De beste ​dumbbells kopen met de top 5 van 2018!

Laatste update: 21 september, 2018
beste dumbbells voor thuis

Wil jij dumbbells kopen? ​Een goede ​gewichten set voor thuis? In dit artikel laat ik je precies zien waar je op moet letten als je jouw perfecte dumbbells uitzoekt. Ook laat ik je zien welke type dumbbells er zijn en welke de beste dumbbells voor thuis zijn! Lees snel verder!

Dit vind je in dit artikel:

 1. De verschillende soorten dumbbells.
 2. De top 5 beste dumbbell sets van 2018.
 3. De voordelen van een dumbell set.
 4. Tips voor trainen met een dumbbell set..

​​Welke ​dumbell set ​past het beste bij jou?​

​Wil jij gewichten voor thuis kopen? ​In dumbbells heb je een aantal verschillende soorten met allemaal hun voor en nadelen. Bekijk daarom goed de verschillen zodat je de ​gewichten kiest die perfect bij jouw training past!

​Verstelbare of selectieve dumbbells

gewichten kopen

​Deze dumbbells zijn zeer gemakkelijk in gebruik​. Ze zijn namelijk voorzien van een innovatief mechanisme, waarmee je gemakkelijk het gewicht instelt. De dumbbell kiest automatisch de juiste schijven voor het gekozen gewicht en jij pakt de dumbells en gaat aan de slag. Hierdoor heb je maar één ​gewichten set nodig en dat bespaart dus veel geld en ruimte. Ook hoef je je training niet langdurig te onderbreken om van gewicht te wisselen. Dit maakt dat deze dumbbells wel heel gemakkelijk in gebruik zijn.

De voor en nadelen van verstelbare dumbbells:

 • thumbs-up
  ​Snel wisselen van gewicht van 2,5 tot 24 kilo.
 • thumbs-up
  ​Maar 1 dumbbellset nodig.
 • thumbs-up
  ​Neemt weinig ruimte in beslag.
 • thumbs-up
  ​Veel goedkoper dan een dumbbellrack met dezelfde gewichten.
 • thumbs-down
  ​Je kunt de dumbbell niet hard laten vallen. Dit kan het mechanisme beschadigen.
 • thumbs-down
  ​Groter dan een vaste dumbbell.

​Hex dumbbells

fitness gewichten

​Deze soort dumbbells zijn niet rond, maar zeshoekig. Hierdoor zijn ze gemakkelijker op te slaan, want ze zijn stapelbaar. Dit scheelt een hoop ruimte. Ook zul je er geen last van hebben dat ze over de grond rollen​. Deze fitness dumbbells zijn gecoat met rubber, zodat ze niet zo snel schade aan muren of de vloer veroorzaken. Ze maken minder lawaai, als je ze op de grond legt of per ongeluk laat vallen. Hex dumbbells zijn ook praktisch toepasbaar in andere soorten oefeningen, je kunt ze bijvoorbeeld als opdruk handels gebruiken.

De voor en nadelen van ​hex dumbbells:

 • thumbs-up
  ​Rollen niet over de grond.
 • thumbs-up
  ​De hex dumbells kun je op de grond laten vallen.
 • thumbs-up
  ​​Je kunt de hex dumbbells ook gebruiken in andere oefeningen als bijvoorbeeld opdruksteun.
 • thumbs-down
  Een hele hex dumbbel set neemt veel ruimte in beslag.
 • thumbs-down
  ​Een ​hex dumbbell set is ​duur. Zeker in vergelijking met een verstelbare dumbbell of een schroef dumbbelset.

​Vaste dumbbell

dumbbell aanbieding

​​De​ vaste dumbbell is niet verstelbaar. Er is sprake van een vast gewicht, variërend van 1 ​tot 60 kilo. Voordeel is dat je meteen aan de slag kunt. Je pakt een dumbell set, je weet welk gewicht je wilt hebben en kunt gaan trainen. Nadeel is, zeker voor een thuistraining, is dat je heel veel verschillende dumbbell sets nodig hebt om te trainen. In huis heb je meestal maar een beperkte ruimte, waardoor opslag een probleem zou kunnen zijn. Daarbij komt dat het aanschaffen van meerdere sets natuurlijk ​veel geld kost.

De voor en nadelen van ​vaste dumbbells:

 • thumbs-up
  ​De ​vaste dumbells kun je op de grond laten vallen.
 • thumbs-up
  ​​​Je kunt heel zwaar trainen. Er zijn vaste dumbbells tot 60 kg.
 • thumbs-down
  Een hele ​vaste dumbbel set neemt veel ruimte in beslag.
 • thumbs-down
  ​Een ​hele vaste dumbbell set is duur. Zeker in vergelijking met een verstelbare dumbbell of een schroef dumbbelset.

​Schroef of klem dumbbell

dumbbell set

​Aan beide uiteinden van deze dumbbell kun je meerdere gewichten hangen. Deze worden met een schroefbout of klem vastgezet. Bij deze soort dumbbell heb je dus genoeg aan een staaf en meerdere gewichten. De schijven wegen tussen de 1 en 20 kilo, en door deze te combineren heb je de mogelijkheid te trainen met een grote gewichtsrange. Het nadeel van dit systeem is, dat je tussen je oefeningen door de tijd moet nemen om de gewichten te verwisselen. Dat kost tijd en onderbreekt je training. Dat zou je als storend kunnen ervaren.

De voor en nadelen van ​schroef of klem dumbbells:

 • thumbs-up
  ​​Je kunt wisselen van gewicht met de schijven.
 • thumbs-up
  ​Maar 1 dumbbell nodig. Met de schijven kun je makkelijk het gewicht verhogen.
 • thumbs-up
  ​Neemt weinig ruimte in beslag.
 • thumbs-up
  ​Veel goedkoper dan een vaste of hex dumbbellrack met dezelfde gewichten.
 • thumbs-down
  ​​Het wisselen van gewichten bij bijvoorbeeld een andere oefening is ​storend en neemt tijd in beslag..

​Dumbbells kopen? Dit zijn de top 5 beste ​dumbbell sets van 2018!

​Wil jij ​gewichten kopen? Hieronder vind je onze top 5 van ​beste ​dumbbells waarbij we de bovenstaande eigenschappen en natuurlijk de prijs hebben vergeleken!

Op de ​1e plek staat de​ verstelbare dumbbell set. Met deze set heb je geen vloer vol schijven of rek vol dumbbells. Je hebt aan één set voldoende. Met een handig mechanisme wissel je makkelijk de schijven.​

Model

1. ​​Verstelbare Dumbbells

verstelbare dumbbell set

De Bowflex dumbells waren tot voor kort de enige verstelbare dumbbells. Nu ​hebben Focus Fitness en Tunturi ook verstelbare dumbbells! Deze bieden hetzelfde gemak voor een fractie van de prijs!

Je ontvangt bij deze set twee dumbbells, makkelijk verstelbaar van 2,5 tot 24 kg! Er is ook een makkelijke houder verkrijgbaar voor deze set.

De laagste prijzen:

​Webshop

​Keurmerk

​Prijs

Betersport
webshopkeurmerk

€190

coolblue logo
thuiswinkel waarborg

€199

2. Schroef dummbell set

shroef dumbbells set

Gewoon een recht toe recht aan schroef dumbbell set voor een goede prijs. Voor een setje ben je nog geen ​50 euro kwijt. Iets minder luxe dan de verstelbare dumbbell maar dat zie je ook in de prijs!

De laagste prijzen:

​Webshop

​Keurmerk

​Prijs

Betersport
webshopkeurmerk

€49,99

coolblue logo
thuiswinkel waarborg

€54,70

hex dumbbell set

Deze hexa dumbbells zijn verkrijgbaar van 1 tot 30 kg en hebben een rubbere afwerking. Door deze rubbere afwerking is deze set ideaal voor thuisgebruik. De vloer zal niet snel beschadigen en maakt niet veel lawaai.

inSPORTline Klegan

De laagste prijzen:

​Webshop

​Keurmerk

​Prijs

Betersport
webshopkeurmerk

​€4

vinyl dummbbell set

Mooi vinyl dumbell setje voor mensen die niet heel zwaar willen trainen. Het setje is verkrijgbaar van 0,5 tot 5 kg. De dumbbells hebben een vinyl coating waardoor ze lekker in de hand liggen en vuil afstotend zijn.

De laagste prijzen:

​Webshop

​Keurmerk

​Prijs

Betersport
webshopkeurmerk

​€4

5. Bowflex verstelbare dumbbells 2 tot 24 kg​

bowflex verstelbare dumbbells

De originele Bowflex verstelbare dumbbells. Deze dumbbells kun je heel makkelijk verstellen van 2 tot 24 kg. De Bowflex was de eerste met verstelbare dumbbells en is een premium merk maar dit zie je ook in de prijs. De Bowflex is 2,5 keer zo duur als de Focus Fitness verstelbare dumbbell.

De laagste prijzen:

​Webshop

​Keurmerk

​Prijs

Betersport
webshopkeurmerk

€499

coolblue logo
thuiswinkel waarborg

€499

dumbbells kopen

​De ​voordelen ​van een dumbbell set

​​Dumbbells hebben veel voordelen in vergelijking met een barbell of homegym. We zetten er hier een aantal voor je op een rij:

​Alle spiergroepen trainen

​Als je een ​dumbbell set hebt, heb je alles in huis om alle verschillende spiergroepen van je lichaam te trainen: de schouders, biceps, triceps, trapezius, de borst en de rug, de buikspieren, hamstrings en quadriceps. Wanneer je de buikspieren extra wilt trainen kun je ook kijken naar een buiktrainer.

​Gewichten nemen weinig ruimte in beslag

​Vergeleken met ​homegym's en andere krachtstations nemen dumbbells heel weinig ruimte in beslag. ​Terwijl je met één dumbbell set ​wel nog steeds al je spiergroepen kunt ​trainen.

​Je moet meer stabiliseren

​Vergeleken met een barbell set, blijkt dat je met een dumbbell set de borstspieren en de schouderspieren meer activeert. Ook zijn de biceps actiever. Dit komt omdat je tijdens het trainen met dumbbells meer moet stabiliseren, waardoor er meer spiervezels in actie moeten komen.

​Je kunt niet compenseren

​Omdat je in elke hand een gewicht hebt, ben je verplicht om allebei de kanten van je lichaam aan het werk te zetten. Is een van je kanten zwakker, dan kun je dit niet compenseren met de kracht aan de sterkere kant, zoals dat met een barbell set of homegym wel kan.

​De ​beste tips ​voor ​trainen ​met dumbbells

​​​​Trainen met dumbbells is niet moeilijk maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Daarom vind je hier de beste tips voor jouw training:

​Niet vals spelen

​​Let op dat je niet “vals speelt”. Dit betekent dat je (onbewust) sterkere spieren gaat gebruiken om de zwakkere te ontlasten. Zo kun je bijvoorbeeld met je bovenlichaam teveel bewegen, zodat je vaart maakt om de dumbbell met je arm op te heffen. Zo wordt een oefening makkelijker, maar train je niet de spieren in je arm, die je juist wel wilt trainen.

​Zorg voor de juiste houding

​​Belangrijk bij het trainen met een dumbbell set is dat je stabiel staat of zit. Door een scheve of niet stabiele houding kunnen je spieren overbelast raken of kun je zelfs geblesseerd raken. Zorg dat je rug recht is. Dit kun je bijvoorbeeld controleren door met je rug tegen een muur te gaan staan. Op deze manier train je alleen die spieren die je wilt trainen.

​Let op je pols

​​​​​Als je een dumbbell vasthoudt, zou het gewicht van de dumbbell niet op je pols moeten leunen. Houd je hand altijd in één lijn met je arm, als je de pols niet aan het trainen bent. Zorg tevens dat je altijd de controle kunt bewaren. Als dit niet zo is, ben je met een te zwaar gewicht aan het trainen. Hiermee kun je je spieren overbelasten.

​Doe een warming up

​​Begin je training met een warming up. Ga eerst even je lichaam opwarmen met bijvoorbeeld een goedkope of professionele hometrainer. ​Start daarna de training eerst met een laag gewicht​. Hierna kun je meer gewicht toevoegen aan je dumbbell set. Of kies je een zwaardere vaste dumbbell.

​Drink voldoende

​Wanneer je traint met gewichten heeft je lichaam meer vocht nodig. Zorg daarom dat je tijdens de training voldoende drinkt om je lichaam ​gehydrateerd te houden.

​Denk aan de veiligheid

​​​Als je flink traint dan verlies je vocht. Zoals bij elke sport is het belangrijk dat je voldoende water drinkt tijdens het trainen. Je lichaam heeft het echt nodig.