Zondigen tijdens dieet: de 7 beste tips voor een cheatday!

zondigen afvallen Pin

​Als je op dieet bent, betekent dit dat je over het algemeen niet zomaar alles kunt eten wat je wilt.

Je ​eet minder calorieën en ​zorgt dat je voornamelijk gezonde voeding kiest. Lekkere snacks als chocola, chips, een wijntje of koek laat je links liggen. En dat doe je meestal gedurende lange tijd. Want afvallen gaat helaas niet zo snel.

Daardoor is een dieet moeilijk vol te houden en gebeurt het ook wel eens dat je gaat zondigen. En is dat dan erg? Is je dieet verpest en ben je dan terug bij af? ​

Af en toe zondigen tijdens een dieet is helemaal geen ramp!​ Het kan je misschien zelfs helpen het beter vol te houden.

In dit artikel lees je alles over zondigen tijdens je dieet, ook wel zogenaamde cheatdays, en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Langdurig diëten is moeilijk vol te houden

Meestal begin je enthousiast aan een dieet en ben je gemotiveerd. De eerste weken gaan de kilo’s er ook goed af en dan weet je waarom je al dat lekkers moet laten staan. Maar na een paar weken wordt het steeds lastiger vol te houden. Bij veel diëten moet je je best veel ontzeggen, zeker als je een crashdieet volgt. Het kan zelfs zijn dat je elke dag honger hebt. En uiteindelijk geef je toe en trek je een pak koekjes of een zak chips open.

Het principe van een dieet is dan ook, dat je een tekort creëert. Je eet te weinig calorieën om je lichaam van energie te voorzien, dus die energie gaat je lichaam ergens anders vandaan halen: het krijgt dat door je lichaamsvet te verbranden. Dat is natuurlijk geweldig, want daardoor val je af. Het probleem is alleen dat afvallen best lang duurt en dat het wel heel veel wilskracht vergt, om al die tijd niet te kunnen eten wat je juist zo lekker vindt.

​Tijdens de cheatday kun je even genieten van iets lekkers

De cheatday of zondigen tijdens een dieet is dus het moment dat je toegeeft aan je lekkere trek. Maar ​af en toe zondigen is helemaal niet erg! Door af en toe te genieten van dat heerlijks dat je je ontzegd hebt, kun je je dieet juist beter volhouden. Het is dan wel van belang dat je hier bewust mee omgaat. Tijdens een dieet zijn er bepaalde momenten dat je wel even mag genieten. Lees hieronder alles over de cheatday.

De beste tips om met de cheatday om te gaan

​Maar als je wilt zondigen tijdens je dieet, hoe kun je daar dan het beste mee om gaan? Hieronder geef ik je 7 tips waarmee jij van je cheatday een succes maakt:

Zondigen inplannen

​Het is helemaal niet erg om af en toe te zondigen tijdens een dieet. Wel is het zo, dat het het beste is om een dag of een moment in te plannen om je lekkere snacks of maaltijd te eten. Als het je zomaar overkomt, dan is het moeilijker om te stoppen en ga je misschien teveel eten. Als je het zondigen inplant, kun je het zelf onder controle houden.

Er zijn drie manieren om je dieet even los te laten en te cheaten:

  • 6 dagen van de week houd je je aan je dieet. 1 Dag per week heb je een cheatday. Je kunt dan zo’n 2000 tot 3000 calorieën op een dag eten.
  • ​Je kiest twee maaltijden in de week uit, waarbij je meer en ongezonder mag eten, maar die niet boven de 1000 calorieën uitkomen.
  • ​Je mag elke dag iets lekkers eten, dus elke dag even zondigen. Je kunt dan een snack nemen van 200 tot 300 calorieën.

​Probeer je wel aan de richtlijnen te houden

Het blijkt dat veel mensen het het fijnste vinden als ze elke dag iets lekkers kunnen eten. Kies je voor een dag in de week om te zondigen, let dan wel op dat je je inhoudt, in die zin dat je niet boven het aantal calorieën uitkomt dat je door de week hebt bespaard. Stel dat je de week daarvoor hebt gelijnd en elke dag 300 calorieën tekort kwam. Als je in het weekend voor 7000 calorieën eet (door een pizza, een toetje en chips te eten), dan heb je al het werk in de week daarvoor, voor niks gedaan.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Denk niet: Ik geef het op!

Na een dag zondigen tijdens dieet is het belangrijk niet op te geven. Vaak zien mensen het somber in en denken dat hun dieet geen zin meer heeft. Maar het is niet logisch om daar vanuit te gaan.

Je wilt graag een blijvend gewichtsverlies. Wat je zes dagen lang eet, heeft meer invloed op je gewicht, dan wat je op die ene dag hebt gegeten. Misschien val je wat minder snel af, maar je kunt na het zondigen gewoon vol goede moed weer verder. Dus stap ook niet in de valkuil te denken dat na een suikerrijk toetje het allemaal niet meer uitmaakt en dat je dan die chocola, de koekjes en de chips ook nog wel kunt eten. Gun jezelf iets lekkers, geniet daarvan, maar pak daarna de draad weer op.

Ga na het zondigen niet overcompenseren

Heb je een moment ingepland om te zondigen (of is het je overkomen), dan hoef je echt niet de dag erna jezelf uit te hongeren. Je maakt het je daarmee alleen maar moeilijker en de kans is dan alleen maar groter dat je nog een keer zondigt. Je cheatmomentje heeft je dieet niet totaal overhoop gehaald. Ga gewoon weer gezond eten en houd je aan de richtlijnen van het dieet dat je volgt.

Kies van tevoren uit waar je cheatmoment uit bestaat

Het is belangrijk om te bedenken waar je mee wilt zondigen en hoeveel je kunt eten. Zo kun je in de hand houden om hoeveel calorieën het gaat en wordt het geen onbeperkt smulfestijn. Dus kies je voor ijs? Spreek dan met jezelf af dat je het bij een bakje houdt. Kies je voor chocola? Kijk dan hoeveel het kan zijn, en leg de rest dan opzij.

Ga je voor een hele maaltijd? Ook dan kun je bijvoorbeeld een maximale hoeveelheid patat kiezen, het soort vlees en/of saus. En dan kun je lekker gaan genieten. Hoe meer je van tevoren bepaalt wat je gaat eten, hoe makkelijker het is om het in de hand te houden. Zo ga je niet volledig los en zul je het meeste uit je cheatday halen.

Waarmee kun je het beste zondigen?

Het gaat erom dat je iets kiest waar jij helemaal gelukkig van wordt. Datgene dat je tijdens je dieet het meeste mist. Dat is dus voor iedereen anders. Je kunt ook kijken naar het soort dieet dat je volgt. Tijdens een vetvrij dieet zal je waarschijnlijk snakken naar iets vets, zoals kwarktaart of kaas. Volg je een ​koolhydraatarm dieet, dan wil je misschien lekker vers brood of een bord patat.

Wanneer kun je het beste zondigen?

Veel mensen zien het weekend als het ideale moment om te cheaten. Je kunt jezelf als het ware belonen voor de hele week hard werken en je hebt ook de tijd om ervan te genieten. Maar ​in het weekend is het makkelijker ​om de controle ​te ​verliezen. Misschien zie je je cheatday zich al snel uitspreiden over het hele weekend in plaats van die ene dag. Misschien is het dus beter om hem door de week te houden. ​Een enkele cheatmaaltijd is ook beter onder controle ​te houden​ dan een hele dag.​

Een andere mogelijkheid is om te zorgen dat je zondigt op dezelfde dag dat je sport. Dan kun je de extra calorieën meteen verbranden op de sportschool. Vaak voel je je toch lekker fit en blij door het lekkere eten, waardoor je je dan ook nog harder in kunt zetten.

Zondigen? Genieten!

De bedoeling van het zondigen, is dat je een moment van uitspatting tijdens je dieet hebt. Zorg dan ook wel dat je er van geniet. Je plant dit bewust in, zodat je er voordeel van kunt hebben. Je krijgt een fysieke en mentale boost, je kunt je dieet hier beter door volhouden en het zal (als je het goed doet) je dieet niet tegenwerken. Neem de tijd voor je lekkere snack of maaltijd, proef en ruik wat je eet, kortom maak er een feestje van. Deze keer is zondigen niet erg en je hoeft er geen schaamte over te voelen.

cheatday en afvallen Pin

De voor- en nadelen van zondigen tijdens je dieet

Een keertje de mist ingaan tijdens je dieet is dus geen probleem. Maar het regelmatig zondigen heeft wel voor- en nadelen. ​Niet ​iedereen is het er over eens of het inplannen van een zondig eetmoment nou een goed idee is of niet. Het moet ook bij je passen. Hoe dan ook lijkt het verstandig om het met mate doen. Wil je regelmatig zondigen tijdens je dieet en kies je ervoor om een cheatday of cheatmoment in te plannen, lees dan nog even over de voor- en nadelen hiervan.

Voordelen van gepland zondigen

  • Je valt beter af: omdat je door de week je aan je dieet houdt, eet je te weinig en gaat je lichaam zuinig om met energie. Je verbranding vertraagt wat, maar door de cheatday zorg je dat deze aan de gang blijft en daardoor blijf je gezond eten en afvallen.
  • ​Je dieet is gemakkelijker vol te houden. Niemand houdt het wekenlang vol om zich strikt aan een dieet te houden. Als je jezelf regelmatig toestaat iets lekkers te nemen, blijf je gemotiveerd en kun je je dieet langer volhouden.
  • ​Je kunt uitkijken naar je cheatday of cheatmoment. Je hoeft eerder niet iets te nemen, want je weet dat je later iets lekkers kunt eten. Dat betekent dat je leert je behoeften onder controle te houden, iets waar je ook na je dieet iets aan hebt.

Nadelen van gepland zondigen

  • ​Zo’n gepland moment instellen betekent dat je waarde hecht aan ander voedsel dan je eigenlijk mag. Dit kan het nadelige effect hebben dat deze voeding macht krijgt. Je leeft er als het ware naartoe en het wordt steeds moeilijker te weerstaan. Als het moment ook daar is dat je het mag eten, gaan sommige mensen helemaal los. De cheatday schiet daarmee zijn doel voorbij en het zal het dieet dan ook tegen kunnen gaan werken.
  • ​Het kan ook zijn dat je door ditzelfde verlangen je dieet moeilijker kan volhouden, omdat je de hele tijd denkt aan het eten dat je nu nog niet mag. Je kunt het wachten dan niet volhouden. Voor sommige mensen is rigoureus niet snacken of snoepen makkelijker, dan het soms wel doen.
  • ​Het volgende geldt vooral als je kiest voor een of twee cheatmomenten in de week: je kunt behoorlijk last krijgen van een suikerdip. Zeker als je gaat zondigen tijdens een koolhydraatarm dieet. De hele week eet je gezond en meestal ook suikervrij. Op je cheatday eet je allerlei koolhydraatrijke en suikerrijke producten. Kort daarna zul je de schommelingen in je suikerspiegel kunnen voelen. Dat kan je doen verlangen naar meer, waardoor het moeilijker is weer terug te gaan naar je dieet.
  • De term zondigen of cheaten is negatief. Dit kan je juist tegenwerken, doordat je weet dat je eigenlijk “fout” eten wilt. Als je het dan eet, kun je je schuldig voelen en dat motiveert je niet tijdens je dieet.

Je kunt afvallen én af en toe zondigen tijdens ​dieet

Als je je goed kunt beheersen en je niet schuldig voelt tijdens de toegestane zondig-momenten in je dieet, dan kan het helemaal geen kwaad om te genieten van een lekkere snack of maaltijd.

Uit onderzoek blijkt ook, dat het je dieet niet zal tegenwerken: proefpersonen mochten gedurende twaalf weken, één dag in de week alles eten wat ze wilden en de rest van de week hielden ze zich aan hun dieet. Het bleek dat ze nog steeds 30% minder calorieën binnen kregen en ze vielen toch nog gemiddeld 5 kilo af. Dus kies je voor zondigen, dan hoef je je geen zorgen te maken. Juist niet, het is beter om er van te genieten!

Andere leuke artikelen