Wat is de beste fietstrainer?

fietstrainer kopen

Wil jij een fietstrainer kopen? Met een fietstrainer kun je eenvoudig binnen fietsen op je eigen racefiets. Ze zijn makkelijk in gebruik, nemen niet veel ruimte in en bieden je veel mogelijkheden om een afwisselende training te rijden.

De fietstrainer is de perfecte manier om thuis op een interactieve manier te fietsen! Maar waar moet je op letten wanneer je een fietstrainer gaat kopen? Er zit veel verschil in de soorten fietstrainers. Wat zijn dan de beste fietstrainers van dit moment? Dat laat ik je in dit artikel precies zien. Ik geef je 3 beste direct drive en de 3 beste wheel-on fietstrainers van 2022.

Welk remsysteem past het beste bij je?

Het remsysteem dat op de fietstrainer zit, bepaalt voor een deel hoe realistisch het fietsen aanvoelt. De keuze voor het remsysteem is dus best belangrijk. Er zijn drie manieren waarop weerstand kan worden opgewekt.

Magneetrem

Magneet weerstand Pin

Deze soort rem heeft geen elektriciteit nodig en vind je dus ook vaak bij de wheel-on fietstrainer. Hij geeft meer weerstand, naarmate je harder fietst. Je kunt de magneetrem instellen vanaf je stuur, met verschillende weerstandsniveaus. Fietstrainers met een magneetrem zijn vaak goedkoper in aanschaf.

Elektromagnetische rem

elektromagnetische weerstand Pin

De weerstand wordt opgewekt door middel van een magnetisch veld. Hiervoor is wel stroom nodig. Hoe sterker de rem is, hoe hoger de weerstand kan worden ingesteld. Dit is dus ook bepalend voor het realistisch nabootsen van het hellingspercentage. Omdat de trainer stroom gebruikt, kun je hem ook koppelen aan je smartphone en allerlei apps gebruiken. Dit remsysteem vind je op smarttrainers.

Wil je smart trainen met een virtuele fietstrainer?

Met een fietstrainer kun je binnen fietsen op je racefiets, maar er zijn meer opties die de training wat interessanter kunnen maken.

De smart trainer geeft veel interactieve mogelijkheden

Dan kun je het beste een interactieve fietstrainer kopen. Want met de extra opties die deze biedt, heb je opeens heel wat meer mogelijkheden.

Hij maakt verbinding met je tablet of smartphone, waardoor hij de volgende opties biedt:

  1. de keuze uit meerdere trainingsprogramma’s (afgestemd op jouw doelen, bijvoorbeeld conditietraining of cardio training)
  2. de mogelijkheid om trainingsvideo’s te bekijken
  3. op je smartphone of tablet kun je tijdens het fietsen meekijken met beelden, alsof je echt door een landschap fietst.
  4. meedoen met online competities, fietsen met anderen (Zwift, Sufferfest)
  5. kan tijdens de training de weerstand variëren, zodat dit de ervaring geeft dat je helling op of -af rijdt

Ga je voor een normale fietstrainer zonder deze technische snufjes, dan kun je zelf natuurlijk nog zorgen voor meer interactiviteit. Je kunt een hartslagmeter dragen om inzicht te krijgen in je eigen voortgang, een sporthorloge dragen en een snelheidssensor op het achterwiel gebruiken. Ook daarmee kun je gebruik maken van trainingssoftware en de training zo interactief maken als je zelf wilt.

Een fietstrainer kopen: waar moet je op letten?

Een fietstrainer is een standaard waar je eigen racefiets op kan staan. Je achterwiel komt van de grond, zodat het wiel kan draaien en zo kun je binnen fietsen. Dat is de basisfunctie, maar inmiddels zijn fietstrainers uitgebreid met allerlei technische snufjes, waardoor je een realistische fietservaring kunt krijgen. Overweeg je een fietstrainer te kopen, dan zijn dit de punten om rekening mee te houden.

Welke soort fietstrainer past bij je: wheel-on of direct drive?

Er zijn twee soorten trainers: de wheel-on en de Direct Drive fietstrainers. Ze bieden je elk een andere fietservaring. Dus voor je een fietstrainer koopt, is het goed om te bedenken wat je er mee wilt gaan doen en welke het beste bij jouw doelen past.

De wheel-on fietstrainer

wheel-on fietstrainer Pin

Dit is in feite een eenvoudige standaard. Je zet je achterwiel erin vast, zodat deze van de grond komt en gaat fietsen. Het apparaat gebruikt geen stroom en je kunt hem dus ook niet verbinden met apps of andere apparaten om je voortgang te bekijken. De weerstand is vanaf je stuur in te stellen met een schakelaar. Het remmen voelt niet heel realistisch en deze fietstrainers worden meestal gebruikt voor warming-up en conditietraining.

De wheel-on fietstrainer heeft de volgende voor- en nadelen:

  1. Eenvoudig in gebruik, je zet je fiets erop en gaan!
  2. Gebruikt geen stroom, geen extra accessoires nodig
  3. Neemt weinig ruimte in
  4. Het achterwiel kan slippen op de rol van de fietstrainer
  5. Het geluid van het wiel kan overlast geven
  6. Geen mogelijkheid om je prestaties te registreren

De direct drive fietstrainer

direct drive fietstrainer Pin

Voor je je fiets hierop zet, zul je het achterwiel moeten losmaken. Daarna bevestig je je fiets op de fietstrainer, direct op het vliegwiel. Hiermee kun je profiteren van een grotere weerstand dan bij de Wheel-on trainer. Het remmen voelt realistischer aan. Deze virtuele fietstrainer gebruikt stroom, maar is dan ook te verbinden met je smartphone of tablet, zodat je gebruik kunt maken van interactieve trainingen.

De direct drive fietstrainer heeft de volgende voor- en nadelen:

  1. Meer weerstand, dus zwaardere trainingen mogelijk
  2. Realistischer fietservaring
  3. Geen geluidsoverlast
  4. Geen last van een slippend achterwiel
  5. Duurder in aanschaf
  6. Neemt meer ruimte in

Dus wat is beter: wheel-on of direct drive? Wil jij realistisch remmen, een hoge weerstand, een hoogstijgingspercentage en interactieve trainingen? Dan is de direct drive fietstrainer de beste keuze. Deze is duurder dan de wheel-on fietstrainer maar geeft je zeker een completere fietservaring.

Een spinningfiets of fietstrainer?

Ook met een spinningfiets kun je ook binnen fietsen. Dit fitnessapparaat geeft je ook een uitdagende fietstraining in huis. Toch is dit een wat andere training dan je op de fietstrainer kunt houden.

spinningfiets of fietstrainer Pin

De verschillen tussen een spinningfiets en fietstrainer

Spinningfiets

  1. De spinningfiets heeft een doortrapsysteem. Het vliegwiel is direct verbonden met de trappers. Dit heeft als gevolg dat als het vliegwiel eenmaal in beweging is, de trappers blijven doorbewegen. Hierdoor zul je uitgedaagd worden tijdens je training net wat langer door te gaan. Het stimuleert je je grenzen te verleggen. Maar het betekent ook dat je niet zomaar kunt stoppen met fietsen, als je dat wilt.
  2. Een spinningfiets is minder makkelijk op te bergen.
  3. Je traint niet op je eigen fiets. Dus je hoeft ook niet je fiets eerst te monteren voordat je kunt starten met trainen.
  4. De spinningfiets heeft interactieve mogelijkheden maar niet zo uitgebreid als de fietstrainer.

Fietstrainer

  1. De fietstrainer heeft geen doortrapsysteem. Je kunt wanneer je wilt stoppen met trappen.
  2. Een fietstrainer is heel makkelijk op te bergen. De fietstrainer is een klein apparaat die je makkelijk in een kast zet.
  3. Je traint op je eigen fiets. Het is natuurlijk fijn om ook binnen lekker op je eigen fiets te trainen.
  4. De fietstrainer heeft de meest uitgebreide interactieve mogelijkheden.

Dus wat is beter: een spinningfiets of fietstrainer?

Wat de beste keuze is? Dat is afhankelijk van wat je eigen verwachtingen zijn. Sommige mensen vinden de fietstrainer prettiger, omdat je op je eigen fiets kunt zitten. Ook het feit dat die minder ruimte inneemt is een voordeel. Je hebt een behoorlijk realistische fietservaring op de fietstrainer.

Maar anderen vinden de spinningfiets comfortabeler omdat deze stabieler en stiller is. Ook hoef je niet telkens je fiets te demonteren, als je ook nog wel eens buiten wilt fietsen. Maar de spinningfiets neemt dan weer meer ruimte in.

Past een spinningfiets beter bij je? Dan kun je kijken naar ons uitgebreide artikel over de beste spinningfietsen. Wil je meer weten over de verschillen tussen een spinningfiets en fietstrainer? Dan kun je dit artikel lezen: de 7 verschillen tussen een spinningfiets en fietstrainer.

De 5 voordelen van fietstrainers

1. Sporten in je eigen huis

binnen trainen fietstrainer Pin

Natuurlijk fiets je het liefste buiten, maar de beste fietstrainer geeft je in ieder geval de mogelijkheid je training binnen voort te zetten. Je hoeft geen training over te slaan of te zoeken naar een andere sport als het slecht weer is. Binnen fietsen heeft nog het voordeel dat je niet naar de sportschool hoeft te gaan (en je hoeft aan te passen aan openingstijden), je geniet van veel privacy en de luxe van je eigen huis. Thuis trainen is heel laagdrempelig.

2. Smarttrainers bieden je virtuele mogelijkheden

interactieve fietstrainer Pin

Als je gebruik maakt van de digitale mogelijkheden van een virtuele trainer, kun je heel veel extra’s halen uit je binnentraining. Door trainingsprogramma’s en interactieve races (zoals Zwift of sufferfest) te rijden wordt je gestimuleerd om je grenzen te verleggen. De programma’s dagen je uit en maken je training afwisselend. Ook de mogelijkheid om een weergave van een landschap te laten zien, maakt een binnentraining een stuk leuker. Maar er zijn nog meer handige extra’s! Meer handige fietstrainer accessoires kun je hier vinden: de 6 beste fietstrainer accessoires

3. Trainen op je eigen fiets

trainen met eigen fiets Pin

Dit is een van de grootste voordelen van de fietstrainer. Je bent gewend aan je eigen fiets en deze is precies op jouw afmetingen ingesteld. Zou je naar de sportschool gaan en een hometrainer of spinningfiets gebruiken, dan moet je die eerst instellen. Hoe dan ook zit je daarop niet in dezelfde houding als op je eigen fiets en dat ga je toch vaak voelen. Doordat je met een fietstrainer op je eigen fiets blijft trainen, zul je geen last krijgen van je spieren en geen tijd hoeven verspillen aan het aanpassen van een ander fitnessapparaat.

4. Instelbare weerstand

Als de weerstand instelbaar is op een virtuele fietstrainer, kan de training uitdagender worden gemaakt. Buiten kom je heuvels, bruggen of dijken tegen, die je moet zien te overwinnen en natuurlijk ook de wind. Door de weerstand in te stellen kun je die ervaring ook binnen nabootsen.

5. Eenvoudig in gebruik

Een fietstrainer neemt, in tegenstelling tot een hometrainer of spinningfiets, niet veel ruimte in. De fietstrainer is klein en is snel op te ruimen. Je fiets zet je ook weer snel op zijn eigen plek.

4 tips voor het gebruik van jouw fietstrainer

1. Flink zweten op je fietstrainer

interactieve fietstrainer Pin

Als je binnen fietst, zul je waarschijnlijk meer zweten, dan als je buiten fietst. Doordat je ook geen wind hebt, zal het gewoon van je afdruipen en op je fiets terecht komen. Zweet kan elk materiaal aantasten en doen slijten. Omdat het zweet via je zadel naar beneden kan lopen, is het handig om je fiets (en de grond) ertegen te beschermen. Gebruik een handdoek op of om je zadel om het op te nemen en maak na het fietsen even je fiets schoon. Je stuur kun je beschermen door de handvatten schoon te maken met een schoonmaakmiddel. Dit voorkomt dat de rubbers na verloop van tijd vergaan.

2. Gebruik een trainingsmat

Een trainingsmat is zeker aan te bevelen bij een fietstrainer. Het heeft verschillende voordelen. Het dempt het geluid voor de (onder)buren, het beschermt de vloer tegen beschadigingen van de fietstrainer en vangt het zweet op zodat je het makkelijk kan oppoetsen. Een trainingsmat is daarom zeker aan te bevelen.

3. Gebruik de interactieve trainingsprogramma’s

De smarttrainer (of je sporthorloge of app op je smartphone) biedt verschillende trainingsprogramma’s. Dit helpt je om je sportieve doelen te behalen. Het is verstandig ze te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld intervaltrainingen doen, specifiek trainen op kracht of sprinten. En als je een direct drive fietstrainer hebt dan zijn programma’s zoals Zwift en Sufferfest een hele mooie aanvulling!

4. Trainingsbanden

fietstrainer trainerband Pin

Als je een wheel-on fietstrainer hebt, is het verstandig gebruik te maken van speciale trainingsbanden. De banden van je sportfiets zijn meestal niet goedkoop en veel mensen geven aan dat normale banden sneller slijten op de rol. Dat komt omdat er veel warmte ontstaat door de wrijving tussen de band en de roller. Als je dure banden sneller stuk gaan, is dat zonde en het levert uiteindelijk extra kosten op. Ook geven normale banden veel meer geluidsoverlast.

Gebruik je een trainingsband, dan zijn deze beter bestand tegen het gebruik op een fietstrainer. Ook verminderen deze de kans op doorslippen, zal er minder warmte ontstaan en is de trainingsband een stuk stiller. Om dus alles uit je training te kunnen halen, is een trainingsband de moeite en de kosten van de aanschaf wel waard.

Alles over fitness