Virtual spinning

Pin

Thuis trainen heeft veel voordelen: Je kunt sporten wanneer het jou uitkomt en genieten van de privacy van je eigen huis. Nadeel is vaak wel dat het wat saai en eentonig kan worden in je eentje. Ook kan het moeilijk zijn om jezelf te motiveren om te gaan trainen. Maar met virtual spinning komt daar een einde aan.

Thuis trainen op de spinningfiets wordt veel leuker door gebruik te maken van de mogelijkheden van interactief trainen. Met virtual spinning kun je thuis trainen en toch beschikken over de begeleiding van een trainer. Ook kun je programma’s en lessen volgen en op afstand, samen met anderen trainen. Is virtual spinning echt zo leuk? Je leest hieronder alles over deze vorm van interactief trainen.

Wat is virtual spinning?

virtuele spinning les Pin

Voor een normale spinningles ga je naar de sportschool en krijg je les van een instructeur. Bij je in de zaal zitten anderen die ook de les volgen. Kortom, je moet op een bepaalde tijd op een bepaalde plaats zijn om te kunnen sporten. Bij virtual spinning gebeurt alles op afstand. Je kunt gewoon vanuit je eigen huis trainen op je eigen spinningfiets.

Een virtuele trainer geeft continue aanwijzingen

Je hebt daardoor veel verschillende mogelijkheden. Je hebt hiervoor wel een tablet of smartphone nodig, waarop je een app of filmpje kunt kijken. De begeleiding die je krijgt tijdens je training vindt dus digitaal plaats. Je traint in je eentje, maar er is wel een virtuele trainer die aanwijzingen geeft. Hierdoor is het mogelijk om te trainen in je eigen omgeving (waardoor je ook veel privacy hebt), maar toch te profiteren van de voordelen van een trainer, zoals motivatie, de structuur van een programma en de juiste technieken leren.

Er zijn veel verschillende virtuele routes te rijden

Daarnaast zijn er mogelijkheden om ook een virtuele route te rijden. Hierbij zie je via opnames of Google Streetview de route die je rijdt. In plaats van de saaie muren van je slaapkamer, zie je prachtige bergen of eindeloze wouden aan je voorbij trekken. Ook dat zorgt natuurlijk voor de nodige motivatie, het maakt het sporten veel afwisselender. Er zijn apps die gebruik maken van routes die door gebruikers zijn gemaakt. Er zijn echter ook bedrijven die zelf opnames maken van trainingen, waarbij je tijdens het fietsen eveneens begeleid wordt door een trainer. Die geeft op de juiste momenten aanwijzingen, zodat je weet wat je tijdens de rit het beste kunt doen, bijvoorbeeld tijdens een afdaling of dat je net wat sneller moet gaan.

Met virtual spinning heb je dus eigenlijk precies dezelfde voordelen die je in een normale les zou hebben. Je kunt lekker trainen, calorieën verbranden en werken aan je kracht en conditie. Deze vorm van trainen is zowel voor beginners als gevorderden geschikt. Daarbij heb je het voordeel dat je er de deur niet voor uit hoeft en kunt trainen wanneer het jou uitkomt. Thuis trainen wordt hierdoor leuker en uitdagender gemaakt.

Hoe werkt virtual spinning?

spinning app Pin

Virtual spinning doe je vanuit huis met je eigen spinbike. Om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden heb je een smartphone of tablet nodig, waarop je apps kunt downloaden. De trainingen en beelden kun je vervolgens tijdens het sporten op je telefoon of tablet bekijken.

Voor virtual spinning heb je verschillende opties: er zijn gratis en betaalde apps. Bij de betaalde apps sluit je een abonnement af, waarna je meestal onbeperkt van de trainingen gebruik kunt maken. Bij de gratis apps is over het algemeen geen sprake van begeleiding door trainers, maar kun je wel kiezen uit verschillende routes of programma’s. Ook kun je gratis trainingen vinden op YouTube.

De beste trainingsapp is CycleMasters

Een betaalde trainingsapp is bijvoorbeeld CycleMasters, waarbij je lessen kunt volgen van ervaren instructeurs. Deze lessen hebben natuurlijk een bepaalde lengte en volgen een structuur. Je kunt kiezen uit verschillende moeilijkheidsgraden en ook waar de route loopt. Het leuke is natuurlijk dat je overal op de wereld kunt trainen, van Frankrijk tot Amerika. Het lijkt op deze manier bijna alsof je een computerspel doet, want je ervaart veel uitdaging. Ondanks dat blijft het natuurlijk toch een sport, waarbij je lekker je lichaam aan het trainen bent.

Je kunt live trainen of wanneer het je uitkomt

Sommige van de trainingen die je kunt volgen bij CycleMasters zijn live, dan is het natuurlijk wel nodig dat je op een bepaalde tijd klaar zit om te trainen. Door een live training te volgen heb je als voordeel dat er meer interactie is. Je hebt meer het gevoel dat je samen met anderen aan het sporten bent. Andere programma’s zijn opgenomen in de sportschool, maar kun je volgen wanneer jou dat uitkomt. Dat geeft weer de vrijheid om je eigen trainingsschema samen te stellen.

Hieronder vind je een voorbeeld training van CycleMasters:

Video: een virtual spinning les met Evert op de Kaunertaler Gletscherstraße.

Wil jij ook starten met virtual spinning? Klik hier en krijg de eerste maand 50% korting bij CycleMasters!

Wat is het verschil tussen virtual spinning en interactieve training zoals Zwift?

zwift Pin

Zwift heeft de laatste jaren behoorlijk naam gemaakt als virtuele trainingsapp. Het wordt vooral veel gebruikt met fietstrainers en hometrainers, maar is ook geschikt voor de spinningfiets. Er zijn echter wel enkele verschillen tussen Zwift en virtual spinning.

1. Begeleiding door een trainer

CycleMasters is tot nu toe de enige app die virtual spinning aanbiedt met begeleiding door trainers. Dit biedt natuurlijk wel enkele belangrijke extra’s, bijvoorbeeld het gestructureerd werken aan je doelen en extra motivatie krijgen. Het is allemaal net wat persoonlijker. Je hebt zelfs keuze uit verschillende instructeurs. Bij Zwift krijg je geen begeleiding van een trainer en kun je zelf kiezen wanneer en op welke manier je traint.

2. Opnames of Google Streetview

Binnen Zwift heb je een enorme keuze uit verschillende routes en tevens kun je aan wedstrijden meedoen. Dat houdt de training natuurlijk lekker afwisselend. CycleMasters werkt anders. Zij hebben bepaalde routes zelf gefilmd en je kunt deze virtueel rijden onder begeleiding van een trainer. Ook zijn er trainingen die gewoon in de sportschool gefilmd zijn, wat meer aanvoelt als een normale spinningles. Dit is eveneens iets dat Zwift niet aanbiedt.

3. Programma’s volgen

Een andere mogelijkheid van CycleMasters is het volgen van een programma of een trainingsschema. Dit zijn bijvoorbeeld workouts voor beginners of workouts die specifiek op conditie of kracht gericht zijn. Hiermee geef je jezelf meer houvast om enkele keren per week te trainen. Er zit ook een opbouw in het programma, zodat je op een veilige manier je kracht en conditie kunt verbeteren. Met Zwift kun je in principe ook een trainingsschema volgen en kunnen de workouts op je eigen niveau worden afgestemd, op basis van je eerder geleverde prestaties. Dit is alleen net een andere insteek en wordt door de software bepaald.

4. App werkt via Bluetooth

Om Zwift te kunnen gebruiken heb je Bluetooth nodig. Deze verbinding zorgt ervoor dat de app gebruikt kan worden om je spinbike aan te sturen. Moet tijdens de workout de weerstand omhoog, dan zorgt de app ervoor dat deze op je spinningfiets wordt aangepast. Dit is niet mogelijk bij CycleMasters, maar je hebt dan ook geen Bluetooth nodig. Als de weerstand aangepast moet worden, dan wordt dit door de trainer aangegeven en kun je dit zelf aanpassen. Dit heeft als voordeel dat je op elk merk en elk type spinbike gebruik kunt maken van CycleMasters, wat bij Zwift niet het geval is.

Wat heb je nodig voor virtual spinning?

spinningfiets Pin

Voor virtual spinning heb je een aantal zaken nodig. Om te beginnen natuurlijk een spinningfiets. Voor bepaalde apps heb je misschien Bluetooth nodig, maar voor CycleMasters is dat dus geen vereiste. Verder is het handig om je spinbike op een plek te zetten die niet te warm is, dus niet bij de verwarming of in de volle zon. Als er een raam open kan voor wat extra ventilatie, is dat ook een goed idee.

Om de filmpjes af te kunnen spelen, zul je een smartphone of tablet met internetverbinding nodig hebben. Heeft je spinbike een speciale houder om je device in te zetten, dan is dat handig. Heb je die niet, zorg dan dat je in de buurt van je spinfiets een tafeltje hebt of gebruik de vensterbank. Heb je geen smartphone, dan kun je ook nog een laptop of zelfs je televisie gebruiken. Installeer de juiste app op je device om je training te kunnen beginnen. Voor sommige apps heb je een betaald abonnement nodig, houd daar rekening mee.

Zorg dat je een flesje water in de buurt hebt staan, je gaat flink zweten tijdens een training en het is goed dat vocht tijdig weer aan te vullen. Een handdoek is dus ook geen overbodige luxe, om wat zweet af te kunnen vegen. Voor een workout op een spinbike heb je niet echt speciale kleding nodig. Normale sportkleding is prima. Het is wel prettig als je shirt en sportbroek nauw aansluiten, zodat je geen last krijgt van wrijving.

Hoe werkt virtual spinning met Cyclemasters?

Wil je gebruik maken van CycleMasters, dan kun je beginnen met een gratis proefabonnement, dat 7 dagen duurt. Hiermee kun je kennismaken met alle mogelijkheden van CycleMasters. Als het bevalt kun je een abonnement afsluiten, waarbij je per maand of per jaar betaalt.

Wil jij ook starten met virtual spinning? Klik hier en krijg de eerste maand 50% korting bij CycleMasters!

Er zijn verschillende soorten lessen en trainingen te volgen.

  • Beat Ride lessen: Wil je het gevoel krijgen van een real life training, dan volg je de Beat Ride lessen. Deze worden gegeven door een ervaren trainer en ze worden opgenomen in de sportschool. De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden en trainen alle delen van je lichaam. Je staat op de pedalen, doet allerlei oefeningen (zoals press-ups en jumps) en krijgt een full body workout. Tijdens de training stel je zelf de weerstand van je spinbike in om je workout zo zwaar te maken als je zelf wilt. Onderwijl luister je naar de swingende beats van de muziek.
  • Signature Rides: Ook deze lessen worden in de studio opgenomen. Je kunt ze live volgen, zodat je op tijd klaar moet zitten. Maar ze zijn ook on-demand beschikbaar. Tijdens de workout kun je genieten van opzwepende muziek, maar je werkt ondertussen hard aan je kracht en conditie. Er worden regelmatig nieuwe lessen toegevoegd.
  • Scenic Rides: Gaat jouw hart sneller kloppen van buiten rijden, dan zijn de Scenic Rides wat voor jou. De beelden die je ziet zijn van echte fietsroutes en de trainingen zijn geschikt voor beginners en gevorderden. Je kunt je favoriete trainer erbij kiezen, de route en de lengte van de training. Ook hier kun jij trainen wanneer dat voor jou uitkomt.

De voordelen van virtual spinning met CycleMasters

Wat CycleMasters vooral onderscheidt van andere apps is de begeleiding door professionele trainers. Je krijgt het gevoel alsof je in een normale les zit. Je kunt hierdoor profiteren van een veilige opbouw van de lessen en instructies wanneer je die nodig hebt. De trainers zijn erg enthousiast, waardoor je zelf ook meer motivatie zult voelen. Je kunt lessen kiezen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van kracht of conditie, waardoor je doelgericht kunt werken aan deze onderdelen. Ook heb je als beginner meer houvast om je weg te vinden in de wereld van het spinnen, door te kiezen voor de lessen voor beginners.

Voordelen:

  • Keuze uit verschillende trainers
  • Afwisselende routes
  • Individueel of in groepjes trainen
  • On-demand lessen of live
  • Voor meer kracht en een betere conditie
  • Lessen op je eigen niveau

Conclusie

Houd jij van spinning, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open met virtual spinning. Deze manier van trainen neemt het beste van twee werelden: thuis trainen en het internet, en maakt er een krachtige combinatie van. Zo kun je thuis lekker sporten en toch begeleid worden door professionele trainers met behulp van de mogelijkheden van het internet. Iedereen kan er iets van zijn gading vinden, of je nu beginner bent of gevorderde.

De mogelijkheden zijn eindeloos: Je kiest je favoriete trainer, routes, muziek en workout doelen. Wil je het liefste echte fietsroutes rijden of juist lekker met anderen samen virtueel in de sportschool trainen op de beats van opzwepende muziek? Het kan allemaal. Er zijn trainingen op elk niveau, verschillende tijdsduur en met een verschillende insteek. Deze manier van werken geeft je ook het houvast om aan je doelen te werken. Juist ook door de persoonlijke aanpak (je ziet een echt persoon voor je) ben je waarschijnlijk meer gemotiveerd om regelmatig te sporten.

Met virtual spinning verdwijnen de grenzen: Je stapt thuis op je spinbike, zet je smartphone of tablet aan en je kunt enthousiast beginnen aan je training, met het gevoel dat je eigen favoriete trainer naast je in de kamer staat. Virtual spinning maakt thuis sporten leuk maar ook bijzonder effectief.

Alles over fitness