De 5 beste apps voor de hometrainer

hometrainer apps Pin

Met een hometrainer kun je binnen fietsen en dat is natuurlijk goed voor je gezondheid. Het is mooi dat dit kan, maar toch heeft binnen fietsen zijn beperkingen. Het kan op een gegeven moment saai worden, je kunt minder gemotiveerd raken. Dit komt deels omdat je uitzicht altijd hetzelfde is en ook omdat je altijd alleen fietst. Daar kunnen apps voor de hometrainer een oplossing voor zijn. Apps zijn applicaties die op je smartphone of tablet staan. Je koppelt je telefoon aan de trainingscomputer en kunt dan gebruik maken van de mogelijkheden van de app. Daardoor heb je opeens een hele wereld aan nieuwe uitdagingen op je hometrainer waar je mee aan de slag kunt.

De interactieve mogelijkheden van een hometrainer

interactief trainen met zwift Pin
Er zijn heel veel verschillende interactieve mogelijkheden tijdens een training.

Met een hometrainer kun je binnen fietsen en dat is natuurlijk goed voor je gezondheid. Het is mooi dat dit kan, maar toch heeft binnen fietsen zijn beperkingen. Het kan op een gegeven moment saai worden, je kunt minder gemotiveerd raken. Dit komt deels omdat je uitzicht altijd hetzelfde is en ook omdat je altijd alleen fietst. Daar kunnen apps voor de hometrainer een oplossing voor zijn. Apps zijn applicaties die op je smartphone of tablet staan. Je koppelt je telefoon aan de trainingscomputer en kunt dan gebruik maken van de mogelijkheden van de app. Daardoor heb je opeens een hele wereld aan nieuwe uitdagingen op je hometrainer waar je mee aan de slag kunt.

Let op de connectiviteit mogelijkheden van de hometrainer

Wil je ook gebruik maken van apps op je hometrainer, kijk dan of de trainingscomputer gekoppeld kan worden met je smartphone of tablet, via Bluetooth of ANT+. Er zijn bepaalde apps geschikt voor bepaalde merken hometrainers. Sommige apps kosten geld, dat kan een eenmalig bedrag zijn of je moet er een abonnement voor afsluiten.

Wat kun je met een app op je hometrainer?

De meeste hometrainers beschikken over een trainingscomputer. Deze houdt je gegevens bij, zoals de afgelegde afstand, je gemiddelde en huidige snelheid, verbrande calorieën en dergelijke. Als de computer uitgebreider is, kan het ook zijn dat er verschillende trainingen op staan. Daarmee kun je specifiek trainen op een bepaald doel (bijvoorbeeld afvallen of conditie verbeteren) of gewoon meer afwisseling in je trainingen krijgen, bijvoorbeeld met een HIT training.

Ondanks dat je kunt kiezen uit meerdere programma’s, kan het fietsen op de hometrainer wat eentonig of saai worden. Je wilt meer uitdaging, je wilt meer gegevens kunnen inzien of je zou wel eens met anderen willen fietsen. Dat kan nu, als je hometrainer gekoppeld kan worden aan je smartphone of tablet. Dan krijg je direct veel meer mogelijkheden.

Een app op de hometrainer maakt de training leuker

Apps op de hometrainer maken het fietsen veel leuker. Het is interactief, afwisselend en uitdagend. De meeste apps bieden een of meer van deze mogelijkheden:

  • Trainen met anderen (online)
  • Resultaten vergelijken
  • Grafische weergave van je trainingsgegevens
  • Meer routes om uit te kiezen
  • Zelf routes maken op elke plek in de wereld
  • Virtueel routes rijden door landschappen
  • Wedstrijden fietsen
  • Extra opties, zoals dieetadviezen en voedingsschema’s

Met deze apps gaat binnen trainen op de hometrainer steeds meer lijken op buiten fietsen. Alleen hoef je er de deur niet voor uit. Wil je ook gebruik maken van apps op je hometrainer, kijk dan of de trainingscomputer gekoppeld kan worden met je smartphone of tablet, via Bluetooth. Er zijn bepaalde apps geschikt voor bepaalde merken hometrainers. Sommige apps kosten geld, dat kan een eenmalig bedrag zijn of je moet er een abonnement voor afsluiten.

Wil jij thuis trainen met een hometrainer met apps? Dan kun je in dit artikel de beste hometrainers met apps vinden: een hometrainer kopen.

Welke apps zijn er voor de hometrainer?

Er zijn verschillende apps voor de hometrainer. Hieronder zet ik de 5 beste apps voor je op een rij:

Zwift

zwift PinZwift is een van de bekendste apps voor de fietstrainer, hometrainer en loopband. In de uitgebreide database vind je routes en trainingen (meer dan 1000), gemaakt door coaches. Of je kunt zelf een route maken. Heb je zin in een fietstocht door New York of toch liever door de Alpen? Het kan allemaal met Zwift. De hele tocht kun je op je scherm bekijken en dan voelt het alsof je daadwerkelijk door het landschap fietst. Omdat de app ervoor zorgt dat de weerstand automatisch wordt aangepast aan bergen en heuvels, voelt dit heel realistisch aan.

Zwift is een populaire app en dat zorgt ervoor dat er veel gebruikers zijn. Er zijn dus genoeg andere sporters, waarmee je samen wedstrijden kunt rijden. Elke dag zijn er meer dan 200 events om aan mee te doen. Je kunt zelfs met elkaar chatten tijdens het fietsen. De eerste week kun je Zwift gratis uitproberen. Een abonnement kost €14,99 per maand.

Iconsole+

iconsole+ PinOm gebruik te maken van de Iconsole+ app voor de hometrainer, download je deze uit de Google Play Store of de Apple Store. Als je de app installeert en een account aanmaakt, kun je gebruik maken van alle opties. Wanneer je tijdens het fietsen de app gebruikt, worden al je gegevens opgeslagen, zodat je je historie kunt inzien. De app geeft ook de standaard gegevens, zoals de tijd, verbrande calorieën, afstand, gemiddelde snelheid en, indien je een hartslagband gebruikt, de hartslag zone weer.

Er zijn 24 trainingsprogramma’s om uit te kiezen. Maar het is ook mogelijk om zelf routes te maken. Dat kan door gebruik te maken van Google Maps en je route kan dus overal op de wereld lopen. Ga je een route fietsen, dan kun je op je scherm via Google Streetview zien waar je fietst.

Niet alleen kun je genieten van de omgeving, maar je zult het ook voelen als je een helling op fietst. Via de app zal de weerstand aangepast worden en fietst het zwaar als je helling op gaat en lichter als je helling af gaat. Dat maakt het fietsen op de hometrainer veel interessanter natuurlijk. Ben je de Alpe d’Huez op gefietst of je heb je je eigen records verbroken? Je kunt je resultaten op Facebook of Twitter posten, doordat de app daarmee gekoppeld kan worden. Iconsole+ is gratis te gebruiken.

De beste hometrainers met ondersteuning voor appsHieronder vind je de beste hometrainers voor apps zoals Zwift, IFit en Kinomap:

Kinomap

kinomap PinOok de Kinomap app geeft je de mogelijkheid overal ter wereld te fietsen. De keuze is enorm, er zijn zo’n 100.000 routes online gezet! Ook hierbij kun je via het scherm van je smartphone of tablet de omgeving zien op straatniveau. Zo is het dus net of je door Berlijn fietst of geniet van een tocht door het bos.

Ook bij deze app merk je hoogteverschillen in de weerstand van je hometrainer. Het beeld past zich eveneens aan: ga je sneller, dan zal de omgeving op je scherm ook sneller langs flitsen. Je kunt samen fietsen in multiplayer mode en andere gebruikers uitdagen. Er zijn wedstrijden om aan mee te doen. Je kunt hierbij een wedstrijd kiezen, rekening houdend met je eigen niveau. Gebruikers zijn nog steeds actief op deze app en voegen elke dag nieuwe routes toe.

Kinomap helpt je nu ook om sneller je doelen te bereiken. Coaches overal ter wereld kunnen nu hun eigen video’s online zetten. Dit zijn workouts die gericht zijn op bijvoorbeeld afvallen of conditietraining. De coach geeft instructies en het voelt alsof je direct bij die coach een trainingssessie doet. Het biedt net wat meer extra informatie, omdat de trainer tijdens de workout uitleg geeft. Kinomap is een betaalde app voor Android en iOS. Een abonnement kost €9,99 per maand of €79,99 voor een jaar. Eerst even uitproberen? De demoversie is gratis, maar daar zitten niet alle opties in.

Hometrainers die geschikt zijn voor Kinomap kun je hier vinden:

Kettler world tours 2.0

Kettler world tours 2.0 PinDe Kettler app is alleen geschikt om te koppelen aan Kettler hometrainers. Deze app installeer je niet op je smartphone, maar op je pc of laptop, waar Windows (XP, Vista, Windows 7 of 8) op staat. Let er dus ook op, dat je hometrainer beschikt over een interface voor PC.

Door gebruik te maken van de Kettler app kun je realistische fietsroutes rijden. De routes zijn allemaal samengesteld uit 3D luchtfoto’s. Voor je begint met trainen kun je fitnesstests doen via de app en je training kan geanalyseerd worden. Op het scherm kun je overzichtelijke grafieken en belastingcurves bekijken. Er is een race modus, die maakt het mogelijk om te racen tegen andere mensen van over de hele wereld.

Heb je niet genoeg aan de bestaande routes? Je kunt via Microsoft Bing Maps of MagicMaps zelf je eigen routes maken. Tijdens het fietsen past de app de weerstand aan, zodat het ook echt voelt alsof je helling op rijdt. Voor de Kettler World Tours 2.0 app moet je even een investering doen, deze kost eenmalig €199,95. Maar dat betekent dus geen verdere kosten en je hebt altijd toegang.

Hometrainers die geschikt zijn voor Kettler World Tours kun je hier vinden:

IFit

ifit hometrainer app PinIfit is een multifunctionele app die niet alleen je training op de hometrainer efficiënter en uitdagender maakt, maar je ook op de gebieden gezonde voeding, beweging en slaap adviseert. De app bevat complete workouts, waarbij je video’s van meer dan 100 trainers kunt bekijken. De hometrainer past tijdens de workout automatisch de weerstand en andere instellingen aan.

Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf routes samen te stellen, ook hier weer in combinatie met Google Maps. Verder is er een grote database met allerlei soorten trainingen (niet alleen voor de hometrainer). De app houdt je trainingsgegevens bij, geeft een samenvatting na de workout en je kunt al je historie terugzien.

Ifit geeft je eveneens voedingsschema’s op maat, specifiek gericht op de trainingsdoelen die je hebt opgegeven. Je krijgt tips voor gezonde maaltijden en lekkere recepten. Je kunt IFit koppelen aan een activity tracker, zodat bijgehouden wordt hoeveel je op een dag beweegt. Deze kan ook je slaap monitoren, zodat je kunt zien of je wel goed uitrust ‘s nachts.

Je kunt Ifit gebruiken door een abonnement te nemen. Dat kost €174,99 per jaar. Heb je net een nieuwe hometrainer gekocht, die gekoppeld kan worden met Ifit, dan kan het zijn dat er een jaarabonnement bij zit.