Wat is de beste fietstrainer?

fietstrainer kopen Wil jij een fietstrainer kopen?

Met een fietstrainer kun je eenvoudig binnen fietsen op je eigen racefiets. Ze zijn makkelijk in gebruik, nemen niet veel ruimte in en bieden je veel mogelijkheden om een afwisselende training te rijden.

Maar waar moet je op letten wanneer je een fietstrainer gaat kopen? En wat zijn de beste fietstrainers van dit moment?

Dat laat ik je in dit artikel precies zien. Ook geef ik je top 6 beste fietstrainers van 2020.

Een fietstrainer kopen: waar moet je op letten?

Een fietstrainer is een standaard waar je eigen racefiets op kan staan. Je achterwiel komt van de grond, zodat het wiel kan draaien en zo kun je binnen fietsen. Dat is de basisfunctie, maar inmiddels zijn fietstrainers uitgebreid met allerlei technische snufjes, waardoor je een realistische fietservaring kunt krijgen. Overweeg je een fietstrainer te kopen, dan zijn dit de punten om rekening mee te houden:

Welke soort fietstrainer past bij je: wheel-on of direct drive?

Er zijn twee soorten trainers: de wheel-on en de Direct Drive fietstrainers. Ze bieden je elk een andere fietservaring. Dus voor je een fietstrainer koopt, is het goed om te bedenken wat je er mee wilt gaan doen en welke het beste bij jouw doelen past.

wheel on fietstrainer

De wheel-on fietstrainer

Dit is in feite een eenvoudige standaard. Je zet je achterwiel erin vast, zodat deze van de grond komt en gaat fietsen. Het apparaat gebruikt geen stroom en je kunt hem dus ook niet verbinden met apps of andere apparaten om je voortgang te bekijken. De weerstand is vanaf je stuur in te stellen met een schakelaar. Het remmen voelt niet heel realistisch en deze fietstrainers worden meestal gebruikt voor warming-up en conditietraining.

De wheel-on fietstrainer heeft de voor- en nadelen:

 • Eenvoudig in gebruik, je zet je fiets erop en gaan!
 • Gebruikt geen stroom, geen extra accessoires nodig
 • Neemt weinig ruimte in
 • Het achterwiel kan slippen op de rol van de fietstrainer
 • Het geluid van het wiel kan overlast geven
 • Geen mogelijkheid om je prestaties te registreren

De direct drive fietstrainer

Voor je je fiets hierop zet, zul je het achterwiel moeten losmaken. Daarna bevestig je je fiets op de fietstrainer, direct op het vliegwiel. Hiermee kun je profiteren van een grotere weerstand dan bij de Wheel-on trainer. Het remmen voelt realistischer aan. Deze virtuele fietstrainer gebruikt stroom, maar is dan ook te verbinden met je smartphone of tablet, zodat je gebruik kunt maken van interactieve trainingen.
direct drive fietstrainer

De direct drive fietstrainer heeft de volgende voor- en nadelen:

 • Meer weerstand, dus zwaardere trainingen mogelijk
 • Realistischer fietservaring
 • Geen geluidsoverlast
 • Geen last van een slippend achterwiel
 • Interactieve trainingen
 • Duurder in aanschaf
 • Neemt meer ruimte in

Welk remsysteem past het beste bij je?

Het remsysteem dat op de fietstrainer zit, bepaalt voor een deel hoe realistisch het fietsen aanvoelt. De keuze voor het remsysteem is dus best belangrijk. Er zijn drie manieren waarop weerstand kan worden opgewekt:

fietstrainer magneetrem remsysteem

Magneetrem

Deze soort rem heeft geen elektriciteit nodig en vind je dus ook vaak bij de wheel-on fietstrainer. Hij geeft meer weerstand, naarmate je harder fietst. Je kunt de magneetrem instellen vanaf je stuur, met verschillende weerstandsniveaus. Fietstrainers met een magneetrem zijn vaak goedkoper in aanschaf.

Vloeistofrem

Bij fietstrainers met dit remsysteem, draait het vliegwiel in een vloeistofbad rond. Dit betekent dat de trainer erg stil is. Je kunt de weerstand niet zelf instellen, deze werkt volgens het principe dat hoe harder je trapt, hoe hoger de weerstand wordt. Er is geen netstroom nodig voor dit remsysteem.
fietstrainer vloeistofrem
fietstrainer electromagnetische rem

Elektromagnetische rem

De weerstand wordt opgewekt door middel van een magnetisch veld. Hiervoor is wel stroom nodig. Hoe sterker de rem is, hoe hoger de weerstand kan worden ingesteld. Dit is dus ook bepalend voor het realistisch nabootsen van het hellingspercentage. Omdat de trainer stroom gebruikt, kun je hem ook koppelen aan je smartphone en allerlei apps gebruiken. Dit remsysteem vind je op smarttrainers.

De top 6 beste fietstrainers van 2020

Wil je een fietstrainer kopen? Dan heb ik hieronder de 5 beste fietstrainers voor je vergeleken. De trainers zijn verdeeld in de beste Direct Drive en de beste Wheel-on fietstrainers.

De 3 beste direct drive fietstrainers

Wil jij realistisch remmen, een hoge weerstand, een hoogstijgingspercentage en interactieve trainingen? Dan kun je het beste een direct drive fietstrainer kopen. Hieronder vind je de 3 beste direct drive fietstrainers:

De 3 beste Wheel-On fietstrainers

De Wheel-on fietstrainer is goedkoper en eenvoudiger in gebruik maar geeft je een minder realistische ervaring. Is dit iets voor jou? Dan kun je het beste een Wheel-on fietstrainer kopen. Hier vind je de 3 beste wheel-on fietstrainers:

Wil je smart trainen met een virtuele fietstrainer?

Met een fietstrainer kun je binnen fietsen op je racefiets, maar er zijn meer opties die de training wat interessanter kunnen maken.

Dan kun je het beste een interactieve fietstrainer kopen. Want met de extra opties die deze biedt, heb je opeens heel wat meer mogelijkheden.

Hij maakt verbinding met je tablet of smartphone, waardoor hij de volgende opties biedt:

 • de keuze uit meerdere trainingsprogramma’s (afgestemd op jouw doelen, bijvoorbeeld conditietraining of cardiotraining)
 • de mogelijkheid om trainingsvideo’s te bekijken
 • op je smartphone of tablet kun je tijdens het fietsen meekijken met beelden, alsof je echt door een landschap fietst.
 • meedoen met online competities, fietsen met anderen (Zwift, Sufferfest)
 • kan tijdens de training de weerstand variëren, zodat dit de ervaring geeft dat je helling op of -af rijdt

Ga je voor een normale fietstrainer zonder deze technische snufjes, dan kun je zelf natuurlijk nog zorgen voor meer interactiviteit. Je kunt een hartslagmeter dragen om inzicht te krijgen in je eigen voortgang, een sporthorloge dragen en een snelheidssensor op het achterwiel gebruiken. Ook daarmee kun je gebruik maken van trainingssoftware en de training zo interactief maken als je zelf wilt.

Een spinningfiets of fietstrainer?

Ook met een spinningfiets kun je ook binnen fietsen. Dit fitnessapparaat geeft je ook een uitdagende fietstraining in huis. Toch is dit een wat andere training dan je op de fietstrainer kunt houden.

Spinningfiets

De spinningfiets heeft een doortrapsysteem

De spinningfiets beschikt over een doortrapsysteem. Het vliegwiel is direct verbonden met de trappers. Dit heeft als gevolg dat als het vliegwiel eenmaal in beweging is, de trappers blijven doorbewegen. Hierdoor zul je uitgedaagd worden tijdens je training net wat langer door te gaan. Het stimuleert je je grenzen te verleggen. Maar het betekent ook dat je niet zomaar kunt stoppen met fietsen, als je dat wilt.

De fietstrainer traint verder vergelijkbaar als de spinningfiets

De training op een spinningfiets lijkt veel op die van een racefiets met fietstrainer. Het stuur is hetzelfde en je kunt ook je schoenen vastklikken op de pedalen. Je hebt wel de mogelijkheid in meerdere houdingen te zitten, terwijl je fietst. Je kunt je handen verplaatsen en je manier van zitten of staan aanpassen. Zo kun je zittend klimmen (met een hogere weerstand) of een staande klim doen (alsof je bergop fietst).
Fietstrainer

Wat is het beste: de spinningfiets of de fietstrainer?

Wat de beste keuze is? Dat is afhankelijk van wat je eigen verwachtingen zijn. Sommige mensen vinden de fietstrainer prettiger, omdat je toch op je eigen fiets kunt zitten. Ook het feit dat die minder ruimte inneemt is een voordeel. Je hebt een behoorlijk realistische fietservaring op de fietstrainer.

Maar anderen vinden de spinningfiets comfortabeler omdat deze stabieler en stiller is. Ook hoef je niet telkens je fiets te demonteren, als je ook nog wel eens buiten wilt fietsen. Maar de spinningfiets neemt dan weer meer ruimte in.

Past een spinningfiets beter bij je? Dan kun je kijken naar ons uitgebreide artikel over de beste spinningfietsen.
Wil je meer weten over de verschillen tussen een spinningfiets en fietstrainer? Dan kun je dit artikel lezen: de 7 verschillen tussen een spinningfiets en fietstrainer.

​De 5 voordelen van fietstrainers

Fietstrainer thuis

1. Sporten in je eigen huis

Natuurlijk fiets je het liefste buiten, maar de beste fietstrainer geeft je in ieder geval de mogelijkheid je training binnen voort te zetten. Je hoeft geen training over te slaan of te zoeken naar een andere sport als het slecht weer is. Binnen fietsen heeft nog het voordeel dat je niet naar de sportschool hoeft te gaan (en je hoeft aan te passen aan openingstijden), je geniet van veel privacy en de luxe van je eigen huis. Thuis trainen is heel laagdrempelig.

2. Smarttrainers bieden je virtuele mogelijkheden

Als je gebruik maakt van de digitale mogelijkheden van een virtuele trainer, kun je heel veel extra’s halen uit je binnentraining. Door trainingsprogramma’s en interactieve races (zoals zwift of sufferfest) te rijden wordt je gestimuleerd om je grenzen te verleggen. De programma’s dagen je uit en maken je training afwisselend. Ook de mogelijkheid om een weergave van een landschap te laten zien, maakt een binnentraining een stuk leuker.
Fietstrainer Zwift

3. Trainen op je eigen fiets

Dit is een van de grootste voordelen van de fietstrainer. Je bent gewend aan je eigen fiets en deze is precies op jouw afmetingen ingesteld. Zou je naar de sportschool gaan en een hometrainer of spinningfiets gebruiken, dan moet je die eerst instellen. Hoe dan ook zit je daarop niet in dezelfde houding als op je eigen fiets en dat ga je toch vaak voelen. Doordat je met een fietstrainer op je eigen fiets blijft trainen, zul je geen last krijgen van je spieren en geen tijd hoeven verspillen aan het aanpassen van een ander fitnessapparaat.

4. Instelbare weerstand

Als de weerstand instelbaar is op een virtuele fietstrainer, kan de training uitdagender worden gemaakt. Buiten kom je heuvels, bruggen of dijken tegen, die je moet zien te overwinnen en natuurlijk ook de wind. Door de weerstand in te stellen kun je die ervaring ook binnen nabootsen.

5. Eenvoudig in gebruik

Een fietstrainer neemt, in tegenstelling tot een hometrainer of spinningfiets, niet veel ruimte in. De fietstrainer is klein en is snel op te ruimen. Je fiets zet je ook weer snel op zijn eigen plek.

5 tips voor het gebruik van jouw fietstrainer

Fietstrainer trainingsband

1. Flink zweten op je fietstrainer

Als je binnen fietst, zul je waarschijnlijk meer zweten, dan als je buiten fietst. Doordat je ook geen wind hebt, zal het gewoon van je afdruipen en op je fiets terecht komen. Zweet kan elk materiaal aantasten en doen slijten. Omdat het zweet via je zadel naar beneden kan lopen, is het handig om je fiets (en de grond) ertegen te beschermen. Gebruik een handdoek op of om je zadel om het op te nemen en maak na het fietsen even je fiets schoon. Je stuur kun je beschermen door de handvatten schoon te maken met een schoonmaakmiddel. Dit voorkomt dat de rubbers na verloop van tijd vergaan.

2. Geluid dempen

Leg rubberen tegels onder de fietstrainer om het geluid te dempen. Zo horen de buren je niet, elke keer dat je op je fiets klimt.

Hopelijk heb ik je in dit artikel kunnen helpen in jouw zoektocht om de beste fietstrainer te kopen. Past een ander fitnessapparaat beter bij je? Dan kun je altijd in één van de andere artikelen kijken!

Fietstrainer trainingsmat

3. Gebruik de interactieve trainingsprogramma’s

De smarttrainer (of je sporthorloge of app op je smartphone) biedt verschillende trainingsprogramma’s. Dit helpt je om je sportieve doelen te behalen. Het is verstandig ze te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld intervaltrainingen doen, specifiek trainen op kracht of sprinten. En als je een direct drive fietstrainer hebt dan zijn programma’s zoals Zwift en Sufferfest een hele mooie aanvulling!

4. Stabiel fietsen

De trainer houdt de fiets alleen aan de achterkant vast. Hoewel dit voldoende zou moeten zijn en de hij de fiets stabiel overeind zou moeten houden, kan er toch wat frictie in het frame ontstaan. Een voorwielsteun kan dit voorkomen en helpt je fiets stabiel staan.

5. Trainingsbanden

Als je een wheel-on fietstrainer hebt, is het verstandig gebruik te maken van speciale trainingsbanden. De banden van je sportfiets zijn meestal niet goedkoop en veel mensen geven aan dat normale banden sneller slijten op de rol. Dat komt omdat er veel warmte ontstaat door de wrijving tussen de band en de roller. Als je dure banden sneller stuk gaan, is dat zonde en het levert uiteindelijk extra kosten op. Ook geven normale banden veel meer geluidsoverlast.

Gebruik je een trainingsband, dan zijn deze beter bestand tegen het gebruik op een fietstrainer. Ook verminderen deze de kans op doorslippen, zal er minder warmte ontstaan en is de trainingsband een stuk stiller. Om dus alles uit je training te kunnen halen, is een trainingsband de moeite en de kosten van de aanschaf wel waard.

Alles over fitness