Alles over spinning: de voordelen en beste tips

spinning Pin

Spinning is een sport die alles in zich heeft: uitdaging, afwisseling, alles geven wat je in je hebt en de mogelijkheid om zowel op kracht als op conditie te trainen. Je hebt er flink wat doorzettingsvermogen voor nodig, maar dat leert je om je grenzen te verleggen.

Een training op de spinningfiets lijkt meer op het racen op een racefiets dan op een gewone fiets.

Lijkt het je leuk om te gaan spinnen?

Je kunt thuis gaan trainen of op de sportschool. In dit artikel lees je alles over spinning, van wat de voordelen zijn tot handige tips voor als je ermee gaat beginnen.

Wat is spinning?

Spinning doe je op een spinningfiets. Deze lijkt op een hometrainer, maar zit toch anders in elkaar. Dat komt voornamelijk door het doortrapsysteem, waardoor een training een stuk uitdagender wordt. Het is namelijk zo dat de trappers van een spinningfiets direct verbonden zijn met het vliegwiel. Als je op de fiets gaat zitten en je gaat trappen, dan komt het vliegwiel in beweging. Dat krijgt een flinke vaart. En zolang het vliegwiel ronddraait, zullen de trappers dit ook doen.

Daardoor lijkt spinning meer op fietsen op een racefiets, dan op een gewone fiets. Het doortrapsysteem zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft om de snelheid hoog te houden. Wel maakt dat het wat moeilijker om als beginner op de spinningfiets te trainen: omdat de trappers altijd doordraaien, kun je niet zomaar stoppen wanneer je wilt.

Tijdens een spinning training wissel je snelheden af, van redelijk rustig tot krachtig fietsen alsof je bergop gaat. Hierbij kom je ook in verschillende houdingen te zitten en te staan. Je handen kun je op meerdere plaatsen op het stuur zetten en je gaat ook op de pedalen staan. De weerstand van een spinningfiets is instelbaar. Je traint vooral om je records te verbeteren en meer kracht en snelheid te ontwikkelen. De training is intensief en je kunt er veel calorieën mee verbranden.

Fietsen op de spinningfiets is goed voor je lichaam. Je doet er hoofdzakelijk cardiotraining op, wat goed is voor je longen en je hart- en vaatstelsel. Maar ook je spieren worden er sterker van. Je gebruikt vooral je benen, je rug en je bilspieren.

De 8 voordelen van een spinning les

spinnen op een spinningbike PinTrainen op een spinningfiets heeft verschillende voordelen:

1. Een workout voor heel het lichaam

Als je een sport zoekt die vrijwel alle spieren van het lichaam aan het werk zet, is spinning een goede keuze. In tegenstelling tot fietsen op de hometrainer, waarbij je constant in dezelfde houding zit, kom je tijdens het spinnen regelmatig in een andere houding te zitten (of te staan). Je gaat van zitten, naar staan naar jumpen. Bij deze laatste ga je soepel en ritmisch op en neer bewegen op het zadel. Hierdoor train je tijdens het spinnen je armen, benen, rug, billen en buikspieren. Je spieren worden sterk en mooi gevormd.

2.Low impact training

De bewegingen die je tijdens spinning maakt zijn soepel en leveren geen schokken op. Je kunt dus genieten van een goede workout, zonder dat je last krijgt van je gewrichten. Bij hardlopen, balsporten of atletiek daarentegen, sporten waarbij je moet rennen of springen, krijgen de gewrichten constant klappen te verduren. Dit is zwaar en kan een risico zijn voor blessures. Spinning is een low impact training die ook gedaan kan worden door mensen met gevoelige gewrichten.

3. Sneller afvallen

Tijdens een gemiddelde training op de spinningfiets kun je zo’n 700 calorieën verbranden. Wil je afvallen, dan is een spinning training dus een goed idee. Er zijn maar weinig andere sporten, waarmee je in zo’n korte tijd zoveel calorieën kunt verbranden.

4. Grenzen verleggen

Als je gaat spinnen, zul je er al snel achter komen, dat een training behoorlijk zwaar kan zijn. Je gaat over grenzen heen, waarvan je niet wist dat je er overheen kon. Het doortrapsysteem is wat het spinnen zo uitdagend maakt. Het motiveert je om net wat langer door te gaan dan je eigenlijk van plan was. Er wordt vaak gezegd dat het spinnen het beste uit jezelf haalt. Hoewel dit zwaar is, ben je na een training niet alleen moe, maar ook heel voldaan.

5. Elkaar motiveren

Tijdens een spinningles ben je in een groep aan het trainen. Het is niet alleen gezelliger om samen te sporten, het helpt ook om je beter gemotiveerd te voelen. Samen afzien geeft een band. Maar je kunt eveneens uitgedaagd worden, doordat je ziet dat iemand anders doorzet als jullie het moeilijk hebben.Je trainingsmaatjes worden ook de stok achter de deur om te gaan trainen.

6. Trainen van je longen, hart en bloedvaten

Je hart is ook een spier. En dat betekent dat de conditie van je hart, net als van andere spieren, achteruit kan gaan. Als je niet genoeg beweegt zul je een slechte conditie krijgen. Dat heeft ook gevolgen voor je hart. Bij een beetje inspanning raak je al buiten adem en gaat je hart snel kloppen.

Daarom is spinning een uitstekende sport om te doen. Het zorgt ervoor dat je hart steeds sterker wordt en je longen krijgen een grotere longinhoud. Het helpt je bloedvaten soepel te houden, je doorbloeding verbetert en je algemene lichamelijke gezondheid zal erop vooruit gaan.

7. Stress kwijtraken

Doe jij een pittige spinningtraining dan kun je daar al je energie in kwijt. Tijdens de dag bouwt zich door stress vaak spanning op in je spieren. Het is goed om deze regelmatig kwijt te raken. Op de spinningfiets kun je je helemaal uitleven, je spieren raken goed doorbloed en je lichaam kan overtollige stresshormonen kwijtraken.

Ook mentaal is het goed om te sporten. Je denkt even niet meer aan de dagelijkse zorgen. Daarnaast zul je tijdens een les uitdagingen aangaan en zul je doorzetten. Als je je doelen bereikt, zorgt dat voor een hoop positieve ervaringen. Daar komen happy hormones door vrij.

8. Kies je eigen niveau

Als je bij een sportschool spinninglessen neemt, kun je vaak uit verschillende niveaus kiezen. Er zijn beginnersgroepen, basistrainingen en groepen voor gevorderden. Als je beginner bent kun je eenvoudig beginnen en hoef je niet bang te zijn dat de lessen te zwaar zijn. Sluit je aan bij een lesniveau waar jij je goed bij voelt.

Thuis kun je ook prima spinninglessen volgen. Er zijn verschillende platformen die professionele spinninglessen online aanbieden. CycleMasters geeft bijvoorbeeld hele goede online spinninglessen! Lees er hier alles over: virtual spinning voor thuis.

Wanneer is spinning iets voor jou?

samen spinnen PinVoor wie is spinnen geschikt? Eigenlijk voor iedereen! Maar je kunt de volgende punten in de gaten houden.

Je wilt je conditie verbeteren

Mensen die graag een betere conditie willen hebben, doen er goed aan te gaan spinnen. Je zult snel vooruit gaan als je een of twee keer per week gaat spinnen.

Je hebt wel ervaring / nog geen ervaring

Spinning is geschikt voor zowel ervaren als onervaren sporters. Ervaren sporters zullen de uitdaging die spinnen biedt aantrekkelijk vinden. Mensen die nog geen ervaring hebben, kunnen deze sport ook doen. Ze zullen wel goed moeten opletten met het doortrapsysteem en zich hierover goed moeten laten informeren.

Ook is het belangrijk om je training goed op te bouwen. Als je nog niet gewend bent aan sporten, moet je je spieren de tijd geven om aan de beweging en de inspanning te wennen. Vraag advies aan een trainer of gebruik een trainingsschema voor beginners.

Houden van de beweging van fietsen

Het heeft niet veel zin om op een spinningfiets te gaan zitten, als je de beweging niet prettig of leuk vindt. Alhoewel het de moeite waard kan zijn om het toch te proberen, omdat je op een spinningfiets niet zo stil zit als op een gewone fiets. Het is fietsen, maar dan actief en zeker niet eentonig.

Houden van uitdaging

Het is de bedoeling dat je grenzen gaat verleggen, dat je om kan gaan met een uitdaging en daar enthousiast van wordt. Je zult je eigen doorzettingsvermogen leren kennen. Als je gaat spinnen, ga je op een intensieve manier trainen. Daar zul je wel mee om moeten gaan.

Voor mensen die in een bepaald seizoen hun sport niet kunnen doen

Ben jij schaatser en kun je ‘s zomers je favoriete sport niet doen? Of houd je van wielrennen, maar wil je in de winter niet door weer en wind gaan? Dan is spinnen de oplossing! Blijf fit en houd je conditie op peil door op een spinningfiets te klimmen!

Thuis of in de sportschool spinnen: de voor en nadelenAls je thuis wilt gaan sporten dan heb ik vast de beste spibikes voor je op een rij gezet. Die kun je hier vinden:

Wil je precies weten waar je op moet letten wanneer je een spinningfiets voor thuis gaat kopen? Dan kun je dit artikel lezen: een spinningfiets kopen.

In de sportschool kun je spinninglessen volgen. Maar thuis kun je lekker trainen wanneer je wilt. De voor- en nadelen van thuis trainen of de sportschool vind je hieronder op een rijtje.

De voor en nadelen van thuis spinning doen

 • Altijd dichtbij
  Je hoeft er de deur niet voor uit. Je schiet in je sportkleren klimt op je spinningfiets. Geen reistijd, geen extra kosten (benzine, parkeren).
 • Geen maandelijkse kosten
  Wel moet je een keer een groter bedrag uitgeven om je eigen spinfiets aan te schaffen, maar daarna heb je geen kosten meer.
 • Trainen wanneer je wilt
  Als je les volgt bij een sportschool, moet je altijd op een bepaalde tijd daar zijn. Thuis kun je trainen wanneer je wilt, al is dat midden in de nacht of ‘s ochtends heel vroeg.
 • Privacy
  Niet iedereen houdt van grote groepen mensen. Vaak voel je je bekeken of krijg je last van faalangst. Als je thuis sport, heb je nooit last van dat gevoel en kun je trainen op jouw manier.
 • Volg trainingsprogramma’s thuis
  Ook thuis kun je profiteren van goede trainingsprogramma’s. Gebruik de trainingen van de computer van je spinningfiets of lessen die op internet worden gegeven.
 • Geen goede uitleg
  Er is niemand om aan te vragen of je het goed doet: of je houding goed is, de fiets juist is afgesteld en of je training zwaar genoeg is. Je loopt hierdoor het risico op blessures of traint niet optimaal.
 • Motivatie
  Het kan lastig zijn om de motivatie te vinden om te sporten. Thuis heb je niemand die je vertelt dat je op die fiets moet klimmen. Er komt gemakkelijk wat tussen: werk, je bent moe, je vriend(in) wil een film met je kijken. Je wilskracht legt het snel af tegen de eisen of leukere dingen die je zou kunnen doen.
 • Geen gezelschap van anderen
  Samen sporten kan het plezier van de training verhogen en ook zorgen voor meer motivatie. Daarom kan het zijn dat alleen thuis sporten misschien minder goed bevalt.

De voor en nadelen van spinning in de sportschool

 • Goede training door een professional
  Krijg je les in een sportschool, dan krijg je alle uitleg die je nodig hebt, zowel wat betreft je houding en de werking van de fiets als op het gebied van de training zelf. De trainer houdt in de gaten of het allemaal goed gaat. Dat kan helpen om meer uit de training te halen, dan wanneer je thuis zou sporten.
 • Goed materiaal
  In een sportschool staat goed materiaal. Het is ontworpen om intensief gebruik te kunnen weerstaan.
 • Samen sporten
  In een les train je samen met een groep anderen. Dit zorgt voor afleiding (wat positief kan zijn), gezelligheid en meer motivatie. Zoals gezegd kunnen anderen je helpen doorzetten en je gaat gemakkelijker sporten als iemand anders ook gaat.
 • Motivatie doordat je maandelijks betaalt
  Een lidmaatschap bij de sportschool kan een goede stok achter de deur zijn om regelmatig te sporten.
 • Reistijd
  Om bij de sportschool te komen, moet je er naartoe gaan. Het is zonde dat dat extra tijd kost (en soms ook geld).
 • Maandelijkse kosten
  Kosten voor de sportschool komen altijd terug. Een lidmaatschap kost best veel geld en dat kan een drempel zijn.
 • Lestijden
  Je kunt alleen gaan wanneer er lessen zijn of wanneer de sportschool open is. Dat betekent dat je je lessen moet inplannen en niet flexibel kunt zijn in wanneer je wilt sporten.
 • Sporten met anderen
  De aanwezigheid van andere mensen kan ook een bezwaar zijn. Je kunt verlegen zijn, faalangst hebben of je bekeken voelen door anderen. Dat kan sporten in de sportschool lastig maken.

Wat voor kleding heb je nodig tijdens spinning?

Spinnen kun je prima doen in een gewone sportoutfit. Maar wanneer je serious wilt gaan trainen dan zijn er 3 dingen die zeker fijn zijn om aan te schaffen:

 • een goede fietsbroek
 • een ademend shirt
 • spinning schoenen

Een goede fietsbroek is essentieel bij spinning

Om te voorkomen dat het vele fietsen gaat irriteren is een fietsbroek aan te raden. De fietsbroek heeft een bescherming aan de onderkant zodat je na een stevige fietssessie geen of minder zadelpijn hebt. Kies hier zeker voor een goede kwaliteit. Het is zonde om op een fietsbroek te bezuinigen, hier krijg je nadien zeker spijt van.

Een ademend shirt

Kies voor een ademend shirt gemaakt van vochtafvoerende stof, zoals polyester. Dit helpt om zweet van je lichaam af te voeren en je koel te houden tijdens de workout. Tijdens een spinningles is in ieder geval zeker dat je flink zult zweten.

Spinningschoenen

Spinning schoenen zorgen ervoor dat je alles kunt geven op een spinningfiets. De meeste zijn voorzien van ventilatie aangezien de schoenen alleen binnen worden gebruikt. Maar let natuurlijk wel op of je gebruik maakt van SPD pedalen of niet. Wanneer je gebruik maakt van SPD pedalen heb je namelijk ook schoenen nodig die deze SPD clipjes op de schoen hebben. Wanneer je bijvoorbeeld al mountainbike schoenen hebt dan kun je deze natuurlijk ook gebruiken!

Ook vochtafvoerende sokken die comfortabel zijn en goed passen in je fietsschoenen zijn belangrijk. Dit helpt blaren en ongemak te voorkomen.

Tips voor wanneer je start met spinning

spinnen PinSpinnen is niet moeilijk maar met deze tips wordt het nog makkelijker:

Eten en drinken

Omdat spinning zo intensief is, kun je het beste voor je gaat sporten niet teveel en te zwaar eten. Je zult veel zweten, dus het is verstandig tijdens de training ook wat te drinken. Daarmee vul je mineralen aan en dat helpt voorkomen dat je duizelig wordt of kramp krijgt.

Tips voor kleding

Luchtige kleding die goed ademt is ideaal voor tijdens een spinningtraining. Omdat je veel zweet is, zou je kleding zweet moeten kunnen afvoeren. Neem een handdoek mee of gebruik zweetbandjes.

Kies de juiste training

Er worden verschillende soorten trainingen gegeven. Bedenk eerst wat je wilt bereiken met spinning en kies dan welke training daarbij past. Zo heb je endurance trainingen om vet te verbranden, interval training voor een betere conditie en krachttraining voor sterkere spieren en meer uithoudingsvermogen.

Let op je traptechniek

Op juiste manier trappen zorgt voor een effectieve training op de spinningfiets. Zowel bij het naar beneden als omhoog gaan kun je kracht zetten. Duw op de trapper die naar beneden gaat en trek (met hulp van het riempje om je voet) aan de andere trapper die omhoog gaat. Ten eerste helpt dit om goed vaart te houden, maar het zorgt er ook voor dat je al je spieren gebruikt, zodat je je bovenbeenspieren niet overbelast. Gebruik je hele voet met trappen, niet alleen je tenen.

Veel gestelde vragen over spinning

Hieronder vind je de antwoorden op vragen die we vaak binnen krijgen over spinning:

Hoeveel calorieën verbrand je met spinning?

Het aantal calorieën dat je verbrandt met spinning is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je gewicht, intensiteit van de training en je inspanningsniveau. Over het algemeen is spinning een intense workout die veel calorieën kan verbranden. Gemiddeld kun je bij een uur spinning uitgaan:
Bij een lichaamsgewicht van ongeveer 60 kilogram: 500-700 calorieën.
Bij een lichaamsgewicht van ongeveer 70 kilogram: 600-800 calorieën.
Bij een lichaamsgewicht van ongeveer 80 kilogram: 700-900 calorieën.

Als je specifiek wilt weten hoeveel calorieën je verbrandt tijdens een spinningles, kun je overwegen om een sporthorloge te gebruiken. Hiermee kun je redelijk nauwkeurig het aantal calorieën meten tijdens de training.

Kun je afvallen met spinning?

Ja, spinning is een intensieve workout waarbij je veel calorieën verbrand en helpt je algehele conditie te verbeteren.
Maar om gewicht te verliezen, is het belangrijk om een negatieve energiebalans te creëren, wat betekent dat je meer calorieën moet verbranden dan je consumeert. Spinning kan je hierbij helpen. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet teveel calorieën eet zodat je in een negatieve energiebalans blijft.

Alles over fitness