De top 10 beste spinningfietsen van 2018! (Check de nr 1!)

Laatste update: 18 september, 2018
beste spinningfiets kopen

​Wil jij een spinningfiets kopen? Een spinningfiets is een geweldige manier om in groepsverband of alleen te sporten. Het is intensief, uitdagend en vooral ook heel erg leuk om te doen.

​Thuis kun je altijd trainen wanneer je zin hebt. Maar waar moet je op letten wanneer je een spinningfiets wilt kopen? En wat zijn is de beste spinningfiets van dit moment?

Daarom laat ik je in dit artikel precies zien waar je op moet letten bij de koop van een spinningfiets. En som de ik beste spinningfietsen van dit moment op! Lees snel verder.

Dit vind je in dit artikel:

 1. Waar moet je op letten als je een spinningfiets gaat kopen
 2. De top 10 beste spinningfietsen van 2018
 3. De beste goedkope spinningfiets
 4. De beste professionele spinningfietsen
 5. Wat is beter: een spinningfiets of hometrainer
 6. De voordelen van trainen met een spinningfiets
 7. Tips voor een goede spinning training

Waar moet je op letten als je een spinningfiets gaat kopen

Een spinningfiets kopen is een hele investering. Neem daarom de tijd om je verdiepen in de verschillende eigenschappen van een spinningfiets. Je moet voor jezelf de afweging maken of je de functies graag op je fiets wilt en of je de eventuele meerprijs er voorover hebt.

De aandrijving

Spinningfietsen kennen twee soorten aandrijving. Je hebt de kettingaandrijving en de zogenaamde V-aandrijfriem of V-belt. Een kettingaandrijving moet regelmatig worden geolied en maakt meer geluid tijdens het gebruik. Een V-aandrijfriem maakt minder geluid en is onderhoudsvrij maar is duurder dan de kettingaandrijving.

Het trapsysteem

Je kunt bij een spinfiets kiezen uit twee soorten trapsystemen: een doortrapsysteem of een freewheel systeem. Bij een doortrapsysteem kun je niet zomaar stoppen met trappen. De fiets trapt gewoon door zelfs als je wilt stoppen. Dit zorgt ervoor dat je niet snel opgeeft en doorgaat. Zelfs als je moe bent. Bij een freewheel kun je op ieder moment stoppen met trappen. Het vliegwiel draait door maar de trappers niet.

Vliegwiel gewicht

spinning

Ten onrechte wordt het vliegwiel gewicht vaak niet meegenomen in de selectiecriteria. Het gewicht van het vliegwiel is heel belangrijk. Tijdens het fietsen drijf je door te trappen het vliegwiel aan en imiteert het vliegwiel hetzelfde voorwaartse gevoel als buiten op de fiets. Maar dat is niet het enige. Het zorgt er ook voor dat de spinningfiets stevig staat en niet gaat hobbelen wanneer je tijdens het fietsen op de pedalen gaat staan. Kies daarom voor een spinningfiets met een vliegwielgewicht van tien kilo of meer.

Trainingscomputer

spinningbikes

Een trainingscomputer bevat verschillende trainingsprogramma's zodat je kunt werken aan verschillende doelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hartslag programma, waarbij de weerstand wordt afgestemd aan de hartslag. Of een programma waarbij de weerstand altijd gelijk blijft. Ook zijn er trainingscomputers met bijvoorbeeld hartslagregistratie, verbruikte calorieën e.d.

Belastbaar gewicht

Alleen van toepassing als je wat zwaarder bent. Let er dan op dat de spinbike je gewicht kan dragen. Dit wordt aangegeven door het maximale belastbaar gewicht.

Ingebouwde generator

Een andere leuke feature is de ingebouwde generator. Dit bekent dat de energie die je levert met fietsen wordt gebruikt voor de trainingscomputer e.d. Er zijn dan ook geen batterijen of stroom benodigd.

Spinningfiets kopen? ​De top 10 spinningfietsen van 2018!

Benieuwd naar de top 10 beste spinningfietsen? Hieronder kun je top 5 beste spinningfietsen voor thuisgebruik vergelijken.

Op nummer 1 staat de VirtuFit Etappe 1. Deze VirtuFit is een goede spinbike tegen een scherpe prijs. Met een ​vliegwiel van ​​22 kg is dit een solide spinfiets voor thuis. Daarom is d​it mijn keuze voor een spinningfiets in deze prijsklasse!

​Vliegwiel gewicht

​Afmeting (lxbxh)

​Belastbaar gewicht

​Aandrijving

Prijs: 424,00

Mijn keus voor ​de beste ​spinningbike voor thuis!

professionele spinningfiets

​22 kg

121 x 54 x 125 cm

​135 kg

V-Belt

Prijs: 499,00
spinningbike

​18 kg

102 x 51 x 120 cm

​140 kg

V-Belt

Prijs: 599,00
spinningfietsen vergelijken

​20 kg

105 x 60 x 110 cm

​135 kg

V-Belt

Prijs: 479,00
spinfiets kopen

14 kg

125 x 58 x 114 cm

115 kg

​Ketting

De beste professionele spinningfietsen van 2018

Ben jij een fanatieke thuis fietser dan kun je misschien toch beter 200 euro meer uitgeven voor een professionele spinningfiets. Die biedt voor de fanatieke thuisgebruiker net dat beetje meer. Iets voor jou? Dan heb ik de beste professionele spinbikes voor je op een rij gezet!

Op nummer 1 staat de Tunturi Competence S40. Dit is een mooie spinfiets van zeer hoge kwaliteit voor de intensieve thuissporter. Met ​32 weerstandniveaus, een gewicht van ​49 kg en een vliegwiel van ​17 kg is dit mijn keus voor de intensieve thuisgebruiker!

​Vliegwiel gewicht

​Afmeting (lxbxh)

​Belastbaar gewicht

​Aandrijving

Mijn keus voor ​de beste professionele spinningfiets!

Prijs: 649,00
spinner fiets

​17 kg

110 x 52 x 120 cm

150 kg

V-Belt

Prijs: 999,00 899,00
goedkope spinningfiets

22 kg

117 x 54 x 113 cm

​150 kg

V-Belt

De beste goedkope spinningfiets van 2018

Een spinningfiets is een hele investering. Je hebt er natuurlijk lang plezier van maar het blijft veel geld. Een gemiddelde goede spinningfiets kost toch rond de 400 - 500 euro. Wil jij liever een goedkope spinningfiets? Dan kun je naar de spinfietsen hieronder kijken.

Op nummer 1 van de goedkope spinfietsen staat de Tunturi Cardio Fit S30. Met een vliegwiel van 18 kg en een gewicht van 4​4 kg is dit voor deze prijs een prima spinningfiets!

Vliegwiel gewicht

​Afmeting (lxbxh)

​Belastbaar gewicht

​Aandrijving

Mijn keus voor een ​goedkope spinningfiets!

Prijs: 279,00
Tunturi fitrace 30

22 kg

118 x 50 x 112 cm

135 kg

Ketting

Prijs: 299,00
Tunturi fitrace 40hr

22 kg

118 x 50 x 112 cm

135 kg

Ketting

hometrainer of spinningfiets

Wat is beter: een hometrainer of spinningfiets?

Kies je voor een hometrainer of een spinningfiets? Dit is heel persoonlijk en ligt er helemaal aan wat je graag mee gaat doen.

Een spinningbike ziet en voelt aan als een racefiets. Wil je graag een indoor racefiets ervaring hebben? Dan is een spinfiets het beste voor je.

Een training op de spinningfiets is namelijk een hele intensieve workout. Het doortrapsysteem duwt je tot het uiterste! Is dit precies wat je zoekt? Kijk dan niet verder, dan is de beste keus voor jou de spinningfiets en niet de hometrainer.

Je kunt namelijk het beste voor een spinningfiets kiezen als je:

 • ​graag je hele fietsoutfit aandoet voor een training
 • ​​tot het gaatje wilt gaan
 • ​een fiets of sportfanaat bent
 • chevron-right
  ​je graag met een virtueel trainer of zonder programma traint

Of toch misschien een hometrainer i.p.v. een spinningfiets?

Een hometrainer is ook een goed fitnessapparaat voor een stevige workout. Toch verschilt de hometrainer met de spinningfiets. Wanneer kies je dan voor de hometrainer?

Wil je graag trainen met een trainingsprogramma of wil je graag op een rustig tempo fietsen? Dan is de hometrainer wellicht de betere keus voor jou. De hometrainer is namelijk het perfecte apparaat als je:

 • ​graag volgens een trainingsprogramma traint
 • ​​op een rustig tempo wilt trainen
 • ​op ieder moment af wil stappen

Is voor jouw gevoel de hometrainer beter voor je dan de spinningfiets? Dan heb ik compleet artikel voor je over de hometrainer. Hierin kun je de top 5 beste hometrainers van dit moment vinden.

Kijk hier voor de top 5 beste hometrainers.

Wil je nog meer weten over de verschillen tussen een hometrainer of spinningfiets? Dan kun je hier de hometrainer en spinningfiets vergelijken.

De voordelen van trainen met een spinningfiets

Uitgedaagd worden

Een spinningfiets beschikt over een doortrapsysteem. Dat betekent dat het vliegwiel direct verbonden is met de trappers. Als het vliegwiel eenmaal in beweging is, staat het niet zomaar stil. Je blijft dus doortrappen, ondanks dat je moe bent. Op de spinningfiets geef je gemakkelijk net even wat meer en ga je nog even langer door. Hierdoor verleg je je grenzen, de spinningfiets daagt je uit om het beste van jezelf te geven. Dit zul je ​merken als je thuis gaat trainen.

Een Low Impact workout

Spinnen belast de gewrichten niet. Alle bewegingen die je op een spinningfiets doet zijn soepel en zonder schokken of klappen. Ook al train je voluit, je zult je knieën, polsen en enkels niet overbelasten. En toch werk je goed aan alle spieren van je lichaam. Dit is vooral prettig voor mensen met gevoelige gewrichten. Maar het is daardoor heel geschikt voor iedereen graag een workout doet, zonder daarbij je spieren en gewrichten te overbelasten.

Alle spieren aan het werk

Tijdens het spinnen ben je continu hard aan het werk. Als je een goede traptechniek hebt, gebruik je alle been- en bilspieren. Veel mensen vergeten om de pedalen omhoog te trekken, door de toeclips of klikpedalen te gebruiken. Je haalt veel meer uit de training en kunt hogere snelheden behalen door dit efficiënt te doen.

Ontstressen

Door de intensieve training ben je tijdens het spinnen echt alleen met spinnen bezig. Het zweet gutst van je voorhoofd af en je zet je volledig in. Hierdoor kun je alle dagelijkse stress even helemaal van je af zetten. Dat helpt goed om te ontspannen. Je spieren raken weer goed doorbloed en je kunt stress die zich in je spieren had vastgezet lekker loslaten.

Mooie benen en billen

Bij het spinnen train je je dijspieren, hamstrings, billen en kuitspieren. Je zult na enige tijd merken dat je benen en billen er echt goed en gespierd gaan uitzien.

Cardiotraining

Je werkt met spinning aan een gezond hart en aan je uithoudingsvermogen. Je longinhoud zal toenemen en je zult je steeds fitter gaan voelen.

Calorieën verbranden en afvallen

Natuurlijk is het afhankelijk van hoe hard je er tegenaan gaat op ​de spinbike, maar met een gemiddelde spinningsessie kun je 700 tot 750 calorieën verbranden. Als je dit vergelijkt met een uur fietsen (250 calorieën), kun je, als je wilt afvallen, beter op de spinningfiets stappen.

fitnessapparaat

Tips voor de beste spinning training

Let op je energie

Ga verstandig om met je energie. Als je 45 minuten wilt trainen, zorg dan dat je je energie verdeelt, zodat je niet na 20 minuten al doodmoe bent.

Draag de juiste kleding

Je hebt niet per se speciale spinningkleding nodig, maar zorg wel voor kleding die goed ademt en zweet afvoert. Een speciale fietsbroek met zeem kan ervoor zorgen dat je beter zit op de spinbike. Zorg dat je een handdoek of zweetbandjes bij de hand hebt om je tussendoor af te kunnen vegen.

Drinken

Het is belangrijk dat je lichaam de brandstof heeft om te trainen. Dus zorg dat je van tevoren iets lichts hebt gegeten en gedronken. Omdat je veel zweet tijdens de training, moet je er ook op letten om tijdens de training af en toe iets te drinken. Zo voorkom je kramp of duizelingen.

Kies de training die bij je past

Er zijn verschillende soorten trainingen mogelijk op de spinfiets. Welke je kiest, bepaalt wat je uit je training kunt halen. Kies van tevoren wat je wilt bereiken met het spinnen en kijk welke soort training het beste bij je past.

 • Endurance: voor het verbranden van vet.
 • Interval training: door het afwisselen van snelheid en kracht bouw je goed conditie op. Na de korte inspanning, moet je snel weer herstellen.
 • ​Kracht/Strength: zware training, waarbij op een hoge weerstand gefietst wordt. Je traint je uithoudingsvermogen.
 • chevron-right
  Race: De ultieme training. Je hartslag blijft rond de 80% tot 92%. Je moet hiervoor wel al ervaring hebben.

De juiste traptechniek

Bij het spinnen is het belangrijk op de trappers zowel bij het naar boven gaan als naar het beneden gaan kracht te zetten. Je duwt bij het naar beneden trappen en je trekt daarna het pedaal weer omhoog. Als je dit niet doet, gebruik je niet al je spieren, en zul je je bovenbeenspieren gaan overbelasten. Let erop dat je bij het fietsen je bovenlijf stil houdt, door je buik- en rugspieren licht aan te spannen. Houd je voeten horizontaal, je trapt niet met je tenen. Zorg ook voor de juiste zittechniek, zoals je hier kunt lezen.

Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen helpen om de beste spinbike te kopen! Sport je liever niet met een spinningfiets? Dan kun je natuurlijk ook een crosstrainer kopen, loopband kopen, of sporten met een roeimachine.