Wat is een goede spinningfiets?

spinningfiets Pin

Wil jij een spinningfiets kopen? Een spinningfiets wordt ook wel spinningbike of spinfiets genoemd en is een geweldige manier om in groepsverband of alleen te sporten. Het is intensief, uitdagend en vooral ook heel erg leuk om te doen.

Thuis kun je altijd trainen wanneer je zin hebt. Maar waar moet je op letten wanneer je een spinningfiets wilt kopen? En wat is een goede spinningfiets voor thuis?

Daarom laat ik je in dit artikel precies zien waar je op moet letten bij de koop van een spinfiets. En geef ik je de beste modellen van dit moment! Lees snel verder.

Een spinningfiets kopen: waar moet je op letten?

Een spinningfiets kopen is een hele investering. Neem daarom de tijd om je verdiepen in de verschillende eigenschappen van een spinningbike. Je moet voor jezelf de afweging maken of je de functies graag op je fiets wilt en of je de eventuele meerprijs er voorover hebt.

De aandrijving

de aandrijving van een spinningfiets Pin

Spinningfietsen kennen twee soorten aandrijving. Je hebt de kettingaandrijving en de zogenaamde V-aandrijfriem of v-belt. Een kettingaandrijving moet regelmatig worden geolied en maakt meer geluid tijdens het gebruik. Een v-​belt maakt minder geluid en is onderhoudsvrij maar is duurder dan de kettingaandrijving. Een spinfiets met een v-belt is daarom de beste keuze.

Het trapsysteem

Je kunt bij een spinfiets kiezen uit twee soorten trapsystemen: een doortrapsysteem of een freewheel systeem. Bij een doortrapsysteem kun je niet zomaar stoppen met trappen. Hij trapt gewoon door zelfs als je wilt stoppen. Dit zorgt ervoor dat je niet snel opgeeft en doorgaat. Zelfs als je moe bent. Bij een freewheel kun je op ieder moment stoppen met trappen. Het vliegwiel draait door maar de trappers niet.

Gewicht van het vliegwiel

het vliegwiel gewicht Pin

Ten onrechte wordt het gewicht van het vliegwiel vaak niet meegenomen in de selectiecriteria. Het gewicht van het vliegwiel is heel belangrijk. Tijdens het fietsen drijf je door te trappen het vliegwiel aan en imiteert het vliegwiel hetzelfde voorwaartse gevoel als buiten op de fiets.

Maar dat is niet het enige. Het zorgt er ook voor dat de spinningbike stevig staat en niet gaat hobbelen wanneer je tijdens het fietsen op de pedalen gaat staan. Ook bepaald het vliegwiel grotendeels hoeveel weerstand de spinbike kan geven. Kies daarom voor een spinningfiets met een vliegwielgewicht van tien kilo of meer zodat de spinbike lekker stevig staat en voldoende weerstand kan leveren.

Trainingscomputer

Een trainingscomputer bevat verschillende trainingsprogramma’s zodat je kunt werken aan verschillende doelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hartslag programma, waarbij de weerstand wordt afgestemd aan de hartslag. Of een programma waarbij de weerstand altijd gelijk blijft. Ook zijn er trainingscomputers met bijvoorbeeld hartslagregistratie, verbruikte calorieën e.d.

Belastbaar gewicht

Alleen van toepassing als je een spinningfiets koopt en wat zwaarder bent. Let er dan op dat de spinbike je gewicht kan dragen. Dit wordt aangegeven door het maximale belastbaar gewicht. Het maximale belastbare gewicht van een spinningbike ligt meestal rond de 130 kg.

De top 10 spinningfietsen van 2021!

Hieronder kun je top 3 beste spinningbikes in de verschillende categorieën vinden. Ik heb 3 soorten vergeleken: middenklasse, professionele en goedkope apparaten. Hieronder vind je mijn toplijst:

De 3 beste spinbikes voor normaal thuisgebruik

Op nummer 1 staat de ​FitBike Race Magnetic Pro. Deze Fitbike is een goede spinbike tegen een scherpe prijs. Deze fiets heeft een V-belt en met een vliegwiel van 22 kg is dit een solide spinfiets voor thuis. Daarom is dit mijn keuze voor de beste spinningfiets in deze prijsklasse!

 1. Bekijk de Magnetic Pro
 2. Bekijk de Racer Pro i
 3. Bekijk de Race Basic

De beste professionele spinningbikes

Ben jij een fanatieke thuis fietser? Dan heb ik hier de beste professionele spinbikes voor je op een rij gezet!

 1. Beste keus

  ​1. FitBike Race Magnetic Pro

  FitBike Race Magnetic Pro

  ​Mijn keus voor ​een professionele ​spinningfiets!

  • Vliegwiel gewicht: 22 kg
  • Afmetingen: 125 x 62 x 132 cm
  • Belastbaar gewicht: 150 kg
  • Aandrijving: V-Belt

  €549

  Bekijk de Magnetic Pro
 2. Bekijk de S5000
 3. Bekijk de IC8i

In deze lijst vind je 2 spinbikes die interactieve mogelijkheden hebben (Zwift, sufferfest). Ben jij op zoek naar een spinbike met interactieve mogelijkheden? Dan kun je hier de 5 beste spinningfietsen met Zwift vinden.

De beste goedkope spinfietsen

Wil jij liever een goedkope spinningfiets? De beste goedkope spinfiets is de Fitbike Race 3. Met een vliegwiel van 18 kg en een gewicht van 42 kg is dit voor deze prijs een prima spinningbike!

 1. V-belt

  1. FitBike Race Magnetic Basic

  fibike race magnetic basic

  Een goedkope spinbike met V-Belt!

  • Vliegwiel gewicht: 18 kg
  • Afmetingen: 126 x 51 x 119 cm
  • Belastbaar gewicht: 120 kg
  • Aandrijving: V-Belt

  €349

  Bekijk de Magnetic Basic
 2. Beste keus

  2. FitBike Race Magnetic Basic

  FitBike Race Magnetic Home

  De beste keus voor een goedkopere spinningbike.

  • Vliegwiel gewicht: 20 kg
  • Afmetingen: 122 x 54 x 124 cm
  • Belastbaar gewicht: 125 kg
  • Aandrijving: V-Belt

  €449

  Bekijk de Magnetic Home
 3. Goedkoop en interactief

  3. ​Senz Sports S2000

  Senz Sports S2000

  De S2000 is een goedkope spinningbike met Zwift koppeling!

  • Vliegwiel gewicht: 6 kg
  • Afmetingen: 102 x 51 x 105 cm
  • Belastbaar gewicht: 100 kg
  • Aandrijving: V-Belt

  €299

  Bekijk de S2000

Wat is beter: een hometrainer of spinningbike?

Wil je een hometrainer of een spinningfiets kopen? Dit is heel persoonlijk en ligt er helemaal aan wat je graag mee gaat doen. Wil je graag een indoor racefiets ervaring hebben? Dan kun je het beste een spinfiets kopen. Hiermee heb je namelijk helemaal het racegevoel.

Een training op de spinbike is namelijk een hele intensieve workout. Het doortrapsysteem duwt je tot het uiterste! Is dit precies wat je zoekt? Kijk dan niet verder, dan is de beste keus voor jou de spinningfiets en niet de hometrainer.

Je kunt namelijk het beste voor een spinningfiets kiezen als je:

 • graag je hele fietsoutfit aandoet voor een training
 • tot het gaatje wilt gaan
 • een fiets of sportfanaat bent
 • je graag met een virtueel trainer of zonder programma traint

Wanneer kies je voor een hometrainer?

Een hometrainer is ook een goed fitnessapparaat voor een stevige workout. Toch verschilt de hometrainer met de spinningfiets. Wanneer kies je dan voor de hometrainer?

Wil je graag trainen met een trainingsprogramma, revalideren na een (knie) operatie of wil je graag op een rustig tempo fietsen? Dan is de hometrainer wellicht de betere keus voor jou. De hometrainer is namelijk het perfecte apparaat als je:

 • graag volgens een trainingsprogramma traint
 • op een rustig tempo wilt trainen
 • op ieder moment af wil stappen

Is voor jouw gevoel de hometrainer beter voor je dan de spinbike? Dan heb ik compleet artikel voor je over de hometrainer. Hierin kun je de top 5 beste hometrainers van dit moment vinden. Kijk hier voor de top 5 beste hometrainers.

Wil je nog meer weten over de verschillen? Dan kun je hier de hometrainer en spinningfiets vergelijken.

De 7 voordelen van trainen met een spinfiets

1. Uitgedaagd worden

alles spieren trainen op een spinningbike Pin

Een spinningfiets beschikt over een doortrapsysteem. Dat betekent dat het vliegwiel direct verbonden is met de trappers. Als het vliegwiel eenmaal in beweging is, staat het niet zomaar stil. Je blijft dus doortrappen, ondanks dat je moe bent. Op de spinningbike geef je gemakkelijk net even wat meer en ga je nog even langer door. Hierdoor verleg je je grenzen, de ​spinbike daagt je uit om het beste van jezelf te geven. Dit zul je merken als je thuis gaat trainen.

2. Een Low Impact workout

Spinnen belast de gewrichten niet. Alle bewegingen die je op een spinningfiets doet zijn soepel en zonder schokken of klappen. Ook al train je voluit, je zult je knieën, polsen en enkels niet overbelasten. En toch werk je goed aan alle spieren van je lichaam. Dit is vooral prettig voor mensen met gevoelige gewrichten. Maar het is daardoor heel geschikt voor iedereen graag een workout doet, zonder daarbij je spieren en gewrichten te overbelasten.

3. Alle spieren aan het werk

Tijdens het spinnen op een spinningbike ben je continu hard aan het werk. Als je een goede traptechniek hebt, gebruik je alle been- en bilspieren. Veel mensen vergeten om de pedalen omhoog te trekken, door de toeclips of klikpedalen te gebruiken. Je haalt veel meer uit de training en kunt hogere snelheden behalen door dit efficiënt te doen.

4. Ontstressen

Door de intensieve training ben je tijdens het spinnen echt alleen met spinnen bezig. Het zweet gutst van je voorhoofd af en je zet je volledig in. Hierdoor kun je alle dagelijkse stress even helemaal van je af zetten. Dat helpt goed om te ontspannen. Je spieren raken weer goed doorbloed en je kunt stress die zich in je spieren had vastgezet lekker loslaten.

5. Mooie benen en billen

Bij het spinnen train je je dijspieren, hamstrings, billen en kuitspieren. Je zult na enige tijd merken dat je benen en billen er echt goed en gespierd gaan uitzien.

6. Cardiotraining

Je werkt met spinning aan een gezond hart en aan je uithoudingsvermogen. Je longinhoud zal toenemen en je zult je steeds fitter gaan voelen.

7. Calorieën verbranden en afvallen

Natuurlijk is het afhankelijk van hoe hard je er tegenaan gaat op de spinbike, maar met een gemiddelde spinningsessie kun je 700 tot 750 calorieën verbranden. Als je dit vergelijkt met een uur fietsen (250 calorieën), kun je, als je wilt afvallen, beter op de spinningfiets stappen.

5 tips voor de beste spinning training

1. Kies de training die bij je past

Spinningfiets traptechniek Pin

Er zijn verschillende soorten trainingen mogelijk op de spinfiets. Welke je kiest, bepaalt wat je uit je training kunt halen. Kies van tevoren wat je wilt bereiken met het spinnen en kijk welke soort spinningfiets training het beste bij je past.

 • Endurance: voor het verbranden van vet.
 • Interval training: door het afwisselen van snelheid en kracht bouw je goed conditie op. Na de korte inspanning, moet je snel weer herstellen.
 • Kracht/Strength: zware training, waarbij op een hoge weerstand gefietst wordt. Je traint je uithoudingsvermogen.
 • Race: De ultieme training. Je hartslag blijft rond de 80% tot 92%. Je moet hiervoor wel al ervaring hebben.

Let op je energie

Ga verstandig om met je energie. Als je 45 minuten  op de spinfiets wilt trainen, zorg dan dat je je energie verdeelt, zodat je niet na 20 minuten al doodmoe bent.

Draag de juiste kleding

Je hebt niet per se speciale spinningkleding nodig, maar zorg wel voor kleding die goed ademt en zweet afvoert. Een speciale fietsbroek met zeem kan ervoor zorgen dat je beter zit op de spinbike. Zorg dat je een handdoek of zweetbandjes bij de hand hebt om je tussendoor af te kunnen vegen.

Drinken

Het is belangrijk dat je lichaam de brandstof heeft om te trainen. Dus zorg dat je van tevoren iets lichts hebt gegeten en gedronken. Omdat je veel zweet tijdens de spinning training, moet je er ook op letten om tijdens de training af en toe iets te drinken. Zo voorkom je kramp of duizelingen.

De juiste traptechniek

Bij het spinnen is het belangrijk op de trappers van de spinningbike zowel bij het naar boven gaan als naar het beneden gaan kracht te zetten. Je duwt bij het naar beneden trappen en je trekt daarna het pedaal weer omhoog. Als je dit niet doet, gebruik je niet al je spieren, en zul je je bovenbeenspieren gaan overbelasten. Let erop dat je bij het fietsen je bovenlijf stil houdt, door je buik- en rugspieren licht aan te spannen. Houd je voeten horizontaal, je trapt niet met je tenen. Zorg ook voor de juiste zittechniek, zoals je hier kunt lezen.

Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen helpen om de beste spinbike te kopen! Sport je liever niet met een spinningfiets? Dan kun je natuurlijk ook een crosstrainer kopenloopband kopen, of sporten met een roeimachine.

Alles over fitness