Snel fit worden: 7 simpele tips!

snel fit wordenPin

Heb je langere tijd niet aan sport gedaan of heb je nooit veel tijd gestoken in sporten? Het kan zijn dat je nu toch merkt dat je conditie slecht is geworden. Misschien valt het je op dat je maar moeizaam de trap op komt of dat je niet tevreden bent over je lichaamsgewicht. Hoe kun je dan snel fit worden? 

Hoe zorg je ervoor dat je lichaam wat meer aan kan en dat je afvalt? Met enkele eenvoudige tips kun je al veel bereiken: door bijvoorbeeld elke dag wat te bewegen, te fietsen in plaats van de auto pakken, goed te slapen en stress aan te pakken. Begin vandaag nog met onze 7 tips toe te passen en zorg dat je ook snel weer fit gaat worden.

Hoelang duurt het om fit te worden?

De meeste mensen onderschatten het belang van een goede conditie. Niet alleen is een goede conditie een voorwaarde om elke dag de nodige activiteiten te kunnen doen. Een fit lichaam is ook belangrijk voor een goede weerstand en het helpt je beschermen tegen ziektes, zoals hart- en vaatziektes en een hoge bloeddruk.

Dus fit zijn is belangrijk voor je gehele gezondheid. Maar als je niet zo’n goede conditie hebt, hoe zorg je dan dat je die wel krijgt en hoe lang duurt dat? Hoe snel je weer fit kunt worden, hangt af van waar je begint en ook wat je doelen zijn. Misschien wil je graag afvallen, meer kracht in je spieren ontwikkelen of een beter uithoudingsvermogen krijgen. Hoeveel tijd het kost om een (of meerdere) van deze doelen te bereiken, wisselt dus.

Van kleine vooruitgang tot grote veranderingen

Het is goed om je te realiseren dat fit worden tijd kost. Je lichaam is waarschijnlijk niet veel gewend, dus je zult de belasting rustig aan moeten opbouwen. Neem dus ook de tijd om weer fit te worden. Maar ga je beginnen met meer bewegen, dan kun je kleine veranderingen opmerken binnen twee weken nadat je begonnen bent. Zo kan het zijn dat je de trap kunt oplopen zonder buiten adem te raken of dat je een sprintje kon trekken om de bus te halen. Dit zijn belangrijke resultaten die je niet zou moeten onderschatten. Ook al zie je dan nog geen gewichtsverlies of grote lichamelijke veranderingen, zoals meer spieren.

Grote veranderingen kosten meer tijd. Heb je nog nooit gesport of heb je al jarenlang een zittend beroep met weinig lichaamsbeweging, dan zal het zeker twee maanden duren voor je op een niveau komt waarop je gemiddeld fit bent. Het is dan wel nodig om meerdere keren per week te trainen. Na drie tot vier maanden zul je zeker een verbetering merken in je gezondheid, gewicht en conditie.

7 tips om weer fit te worden

Ga jij de uitdaging aan om snel fit te worden? Een goed idee. Hieronder geven wij je 7 tips die het je makkelijk maken om weer een goede lichamelijke conditie te krijgen

1. Probeer vaak te wandelen om snel fit te worden

snel fit worden met wandelenPin

Wandelen is een goede manier om snel fit te worden. Je kunt er behoorlijk veel calorieën mee verbranden, waardoor het geschikt is om te helpen met afvallen. Hoe hoger je tempo ligt, hoe meer calorieën je verbrandt. Het is tevens een manier van bewegen die mild is voor je gewrichten. De meeste mensen kunnen het goed aan. Daarom is het aan te raden zo vaak mogelijk te wandelen. Deze vorm van lichaamsbeweging is goed om je spieren, je hart en je longen te versterken.

Probeer iedere dag 7000 stappen te halen

Probeer elke dag een half uur te wandelen, ga tussen de middag een blokje om of haal na je werk een frisse neus. Een wandelmaatje is een goede manier om het lopen gezelliger en leuker te maken. Wie graag uitgedaagd wordt, kan een stappenteller of activity tracker gebruiken. Stel een doel in, bijvoorbeeld 7000 of 10.000 stappen. Let er wel op dat je je doelen realistisch houdt, zodat je niet ontmoedigd raakt. Voor mensen met drukke agenda’s is een loopband of een walkdesk ook een goed alternatief. Hiermee kun je tijdens je werk fysiek actief zijn.

2. Een haalbaar en gezond dieet om af te vallen

verantwoord dieetPin

Een gezond gewicht is een belangrijk onderdeel van je fit voelen. Wanneer je last van overgewicht hebt, kan dit je bewegingsvrijheid beperken. Tevens heb je met overgewicht meer kans op ziektes, zoals diabetes. Wil je snel fit worden, dan is het aan te raden ook op je gewicht en dus op je voeding te letten. Het beste is het te kiezen voor een verantwoord en gezond dieet. Een dieet dat rijk is aan alle vitamines, mineralen en eiwitten die je nodig hebt, maar met een beperking in calorieën.

Kies niet voor een crash dieet

Het kan verleidelijk zijn te kiezen voor een crashdieet. Veel mensen vinden dit aantrekkelijk omdat ze er in korte tijd snel mee kunnen afvallen. Een crashdieet is echter geen goed idee: je krijgt te weinig nutriënten binnen, je verliest voornamelijk vocht en als je het langer volhoudt, geen vet maar spieren. Daarnaast leer je ook niet wat gezonde voeding nu eigenlijk is. Een beter alternatief is mijn gratis weekschema, dat je alle handvatten geeft om op een gezonde manier af te vallen.

Vermijd snelle suikers en kies voor een verantwoord dieet

Om een gezond gewicht te krijgen en te behouden, is het aan te raden om snelle suikers zoveel mogelijk te vermijden. Ze geven je korte tijd energie, maar als je bloedsuikerspiegel weer daalt, kom je in een dip terecht. Hierdoor voel je je moe en krijg je de neiging te gaan snacken. Suiker is dus een van de redenen dat je teveel gaat eten. Een voedingspatroon dat rijk is aan eiwitten, vezels, gezonde koolhydraten en vetten bevat alles wat je lichaam nodig heeft. Maak je maaltijden zelf klaar met verse groenten, vlees, vis of vleesvervangers, eet voldoende fruit en volkoren granen, en kies gezonde tussendoortjes. Met een verantwoord dieet lukt het je vast om snel fit te worden.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

3. Sport regelmatig: kracht en cardio

snel fit worden met krachttrainingPin

Een andere manier om in korte tijd weer een goede conditie te krijgen, is door regelmatig te sporten. Je kunt je aandacht richten op een combinatie van zowel kracht- als cardiotraining. Deze manieren van sporten zorgen ervoor dat je hartslag versnelt en dat je spieren zwaarder belast worden. Hierdoor kan je lichaam op den duur steeds meer hebben en wordt je conditie beter. Je zult dat ook gaan merken: je kunt allerlei dagelijkse bezigheden langer volhouden: een lange wandeling met de hond is geen probleem meer. Een zware doos een trap optillen of in de tuin werken, je draait je hand er niet voor om.

Met krachttraining wordt je lichaam sterk en fit

Je kunt er voor kiezen om twee keer in de week te trainen, een keer cardio en een keer krachttraining. Veel mensen denken dat krachttraining specifiek bedoeld is om grote spierbundels te krijgen. Maar dat is zeker niet het geval. Krachttraining geeft je de kans om heel praktisch je lichaam sterker te maken. Het kan, net als conditietraining, een onderdeel zijn van jouw weg om snel weer fit te worden.

4. Pak stress aan

Dat stress slecht is voor je hart weten veel mensen wel. Maar wist je dat het ook een van de redenen is dat je je niet fit voelt? Vooral chronische stress ondermijnt je gezondheid en kost een hoop energie, zowel mentaal als fysiek. Vaak gaat stress ook gepaard met slaapproblemen, waardoor je niet goed uitrust en ‘s ochtends moe opstaat. Om snel fit te worden is het dus zaak stress aan te pakken.

Dit kun je doen door regelmatig wat tijd voor jezelf te nemen. Als je pauze hebt op je werk, neem dan ook echt pauze. Maak elke dag tijd voor meditatie, yoga of mindfulness oefeningen. Deze kunnen daadwerkelijk helpen stress te verminderen, zo blijkt uit onderzoek.

5. Neem de fiets in plaats van de auto

Het is verleidelijk telkens de auto te pakken als je ergens heen moet. Maar hoe meer je beweegt, hoe sneller je fit wordt. Pak dus zo vaak mogelijk de fiets in plaats van de auto. Zo krijg je gemakkelijk meer beweging op een dag. Naar je werk gaan, de boodschappen doen (je kunt echt een hoop meenemen in fietstassen), bij familie op bezoek. Voor je je autosleutels pakt, overweeg of je misschien toch de fiets kunt nemen. Ook voor fietsen geldt: hoe sneller je fietst, hoe meer calorieën je verbrandt.

6. Snel fit worden met voldoende slaap

Wie zich fit wil voelen, heeft een goede nachtrust nodig. Wanneer je slaapt, krijgt je lichaam de kans zich weer te herstellen. Ga je te laat slapen of slaap je slecht (bijvoorbeeld door stress), dan zul je de volgende dag aanzienlijk minder energie hebben. Een volwassene heeft elke nacht gemiddeld zo’n 7 tot 8 uur slaap nodig. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je dat haalt. Zorg dus voor een gezonde slaapomgeving: Een donkere, stille kamer, frisse lucht, een goed matras en kussen en geen afleiding van smartphones of televisie. Slapen is een van de manieren waarop je goed voor jezelf kunt zorgen en een belangrijke stap om weer fit worden.

7. Stel realistische doelen en houd je eraan

Als je weer fit wilt worden is het een goed idee om doelen op te stellen. Voorbeelden kunnen bijvoorbeeld zijn: ik wil 5 km in een uur kunnen wandelen of 10 kilo afvallen in 6 maanden. Wat je doel ook is, twee dingen zijn belangrijk, namelijk dat je doelen realistisch zijn en dat je je eraan houdt. Een realistisch doel motiveert je. Is je doel echter vrijwel onhaalbaar (zoals 35 kilo afvallen in 6 maanden), dan werkt dat demotiverend.

Je merkt vanzelf dat je het niet kunt halen. Vaak leidt dat tot een gevoel van falen, waardoor je je goede doelen laat vallen. Dat is zonde en ook niet nodig. Stel je doelen daarom zo op, dat je ze ook kunt behalen. En als laatste is het natuurlijk ook de bedoeling dat je je aan je eigen afspraken houdt. Neem ze serieus en ga ervoor.

Conclusie

Snel fit worden is voor iedereen mogelijk. Met deze 7 tips heb je de handvatten om weer een goede conditie te krijgen en alle activiteiten op een dag te kunnen doen die je wilt. Vermoeidheid, overgewicht, snel buiten adem zijn en slappe spieren hoeven je niet langer tegen te houden. Begin vandaag nog deze tips toe te passen. Je begint met kleine stapjes, maar voor je het weet trek jij ook weer moeiteloos een sprintje als je met je (klein)kinderen aan het voetballen bent.

Andere leuke artikelen