Calorieën tellen? Zo kun je echt afvallen!

Laatste update: vrijdag, 11 mei, 2018
afvallen calorieen tellen

Wil je afvallen en heb je het advies gekregen om calorieën te gaan tellen? Van alle voedingsmiddelen die je eet en drinkt bijhouden hoeveel calorieën erin zitten om minimaal dat aantal per dag te verbranden?

Calorieën tellen werkt helemaal niet….

Misschien op de korte termijn. Maar niemand houd dat lang vol. Wie heeft er überhaupt tijd om iedere dag van iedere maaltijd de calorieën te tellen?

Ook zonder calorieën te tellen kun je uitstekend afvallen, beter zelfs. Benieuwd hoe je dat doet?

Het is van belang dat je goed weet wat calorieën eigenlijk zijn, wat je dagelijkse behoefte is en wat je precies moet eten om af te vallen.

Wat zijn calorieën?

Laten we allereerst calorieën definiëren, want wat zijn dat eigenlijk?

Calorieën gebruiken we als de eenheid van energie. Houd er rekening mee dat we spreken over calorieën, terwijl we meestal kilocalorieën (kcal) bedoelen.

Het is de energie in voeding en dranken, die je lichaam daaruit kan halen. Die energie heb je nodig om te kunnen sporten en bewegen, maar bijvoorbeeld ook om na te denken en überhaupt te kunnen functioneren.

Ons lichaam maakt gebruik van drie verschillende voedingsstoffen, het gaat om koolhydraten, vetten en eiwitten. Het is van belang dat je deze in de juiste verhoudingen inneemt.

Alle drie de soorten voedingsmiddelen bevatten calorieën en zorgen er wat dat betreft voor dat je energie kunt innemen. Globaal bevat een koolhydraat 4 calorieën, eiwitten bevatten ook 4 calorieën en vetten bevatten 9 calorieën.

Dat betekent niet dat je simpelweg vetten moet mijden, zoals aangegeven is het de juiste verhouding tussen de drie die van belang is voor je gezondheid.

Je dagelijkse behoefte aan calorieën

Om te kunnen afvallen is het allereerst van belang om goed op de hoogte te zijn van je dagelijkse behoefte aan calorieën. Je kunt daar een handige formule voor gebruiken, die rekening houdt met je gewicht, je lengte en je leeftijd. De formule ziet er als volgt uit:

    • Mannen: 66,47 + (13,75 x gewicht) + (5 x lengte) – (6,75 x leeftijd)
    • Vrouwen: 665,09 + (9,56 x gewicht) + (1,84 x lengte) – (4,67 x leeftijd)

Ben je bijvoorbeeld een man van 35 jaar, weeg je 95 kilo en ben je 180cm lang? Dan ziet de formule er als volgt uit: 66,47 + (13,75 x 95) + (5 x 180) – (6,75 x 35) = 2036,47.

Dat betekent in dit geval dat je uitkomt op een caloriebehoefte van ongeveer 2.000 – 2.100 per dag. Dat betekent dat je dagelijks dit aantal aan kilocalorieën nodig hebt, om gezond door het leven te kunnen gaan.

Zoals je merkt zijn er een aantal factoren van invloed op de hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt. Dat is direct een van de redenen die ervoor zorgt dat het niet slim is om simpelweg calorieën te gaan tellen.

Veel van de adviezen op dat gebied zullen je aangeven dat je als man 2.500 calorieën per dag nodig hebt en dat een vrouw er dagelijks 2.000 in dient te nemen.

Ben je nog jong? Dan kun je waarschijnlijk met veel minder calorieën af, indien je al wat ouder of fysiek groter bent zal je er meer nodig hebben. Het is wat dat betreft lastig om simpelweg calorieën te gaan tellen en je te houden aan een gemiddelde, terwijl jij uiteindelijk niet de gemiddelde mens bent.

We zijn allemaal uniek, het is daarom veel verstandiger om goed naar je lichaam te luisteren, daar je dagelijkse behoefte op af te stemmen en de juiste voeding te eten.

Calorieën tellen: Inname en verbranding

calorieën tellen per dag

Wil je toch afvallen door minder calorieën in te nemen dan dat je aan de andere kant verbrandt?

Dat brengt echter een aantal risico’s met zich mee.

Stel dat je bijvoorbeeld niet sport, je zit heel de dag op de bank en je doet eigenlijk weinig. De kans is dan groot dat je dagelijks maximaal 1.250 – 1.500 calorieën zal verbranden.

Wil je dan toch afvallen?

Dan dien je nog minder calorieën in te nemen dan die 1250 – 1500 kcal. Dit zorgt er immers voor dat je lichaam meer zal verbranden dan dat het aan de andere kant op zal slaan. Je gaat op een streng dieet en je neemt nog maximaal 1.000 calorieën per dag in, die je netjes telt om er niet overheen te gaan.

Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat dit geen positief effect heeft op je gezondheid. Een voedingspatroon op basis van 1.000 calorieën kan niet veel bevatten, waardoor de kans groot is dat je een aantal belangrijke voedingsstoffen mis zal lopen. Dat betekent dat je lichaam bijvoorbeeld onvoldoende eiwitten en vetten binnen zal krijgen.

Die voedingsstoffen zijn onder andere van belang bij de opbouw van spierkracht, het herstel van je spieren en de verwerking van de rest van je voeding. Het is dus niet zomaar voldoende om er simpelweg voor te zorgen dat je minder calorieën inneemt dan je aan de andere kant verbrandt.

Dat neemt niet weg dat het deze balans is die ervoor zorgt dat je kunt afvallen.

Etiketten op voedingsmiddelen

eten met weinig calorieën

Als je calorieën telt dan baseer je dit op de etiketten van de producten toch? Dan is het van belang dat de etiketten op voedingsmiddelen precies kloppen..

Volgens Lily Nichols, blijkt dat echter niet altijd het geval te zijn. Het is fabrikanten toegestaan om met een marge van 20% aan te geven hoeveel calorieën en andere voedingsstoffen in de producten zitten.

Ja, je leest het goed… Een marge van 20%!

Dat betekent dat een snack met 100 calorieën net zo goed 80 of 120 calorieën zou kunnen bevatten.

Kies je voor een maaltijd met 600 calorieën?

Dan bedraagt de marge zelfs 120 calorieën, waardoor je gemakkelijk te hoog of te laag uit zal komen. Het betekent in de praktijk dat het haast onmogelijk is om calorieën te tellen en niet op een verkeerd aantal uit te komen.

Het is wat dat betreft niet alleen onnodig om calorieën te tellen, dit kan in de praktijk lastig blijken en je tot verkeerde resultaten leiden. Het is ook om die reden verstandiger om ervoor te zorgen dat je goed naar je lichaam luistert en je aan de hand van de hoeveelheid beweging die je hebt zorgt voor een dieetschema met de juiste voeding dat daar op een goede manier op aansluit.

Wist je bovendien dat je lichaam niet alle calorieën die je inneemt daadwerkelijk gebruikt?

Ons lichaam zorgt er bijvoorbeeld door middel van kauwen voor dat we calorieën uit voeding vrij kunnen maken. Alle voeding die we niet goed kauwen houdt die calorieën als het ware in zich, waardoor ons lichaam die minder gemakkelijk op kan nemen.

Dat betekent dat de vertering van je voeding op een andere manier plaatsvindt en de calorieën niet altijd worden opgenomen. Uit onderzoek van de Medical Research Council’s Unit of Human Nature Research in Cambridge (bron) komt zo’n 10% van de calorieën die we innemen direct in onze ontlasting terecht en gaan er zelfs wat calorieën verloren in onze urine.

Bovendien slagen ook diverse bacteriën in ons lichaam erin om calorieën af te breken, zodat ook die niet in ons verdere lichaam terecht komen en we daar eigenlijk geen rekening mee zouden moeten houden binnen het tellen.

Afvallen zonder calorieën te tellen

Calorieën tellen is wat dat betreft haast ondoenlijk, wanneer je dat op een feitelijk juiste manier wilt doen. Het is lastig om rekening te houden met eventuele verliezen in ons lichaam, met afwijkingen op de verpakkingen en onze daadwerkelijke behoefte.

Wil je snel afvallen zonder calorieën te tellen?

Zorg dan dat je de juist voeding eet! Honger lijden en calorieën tellen houd niemand lang vol. Zorg daarom dat je de juiste verhouding voedingstoffen binnenkrijgt.

Als je dat doet zal je zeker afvallen! Om je een handje te helpen heb ik een dieetschema met exact de juiste voeding samengesteld.

Wil je dit gratis schema volgen? Klik dan hieronder op de grote downloadknop om jouw gratis dieetschema aan te vragen:

Extra afvallen door bewegen

calorien teller

Het is ook verstandig om ervoor te zorgen dat je voldoende beweegt, door regelmatig de trap te nemen en bijvoorbeeld een stuk te gaan wandelen. Door tevens te gaan sporten zorg je ervoor dat je meer spierweefsel op kan bouwen.

Je lichaam heeft daardoor meer behoefte aan calorieën, zodat je zelfs bij een hogere inname nog kunt afvallen. Je kunt afvallen zonder calorieën te tellen, zodat je niet heel de dag bezig hoeft te zijn met wat je precies eet, al is het natuurlijk verstandig om je voeding goed in de gaten te houden.

Door meer te gaan sporten of bewegen zorg je ervoor dat je lichaam meer energie zal verbranden.

Het is bijvoorbeeld al een goed idee om dagelijks de trap naar boven te nemen of gewoon eens een half uur per dag te gaan wandelen. Of koop een goedkope fitness loopband en ga daarmee wandelen als je buiten wandelen niet leuk vind. Je bent dan nog niet aan het sporten, maar het is de beweging op zich die ervoor zorgt dat je meer energie gaat verbranden.

Dat betekent dat je meer calorieën kunt innemen en je toch niet op een scheve balans uit zal komen.

Je hoeft wat dat betreft geen calorieën te tellen om af te vallen, het is vooral van belang dat de juiste voeding eet en voldoende beweegt.

Wil je echt sprongen maken en vind je sporten leuk? Dan is krachttraining een goede keus! Je zorgt er daarmee voor dat je spieropbouw toe zal nemen, je wordt gespierder. Dat ziet er uiteraard goed uit, maar zorgt er ook voor dat je metabolisme toe zal nemen.

Dat betekent dat er meer verbranding in je lichaam plaats zal vinden, je lichaam heeft als het ware meer calorieën nodig om al je spierweefsel te kunnen voeden. Je hoeft ook in dat geval dus geen calorieën te gaan tellen, omdat je er zonder problemen meer in kunt nemen dan iemand die de hele dag op de bank zit.

Photo credit:health gauge