoriete snacks of maaltijden niet willen missen. En je hoeft ook geen speciale producten te kopen of ingewikkelde recepten te maken. Het maakt niet uit wat je eet, je hoeft alleen te letten op wanneer je eet.

2. Geen moeilijke regels, dus simpel om te volgen

Het Omad dieet heeft geen ingewikkelde regels die je moet volgen. De structuur van het dieet is duidelijk: gewoon 1 maaltijd per dag eten. Hierdoor kun je zelfs elke dag samen met je partner en kinderen samen blijven eten. Het is hierdoor een laagdrempelig dieet.

3. Het Omad dieet stimuleert het afvallen

Door het Omad dieet te volgen, kun je jezelf op een eenvoudige manier aanzetten om minder calorieën te eten op een dag. Je mag binnen het tijdsbestek van een uur eten en je zult merken dat het nog best lastig is om binnen zo’n korte tijd voldoende calorieën binnen te krijgen. Dat zorgt ervoor dat er op een natuurlijke manier een calorietekort ontstaat, waardoor je ook kunt afvallen.

4. Geeft een licht gevoel overdag

Wanneer je de hele dag door eet, kun je je zwaar en opgeblazen voelen. Volg je het Omad dieet en eet je ‘s avonds je enige maaltijd, dan heeft je maag de hele nacht om deze te verteren. ‘s Ochtends sta je met een licht gevoel op en dat kan de hele dag aanhouden, omdat je niet meer eet tot de avond. Veel mensen voelen zich hierdoor energieker en fitter.

5. Je lichaam wordt gevoeliger voor insuline

Net als andere vormen van vasten, kan het Omad dieet ervoor zorgen dat je insulinegevoeligheid verbetert. Hierdoor worden suikers beter uit het bloed opgenomen. Het kan zelfs het risico op diabetes type 2 helpen te verkleinen.

6. Bevordert autofagie

Autofagie is een belangrijk proces, waarbij het lichaam afgestorven cellen, eiwitten en geoxideerde deeltjes opruimt. Dit is van belang omdat het ervoor zorgt dat er zich geen schadelijke stoffen ophopen die je organen kunnen beschadigen en dat alle processen soepel kunnen blijven doorlopen. Door te vasten wordt autofagie bevorderd en dat is iets wat de gezondheid kan ondersteunen.

7. Je bloedsuiker blijft stabieler

Als je net begint met het Omad dieet kan dit nog wel zorgen voor een lage bloedsuikerspiegel. Maar naarmate je aan het dieet went, zal je bloedsuikerspiegel juist stabieler blijven. Doordat je niet constant voedsel binnenkrijgt, wordt je bloedsuikerspiegel niet de hele tijd aan het schommelen gebracht.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Wat zijn de nadelen van het dieet?

one meal a day Pin

Het OMAD dieet heeft ook grote nadelen:

1. Teveel eten door hongergevoel

Het nadeel van 23 uur lang niet eten, is dat het kan zorgen voor intense hongergevoelens. Wanneer je dan wel weer mag eten, is de kans groot dat je je te buiten gaat en teveel gaat eten. Niet alleen heeft het dieet dan niet het effect dat je wilt hebben (gewichtsverlies), het is ook nog eens ongezond. Een van de negatieve effecten van op deze manier intermittent fasten is dat het het risico op een eetstoornis vergroot. Het is dus zeker een goed idee om in de gaten te houden of dit dieet wel geschikt voor je is.

2. Een gebrek aan energie

Het Omad dieet kan de reden zijn dat je overdag te weinig energie hebt om te doen wat je wilt doen. Zelfs als het je lukt voldoende calorieën binnen te krijgen, kun je merken dat je je na meer dan 15 of 20 uur vasten erg slap voelt. Misschien kun je daardoor niet meer sporten of je concentreren op je werk. Het gebrek aan energie kan daarnaast ook zorgen voor hoofdpijn of stemmingswisselingen.

3. Moeilijk vol te houden

Het Omad dieet kan moeilijk vol te houden zijn, doordat je de hele dag niet mag eten. Dat betekent dus dat je op een feestje niet mee kunt eten met anderen, maar ook een deel van de maaltijden met je gezin moet missen. Dat maakt het een grote mentale uitdaging om door te gaan met het dieet.

4. Het Omad dieet kan ongezond zijn

Het hangt er erg vanaf hoe je het Omad dieet aanpakt, maar het kan ook ongezond zijn. Volg je het dieet om af te vallen, dan kan het makkelijk aangepast worden tot een crashdieet. Je mag maar een maaltijd per dag eten, en als je er dan voor kiest om een lichte maaltijd te eten die te weinig calorieën bevat, dan krijg je veel te weinig energie binnen. Hierdoor zul je snel afvallen, maar je eet ongezond en pleegt roofbouw op je lichaam. Omgekeerd geldt dat mensen die het Omad dieet volgen en nog steeds veel pizza of andere fast food eten, ook niet gezond bezig zijn. Dit hoeft dus niet het geval te zijn, maar juist doordat er niet veel regels zijn, kan het Omad dieet ook negatieve effecten hebben.

Is het Omad dieet een aanrader?

Wil jij afvallen en vraag je je nu af of het Omad dieet een aanrader is? Het brengt wel bepaalde voordelen met zich mee, maar de nadelen zijn toch echt groter. Het is in principe een crashdieet, dat het risico met zich meebrengt dat je veel te weinig eet, wat weer tot gevolg heeft dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Met slechts een maaltijd per dag zul je de hele dag door honger hebben en je slap en futloos voelen. Andere varianten van intermittent fasting zijn een betere keuze, of ga voor mijn makkelijke en gezonde weekmenu, waarmee je op een gezonde manier kunt afvallen.

Andere leuke artikelen