Het vetarm dieet: de voor en nadelen

vetarm dieet Pin

Het vetarme dieet is niet zo populair meer als in voorgaande jaren. Vooral in de jaren zestig en zeventig werd vetarm eten als heel gezond gezien. Daar zet men tegenwoordig meer vraagtekens bij. Het lichaam heeft juist vetten nodig om gezond te blijven. Toch blijft het vetarme dieet aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.

Maar is vetarm eten nu gezond of niet? Wat houdt het precies in, wat mag je wel en niet eten? Als je benieuwd bent naar het vetarme dieet, lees je er in dit artikel alles over. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje en vergelijken het ook nog met koolhydraatarme dieet.

Wat is het vetarm dieet?

Een vetarm dieet kan nodig zijn, als je bepaalde lichamelijke klachten hebt. De meeste mensen die kiezen voor een vetarm dieet, doen dit echter omdat ze willen afvallen. Ook werd vetarm eten in voorgaande jaren gezien als gezond, omdat vetten slecht zouden zijn voor je hart- en bloedvaten en je zou er veel van aankomen. Hoewel de meeste instanties die zich met voeding bezig houden, niet meer achter deze opvatting staan, blijft het vetarme eten toch nog aantrekken.

Bij een vetarm dieet probeer je de hoeveelheid vet die je dagelijks eet te beperken. Het gaat hierbij om vetten uit zowel dierlijke als plantaardige bronnen. Van de totale hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt, zou minder dan 30% uit vetten moeten komen. Dat komt neer op 600 calorieën per dag. Vooral verzadigde vetten zouden vermeden moeten worden. Er wordt aangeraden deze te vervangen door enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten.

Niet alle vetarme diëten zijn hetzelfde. Er zijn diëten die meer verbieden dan andere. Zo zijn er varianten, waarbij dierlijke producten vermeden worden, zoals melk, kaas, vlees en eieren. Ook kunnen vetrijke plantaardige producten van het menu geschrapt worden. Daarbij moeten ook olijfolie, avocado’s en noten vermeden worden.

Wat mag je eten bij een vetarm dieet?

vetarm eten PinZoals gezegd zijn er diëten, waarbij alle vetten vermeden worden. Daar gaan we hier niet van uit. Bij een vetarm dieet, mag je de volgende producten wel eten:

  • Groenten en fruit: Broccoli, wortelen, kool, bietjes, sla, spinazie, bloemkool. Appels, pruimen, mandarijnen, bosbessen, frambozen, bramen, sinaasappels.
  • Gezonde vetten, met mate: olijfolie, avocado-olie, noten (walnoten, cashewnoten, amandelen), lijnzaad, avocado’s
  • Onbewerkt vlees (met mate), gevogelte en vis: Rundvlees, kip (zonder vel), kalkoen, varkensvlees, koolvis, zalm (met mate), kabeljauw, baars
  • Zuivel (mager) en eieren: melk, yoghurt, kaas, kwark, hüttenkäse, eieren
  • Bonen en peulvruchten: bruine bonen, linzen, kikkererwten, tofu, witte bonen, kidneybonen
  • Dranken: thee, kruidenthee, zwarte koffie, water, groene smoothies

Caloriearm dieet versus koolhydraatarm dieet

koolhydraatarm dieet PinCaloriearm/vetarm dieet

De meeste mensen gaan dit dieet volgen omdat ze willen afvallen. Het vetarme dieet gaat van het uitgangspunt uit, dat je om af te vallen minder calorieën moet gaan eten. Calorieën zijn eenheden van energie. Per dag is vastgesteld dat de gemiddelde man maximaal 2500 calorieën en een vrouw 2000 calorieën zou moeten binnenkrijgen.

Wil je gezond afvallen, dan moet je de hoeveelheid calorieën die je eet verminderen. Je lichaam krijgt dan dus minder energie binnen en moet die energie ergens anders vandaan halen: je lichaamsvet. Op die manier kun je gaan afvallen. Vetten zijn erg calorierijk, dus daarom lijkt het vetarme dieet een goede oplossing. Eet zo min mogelijk vet, krijg veel minder calorieën binnen en het afvallen kan beginnen.

Nu is het ook zo dat je met een vetarm dieet kunt afvallen. De eerste weken zul je het resultaat wel kunnen zien. Het nadeel is dat je op den duur wel weer wat vetten zult willen gaan eten. Hierdoor is het lastig omschakelen van een vetarm dieet naar een normaal eetpatroon. En blijvend vetarm eten is niet zo’n goed idee. Je lichaam heeft namelijk vetten nodig om gezond te blijven. Hierover kun je meer lezen onder het volgende kopje, de voor- en nadelen van het vetarme dieet.

Koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarme dieet schrapt (een deel van de) koolhydraten uit je menu. Ook dit is een manier om gewicht te kunnen verliezen. Over het algemeen hoef je echter geen calorieën te tellen als je koolhydraatarm eet. Dat heeft geen zin, omdat je juist meer vetten en eiwitten gaat eten. Calorieën zijn dan niet belangrijk. Het voordeel van dit dieet is, dat je minstens net zoveel, vaak nog meer, afvalt dan wanneer je vetarm eet, maar dat je geen honger hoeft te hebben.

Dit zorgt ervoor dat het koolhydraatarme dieet relatief makkelijk vol te houden is, en dat je altijd op deze manier kunt blijven eten. Je mist geen belangrijke voedingsstoffen en je eet veel groente, fruit, vlees en vis, Je kunt dus met dit dieet afvallen, maar het is ook prima om het te gebruiken om op gewicht te blijven.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

De 4 gezondheidsvoordelen van een vetarm dieet

vetarm dieet afvallen PinEen vetarmdieet heeft verschillende voordelen. Hieronder vind je de 4 grootste:

1. Kan klachten bij diabetes type 2 verminderen

Een dieet dat arm is aan vet, maar rijk is aan koolhydraten kan zorgen voor verbeteringen in de situatie van mensen met diabetes type 2. In een onderzoek kregen patiënten met deze aandoening een vetarm rijstdieet. Bij meer dan de helft van de mensen leidde dit tot een lagere bloedsuikerspiegel. Ook bleken 42 van de onderzochte 72 patiënten te kunnen stoppen met het nemen van insuline of dit te kunnen verminderen. Als je nog geen medicatie gebruikt, zo meldt een ander onderzoek, zou een vetarm dieet een nog grotere positieve invloed hebben.

2. Helpt bij het afvallen

Het is goed mogelijk om in relatief korte tijd af te vallen met het vetarme dieet. Uit onderzoek bleek dat mensen met obesitas veel afvielen, zelfs tot aan hun ideale gewicht. Ook mensen die extreem overgewicht hadden, konden zoveel gewicht verliezen dat een maagverkleining niet nodig was.

Gewicht verliezen kan belangrijk zijn om gezondheidsproblemen te voorkomen.  Tijdelijk een vetvrij dieet gebruiken is een goede mogelijkheid om je weg naar een gezond eetpatroon te beginnen.

3. Minder risico op hart- en vaatziekten

Door vetarm te eten kun je het risico op bepaalde hart- en vaatziekten verkleinen. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en een hoog C-reactief proteïne (dit is een ontstekingsmarker). Ook verkleint het de kans op hartaanvallen en beroertes.

Uit onderzoeken is gebleken dat patiënten die last hadden van een hartaandoening, die een vetarm dieet voorgeschreven kregen, significant minder last hadden van hartritmestoornissen.

4. Kan de progressie van Multiple Sclerose afremmen

Als je deze auto-immuunziekte hebt kan een vetvrij dieet helpen om de progressie van de ziekte te remmen. Multiple sclerose tast de hersenen en de zenuwen aan, waardoor deze niet goed meer kunnen communiceren met de rest van het lichaam. Het is een degeneratieve ziekte, wat betekent dat je niet beter kunt worden. Er bestaat (nog) geen medicatie voor MS.

Een bekend onderzoek uit 1948 werd uitgevoerd door dr. Roy Swank. Hij schreef aan 150 MS patiënten een streng vetvrij dieet voor. Hij volgde ze gedurende 50 jaar. In deze tijd bleek dat de progressie van MS vertraagde. Na 34 jaar was slechts 31% van de patiënten aan de gevolgen van MS overleden, tegenover 80% van diegenen die zich niet aan het dieet hielden.

Wat zijn de nadelen van een vetarm dieet?

gezonde vetten PinHet vetarm dieet kent ook verschillende nadelen. Hieronder vind je de 7 grootste nadelen:

1. Het lichaam kan niet zonder vetten

Vetten hebben vele belangrijke functies in het lichaam. Als je drastisch de hoeveelheid vetten die je eet terugdringt, heeft dit op den duur gevolgen voor je gezondheid.

Je neemt minder goed vitamines op

Bepaalde vitamines zijn oplosbaar in vet en worden door het lichaam opgeslagen in vetweefsel. Dit zijn bijvoorbeeld vitamines A, D, E en K. Ook de darmen gebruiken vetten om vitamines te kunnen absorberen. Vitamines zijn onmisbaar om je lichaam gezond te houden, van je huid en je botten tot je zenuwen.

Vet is brandstof

Naast koolhydraten kan het lichaam ook vetten gebruiken als brandstof. Heb je geen brandstof nodig, dan wordt het opgeslagen als reserve in lichaamsvet. Misschien zou je liever geen vet hebben, maar toch heeft dit een functie, zoals isolatie voor de kou en om je organen en zenuwen te beschermen. Ook is een kleine vetvoorraad helemaal zo slecht niet, bijvoorbeeld als je ziek zou worden. Je kunt dan letterlijk teren op je voorraden. Het zorgt in dat gevoel voor genoeg energie om te kunnen herstellen.

Gezond cholesterol

Vet uit je voeding weren is geen goede manier om het cholesterolgehalte in je bloed te verbeteren. Het is zelfs zo dat vetarm eten het goede HDL cholesterol verlaagt. Omdat je geen gezonde vetten eet, krijgt je juist meer van het LDL cholestrol, dat niet goed is voor je gezondheid.

2. Niet geschikt als langdurig dieet

Je kunt tijdelijk een vetarm dieet gebruiken om af te vallen, want je kunt er gewicht mee kwijt raken. Toch is dit niet aan te raden. Je kunt beter kiezen voor een koolhydraatarm dieet. De belangrijkste redenen hiervoor, zijn dat je belangrijke voedingsstoffen mist en dat je na het dieet toch weer vetten zult moeten gaan eten. Er bestaat dan een kans dat je het gewicht dat je kwijtraakte snel weer terugkrijgt.

Met een koolhydraatarm dieet val je minstens net zo veel en zo snel af, als met een vetarm dieet. Daarentegen heeft een koolhydraatarm dieet veel voordelen:

  • Je krijgt alle vitamines, mineralen en gezonde vetten binnen die je lichaam nodig heeft.
  • Doordat je meer eiwitten en vetten eet, voel je je vol na een maaltijd en val je af, zonder dat je honger zult hebben.
  • Geschikt om mee af te vallen en daarna op je ideale gewicht te blijven.

In vergelijking met een vetarm dieet, is een koolhydraatarm dieet gemakkelijker vol te houden. Er zijn genoeg lekkere dingen die je kunt eten, terwijl je bij een vetarm dieet veel niet mag eten. Omdat je dan toch bepaalde voedingsmiddelen mist, is het niet gemakkelijk je aan het dieet te houden.

3. Vergroot het risico op hormonale problemen

Je lichaam gebruikt vetten voor een goede werking van hormonen. Zo zijn er bepaalde vetten (bijvoorbeeld cholesterol), die een functie hebben als antioxidant. Ze werken samen met hormonen als oestrogeen en testosteron. Eet je niet voldoende vetten, dan raakt je hormoonspiegel uit balans en verstoort dit de normale werking van je lichaam.

Vetarm eten kan ook hormoonproblemen bij vrouwen veroorzaken. Dat kun je merken aan verminderde vruchtbaarheid, menstruatieproblemen en problemen bij de zwangerschap.

4. Een tekort aan gezonde vetten

Bij een vetarm dieet worden alle vetten zoveel mogelijk vermeden. Dat betekent dat je ook veel minder (of geen) gezonde vetten binnenkrijgt. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetzuren.

De onverzadigde vetzuren zijn onderverdeeld in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze zijn belangrijk voor het lichaam, want het kan ze zelf niet maken. Je zou ze binnen moeten krijgen via je voeding. Deze vetzuren (zoals omega 3 en 6) zitten bijvoorbeeld in vette vis, lijnzaad, olijfolie, noten, zaden en walnoten. Ze kunnen helpen om een hoge bloeddruk te voorkomen en houden het cholesterol in balans.

Ook verzadigde vetten (zoals in roomboter, room en uit andere dierlijke bronnen) spelen een rol in het lichaam. In feite lijkt het erop dat verzadigde vetten niet goed en niet slecht zijn. Ze hebben een neutrale invloed, maar het lichaam kan ze wel degelijk gebruiken. Het is dus niet nodig om ze volledig te weren uit je dieet.

5. Meer kans op depressies

Wat je eet heeft invloed op hoe je je voelt. Bepaalde voedingsstoffen zijn belangrijk om emotioneel stabiel te kunnen blijven. Zo spelen vetzuren een rol bij het beheersen van stemmingen. Het is gebleken dat omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het behandelen van depressies. Laat je ze uit je voeding weg tijdens een vetarm dieet, dan heb je dus meer kans op het ontwikkelen van angsten of een depressie.

Er zijn meerdere soorten omega-3-vetzuren, maar vooral het vetzuur EPA heeft een grote invloed op de stemming van mensen. Het kan helpen om een depressie te verlichten, maar zorgt er eveneens voor dat de werking van antidepressiva versterkt wordt. Je kunt capsules nemen, maar ook gewoon meer vette vis eten. Uit onderzoek blijkt dat in landen waar veel vis wordt gegeten, aanzienlijk minder mensen last hebben van depressies.

6. Meer darmklachten door een vetarm dieet

Vetten zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Ze leveren samen met vezels voeding voor de darmen en de darmbacteriën. Voor een gezonde darmflora zijn vetten dus ook belangrijk. Darmbacteriën zijn essentieel voor je weerstand, ze helpen ervoor te zorgen dat ziektekiemen uit voeding tijdig vernietigd worden.

Verder zijn vetten nodig voor de lever. Ze zetten deze aan om gal te produceren, en dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat hormonen en afvalstoffen weer teruggestuurd worden naar de darmen.

Het mag duidelijk zijn dat een gebrek aan vetten een negatieve invloed kan hebben op de spijsvertering en eveneens op je algehele gezondheid. Het kan allerhande darmklachten veroorzaken.

7. Nodigt uit tot teveel eten

Hoewel vetarm eten, als je zelf kookt en natuurlijke producten gebruikt, geen risico tot overeten veroorzaakt, kan dit wel ontstaan als je bewerkte producten eet of drinkt. Op labels zie je het verleidelijke 0% vet staan. Veel mensen denken dan dat het zo gezond is, dat ze er net zoveel van kunnen eten of drinken als ze willen. Er zit toch geen vet in.

Maar het kan dan wel vetvrij zijn, er zitten wel andere toevoegingen in die helemaal niet gezond zijn. Vetvrije producten bevatten over het algemeen veel suiker, suikervervangers, chemische zoetstoffen, verdikkingsmiddelen (zetmeel), koolhydraten en aroma’s. Dit zijn producten om de functie van vetten over te nemen en het product meer smaak te geven. Helaas is het daardoor niet gezond om dit onbeperkt te eten.

Conclusie

Je kunt kiezen voor een vetarm dieet als je wilt afvallen. Dat kan werken, maar er zitten een aantal behoorlijk grote nadelen aan, zoals een gebrek aan waardevolle en gezonde vetten en het feit dat het lastig vol te houden is. Je moet een groot aantal lekkere voedingsmiddelen laten staan.

Hoe moeilijker een dieet vol te houden is, hoe groter de kans dat het mislukt en je je doel uiteindelijk niet bereikt. Bij bepaalde ziektes kan een vetarm of vetvrij dieet wel een uitkomst zijn. Als je het nodig hebt om gezond te blijven is het aan te raden dit dieet te proberen.

Een betere optie om te kiezen als je wilt afvallen, is het koolhydraatarme dieet. Zoals bijvoorbeeld mijn gratis dieetschema. Hierbij kun je genieten van heerlijke maaltijden, waarbij je alleen de koolhydraten (zoals pasta of aardappelen) hoeft te missen. Je mag tussendoortjes eten en zult tijdens het afvallen vrijwel nooit honger hebben. En binnen dit dieet kom je geen voedingsstoffen tekort, dus zul je je fit en gezond blijven voelen.

Andere leuke artikelen