Zwift: wat kun je er allemaal mee?

zwift Pin

Voor iedereen die een manier zoekt om een training binnenshuis leuker, makkelijker en uitdagender te maken is er Zwift. Dit is een software applicatie die je kunt gebruiken in combinatie met een fietstrainer. Je kunt er je voortgang mee zien op een televisie- of computerscherm en het biedt je een virtuele wereld aan waar je doorheen kunt fietsen. Dit geeft je veel meer mogelijkheden. In plaats van naar dezelfde vier muren van je kamer te staren, lijkt het nu alsof je buiten door de bossen en bergen aan het fietsen bent. Je kunt samen met anderen sporten en gebruik maken van trainingsprogramma’s. Wil je alles weten over Zwift, lees dan hieronder verder.

Wat is zwift?

Zwift is een geweldige manier om interactief binnen te trainen.

Wat kun je precies met zwift?

zwift fietstrainer Pin

Zwift geeft je de mogelijkheid om je fietstraining binnenshuis interactiever en realistischer te maken. Het is software die je koppelt aan een fietstrainer. Een fietstrainer is een apparaat waar je je fiets op kunt zetten en dat ervoor zorgt dat je achterwiel van de grond af komt, zodat je binnen kunt trainen. De ontwikkelingen hebben echter niet stilgestaan en de fietstrainer kan inmiddels veel meer dan alleen maar gebruikt worden als standaard.

Wat Zwift je biedt is een koppeling met je fietstrainer, om meer uit je workout te kunnen halen. Op een computerscherm kun je direct zien wat je prestaties zijn en je ziet er een virtueel landschap op, waar je doorheen fietst. De software kan, afhankelijk van de mogelijkheden van je fietstrainer, de weerstand aanpassen, gelijk aan wat het stijgingspercentage zou zijn. Je kunt online met andere fietsers trainen, afspreken met vrienden, chatten en meedoen met online events.

De mogelijkheden van Zwift maken je training dus veel interessanter en afwisselender. Dit is wel afhankelijk van wat je fietstrainer kan. Hierover lees je meer onder het kopje Wat heb je nodig?

Trainingsmogelijkheden met Zwift

Zwift geeft je een aantal trainingsmogelijkheden. Hieronder vind je de belangrijkste:

Vrij rondrijden (just ride)

In de database van Zwift staan allerlei parcoursen waar je uit kunt kiezen. Kies voor een vlakke rit, een korte of een langere klim. Je kunt vrij rondrijden in deze wereld en genieten van de ervaring dat je door een mooi landschap rijdt, ondanks dat je je huis niet hoeft te verlaten. Deze optie maakt het mogelijk om elke keer in een andere omgeving te trainen. Ook kun je met anderen samen rijden. Houd je voortgang goed bij door bepaalde segmenten met dezelfde lengte vaker te fietsen.

Workout modus

De Zwift kan je trainingssuggesties geven, die je zullen helpen je doelen te bereiken. Omdat Zwift verbonden is met je smart trainer, zal automatisch het vermogen aangepast worden, zodat je zelf niet hoeft te schakelen. Zo wordt je focus niet onderbroken. Zwift biedt je ook de mogelijkheid om zelf trainingen te ontwerpen. Met Zwift train je altijd op je eigen niveau en blijf je goed uitgedaagd.

Events

Je kunt meedoen met groepsritten en wedstrijden via Zwift. Je wordt ingedeeld bij mensen die hetzelfde niveau hebben als jij. Er wordt een indeling gebruikt op basis van vermogen en er zijn 5 categorieën. Natuurlijk heb je door wedstrijden te rijden een extra uitdaging en motivatie om regelmatig te trainen op je fietstrainer met Zwift.

Wat heb je nodig om met zwift te trainen?

Je kunt niet met iedere fietstrainer op Zwift trainen. Er zijn een aantal dingen die je moet hebben voordat je kunt trainen op Zwift.

De volgende apparaten heb je nodig om met Zwift te kunnen trainen

  • Fietstrainer (wheel-on of Direct Drive)
  • Windows pc of Mac, Iphone of Ipad, Android telefoon of tablet
  • Snelheidssensor en cadanssensor met ANT+ of Bluetooth
  • Bluetooth of ANT+ ontvanger
  • Zwift account

Optioneel:

  • Vermogensmeter
  • Hartslagsensor
  • Smartphone om de app te gebruiken

Basic fietstrainer

basic fietstrainer zonder zwift mogelijkheden Pin

De basic fietstrainer heeft geen stroomaansluiting en kan dus niet gekoppeld worden aan een Zwift en geen gegevens registreren. Verder kan de weerstand niet automatisch worden aangepast. Als je Zwift wilt gebruiken, zul je daar losse sensoren bij kunnen aanschaffen. Het gaat dan om een cadans- en snelheidssensor en een vermogensmeter.

Als Zwift door middel van de sensoren je gegevens doorkrijgt, kan hij je deze opslaan en je training aanpassen aan je persoonlijke doelen. Houd er wel rekening mee dat Zwift dan niet de weerstand automatisch kan instellen. Als je tijdens het fietsen een parcours met hellingspercentages rijdt, zul je je training moeten onderbreken om zelf de weerstand aan te passen. De nauwkeurigheid van de metingen is minder groot dan bij een Smart trainer. De basic fietstrainer is dus niet de beste keuze als je wilt trainen met Zwift!

Smart fietstrainer

smart fietstrainer met zwift Pin

Gebruik je een smart fietstrainer, dan kun je gebruik maken van alle mogelijkheden van Zwift. Het werkt heel efficiënt dat Zwift automatisch de weerstand van de fietstrainer kan aanpassen. Je hoeft dus niet af te stappen of te schakelen. Wel is het zaak om bij aanschaf van je fietstrainer op te letten, welke stijgingspercentages deze aankan. Daar zit vaak een maximum aan. Meestal ligt het gemiddelde tussen de 7% en 20%.

Met een smart fietstrainer kun je alle opties van Zwift gebruiken. Je kunt rijden in de virtuele werelden, online wedstrijden rijden, kiezen uit verschillende trainingen en je voortgang bijhouden.

Direct Drive of Wheel-on?

Bij een smart trainer kun je kiezen uit een Direct Drive of Wheel-On fietstrainer. Om een direct drive trainer te gebruiken, moet je het achterwiel van je fiets afhalen. Je zet het frame direct vast op het vliegwiel. Dit zorgt ervoor dat je kunt profiteren van een hogere weerstand en het remmen voelt realistischer. Ook zijn metingen op een direct drive fietstrainer preciezer. De afwijkingen zijn kleiner en dit zorgt voor meer inzicht in je prestaties. Een direct drive trainer kan ook de hoogste stijgingspercentages simuleren.

Bij een Wheel-on hoef je het achterwiel niet van je fiets te halen. Maar dat is ook het enige voordeel. De Wheel-on voelt minder realistisch, de meting zijn minder precies en het stijgingspercentage is minder dan bij de direct drive. Dit zorgt voor een minder mooie ervaring binnen Zwift.

De beste keus voor een Zwift fietstrainer is daarom de direct drive smart fietstrainer.

PC, MAC of smartphone

Fietstrainer Zwift Pin

De Zwift software kun je laten draaien op een computer (MAC of PC) met Windows 7 of MacOS 10.9 (minimale vereisten). Hoe sneller je computer, hoe soepeler de software loopt en dus hoe realistischer de ervaring. Je hebt minimaal 4Gb aan RAM geheugen nodig en 4 Gb aan vrije ruimte op je harde schijf.

Heb je een Apple telefoon, dan kan Zwift daarop geinstalleerd worden vanaf de Apple Iphone 5s. Je operating system moet minstens IOS 9 zijn. Op Android telefoons is de software compatible met de bekende merken, zoals Samsung, HTC, Google, Nokia, Sony en Huawei. Controleer altijd wel van tevoren even of dit kan, want er zijn vele types smartphones en de software loopt niet altijd even soepel.

Als je een Apple telefoon (of Ipad) gebruikt, kun je Zwift daarop meteen afspelen. Om je sensoren hieraan te koppelen, heb je wel Bluetooth nodig. Sensoren met ANT+ werken niet in combinatie met Apple.

Je kunt Zwift ook direct op een Apple TV installeren. Het moet wel een tv van de 4egeneratie zijn. Ook je sensoren kun je aan de televisie koppelen, echter moet je opletten, omdat je maar maximaal twee Bluetooth apparaten met je tv kunt koppelen. Downloadt de Zwift app op de tv, net als andere apps. Aangeraden wordt om het streamen altijd via bekabeld netwerk te doen, omdat anders het beeld kan gaan haperen.

Bluetooth of ANT+ sensoren

Heb je een smartbike, dan beschikt deze al over de nodige sensoren. Maar heb je een basic model fietstrainer, dan kun je hier losse sensoren bij kopen. Het is dan wel van belang dat je erop let dat deze over Bluetooth of ANT+ beschikken en dat dit verbonden kan worden met je smartphone of je PC of Mac. De meeste smartphones beschikken hier wel over.

Ook Bluetooth is voor de meeste computers geen probleem. Heb je ANT+ nodig, dan heb je hier een speciale ontvanger voor nodig. Die kun je aanschaffen in de vorm van een USB stick die je in de computer kunt steken. Dit is eenvoudig in gebruik en vergt verder geen bijzondere kennis. ANT+ is makkelijk om gebruik te maken van verschillende fietstrainer accessoires

De koppeling met de sensoren op je fiets gaat meestal ook gemakkelijk. Bij ANT+ moet je er op letten dat de ontvanger (dus op je computer of smartphone) niet te ver bij je fiets vandaan is. Hoe onstabieler de verbinding is, hoe onnauwkeuriger je gegevens zullen zijn.

Zwift account

Om Zwift te kunnen gebruiken, moet je een account aanmaken. Dit doe je op de website van Zwift. Bij je persoonlijke gegevens vul je niet alleen je naam in, maar o.a. ook je leeftijd, geslacht en gewicht. Deze gegevens worden gebruikt om de berekeningen op te baseren die nodig zijn voor een eerlijk en realistisch spelverloop. Dus vul ze wel naar waarheid in. Let verder nog op de vermelding van afstanden en gewichten, dit staat onder Display Units. Vul hier metric in, zodat deze in kilo’s, kilometers en centimeters worden weergegeven.

Wat is de beste Zwift fietstrainer? Om Zwift te kunnen gebruiken heb je een interactieve fietstrainer nodig. Op deze pagina vind je beste Zwift fietstrainers van dit moment.

Welke fietstrainers ondersteunen zwift?

Welke fietstrainers ondersteunen zwift?

Tacx

tacx

Tacx heeft meerdere modellen fietstrainers op de markt gebracht. Van betaalbare wheel-on fietstrainers voor beginners, tot direct drive trainers die beschikken over de nieuwste snufjes. De weerstand is elektromagnetisch, magnetisch of door middel van rollers. De trainers zijn van hoge kwaliteit en een van de direct drive trainers van Tacx kan zelfs een hellingspercentage van 25% aan. Je kunt de fietstrainers gebruiken met de Zwift app, maar ook met hun eigen Tacx app.

Wahoo

Wahoo is in de sportwereld een bekend bedrijf. Ze produceren niet alleen fietstrainers, maar ook fietscomputers en hartslagmeters. Hun fietstrainers zitten in een hogere prijsklasse. Het zijn zowel direct drive als wheel-on trainers en allemaal zijn ze te gebruiken met de Zwift software. Het zijn kwalitatief uitstekende trainers, wat te zien is aan het metalen frame en hoe nauwkeurig het apparaat gegevens meet. Ook de direct drive trainer van Wahoo kan een hellingspercentage van 20% aan.

Cycle Ops

De fietstrainers van Cycleops staan bekend om hun grote gebruiksgemak. Ook professionele wielrenners gebruiken deze trainers. Je hebt veel keus als je voor een Cycleops fietstrainer wilt gaan, van basic tot direct drive. Qua prijs heb je instapmodellen die wat goedkoper zijn, middenklasse en topklasse fietstrainers. Ze zijn te gebruiken met meerdere apps, waaronder ook Zwift.

Bkool

Er zijn op dit moment drie modellen fietstrainers van Bkool verkrijgbaar. Twee daarvan zitten in het goedkopere/middenklasse segment, de andere in het duurdere. De fietservaring op deze fietstrainers is heel realistisch en ze maken niet al te veel geluid. De trainers zijn kwalitatief goed en ook kun je je training interactief en afwisselend maken met de Zwift software.

Alles over fitness