Vind de beste dumbbells

Wil jij dumbbells kopen? Een goede gewichten set voor thuis? Een dumbbell set is ideaal om thuis krachttraining te doen.

In dit artikel laat ik je zien welke type dumbbells er zijn en welke de beste dumbbells voor thuis zijn! Ook geef ik je alle voordelen van trainen met halters.

En ik laat je zien waar je op moet letten als je jouw perfecte dumbbells uitzoekt.  

Lees snel verder!

​Welke dumbbell set past het beste bij jou?

Wil jij gewichten voor thuis kopen? In dumbbells heb je een aantal verschillende soorten met allemaal hun voor en nadelen. Bekijk daarom goed de verschillen zodat je de gewichten kiest die perfect bij jouw training past!

Verstelbare of selectieve dumbbells

Verstelbare of selectieve dumbbells

Deze dumbbells zijn zeer gemakkelijk in gebruik. Ze zijn namelijk voorzien van een innovatief mechanisme, waarmee je gemakkelijk het gewicht instelt. De ​halter kiest automatisch de juiste schijven voor het gekozen gewicht en jij pakt de dumbells en gaat aan de slag. Hierdoor heb je maar één gewichten set nodig en dat bespaart dus veel geld en ruimte. Ook hoef je je training niet langdurig te onderbreken om van gewicht te wisselen. Dit maakt dat deze ​gewichten wel heel gemakkelijk in gebruik zijn.

De voordelen van verstelbare dumbbells:

 • Snel wisselen van gewicht van 2,5 tot 24 kilo.
 • Maar 1 dumbbellset nodig.
 • Neemt weinig ruimte in beslag.
 • Veel goedkoper dan een dumbbellrack met dezelfde gewichten.

De nadelen van verstelbare dumbbells:

 • Je kunt de dumbbell niet hard laten vallen. Dit kan het mechanisme beschadigen.
 • Groter dan een vaste dumbbell.
Hex dumbbells

Hex dumbbells

Deze soort dumbbells zijn niet rond, maar zeshoekig. Hierdoor zijn ze gemakkelijker op te slaan, want ze zijn stapelbaar. Dit scheelt een hoop ruimte. Ook zul je er geen last van hebben dat ze over de grond rollen. Deze ​halters zijn gecoat met rubber, zodat ze niet zo snel schade aan muren of de vloer veroorzaken. Ze maken minder lawaai, als je ze op de grond legt of per ongeluk laat vallen. Hex dumbbells zijn ook praktisch toepasbaar in andere soorten oefeningen, je kunt ze bijvoorbeeld als opdruk handels gebruiken.

De voordelen van hex dumbbells:

 • Rollen niet over de grond.
 • De hex dumbells kun je op de grond laten vallen.
 • Je kunt de hex dumbbells ook gebruiken in andere oefeningen als bijvoorbeeld opdruksteun.

De nadelen van hex dumbbells:

 • Een hele hex dumbbel set neemt veel ruimte in beslag.
 • Een hex dumbbell set is duur. Zeker in vergelijking met een verstelbare dumbbell of een schroef dumbbelset.
Vaste dumbbell

Vaste dumbbell

De vaste dumbbell is niet verstelbaar. Er is sprake van een vast gewicht, variërend van 1 tot 60 kilo. Voordeel is dat je meteen aan de slag kunt. Je pakt een dumbell set, je weet welk gewicht je wilt hebben en kunt gaan trainen. Nadeel is, zeker voor een thuistraining, is dat je heel veel verschillende dumbbell sets nodig hebt om te trainen. In huis heb je meestal maar een beperkte ruimte, waardoor opslag een probleem zou kunnen zijn. Daarbij komt dat het aanschaffen van meerdere sets gewichten natuurlijk veel geld kost.

De voordelen van vaste dumbbells:

 • De vaste dumbells kun je op de grond laten vallen.
 • Je kunt heel zwaar trainen. Er zijn vaste dumbbells tot 60 kg.

De nadelen van vaste dumbbells:

 • Een hele vaste dumbbel set neemt veel ruimte in beslag.
 • Een hele vaste dumbbell set is duur. Zeker in vergelijking met een verstelbare dumbbell of een schroef dumbbelset.
Schroef of klem dumbbell

Schroef of klem dumbbell

Aan beide uiteinden van deze dumbbell kun je meerdere gewichten hangen. Deze worden met een schroefbout of klem vastgezet. Bij deze soort ​halters heb je dus genoeg aan een staaf en meerdere gewichten. De schijven wegen tussen de 1 en 20 kilo, en door deze te combineren heb je de mogelijkheid te trainen met een grote gewichtsrange. Het nadeel van dit systeem is, dat je tussen je oefeningen door de tijd moet nemen om de gewichten te verwisselen. Dat kost tijd en onderbreekt je training. Dat zou je als storend kunnen ervaren.

De voordelen van schroef of klem dumbbells:

 • Je kunt wisselen van gewicht met de schijven.
 • Maar 1 ​halter nodig. Met de schijven kun je makkelijk het gewicht verhogen.
 • Neemt weinig ruimte in beslag.
 • Veel goedkoper dan een vaste of hex dumbbellrack met dezelfde gewichten.

De nadelen van schroef of klem dumbbells:

 • Het wisselen van gewichten bij bijvoorbeeld een andere oefening is storend en neemt tijd in beslag..

De top 5 beste dumbbell sets van 2019!

Wil jij gewichten kopen? Hieronder vind je de drie beste dumbbells in de verschillende categorieën:

​Basis

€49,95

Schroef dummbell set

shroef dumbbells set

Mijn keuze voor goedkope dumbbells!
Gewoon een recht toe recht aan schroef dumbbell set voor een goede prijs. Voor een setje ben je nog geen 50 euro kwijt. Iets minder luxe dan de verstelbare dumbbell maar dat zie je ook in de prijs!

 • Gewicht: 2 x 15Kg
 • Materiaal: Gietijzer
 • Garantie: 1 jaar

Webshops:

​Beste keus

€190

Verstelbare Dumbbells

Tunturi-Selector-Dumbbell-25kg

​De beste gewichten voor thuis!
De Bowflex dumbells waren tot voor kort de enige verstelbare dumbbells. Nu hebben Focus Fitness en Tunturi ook verstelbare dumbbells! Deze bieden hetzelfde gemak voor een fractie van de prijs! Je ontvangt bij deze set twee ​gewichten, makkelijk verstelbaar van 2,5 tot 24 kg! Er is ook een makkelijke houder verkrijgbaar voor deze set. 

 • Gewicht: 2 x 24Kg
 • Materiaal: Kunststof
 • Garantie: 2 jaar

Webshops:

​Professioneel

€499

Bowflex verstelbare dumbbells

Bowflex verstelbare dumbbells 2 tot 24 kg​

Mijn keuze voor professionele dumbbells!
De originele Bowflex verstelbare dumbbells. Deze dumbbells kun je heel makkelijk verstellen van 2 tot 24 kg. De Bowflex was de eerste met verstelbare dumbbells en is een premium merk maar dit zie je ook in de prijs. De Bowflex is 2,5 keer zo duur als de​Tunturi verstelbare dumbbell.

 • Gewicht: 2 x 24Kg
 • Materiaal: Rubber coated
 • Garantie: 2 jaar

Webshops:

Op de 1e plek staat de verstelbare dumbbell set. Met deze set heb je geen vloer vol schijven of rek vol dumbbells. Je hebt aan één set voldoende. Met een handig mechanisme wissel je makkelijk de schijven.

Hieronder de volledige top 5:

Model

1. ​​Verstelbare Dumbbells

De Bowflex dumbells waren tot voor kort de enige verstelbare dumbbells. Nu ​​heeft Tunturi ook verstelbare dumbbells! Deze bieden hetzelfde gemak voor een fractie van de prijs! Je ontvangt bij deze set twee ​halters, makkelijk verstelbaar van 2,5 tot 24 kg! Er is ook een makkelijke houder verkrijgbaar voor deze set.

De laagste prijzen:

​Webshop

​Keurmerk

​Prijs

bol logo
webshopkeurmerk

€199

coolblue logo
thuiswinkel waarborg

€199

2. Schroef dummbell set

Gewoon een recht toe recht aan schroef dumbbell set voor een goede prijs. Voor een setje ben je nog geen ​50 euro kwijt. Iets minder luxe dan de verstelbare dumbbell maar dat zie je ook in de prijs!

De laagste prijzen:

​Webshop

​Keurmerk

​Prijs

Betersport
webshopkeurmerk

€49,99

coolblue logo
thuiswinkel waarborg

€54,70

Deze hexa dumbbells zijn verkrijgbaar van 1 tot 30 kg en hebben een rubbere afwerking. Door deze rubbere afwerking is deze set ideaal voor thuisgebruik. De vloer zal niet snel beschadigen en maakt niet veel lawaai.

inSPORTline Klegan

De laagste prijzen:

​Webshop

​Keurmerk

​Prijs

Betersport
webshopkeurmerk

​€4

Mooi vinyl dumbell setje voor mensen die niet heel zwaar willen trainen. Het setje is verkrijgbaar van 0,5 tot 5 kg. De dumbbells hebben een vinyl coating waardoor ze lekker in de hand liggen en vuil afstotend zijn.

De laagste prijzen:

​Webshop

​Keurmerk

​Prijs

Betersport
webshopkeurmerk

​€4

5. Bowflex verstelbare dumbbells 2 tot 24 kg​

De originele Bowflex verstelbare dumbbells. Deze dumbbells kun je heel makkelijk verstellen van 2 tot 24 kg. De Bowflex was de eerste met verstelbare dumbbells en is een premium merk maar dit zie je ook in de prijs. De Bowflex is 2,5 keer zo duur als de ​Tunturi verstelbare dumbbell.

De laagste prijzen:

​Webshop

​Keurmerk

​Prijs

Betersport
webshopkeurmerk

€499

bol logo
thuiswinkel waarborg

€499

​De voordelen van een halter set

Je kunt verschillende gewichten kopen om thuis te trainen. Dumbbells hebben veel voordelen in vergelijking met een barbell of homegym. We zetten er hier een aantal voor je op een rij:

Dumbbell veel spiergroepen trainen

Alle spiergroepen trainen

Als je een dumbbell set hebt, heb je alles in huis om alle verschillende spiergroepen van je lichaam te trainen: de schouders, biceps, triceps, trapezius, de borst en de rug, de buikspieren, hamstrings en quadriceps. Wanneer je de buikspieren extra wilt trainen kun je ook kijken naar een buiktrainer.

Je moet meer stabiliseren

Vergeleken met een barbell set, blijkt dat je met een dumbbell set de borstspieren en de schouderspieren meer activeert. Ook zijn de biceps actiever. Dit komt omdat je tijdens het trainen met dumbbells meer moet stabiliseren, waardoor er meer spiervezels in actie moeten komen.

Dumbells niet veel ruimte nodig

Gewichten nemen weinig ruimte in beslag

Vergeleken met homegym's en andere krachtstations nemen ​gewichten voor thuis heel weinig ruimte in beslag. Terwijl je met één ​halter set wel nog steeds al je spiergroepen kunt trainen.

Je kunt niet compenseren

Omdat je in elke hand een gewicht hebt, ben je verplicht om allebei de kanten van je lichaam aan het werk te zetten. Is een van je kanten zwakker, dan kun je dit niet compenseren met de kracht aan de sterkere kant, zoals dat met een barbell set of homegym wel kan.

​De beste tips voor trainen met dumbbells

Trainen met dumbbells is niet moeilijk maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Daarom vind je hier de beste tips voor jouw training:

Dumbbell drink voldoende tijdens trainen

Niet vals spelen

Let op dat je niet “vals speelt”. Dit betekent dat je (onbewust) sterkere spieren gaat gebruiken om de zwakkere te ontlasten. Zo kun je bijvoorbeeld met je bovenlichaam teveel bewegen, zodat je vaart maakt om de dumbbell met je arm op te heffen. Zo wordt een oefening makkelijker, maar train je niet de spieren in je arm, die je juist wel wilt trainen.

Let op je pols

Als je een dumbbell vasthoudt, zou het gewicht van de ​halter niet op je pols moeten leunen. Houd je hand altijd in één lijn met je arm, als je de pols niet aan het trainen bent. Zorg tevens dat je altijd de controle kunt bewaren. Als dit niet zo is, ben je met een te zwaar gewicht aan het trainen. Hiermee kun je je spieren overbelasten.

Drink voldoende

Wanneer je traint met gewichten heeft je lichaam meer vocht nodig. Zorg daarom dat je tijdens de training voldoende drinkt om je lichaam gehydrateerd te houden.

Dumbbell juiste houding

Zorg voor de juiste houding

Belangrijk bij het trainen met een dumbbell set is dat je stabiel staat of zit. Door een scheve of niet stabiele houding kunnen je spieren overbelast raken of kun je zelfs geblesseerd raken. Zorg dat je rug recht is. Dit kun je bijvoorbeeld controleren door met je rug tegen een muur te gaan staan. Op deze manier train je alleen die spieren die je wilt trainen.

Doe een warming up

Begin je training met een warming up. Ga eerst even je lichaam opwarmen met bijvoorbeeld een goedkope of professionele hometrainer. Start daarna de training eerst met een laag gewicht. Hierna kun je meer gewicht toevoegen aan je dumbbell set.

Of kies je een zwaardere vaste dumbbell.

Denk aan de veiligheid

Als je flink traint dan verlies je vocht. Zoals bij elke sport is het belangrijk dat je voldoende water drinkt tijdens het trainen. Je lichaam heeft het echt nodig.

​Het verschil tussen een dumbbell en een barbell

Een barbell is een stang, met aan het uiteinde de gewichten. Deze gewichten zijn schijven die aan de stang worden geschoven en zo kun je de barbell zo zwaar maken als je wilt. De barbell is de basis voor vrije haltertraining en wordt ook veel gebruikt bij krachtsport.

Er zijn verschillende oefeningen te doen met de barbell, zoals bankdrukken, squats en row oefeningen. Zowel de barbell als de dumbbell zijn geschikt om je spieren te trainen. Maar wat is dan het verschil tussen deze twee?

Dumbells

Niet compenseren

Om met de barbell te trainen, gebruik je altijd allebei je armen. Je traint dus beide armen tegelijk. Met de dumbbell train je je armen apart. Elke arm moet het gewicht zelf dragen. Dit heeft het voordeel dat je niet kunt smokkelen. Bij de barbell kun je een zwakkere arm compenseren met de sterkere.

Veiligheid

Vooral bij bankdrukken zijn dumbbells veiliger om te gebruiken dan barbells. Dit komt omdat je bij het bankdrukken op je rug ligt en je gewicht van je af moet duwen. Op het moment dat je vermoeid bent en echt wilt stoppen, kan de stang van de barbell een gevaar opleveren. Je kunt de barbell niet eenvoudig aan de kant leggen. Als je te moe bent om hem nog eens omhoog te drukken, heb je kans dat de stang op je borst of nek terecht komt. Met dumbbells is dit risico er niet. Ben je moe, dan laat je ze gewoon naast je op de grond vallen.

Barbells

Extra stabilisatie nodig

Een training met ​gewichten blijkt meer spieren te activeren dan wanneer je met een barbell traint. Dit komt omdat je de dumbbells meer moet stabiliseren als je ze beweegt. Hierdoor train je zowel je borst- als de schouderspieren en tevens de biceps meer.

Meer reikwijdte

De oefeningen die je met ​gewichten kunt doen, geven meer mogelijkheden om je spieren te laten groeien. Je kunt de ​halters alle kanten op laten bewegen, in tegenstelling tot oefeningen met een barbell. Die kun je alleen in een lijn bewegen. Dumbbells kun je dichtbij je lichaam houden of verder weg. Je bewegingsbereik is veel groter.

​Dumbbell trainingsschema

Een goed trainingsschema helpt je om elke spiergroep een keer per week te trainen. Plan altijd een rustdag in na twee dagen trainen. Dit schema is geschikt voor mensen die al wat ervaring hebben. Let wel op dat je voor je begint nog een warming up doet. Voor meer oefeningen kun je deze 10 dumbbell oefeningen met uitleg bekijken.

Maandag: Borst en triceps

Borst:

 • 4 sets van 8 repetities dumbell press
 • 4 sets van 8 repetities dumbell press

Dumbbell press: Begin liggend op je rug op een bankje. Houd de ​halters op gelijke hoogte met je borst. Druk ze omhoog met gebruik making van je borstspieren. Strek je armen. Laat daarna de ​gewichten langzaam zakken.

Triceps

 • 4 sets van 8 repetities dumbell extensions
 • 4 sets 8 repetities tate presses

Dumbbell extensions: Ga rechtop staan of zitten. Breng de dumbbell omhoog, met je arm langs je oor. Breng de ​halters omlaag achter je hoofd. Gebruik nu alleen je onderarm om de dumbbell op en neer te bewegen in een vloeiende beweging.

Tate press: Lig op je rug op een bank en houd de dumbbells op je borst. Beweeg ze nu omhoog, zodat ze elkaar raken als je armen gestrekt zijn.

Dinsdag: Rug en biceps

Rug:

 • 4 sets van 8 repetities dumbell rows
 • 4 sets van 8 repetities dumbell deadlifts

Dumbbell row: Ga staan en buig voorover met je rug recht. Laat de armen met de ​gewichten hangen en til ze dan op naar je zij met de ellebogen dicht langs je bovenlichaam. Gebruik je rugspieren om de spanning 2 seconden vast te houden. Laat ze dan weer zakken.

Deadlift: Houd je dumbbells met gestrekte armen vast met je handen voor je dijen. Span je buikspieren aan en buig voorover. Houd je lichaam parallel aan de vloer en kom dan weer omhoog. Houd de gewichten dicht bij je lichaam.

Biceps:

 • 4 sets van 8 repetities dumbell bicep curls
 • 4 sets van 8 repetities hammer curls

Dumbbell bicep curl: Je houdt een dumbbell in elke hand, met de palm naar het lichaam, laat de armen voor je lichaam naar beneden hangen. Sta rechtop. Gebruik de biceps om de onderarm met de dumbbell omhoog te bewegen, tot deze tegen de bij de borst is.

Hammer curl: Houd een dumbbell in elke hand en draai de palmen naar binnen. Beweeg nu de rechterhand met de dumbbell naar de linkerschouder, zonder de arm te draaien. Houd de dumbbell daar enkele seconden vast. Laat hem op dezelfde wijze nu weer zakken.

Woensdag train je niet.

Donderdag: Schouders en buikspieren

 • 4 sets van 8 repetities dumbell press
 • 4 sets van 8 repetities dumbell side raises
 • 4 sets van 8 repetities dumbell front raises

Dumbbell side raises: Sta rechtop en met je armen langs je zij. Til je armen nu gestrekt zijwaarts omhoog, tot ze op schouderhoogte zijn. Houd deze positie 2 seconden vast en laat ze dan weer zakken.

Dumbbell front raises: Sta rechtop en houd de dumbbels voor je dijen met de palmen naar je toe. Lift je armen een voor een gestrekt omhoog tot op schouderhoogte. Laat daarna zakken.

Vrijdag: Benen

 • 4 sets van 8 repetities dumbell lunges
 • 4 sets van 8 repetities dumbell squats

Dumbbell lunges: Houd een dumbbell in iedere hand en sta rechtop. Sta met een been een halve meter naar voren en zak naar beneden, maar zorg dat je knie niet voorbij je voorste voet komt.

Dumbbell squat: Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte en houd in elke hand een dumbbell. Zak door je knieën, zover je kunt, tot je dijen gelijk met de vloer zijn. Kom dan langzaam weer omhoog. Houd de beweging zo vloeiend mogelijk.