10 grootste dikmakers

dikmakers Pin

Er zijn bepaalde soorten voeding waar mensen voor op hun hoede zijn: dat zijn de dikmakers. Het is voeding die heel veel calorieën bevatten en weinig volume. Eten waar je heel makkelijk heel veel van kan eten.

Het is voor sommige mensen echter niet duidelijk welke producten nu precies dikmakers zijn. En als iets een dikmaker is, mag je het dan echt nooit eten? In dit artikel leggen we uit wat dikmakers zijn en geven we je de top 10 grootste dikmakers.

Wat zijn dikmakers?

Als je op je gewicht wilt letten, maar vooral wanneer je wilt afvallen, ben je je waarschijnlijk goed bewust van voeding die bekend staat als dikmakers. Maar wat is dit dan precies? Dikmakers zijn producten die ervoor zorgen dat je gemakkelijk aankomt. Ze bevatten veel calorieën, en je eet of drinkt er gemakkelijk teveel van.

Zijn vetten dikmakers?

Energie in voeding wordt weergegeven in calorieën. Vetten leveren 9 calorieën per gram, terwijl dat voor eiwitten en koolhydraten 4 calorieën is. Dat is ruim twee keer zoveel. Maar dat betekent niet dat vetten automatisch dikmakers zijn en dus geweerd zouden moeten worden. Zeker niet, want vetten zijn ook belangrijk voor je gezondheid. Wel is het zo dat je vetten met mate moet eten, want zoals je ziet, krijg je er een hoop energie door binnen.

Probeer je bewust te worden van producten die veel vetten bevatten, waar je dat misschien niet verwacht had. Natuurlijk weet je dat een dikke laag pindakaas veel calorieën bevat. Maar dat extra plakje kaas, jus over je gehaktbal of de olie waar je in bakt, dragen ook bij aan de hoeveelheid vet die je eet. Op die manier is het makkelijker om minder calorieën te eten en af te vallen.

Zijn koolhydraten dikmakers?

Ook koolhydraten worden vaak dikmakers genoemd. Zij worden de laatste jaren regelmatig geweerd door mensen die proberen af te vallen. Het is bekend dat snelle koolhydraten er voor kunnen zorgen dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Dat kan als gevolg hebben dat je snel na het eten weer trek krijgt.

Veel mensen trekken nu de conclusie dat koolhydraten dus de reden zijn dat je dik wordt. Maar dat is geen juiste conclusie. Dit gebeurt alleen als je teveel eet op een dag en er sprake is van een overschot aan calorieën. En koolhydraten verschillen in dat opzicht niet van andere energiebronnen (vet en eiwitten). Ook deze worden als vet opgeslagen als je er meer van eet dan je lichaam nodig heeft.  Koolhydraten hoeven dus niet uit je menu geweerd te worden.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

De top 10 grootste dikmakers

Dikmakers zijn dus producten, die veel calorieën bevatten, maar waar mensen dat niet direct verwachten. Dikmakers kunnen eveneens bekend staan als gezond, maar toch heel calorierijk zijn. En natuurlijk zijn er de dikmakers die iedereen wel kent, maar toch graag eet, zoals chips, ijs en vette sausjes. Probeer deze producten met mate te eten en zorg vooral dat je niet boven je energiebalans uitkomt. Word je bewust van de dikmakers met onderstaande top 10.

1. Alcohol

alcohol is de grootste dikmaker Pin

Calorieën per glas:

  • Wijn: 125 cal.
  • Bier: 110 cal.
  • Whiskey: 85 cal.
  • Cocktail: 170 cal.

Alcohol is een verraderlijke dikmaker. Of je nu bier, wijn of whiskey drinkt, mensen verwachten vaak niet dat het zoveel calorieën bevat. Een gram alcohol staat gelijk aan 7 calorieën. Een glas wijn levert je dus al gauw 125 gram calorieën op en een biertje 110. Ga jij voor de zoete cocktails, dan komt daar een behoorlijke hoeveelheid suiker en dus extra calorieën bij. Alcohol is alleen al daarom iets om goed in de gaten te houden. Het is een van de meest onverwachte dikmakers.

2. Frisdrank en vruchtensappen

Pin

Calorieën per Blikje/glas:

  • Cola: 135 cal.
  • Sinaasappelsap (uit pak): 82 cal.
  • Vers sinaasappelsap: 110 cal.

Omdat sappen en frisdrank vloeibaar zijn, drink je er gemakkelijk meer van dan je denkt en daarmee krijg je ongemerkt veel calorieën binnen. Veel mensen onderschatten dit, ze denken dat voeding veel meer calorieën bevat. Uit bovenstaand overzichtje blijkt wel dat dit niet zo is. Het gaat daarbij ook nog om snelle suikers, die een grote piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Het geeft je tijdelijk veel energie, maar daarna zul je in een dip komen, waarna je trek krijgt en weer iets (zoets) zult nemen. Daarmee dragen frisdrank en sappen bij aan een overschot aan calorieën.

Vruchtensappen zijn net zo erg

Vruchtensap heeft bij veel mensen de naam gezond te zijn. Natuurlijk bevat het vitamines, maar de hoeveelheid suiker die het bevat, doet het gezonde effect vrijwel teniet. Zoals je hierboven ziet bevat vers sinaasappelsap meer calorieën dan sap uit een pak. Hoe dat komt is niet moeilijk te zien: voor een glas sinaasappelsap heb je zo’n drie sinaasappels nodig. Je zou deze nooit zomaar achter elkaar opeten. Dat komt omdat de verse vrucht veel voedzamer is en meer vezels bevat. Het sap vult helemaal niet en je krijgt er alleen maar een grote hoeveelheid suiker mee binnen (18 gram, vergelijkbaar met 4 ½ suikerklontje!).

Pas dus goed op met frisdrank en vruchtensappen. Het is beter om te kiezen voor de light varaint, om niet teveel calorieën op een dag binnen te krijgen.

3. Noten

noten zijn een dikmaker Pin

Calorieën per 100 gram:

  • Amandelen: 120 cal.
  • Cashewnoten: 120 cal.
  • Walnoten: 250 cal.
  • Pistachenoten: 60 cal.

Noten worden gezien als gezond tussendoortje en op zich zijn ze ook goed voor de gezondheid. Ze zijn een bron van eiwitten, B-vitaminen en verschillende mineralen. Toch zijn noten zeer calorierijk omdat ze veel vet bevatten. Gemiddeld bestaat een noot uit ongeveer 55% vet. Dat zijn misschien wel gezonde vetten, maar omdat noten knapperig en lekker zijn, eet je er gemakkelijk teveel van. Dus ondanks dat cashew- of walnoten zo gezond zijn, is het verstandig oog te houden op hoeveel je ervan eet. Houd het op een handje per dag.

4. Oliën en (room)boter

olijfolie Pin

Calorieën:

  • Olijfolie per 100 ml: 885 cal.
  • Roomboter, per 100 gram: 715 cal.
  • Ghee per 100 gram: 900 cal.
  • Halvarine, per 100 gram: 360 cal.
  • Margarine, per 100 gram: 715 cal.

Ook olie kan een echte dikmaker zijn, ondanks dat sommige soorten olie goed voor de gezondheid kan zijn. Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en vitamine E. Juist doordat het naam heeft gezond te zijn, is dat een reden voor mensen om er flink veel van in de pan te doen. Vaak wordt er niet echt gelet op hoeveel olie er gebruikt wordt, niet alleen bij het braden, maar ook over salades en over de warme maaltijd. En dat gebeurt ook met kokosolie en ghee. Je krijgt ongemerkt veel vet binnen en daardoor ook calorieën. Want een eetlepel olie staat gelijk aan 90 calorieën!

Met boter zou je eveneens voorzichtig moeten zijn. Het is rijk aan verzadigde vetten. Een enkele eetlepel boter bevat 11 gram vet en levert 100 calorieën op. Daarom is het aan te raden om zuinig te zijn als je boter op je brood doet. Smeer niet gedachteloos een dikke klont boter op je boterham, maar kijk of je minder kunt gebruiken. Weeg het desnoods af.

5. Pindakaas en andere notenpasta’s

pindakaas is een dikmaker Pin

Calorieën per 100 gram:

  • Pindakaas: 588 cal.
  • Cashewnotenpasta: 626 cal.
  • Notenpasta (mix): 730 cal.

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Een bekende leus in Nederland en bijna iedereen lust het graag. Pindakaas en andere notenpasta’s worden gezien als gezond broodbeleg, zeker als je het vergelijkt met hagelslag of chocoladepasta. En pindakaas kan ook gezond zijn. Het bevat veel eiwitten, is rijk aan B-vitamines en mineralen zoals magnesium en koper. Maar het is ook zeer rijk aan calorieën (neem je 1 eetlepel pindakaas, dan is dat 130 calorieën). Lust jij graag pindakaas, weeg de hoeveelheid die je neemt dan af. Zo houd je beter zicht op wat je binnenkrijgt. Kies pindakaas en notenpasta zonder toegevoegde suiker.

6. Snacks, zoals ijs, chips en chocolade

Calorieën per 100 gram:

  • Roomijs: 210 cal.
  • Chips: 535 cal.
  • Pure of melkchocolade: 512 cal.

Snacks, zoals ijs, chips en chocolade zijn niet goed voor de gezondheid. Ze bevatten veel suiker, vet en zout en leveren je lichaam eigenlijk geen enkele voedingswaarde. Natuurlijk zijn ze lekker en je hoeft niet elke lekkernij van je menu te schrappen. Maar het nadeel van deze tussendoortjes is dat je er, zonder dat je het zelf doorhebt, te gemakkelijk teveel van eet. Chips eet je bij de televisie met handenvol uit de zak en je houdt het nooit bij dat ene stukje chocolade. Voor je het weet heb je dus een paar honderd extra calorieën gegeten. Chips, ijs en chocolade zijn dus wel echte dikmakers. Weeg van tevoren af wat je gaat eten en houd het daar bij. Zet de zak of verpakking direct weer in de kast.

7. Vol vette zuivel

Pin

Calorieën per 100 ml:

  • Volle melk: 62 cal.
  • Volle kwark: 130 cal.
  • Griekse volle yoghurt: 120 cal.
  • Volle yoghurt: 65 cal.

Natuurlijk is zuivel gezond. Kwark, yoghurt, melk en kaas zijn waardevolle bronnen van eiwitten, calcium, vitamine B12 en andere mineralen. Ook volvette zuivel kan gewoon gebruikt worden, maar wees je er wel van bewust dat dat veel calorieën levert. Vergelijk 100 ml volle melk (62 calorieën) met magere melk (37 calorieën). Dat scheelt bijna de helft en als je een hele beker drinkt kan dat veel uitmaken op je dagelijkse hoeveelheid calorieën. Dat geldt ook voor volle en magere yoghurt.

8. Vette sauzen

Calorieën per 100 gram:

  • Mayonaise: 740 cal.
  • Aïoli: 780 cal.
  • Sladressing: 457 cal.

Een sausje over de patat of over je vlees is natuurlijk een heerlijk extraatje. Maar het is lastig er niet teveel van te nemen. Vaak schep je gedachteloos nog een eetlepel extra op. Vooral mayonaise en aïoli zijn echte dikmakers. En een salade krijgt wel wat meer smaak door een dressing, maar ook deze sauzen bevatten veel calorieën. Maak zelf een gezondere dressing op basis van yoghurt en wil je graag een smaakmaker over je patat of vlees, probeer dan eens calorie-arme sauzen als salsa, ketchup of mosterd.

9. Granola

Calorieën per 100 gram:

  • Granola: 470 cal.

Ook granola is zo’n product dat een gezond imago heeft. Het lijkt op het eerste gezicht ook gezond: met noten, haver, stukjes fruit en noten heeft het de ingrediënten die een ontbijtproduct gezond kunnen maken. Echter wordt er ook aan granola veel suiker toegevoegd en het wordt gebakken in olie. Het levert dus behoorlijk wat calorieën. Wil je een gezonde granola, dan zou je dit zelf kunnen maken, zonder de toegevoegde suiker en vetten.

10. Gedroogd fruit

gedroogd fruit Pin

Calorieën per 100 gram:

  • Rozijnen: 300 cal.
  • Gedroogde abrikozen: 240 cal.
  • Gedroogde vijgen: 260 cal.
  • Gedroogde pruimen: 240 cal.
  • Gedroogde dadels: 286 cal.
  • Gedroogde appels: 243 cal.

Maakt het uit of je gedroogd fruit eet of vers? Het is allebei fruit, zou je denken. Gedroogd fruit wordt ook gezien als gezond tussendoortje. Het nadeel is echter dat je van gedroogd fruit heel gemakkelijk teveel eet. Omdat het gedroogd is, bevat het geen vocht meer. Vergelijk een rozijntje met een druif. Zo neem je heel eenvoudig een handvol rozijnen, terwijl je dat niet zo snel met verse druiven zou doen. Zo levert 100 gram gedroogde abrikozen 285 calorieën, en 100 gram verse abrikozen slechts 60. Je krijgt er dus in korte tijd veel calorieën en eveneens fruitsuikers binnen. Gedroogd fruit is dus echt een geheime dikmaker. Beperk de hoeveelheid die je neemt van dit tussendoortje.

Andere leuke artikelen