Vind de beste fietstrainer

Laatste update: 2 juli, 2019
fietstrainer

Wil jij een fietstrainer kopen? Met een fietstrainer kun je eenvoudig binnen ​fietsen op je eigen racefiets. Ze zijn makkelijk in gebruik, nemen niet veel ruimte in en bieden je veel mogelijkheden om een afwisselende training te rijden.

Maar waar moet je op letten wanneer je een fietstrainer gaat kopen? En wat zijn de beste fietstrainers van dit moment? Dat laat ik je in dit artikel precies zien. Ook geef ik je top ​5 beste fietstrainers van ​2019.

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste fietstrainer?

Een fietstrainer is een standaard waar je eigen racefiets op kan staan. Je achterwiel komt van de grond, zodat het wiel kan draaien en zo kun je binnen fietsen. Dat is de basisfunctie, maar inmiddels zijn fietstrainers uitgebreid met allerlei technische snufjes, waardoor je een realistische fietservaring kunt krijgen. Overweeg je een fietstrainer te kopen, dan zijn dit de punten om rekening mee te houden:

Welke soort fietstrainer past bij je: wheel-on of direct drive?

Er zijn twee soorten fietstrainers: de wheel-on en de Direct Drive fietstrainers. Ze bieden je elk een andere fietservaring. Dus voor je een fietstrainer koopt, is het goed om te bedenken wat je er mee wilt gaan doen en welke het beste bij jouw doelen past.

Fietstrainer wheel on

De wheel-on fietstrainer

Dit is in feite een eenvoudige standaard. Je zet je achterwiel erin vast, zodat deze van de grond komt en gaat fietsen. Het apparaat gebruikt geen stroom en je kunt hem dus ook niet verbinden met apps of andere apparaten om je voortgang te bekijken. De weerstand is vanaf je stuur in te stellen met een schakelaar. Het remmen voelt niet heel realistisch en deze fietstrainers worden meestal gebruikt voor warming-up en conditietraining.

Pluspunten:

 • Eenvoudig in gebruik, je zet je fiets erop en gaan!
 • Gebruikt geen stroom, geen extra accessoires nodig
 • Neemt weinig ruimte in

Minpunten:

 • Het achterwiel kan slippen op de rol van de fietstrainer
 • Het geluid van het wiel kan overlast geven
 • Geen mogelijkheid om je prestaties te registreren
Fietstrainer Direct Drive

De direct drive fietstrainer

Voor je je fiets hierop zet, zul je het achterwiel moeten losmaken. Daarna bevestig je je fiets op de fietstrainer, direct op het vliegwiel. Hiermee kun je profiteren van een grotere weerstand dan bij de basis fietstrainer. Het remmen voelt realistischer aan. Deze virtuele fietstrainer gebruikt stroom, maar is dan ook te verbinden met je smartphone of tablet, zodat je gebruik kunt maken van interactieve trainingen.

Pluspunten:

 • Meer weerstand, dus zwaardere trainingen mogelijk
 • Realistischer fietservaring
 • Geen geluidsoverlast
 • Geen last van een slippend achterwiel
 • Interactieve trainingen

Minpunten:

 • Duurder in aanschaf
 • Neemt meer ruimte in
Wil je trainen met een virtuele fietstrainer

​Wil je smart trainen met een virtuele fietstrainer?

Met een fietstrainer kun je binnen fietsen op je racefiets, maar er zijn meer opties die de training wat interessanter kunnen maken.

Dan kun je het beste een virtuele fietstrainer kopen. Want met de extra opties die deze biedt, heb je opeens heel wat meer mogelijkheden.

Hij maakt verbinding met je tablet of smartphone, waardoor hij de volgende opties biedt:

 • de keuze uit meerdere trainingsprogramma’s (afgestemd op jouw doelen, bijvoorbeeld conditietraining of cardiotraining)
 • de mogelijkheid om trainingsvideo’s te bekijken
 • op je smartphone of tablet kun je tijdens het fietsen meekijken met beelden, alsof je echt door een landschap fietst.
 • meedoen met online competities, fietsen met anderen (Zwift, Sufferfest)
 • kan tijdens de training de weerstand variëren, zodat dit de ervaring geeft dat je helling op of -af rijdt

Ga je voor een normale fietstrainer zonder deze technische snufjes, dan kun je zelf natuurlijk nog zorgen voor meer interactiviteit. Je kunt een hartslagmeter dragen om inzicht te krijgen in je eigen voortgang, een sporthorloge dragen en een snelheidssensor op het achterwiel gebruiken. Ook daarmee kun je gebruik maken van trainingssoftware en de training zo interactief maken als je zelf wilt.

Welk remsysteem past het beste bij je?

Het remsysteem dat op de fietstrainer zit, bepaalt voor een deel hoe realistisch het fietsen aanvoelt. De keuze voor het remsysteem is dus best belangrijk. Er zijn drie manieren waarop weerstand kan worden opgewekt:

Fietstrainer magneetrem

Magneetrem

Deze soort rem heeft geen elektriciteit nodig en vind je dus ook vaak bij de wheel-on fietstrainer. Hij geeft meer weerstand, naarmate je harder fietst. Je kunt de magneetrem instellen vanaf je stuur, met verschillende weerstandsniveaus. Fietstrainers met een magneetrem zijn vaak goedkoper in aanschaf.

Fietstrainer vloeistofrem

Vloeistofrem

Bij fietstrainers met dit remsysteem, draait het vliegwiel in een vloeistofbad rond. Dit betekent dat de trainer erg stil is. Je kunt de weerstand niet zelf instellen, deze werkt volgens het principe dat hoe harder je trapt, hoe hoger de weerstand wordt. Er is geen netstroom nodig voor dit remsysteem.

Fietstrainer electromagnetische rem

Elektromagnetische rem

De weerstand wordt opgewekt door middel van een magnetisch veld. Hiervoor is wel stroom nodig. Hoe sterker de rem is, hoe hoger de weerstand kan worden ingesteld. Dit is dus ook bepalend voor het realistisch nabootsen van het hellingspercentage. Omdat de trainer stroom gebruikt, kun je hem ook koppelen aan je smartphone en allerlei apps gebruiken. Dit remsysteem vind je op smarttrainers.

Fietstrainer kopen? De top ​5 beste fietstrainers van 201​9!

Wil je een fietstrainer kopen? Dan heb ik hieronder de ​5 beste fietstrainers voor je op een rij gezet.

Op de eerste plek staat de: ​Tacx Neo Smart. Dit is de fietstrainer waarmee je training het meest op het echt lijkt. ​Deze direct drive verbind je moeiteloos met Zwift of de Tacx software voor een interactieve training. Dankzij een vermogen van 2200 watt wordt een helling van 25% moeiteloos gesimuleerd. Met de Tacx Neo Smart heb je een top fietstrainer in huis!

Model

​Weerstand

​Simulatie hellingshoek

​Stroom

​Voorsteun

​Garantie

Mijn keus voor de ​beste Direct Drive ​interactieve fietstrainer!

tacx neo smart T2800

​​Direct drive

​25%, elektronisch

​Netstroom

​Inclusief

​2 jaar

De laagste prijzen:

tacx flux 2 smart

​Direct drive

​​16%, elektronisch

​​Netstroom

​​Inclusief

​​2 jaar

De laagste prijzen:

Mijn keus voor de beste basis fietstrainer!

tacx booster t2500

​​Magneetrem

​n.v.t

​n.v.t

​​​Inclusief

​​​2 jaar

inSPORTline Klegan
wahoo kickr core

​Direct drive

​16%, elektronisch

​​​Netstroom

​​​​Inclusief

​​​​2 jaar

5. ​CycleOps Magneto

fietstrainer cycleops

​​Magneetrem

N.v.t.

N.v.t.

​Exclusief

​​2 jaar

De laagste prijzen:

Een spinningfiets of een fietstrainer?

Ook met een spinningfiets kun je ook binnen fietsen. Dit fitnessapparaat geeft je ook een uitdagende fietstraining in huis. Toch is dit een wat andere training dan je op de fietstrainer kunt houden.

Spinningfiets

De spinningfiets heeft een doortrapsysteem

De spinningfiets beschikt over een doortrapsysteem. Het vliegwiel is direct verbonden met de trappers. Dit heeft als gevolg dat als het vliegwiel eenmaal in beweging is, de trappers blijven doorbewegen. Hierdoor zul je uitgedaagd worden tijdens je training net wat langer door te gaan. Het stimuleert je je grenzen te verleggen. Maar het betekent ook dat je niet zomaar kunt stoppen met fietsen, als je dat wilt.

Fietstrainer

De fietstrainer traint verder vergelijkbaar als de spinningfiets

De training op een spinningfiets lijkt veel op die van een racefiets met fietstrainer. Het stuur is hetzelfde en je kunt ook je schoenen vastklikken op de pedalen. Je hebt wel de mogelijkheid in meerdere houdingen te zitten, terwijl je fietst. Je kunt je handen verplaatsen en je manier van zitten of staan aanpassen. Zo kun je zittend klimmen (met een hogere weerstand) of een staande klim doen (alsof je bergop fietst).

Wat is het beste: de spinningfiets of de fietstrainer?

Wat de beste keuze is? Dat is afhankelijk van wat je eigen verwachtingen zijn. Sommige mensen vinden de fietstrainer prettiger, omdat je toch op je eigen fiets kunt zitten. Ook het feit dat die minder ruimte inneemt is een voordeel. Je hebt een behoorlijk realistische fietservaring op de fietstrainer.

Maar anderen vinden de spinningfiets comfortabeler omdat deze stabieler en stiller is. Ook hoef je niet telkens je fiets te demonteren, als je ook nog wel eens buiten wilt fietsen. Maar de spinningfiets neemt dan weer meer ruimte in.

Past een spinningfiets beter bij je? Dan kun je kijken naar ons uitgebreide artikel over de beste spinningfietsen.

De voordelen van fietstrainers

Fietstrainer thuis

Sporten in je eigen huis

Natuurlijk fiets je het liefste buiten, maar de beste fietstrainer geeft je in ieder geval de mogelijkheid je training binnen voort te zetten. Je hoeft geen training over te slaan of te zoeken naar een andere sport als het slecht weer is. Binnen fietsen heeft nog het voordeel dat je niet naar de sportschool hoeft te gaan (en je hoeft aan te passen aan openingstijden), je geniet van veel privacy en de luxe van je eigen huis. Thuis trainen is heel laagdrempelig.

Trainen op je eigen fiets

Dit is een van de grootste voordelen van de fietstrainer. Je bent gewend aan je eigen fiets en deze is precies op jouw afmetingen ingesteld. Zou je naar de sportschool gaan en een hometrainer of spinningfiets gebruiken, dan moet je die eerst instellen. Hoe dan ook zit je daarop niet in dezelfde houding als op je eigen fiets en dat ga je toch vaak voelen. Doordat je met een fietstrainer op je eigen fiets blijft trainen, zul je geen last krijgen van je spieren en geen tijd hoeven verspillen aan het aanpassen van een ander fitnessapparaat.

Fietstrainer Zwift

Smarttrainers bieden je virtuele mogelijkheden

Als je gebruik maakt van de digitale mogelijkheden van een virtuele fietstrainer, kun je heel veel extra’s halen uit je binnentraining. Door trainingsprogramma’s en interactieve races (zoals zwift of sufferfest) te rijden wordt je gestimuleerd om je grenzen te verleggen. De programma’s dagen je uit en maken je training afwisselend. Ook de mogelijkheid om een weergave van een landschap te laten zien, maakt een binnentraining een stuk leuker.

Instelbare weerstand

Als de weerstand instelbaar is op een virtuele fietstrainer, kan de training uitdagender worden gemaakt. Buiten kom je heuvels, bruggen of dijken tegen, die je moet zien te overwinnen en natuurlijk ook de wind. Door de weerstand op een fietstrainer in te stellen kun je die ervaring ook binnen nabootsen.

Eenvoudig in gebruik

Een fietstrainer neemt, in tegenstelling tot een hometrainer of spinningfiets, niet veel ruimte in. De fietstrainer is klein en is snel op te ruimen. Je fiets zet je ook weer snel op zijn eigen plek.

Tips voor het gebruik van jouw trainingsfiets

Fietstrainer trainingsband

Flink zweten op je fietstrainer

Als je binnen fietst, zul je waarschijnlijk meer zweten, dan als je buiten fietst. Doordat je ook geen wind hebt, zal het gewoon van je afdruipen en op je fiets terecht komen. Zweet kan elk materiaal aantasten en doen slijten. Omdat het zweet via je zadel naar beneden kan lopen, is het handig om je fiets (en de grond) ertegen te beschermen. Gebruik een handdoek op of om je zadel om het op te nemen en maak na het fietsen even je fiets schoon. Je stuur kun je beschermen door de handvatten schoon te maken met een schoonmaakmiddel. Dit voorkomt dat de rubbers na verloop van tijd vergaan.

Stabiel fietsen

De trainer houdt de fiets alleen aan de achterkant vast. Hoewel dit voldoende zou moeten zijn en de hij de fiets stabiel overeind zou moeten houden, kan er toch wat frictie in het frame ontstaan. Een voorwielsteun kan dit voorkomen en helpt je fiets stabiel staan.

Fietstrainer trainingsmat

Geluid dempen

Leg rubberen tegels onder de fietstrainer om het geluid te dempen. Zo horen de buren je niet, elke keer dat je op je fiets klimt.

Hopelijk heb ik je in dit artikel kunnen helpen in jouw zoektocht om de beste fietstrainer te kopen. Past een ander fitnessapparaat beter bij je? Dan kun je altijd in één van de andere artikelen kijken!

Gebruik de interactieve trainingsprogramma’s

De smarttrainer (of je sporthorloge of app op je smartphone) biedt verschillende trainingsprogramma’s.

Dit helpt je om je sportieve doelen te behalen. Het is verstandig ze te gebruiken. 

Je kunt bijvoorbeeld intervaltrainingen doen, specifiek trainen op kracht of sprinten.

Trainingsbanden

Als je een wheel-on fietstrainer hebt, is het verstandig gebruik te maken van speciale trainingsbanden. De banden van je sportfiets zijn meestal niet goedkoop en veel mensen geven aan dat normale banden sneller slijten op de rol van een fietstrainer. Dat komt omdat er veel warmte ontstaat door de wrijving tussen de band en de roller. Als je dure banden sneller stuk gaan, is dat zonde en het levert uiteindelijk extra kosten op. Ook geven normale banden veel meer geluidsoverlast.

Gebruik je een trainingsband, dan zijn deze beter bestand tegen het gebruik op een fietstrainer. Ook verminderen deze de kans op doorslippen, zal er minder warmte ontstaan en is de trainingsband een stuk stiller. Om dus alles uit je training te kunnen halen, is een trainingsband de moeite en de kosten van de aanschaf wel waard.