Afvallen apps: 8 beste van 2023!

afvallen apps Pin

​Zoek jij een app om af te vallen? Omdat gezond afvallen best lastig kan zijn, is een beetje ondersteuning bij dit proces een goed idee. Er zijn tegenwoordig allerlei handige en leuke dieet apps voor op de smartphone die je bij het afvallen kunnen helpen. Ze geven inzicht in je eetgewoontes, helpen je de juiste keuzes maken en je kunt bijhouden hoeveel je afvalt.

In dit artikel vind je de 7 beste, handigste en leukste afvallen apps en calorie apps, die ook nog eens allemaal gratis te downloaden zijn. Nummer 1 is mijn persoonlijke favoriet. Bekijk hieronder alle dieet apps.

Afvallen met behulp van je smartphone

Omdat je je smartphone eigenlijk altijd bij de hand hebt, zijn apps die je helpen bij het afvallen heel gemakkelijk. Je kunt snel even wat invoeren, aflezen en informatie raadplegen. ​

In de Apple Store (voor de iPhone) of de Google Play store (voor Android) vind je veel verschillende apps om mee te kunnen afvallen en allemaal hebben ze net een wat andere aanpak. Er zijn er die je helpen bij het calorieën tellen, informatie geven over voedingsmiddelen, of stimuleren om actiever te worden. Op zich kan elke dieet app geschikt zijn.

Let op dat de app geen crash dieet promoot

Let er wel op dat ze niet aansturen op een crashdieet. Als een app zegt dat je meer dan ​drie kilo per week kan afvallen, dan is dat geen gezonde manier om gewicht te verliezen. Kies liever voor wat rustiger afvallen, waarbij je op den duur ook dit gewicht in stand kunt houden. Lees ook even de reviews die bij de app vermeld staan. Dan lees je wat andere gebruikers er van vonden.

De 8 ​beste apps om te helpen bij het afvallen

Onderstaande apps voor afvallen en calorie apps zijn gratis voor zowel iPhone als Android. Elke app wordt kort beschreven.

1. YellowFit

De YellowFit app maakt iedere week een weekmenu op maat. Hij kijkt naar je lengte, gewicht en hoe actief je bent op een dag en maakt op basis daarvan een weekmenu waarmee je een kilo per week kunt afvallen.

Het voordeel van YellowFit is dat je normaal kunt eten. Een stuk fruit als snack of een normale boterham als lunch. De weekmenu’s in deze app zijn gemaakt voor normale mensen. Dit vind ik heel prettig omdat ik zelf nooit tijd heb om uitgebreide lunchsalades te maken voor de lunch op een werkdag.

Verder kun je de menu’s nog aanpassen voor lactose of gluten intolerantie en kun je bepalen of je snel of langzaam wilt afvallen. Of gewoon op gewicht wilt blijven. De mogelijkheden in deze app zijn heel uitgebreid.

Al met al de beste keus als je op zoek bent naar een app die je helpt met weekmenu’s om af te vallen.

Plus en minpunten:

 • Weekmenu op maat
 • Normaal eten
 • Geen koolhydraatarm dieet, shakes of andere rare dingen
 • Je verliest een kilo per week
 • Geen calorieën of voedingsinformatie bij de recepten

2. Lose it! Calorie counter

lose it app PinInstalleer deze dieet app op je smartphone en houd van alle voeding bij hoeveel calorieën het bevat. Je kunt je eigen doel instellen en daar naartoe werken. Als je invult hoeveel je weegt, hoe lang je bent en hoeveel je wilt afvallen, dan berekent de app precies wat je mag eten op een dag.

Je hebt de beschikking over een barcode scanner om producten te scannen, zodat je je favoriete voeding erin kunt zetten. Je kunt ook in de database zoeken, zodat je bij het boodschappen doen kunt zien hoeveel calorieën iets bevat. De app kan verbonden worden aan andere apps, zoals de app van je Fitbit horloge of Google Fit. Ook leuk is om samen met anderen af te vallen, en uitdagingen voor je vrienden te creëren.

Plus en minpunten:

 • ​Helpt bij het inzicht krijgen in je eetgewoontes
 • ​Erg makkelijk om producten te vinden en in te voeren
 • ​Maakt afvallen leuk door het samen met anderen te doen
 • Nog sneller afvallen in combinatie met apps die je helpen om te sporten
 • ​Biedt zelf geen oefeningen of training aan

3. Noom Health and weight dieet app

noom app PinHeb jij moeite om je trek in zoet te beheersen? Sta je ‘s nachts op met honger en laat je je dan verleiden door ongezonde snacks? Ben je een emotionele eter?

Noom is ontwikkeld op basis van psychologisch onderzoek en helpt jou omgaan met je zwakke plekken op het gebied van eten. Je wordt je bewust van triggers en je gedachten rondom eten. Deze app stelt een speciaal op jou afgestemd programma op.

Noom helpt je om gezonde gewoontes te ontwikkelen

Het is belangrijk om gezonde gewoontes te ontwikkelen en dat is waar Noom je bij coacht. Je stelt korte- en langetermijn doelen op, elke dag krijg je tips en advies. In de dieet app kun je je gewicht, wat je eet, hoeveel je beweegt en zelfs je bloeddruk bijhouden.

Je kunt putten uit een database met meer dan 250 artikelen om meer te lezen over voeding en gezondheid. Met de stappenteller houd je bij of je genoeg beweegt. Er is een gratis abonnement en een pro abonnement. Het is niet duidelijk te zien wat inbegrepen is in elk abonnement.

Plus en minpunten:

 • Houdt rekening met de psychologische achtergrond van eten, geeft inzicht in je eetgewoontes en helpt je omgaan met je triggers
 • ​Combineert voeding met beweging
 • ​Extra artikelen om meer te weten te komen over voeding
 • Online community om je voortgang mee te delen
 • Meer motivatie door tips, reminders en steun op het juiste moment
 • Betaald abonnement om gebruik te kunnen maken van alle functies

4. Calorieteller van Fatsecret

afvallen apps PinOok met deze dieet app kun je bijhouden hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt, maar ook hoeveel je op een dag verbrandt. Dat zijn je normale bezigheden, het fietsen naar je werk of de sport die je doet. De app berekent dan hoeveel je verbruikt en hoeveel je kunt eten om toch af te vallen.

De app kan ook barcodes scannen om inzicht te krijgen in de voedingswaarde van een product.

Je kunt overzichtelijk in een grafiek zien hoe het ervoor staat. De app kan de gegevens van andere fitnessapps integreren, zoals Fitbit en Google Fit. De app geeft geen adviezen of tips, maar met de geleverde informatie krijg je wel meer inzicht.

Plus en minpunten:

 • Bijhouden wat je verbruikt en binnenkrijgt aan calorieën
 • ​Overzichtelijke grafieken
 • ​Producten fotograferen om te weten hoeveel calorieën het bevat
 • Geen tips en adviezen om je te helpen bij het afvallen

5. Dietpoint Weightloss

app om af te vallen PinMet deze dieet app heb je de mogelijkheid om uit verschillende diëten te kiezen, op dit moment al 130 verschillende.

Kies een dieet dat bij je levensstijl en je smaak past. Per dieet krijg je dan complete boodschappenlijstjes en een schatting van wat je zou kunnen afvallen als je het gekozen dieet volgt. Je krijgt tips en adviezen hoe je zo snel mogelijk je doel kunt bereiken.

De app zorgt voor reminders als het tijd is om wat te eten. Deel je ervaringen via het forum en via Facebook en Twitter. Het is wel een Engelstalige app en er is een gratis en een betaalde versie.

Plus en minpunten:

 • ​Keuze uit verschillende diëten
 • ​Handige en complete boodschappenlijstjes voor de hele week
 • ​Tips en adviezen om sneller af te vallen
 • De gratis versie geeft de keuze uit 25 diëten
 • Alleen als je kiest voor de betaalde versie heb je keuze uit alle diëten

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

6. Afvallen in 30 dagen

afvallen 30 dagen app PinDeze dieet app combineert gezond eten met meer bewegen. Je krijgt een trainingsschema van 30 dagen met afwisselende oefeningen, workouts die je gemakkelijk zonder apparaten kunt doen. Je gewichtsverlies zie je in een overzichtelijke grafiek terug en je werkt systematisch naar je doel.

Iedere oefeningen wordt uitgelegd in de app

De oefeningen worden uitgelegd in korte filmpjes. Ze zijn gebaseerd op de HIIT training en je kunt alle oefeningen doen met behulp van de app. Je traint telkens drie dagen achter elkaar en hebt dan een dag rust. Het maaltijdschema biedt een gevarieerd maaltijdplan voor de hele maand met kant en klare boodschappenlijstjes.

Er is zelfs de mogelijkheid om een vegetarische variant van het dieet in te stellen. Het is wel jammer dat het aantal calorieën van de maaltijden niet wordt weergegeven.

Plus en minpunten:

 • Maaltijdplanner waarmee je houvast hebt voor wat je kunt eten
 • ​Regelmatig sporten en calorieën verbranden
 • ​Goede uitleg om de oefeningen te doen
 • Ook vegetarische maaltijden om uit te kiezen
 • Duidelijke grafiek om je gewichtsverlies bij te houden
 • Geen calorie-weergaven bij de maaltijden
 • ​Geen voedingsadviezen of -tips

7. Calorieënteller van My Fitness Pal

My Fitness Pal PinEen van de bekendste en meest gedownloade fitness- en dieetapps is de Calorieënteller van My Fitness Pal.

Bij deze app vul je zelf in hoeveel calorieën je op een dag wilt eten en hoeveel daarvan vetten, eiwitten en koolhydraten zijn. Je kiest zelf de producten die je eet en stelt je daarmee je maaltijden samen. De dieet app berekent van alles de hoeveelheid calorieën en of de verhoudingen van alle voeding klopt. Hij geeft ze in rode cijfers weer als je over je limiet komt.

Je kunt zelf producten invoeren in My Fitness Pal

Producten invoeren is eenvoudig en de database is erg groot. Je kunt je favorieten aangeven, hele maaltijden toevoegen, je kunt samen met vrienden een groep vormen en elkaars voortgang zien. Er zitten veel extra opties in, zoals trainingen aanmaken, gepersonaliseerde doelen invoeren en een receptencalculator.

De Calorieënteller bevat ook meer dan 350 trainingen om je te helpen bij het afvallen. De app genereert uitgebreide rapporten, waarin je je gegevens terug kunt zien en meer inzicht krijgt in je eet- en beweeggewoontes. Dit helpt om gemotiveerd te blijven.

Plus en minpunten:

 • ​Biedt veel verschillende trainingen
 • ​Zeer grote database met voedingsmiddelen om calorieën te kunnen tellen
 • ​Uitgebreide app met veel mogelijkheden om inzicht in je eetgewoontes te krijgen
 • Eenvoudig in gebruik
 • Geen dieetadviezen of -tips
 • ​Je moet zelf je maaltijden samenstellen

8. Afvallen met Nederland

beste calorie app PinDeze dieet app bevat een database vol recepten, waarmee je zonder hongergevoel een kilo per week zou kunnen afvallen. Je kunt een dieet op maat samenstellen en handige e-books downloaden die je helpen bij het afvallen. Ook zijn er video’s die meer informatie over voeding geven.

​Deze dieet app richt zich op een koolhydraatarm dieet

Je kunt gebruik maken van een online forum, waar je vragen kunt stellen en met andere gebruikers kunt chatten. Alles bij elkaar biedt de app allerlei mogelijkheden gemakkelijker je doelen te bereiken.

Deze diet app richt zich voornamelijk op een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. Dat heeft veel voordelen, met als grootste voordeel dat je kunt afvallen zonder dat je honger hoeft te lijden. De recepten in de app zijn smakelijk en afwisselend.

 • ​Biedt recepten voor gezonde en lekkere maaltijden
 • ​Veel beschikbare informatie in video’s en boeken
 • ​Online support van andere gebruikers
 • ​Combineert gezonde voeding niet met sporten

Voor- en nadelen van afvallen apps

Een afvallen app op je smartphone kan je net dat steuntje in de rug geven dat je nodig hebt om te gaan afvallen of het afvallen vol te houden. Ze bieden geheugensteuntjes om te gaan sporten, geven dieetadviezen voor maaltijden en feedback over je eetgewoontes.

Met een dieet app krijg je handvatten en de structuur om het afvallen aan te pakken en daarmee wordt het toch een stuk gemakkelijker.

Maar wees je ervan bewust dat het vooral jouw eigen motivatie is die afvallen tot een succes maakt. De app kan jou niet sturen. Het is heel gemakkelijk om te smokkelen. Je eet een gebakje en besluit de gegeten calorieën niet in de app in te voeren. Of je vult in dat je wel gesport hebt, terwijl je lekker op de bank hebt zitten luieren.

De app zal alleen werken als jij ook echt wilt dat hij werkt. Dus wil jij afvallen met een app? Zorg dan dat je gemotiveerd en enthousiast aan de slag gaat en gebruik de app om je inzicht in jezelf te vergroten en je dat steuntje in de rug te geven dat je nodig hebt.

Andere leuke artikelen