Calorieën tellen? Zo kun je echt afvallen!

afvallen calorieen tellen Pin

Wil je afvallen en heb je het advies gekregen om calorieën te gaan tellen? Van alle voedingsmiddelen die je eet en drinkt bijhouden hoeveel calorieën erin zitten om minimaal dat aantal per dag te verbranden?

Calorieën tellen werkt helemaal niet….

Misschien op de korte termijn. Maar niemand houd dat lang vol. Wie heeft er überhaupt tijd om iedere dag van iedere maaltijd de calorieën te tellen?

Ook zonder calorieën te tellen kun je uitstekend afvallen, beter zelfs. Benieuwd hoe je dat doet?

Het is van belang dat je goed weet wat calorieën eigenlijk zijn, hoeveel calorieën je per dag nodig hebt en wat je precies moet eten om af te vallen.

Wat zijn calorieën?

Laten we allereerst calorieën definiëren, want wat zijn dat eigenlijk?

Calorieën gebruiken we als de eenheid van energie. Houd er rekening mee dat we spreken over calorieën, terwijl we meestal kilocalorieën (kcal) bedoelen.

Het is de energie in voeding en dranken, die je lichaam daaruit kan halen. Die energie heb je nodig om te kunnen sporten en bewegen, maar bijvoorbeeld ook om na te denken en überhaupt te kunnen functioneren.

Koolhydraten, vetten en eiwitten bevatten allemaal calorieën

Ons lichaam maakt gebruik van drie verschillende voedingsstoffen, het gaat om koolhydraten, vetten en eiwitten. Het is van belang dat je deze in de juiste verhoudingen inneemt.

Alle drie de soorten voedingsmiddelen bevatten calorieën en zorgen er wat dat betreft voor dat je energie kunt innemen. Globaal bevat een koolhydraat 4 calorieën, eiwitten bevatten ook 4 calorieën en vetten bevatten 9 calorieën.

Dat betekent niet dat je simpelweg vetten moet mijden, zoals aangegeven is het de juiste verhouding tussen de drie die van belang is voor je gezondheid.

Je dagelijkse behoefte aan calorieën

Om te kunnen afvallen is het allereerst van belang om goed op de hoogte te zijn van je dagelijkse behoefte aan calorieën. Je kunt daar een handige formule voor gebruiken, die rekening houdt met je gewicht, je lengte en je leeftijd. De formule ziet er als volgt uit:

  • Mannen: 66,47 + (13,75 x gewicht) + (5 x lengte) – (6,75 x leeftijd)
  • ​Vrouwen: 665,09 + (9,56 x gewicht) + (1,84 x lengte) – (4,67 x leeftijd)

Ben je bijvoorbeeld een man van 35 jaar, weeg je 95 kilo en ben je 180cm lang? Dan ziet de formule er als volgt uit: 66,47 + (13,75 x 95) + (5 x 180) – (6,75 x 35) = 2036,47.

Dat betekent in dit geval dat je uitkomt op een caloriebehoefte van ongeveer 2.000 – 2.100 per dag. Dat betekent dat je dagelijks dit aantal aan kilocalorieën nodig hebt, om gezond door het leven te kunnen gaan.

Het aantal calorieën dat je nodig hebt is heel persoonlijk

Zoals je merkt zijn er een aantal factoren van invloed op de hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt. Dat is direct een van de redenen die ervoor zorgt dat het niet slim is om simpelweg calorieën te gaan tellen.

Veel van de adviezen op dat gebied zullen je aangeven dat je als man 2.500 calorieën per dag nodig hebt en dat een vrouw er dagelijks 2.000 in dient te nemen.

Ben je nog jong? Dan kun je waarschijnlijk met veel minder calorieën af, indien je al wat ouder of fysiek groter bent zal je er meer nodig hebben. Het is wat dat betreft lastig om simpelweg calorieën te gaan tellen en je te houden aan een gemiddelde, terwijl jij uiteindelijk niet de gemiddelde mens bent.

We zijn allemaal uniek, het is daarom veel verstandiger om goed naar je lichaam te luisteren, daar je dagelijkse behoefte op af te stemmen en de juiste voeding te eten.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Calorieën tellen: Inname en verbranding

calorieen tellen per dag PinWil je toch afvallen door minder calorieën in te nemen dan dat je aan de andere kant verbrandt?

Dat brengt echter een aantal risico’s met zich mee.

Stel dat je bijvoorbeeld niet sport, je zit heel de dag op de bank en je doet eigenlijk weinig. De kans is dan groot dat je dagelijks maximaal 1.250 – 1.500 calorieën zal verbranden.

Wil je dan toch afvallen?

Dan dien je nog minder calorieën in te nemen dan die 1250 – 1500 kcal. Dit zorgt er immers voor dat je lichaam meer calorieën gaat verbranden dan dat het aan de andere kant op zal slaan. Je gaat op een streng dieet en je neemt nog maximaal 1.000 calorieën per dag in, die je netjes telt om er niet overheen te gaan.

Bij te weinig calorieën kun je belangrijke voedingsstoffen missen

Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat dit geen positief effect heeft op je gezondheid. Een voedingspatroon op basis van 1.000 calorieën kan niet veel bevatten, waardoor de kans groot is dat je een aantal belangrijke voedingsstoffen mis zal lopen. Dat betekent dat je lichaam bijvoorbeeld onvoldoende eiwitten en vetten binnen zal krijgen.

Die voedingsstoffen zijn onder andere van belang bij de opbouw van spierkracht, het herstel van je spieren en de verwerking van de rest van je voeding. Het is dus niet zomaar voldoende om er simpelweg voor te zorgen dat je minder calorieën inneemt dan je aan de andere kant verbrandt.

Dat neemt niet weg dat het deze balans is die ervoor zorgt dat je gezond kunt afvallen.

Etiketten op voedingsmiddelen

calorieen op etiket PinAls je calorieën telt dan baseer je dit op de etiketten van de producten toch? Dan is het van belang dat de etiketten op voedingsmiddelen precies kloppen..

Volgens Lily Nichols, blijkt dat echter niet altijd het geval te zijn. Het is fabrikanten toegestaan om met een marge van 20% aan te geven hoeveel calorieën en andere voedingsstoffen in de producten zitten.

Ja, je leest het goed… Een marge van 20%!

Dat betekent dat een snack met 100 calorieën net zo goed 80 of 120 calorieën zou kunnen bevatten.

Kies je voor een maaltijd met 600 calorieën?

Dan bedraagt de marge zelfs 120 calorieën, waardoor je gemakkelijk te hoog of te laag uit zal komen. Het betekent in de praktijk dat het haast onmogelijk is om calorieën te tellen en niet op een verkeerd aantal uit te komen.

Calorieën tellen is lastig in de praktijk

Het is wat dat betreft niet alleen onnodig om calorieën te tellen, dit kan in de praktijk lastig blijken en je tot verkeerde resultaten leiden. Het is ook om die reden verstandiger om ervoor te zorgen dat je goed naar je lichaam luistert en je aan de hand van de hoeveelheid beweging die je hebt zorgt voor een dieetschema met de juiste voeding dat daar op een goede manier op aansluit.

Wist je bovendien dat je lichaam niet alle calorieën die je inneemt daadwerkelijk gebruikt?

Ons lichaam zorgt er bijvoorbeeld door middel van kauwen voor dat we calorieën uit voeding vrij kunnen maken. Alle voeding die we niet goed kauwen houdt die calorieën als het ware in zich, waardoor ons lichaam die minder gemakkelijk op kan nemen.

Dat betekent dat de vertering van je voeding op een andere manier plaatsvindt en de calorieën niet altijd worden opgenomen. Uit onderzoek van de Medical Research Council’s Unit of Human Nature Research in Cambridge (bron) komt zo’n 10% van de calorieën die we innemen direct in onze ontlasting terecht en gaan er zelfs wat calorieën verloren in onze urine.

Bovendien slagen ook diverse bacteriën in ons lichaam erin om calorieën af te breken, zodat ook die niet in ons verdere lichaam terecht komen en we daar eigenlijk geen rekening mee zouden moeten houden binnen het tellen.

Waar komen de calorieën vandaan?

De meeste mensen die calorieën gaan tellen en minder eten dan ze eigenlijk nodig hebben, willen toch af en toe wat lekkers. Je schrapt eens een stukje vlees van het menu, om toch een stukje chocola te kunnen eten. Of je laat je ontbijt weg, zodat je ‘s avonds meer kunt eten. Het komt er op neer, dat je meer geeft om de hoeveelheid die je eet, dan de kwaliteit van wat je eet.

Als je je calorieën uit ongezonde producten als koek of chips haalt, in plaats vanuit groente, vlees, eieren of granen, dan schiet het dieet zijn doel voorbij. Het zal ook waarschijnlijk niet effectief zijn. Calorieën die uit lege koolhydraten komen (suiker en zetmeel), worden meteen als lichaamsvet opgeslagen. Je werkt jezelf dus alleen maar tegen door calorieën te tellen. Het is beter om je te richten op je gezondheid in plaats van je gewicht.

Het eten van light producten

light producten calorieen PinMensen die veel bezig zijn met het tellen van calorieën, denken beter te kunnen afvallen door te kiezen voor light producten. Light margarine, light frisdrank, pindakaas of yoghurt. Als het mager is, dan is het goed. Helaas is dit een grote valkuil. Light producten zijn misschien minder vet, maar er worden veel chemicaliën en zoetstoffen toegevoegd, om het product nog lekker te laten smaken. Je lichaam kent deze stoffen niet en ze zijn lastig om af te voeren.

Een ander nadeel is dat je door chemische zoetstoffen te gebruiken, je lichaam nog steeds de boodschap geeft dat het iets zoets binnenkrijgt. Dit stimuleert je verlangen naar zoet, zodat je daar trek in blijft hebben. Het maakt het moeilijker je aan je dieet te houden. Uit onderzoeken blijkt dat chemische zoetstoffen over het algemeen niet helpen bij een dieet en dat je het risico loopt juist meer aan te komen.

Een dieet dat pure, natuurlijke ingrediënten bevat, voedt je lichaam beter en zorgt voor een vol gevoel. Je lichaam weet wat het er mee moet doen en neemt alle voedingsstoffen goed op, zodat je binnenkrijgt wat je nodig hebt. Dit maakt het mogelijk om op een gezonde manier af te vallen.

Niet luisteren naar je lichaam

calorieen verbranden met sporten PinDoor het tellen van calorieën ben je meer gefocust op cijfers, dan op je eigen lichaam. De app die je gebruikt zegt dat je nog best wat mag eten, want je zit nog niet aan het maximum. Of je mag niks meer hebben, terwijl je echt zit te trillen van de honger. Wat veel beter voor je zou zijn, is leren luisteren naar je lichaam. Dat is namelijk een intelligent en gevoelig systeem, dat je veel beter kan vertellen wat je nodig hebt.

Dat gevoel kan inmiddels ondergesneeuwd zijn en veel mensen weten niet meer hoe ze ernaar moeten luisteren. Je kunt echter leren je weer af stemmen op je eigen lichaam. Dat geeft je alle signalen om precies dat te eten wat jij nodig hebt en hoeveel je nodig hebt. En om af te vallen is dat beter dan afgaan op standaard cijfers en tabellen.

Je lichaam heeft allerlei boodschappers om signalen af te geven. Als je honger hebt, is daar het hongerhormoon ghreline. Als je vol zit, wordt er leptine aangemaakt. Door het eten van teveel suiker, te snel eten, door chemische stoffen in onze voeding, zijn we niet zo goed meer in het verstaan van de boodschappen die ons lijf afgeeft. We eten veel meer dan we nodig hebben. Maar als we aandachtig en rustig eten en kiezen voor gezonde, natuurlijke producten, gaan we weer open staan voor wat ons lichaam ons vertelt. Dan eten we als we honger hebben en stoppen op tijd als we vol zitten. En dat is het belangrijkste om af te kunnen vallen.

Afvallen zonder calorieën te tellen

Calorieën tellen is wat dat betreft haast ondoenlijk, wanneer je dat op een feitelijk juiste manier wilt doen. Het is lastig om rekening te houden met eventuele verliezen in ons lichaam, met afwijkingen op de verpakkingen en onze daadwerkelijke behoefte.

Zorg dan dat je de juist voeding eet! Honger lijden en calorieën tellen houd niemand lang vol. Zorg daarom dat je de juiste verhouding voedingstoffen binnenkrijgt.

Als je dat doet zal je zeker afvallen! Om je een handje te helpen heb ik een dieetschema met exact de juiste voeding samengesteld.

Wil je dit gratis schema volgen? Klik dan hier​ ​om jouw gratis dieetschema aan te vragen.

Extra afvallen door bewegen

calorieen verbranden PinHet is ook verstandig om ervoor te zorgen dat je voldoende beweegt, door regelmatig de trap te nemen en bijvoorbeeld een stuk te gaan wandelen. Door tevens te gaan sporten zorg je ervoor dat je meer spierweefsel op kan bouwen.

Je lichaam heeft daardoor meer behoefte aan calorieën, zodat je zelfs bij een hogere inname nog kunt afvallen zonder dieet. Je kunt afvallen zonder calorieën te tellen, zodat je niet heel de dag bezig hoeft te zijn met wat je precies eet, al is het natuurlijk verstandig om je voeding goed in de gaten te houden.

Door meer te gaan sporten of bewegen zorg je ervoor dat je lichaam meer energie zal verbranden.

Beweeg meer tijdens de dagelijkse activiteiten

Het is bijvoorbeeld al een goed idee om dagelijks de trap naar boven te nemen of gewoon eens een half uur per dag te gaan wandelen. Of koop een goedkope fitness loopband en ga daarmee wandelen als je buiten wandelen niet leuk vind. Je bent dan nog niet aan het sporten, maar het is de beweging op zich die ervoor zorgt dat je meer energie gaat verbranden.

Dat betekent dat je meer calorieën kunt innemen en je toch niet op een scheve balans uit zal komen.

Je hoeft wat dat betreft geen calorieën te tellen om af te vallen, het is vooral van belang dat de juiste voeding eet en voldoende beweegt.

Wil je echt sprongen maken en vind je sporten leuk? Dan is krachttraining een goede keus! Je zorgt er daarmee voor dat je spieropbouw toe zal nemen, je wordt gespierder. Dat ziet er uiteraard goed uit, maar zorgt er ook voor dat je metabolisme toe zal nemen.

Dat betekent dat er meer verbranding in je lichaam plaats zal vinden, je lichaam heeft als het ware meer calorieën nodig om al je spierweefsel te kunnen voeden. Je hoeft ook in dat geval dus geen calorieën te gaan tellen, omdat je er zonder problemen meer in kunt nemen dan iemand die de hele dag op de bank zit.

Andere leuke artikelen