Hoe werkt een slowcooker?

slowcooker Pin

Regelmatig een gezonde en lekkere maaltijd op tafel zetten is met de slowcooker geen probleem. De meeste mensen zouden graag elke dag gezond eten,maar helaas lukt dat niet altijd. Soms ben je laat thuis, had je een drukke dag op je werk of voel je je gewoon te moe. Toch levert je avondmaaltijd belangrijke voedingsstoffen, die je helpen gezond te blijven. Een kant en klaar maaltijd is nu eenmaal niet zo goed voor je.

Met de slowcooker gaat het je lukken om voortaan smakelijke en gezonde gerechten op tafel te zetten. Ook al suddert het gerecht de hele dag, het kost jou nauwelijks tijd om het te maken. Wil je weten hoe de slowcooker werkt en wat je ermee kunt maken? Lees dan snel dit artikel.

Hoe werkt een slow cooker?

hoe werkt een slowcooker PinEen slowcooker, ook wel Crock-Pot genaamd, is een pan waarmee je gerechten in een rustig tempo gaar kookt. Juist dit langzame kookproces maakt dat je maaltijden maakt, die een volle, rijke smaak hebben en al hun gezonde voedingsstoffen hebben behouden. De slowcooker werkt meestal op elektriciteit, maar er zijn er ook die in de oven gebruikt kunnen worden.

Het apparaat bestaat uit twee delen: een binnenschaal die van aardewerk is en een metalen buitenpan. Er zit een thermostaat in, waarmee de temperatuur geregeld kan worden. Je kunt hem op de lage stand zetten (80 graden) of een hoge stand van 90 graden.

Het principe is dat de slowcooker je gerechten op een lagere temperatuur kookt. Je kunt daardoor het voedsel veel langer verhitten, een crock-pot staat dus gemiddeld 6 tot 8 uur aan, maar het kan zelfs langer. Door de lagere temperatuur en het lange stoven, blijft vlees lekker mals. En het voordeel is: je hoeft nooit bang te zijn dat je eten aanbrandt of uitdroogt.

Het enige dat je hoeft te doen om een maaltijd in de slowcooker te bereiden, is alvast de groente of het vlees klaar te maken. Dus het in stukken snijden en eventueel het vlees aanbraden. Zet kruiden en specerijen klaar, maak een saus als dat nodig is. Dan doe je alles in de pan en zet deze aan. Als je dit ‘s ochtends doet, heb je ‘s avonds als je thuiskomt, een heerlijke maaltijd die klaar is om te eten.

Het is dus wel zo, dat de slowcooker de hele dag aanstaat, ook als je niet thuis bent. Maar deze apparaten zijn hiervoor gemaakt. En daarbij heb je vast ook je koelkast, vriezer of wasmachine aanstaan als je van huis bent. De slowcooker is wat dat betreft niet anders.

Waar moet je op letten wanneer je een slowcooker koopt?

Ben je aan het overwegen of je een slowcooker gaat aanschaffen, dan is het een goed idee te bedenken wat voor een je er wilt. De volgende punten zijn belangrijk om in de gaten te houden:

  • Het formaat: Ben je alleen of heb je een groot gezin? Houd dan rekening met het formaat van de Crock-Pot. Ook als je maar met één of twee personen bent, kan een grote slowcooker handig zijn, zodat je voor meerdere keren in een keer kunt koken. Ze zijn er o.a. in 3,5 liter, 4,7 liter of 6 liter.
  • High/Low stand: Deze standen maken het mogelijk om op hogere of lagere temperatuur je gerechten te bereiden. Als je niet zoveel tijd hebt, is de hoge stand handig (ongeveer 4 uur). Voor een lange bereidingstijd gebruik je de lage stand (8 uur of langer).
  • Timer: Met de timer heb je zelf in de hand hoe lang de pan mag aanstaan. Sommige slowcookers hebben geen timer, waardoor je zelf in de gaten moet houden wanneer hij uit moet. Een timer geeft veel mogelijkheden, van een bereiding van een half uurtje tot 20 uur lang, waarna de slowcooker vanzelf uitgaat.
  • Vorm: Er zijn voornamelijk ronde of ovaalvormige slowcookers op de markt. Waar je voor kiest kan een kwestie van smaak zijn, maar de vorm bepaalt ook wat er in de pan kan. In een ovalen slowcooker passen gemakkelijker grotere stukken vlees.

De 5 voordelen van een slowcooker

gezonde maaltijd met slowcooker PinVroeger had je de römertopf, je kunt koken in de oven, de wok of in een hapjespan. Maar de slowcooker verslaat ze allemaal als het aankomt op gebruiksgemak, veelzijdigheid, veiligheid en zuinigheid. Vanwege deze voordelen kun je het beste een slowcooker aanschaffen:

1. Een gezonde maaltijd bereiden

Een maaltijd uit de Crock-Pot is supergezond. Dat komt door de volgende kenmerken: het vocht blijft in de pan circuleren, waardoor alle sappen uit vlees en groenten bewaard blijven, en dus ook de voedingsstoffen. Je groenten worden niet kapot gekookt.

Dat is dus een verschil met in een normale pan koken. Daar wordt de structuur van groente meestal kapot gekookt en gooi je een deel van de vitamines weg met het kookwater. Daarbij hoeft er in de slowcooker geen vet gebruikt te worden, dus is het een gezonde manier van koken.

2. Rijke smaken

Het lange koken heeft als gevolg dat je gerecht rijk aan smaak wordt. Je doet de kruiden en specerijen al aan het begin in de slowcooker. Als je vlees en/of groenten dan meerdere uren koken, nemen ze al deze smaken goed op. Dat merk je bij het eten. 8 Uur koken of een half uurtje (in de oven of een pan) is daar niet mee te vergelijken.

3. Energiezuinig

Je zou denken dat een slowcooker, omdat hij de hele dag aanstaat, veel stroom verbruikt, maar dat is niet het geval. Als je de slowcooker 8 uur lang aanzet, kost dat ongeveer 25 cent. Vergelijk dit met een uur lang de oven aanzetten, dan ben je 55 cent kwijt. Een maaltijd uit de slowcooker is dus effectief goedkoper dan een uit de oven, ondanks dat het apparaat langer aanstaat. Gas is wel nog steeds iets goedkoper.

4. Voorkomt dat je ongezond eet

Je kent dat wel, je komt thuis uit je werk en hebt geen fut om te koken. Dan gooi je toch maar weer wat friet in de pan of je haalt een pizza. Heb je een Crock-Pot, dan is dat niet meer nodig. Als je ‘s ochtends even de tijd neemt om hem aan te zetten met wat vlees en/of groente, dan kom je ‘s avonds thuis en ruik je die heerlijke maaltijd al. Je kunt direct opscheppen en lekker gaan eten. De slowcooker voorkomt dus dat je kiest voor fast food. Handig wanneer je graag wat wil afvallen.

5. Koken kost minder tijd

Houd je wel van lekker eten, maar houd je niet van in de keuken staan? Koken met de slowcooker is heel eenvoudig. Je kunt genieten van maaltijden die eruit zien alsof ze door een chef gemaakt zijn, maar je nauwelijks tijd kosten. De slowcooker doet het werk, jij hoeft het eten er alleen maar in te doen en na enkele uren er weer uit te halen. En dan is het tijd om ervan te genieten.

Wat kun je allemaal maken in een slow cooker?

De slowcooker is veelzijdig en kan allerlei verschillende gerechten bereiden. Hij is vooral heel geschikt om er sudder- en stoofgerechten in te maken, maar kan nog veel meer.

Vleesgerechten

slowcooker recepten PinIn de slowcooker kun je goed vlees stoven. Runder- en sukadelappen, lamskoteletten, varkensvlees, gehaktballen, maar ook spareribs (eerst in de slowcoooker, dan onder de grill) kun je klaarmaken in de slowcooker. Het vlees blijft zacht en mals. Ook kip en kalkoen kunnen erin, maar deze hebben minder tijd nodig, omdat ze anders droog worden.

Als je eerst dacht dat je nooit stoofgerechten zou maken, omdat ze teveel tijd kosten, kun je nu een groot aantal nieuwe recepten proberen. De slowcooker blinkt uit in de bereiding van stoofschotels, zowel uit binnen- als buitenland. Denk aan Vlaamse stoofschotel, Indisch stoofvlees (Rendang), Russische Boeuff Stroganov of Irish stew.

Groente:

Ook groentegerechten kun je in de Crock-Pot maken, maar dan moet je wel rekening houden met de soort. Zachte groente is namelijk niet zo geschikt. Het wordt zompig en je kookt het al gauw tot moes. Dan verliest groente ook nog eens de vitamines en dat is zonde.

Je kunt het beste harde groente gebruiken, zoals winterpeen, paprika, ui of knolselderij. Maak je een stoofschotel of soep met groenten, voeg de zachtere groente dan later toe. Je kunt met de slowcooker curry’s maken, soep of stamppot. Je kunt ook aardappelen in de schil koken of zelfs een hele pompoen.

Het is dus ook mogelijk om hele gerechten in de slowcooker klaar te maken. Maar dit kost wel wat meer moeite. Je moet dan rekening houden met de verschillende kooktijden van vlees, groente en andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld rijst. Deze moet je op verschillende tijdstippen toevoegen.

Niet in de slowcooker

Met hun lange kooktijd zou je denken dat het handig is om rauwe peulvruchten en bonen in de slowcooker te bereiden. Dat is helaas geen goed idee, omdat ze giftige stoffen, zoals fytohemagglutonine bevatten. Als gevolg van de lage temperaturen in de slowcooker worden deze niet onschadelijk gemaakt. Je zult ze dus gewoon in een pan op hoge temperatuur moeten koken.

Zoete toetjes en ander lekkers

In de Crock-Pot kun je zelfs zoete gerechten maken. Van gebak tot heerlijke toetjes, dit kun je allemaal maken:

  • Chocoladefudge: zacht een smeuiig, met zo’n 4 uur bereidingstijd
  • Gestoofd fruit: zoals appeltjes met kaneel en rozijnen of stoofpeertjes
  • Cake: cheesecake, cinnamon roles, smores of brownies
  • Pudding: chocolade- of vanillepudding
  • Chocolademelk: Wie geniet er niet van een beker heerlijke chocolademelk, gemaakt met verse stukjes chocolade, room en stukjes karamel?
  • Perzik cobbler: Je doet het fruit met cakemix en wat boter in de slowcooker. Zet hem aan. Zo simpel is het om een lekker nagerecht te maken.
  • Havermoutpap: Na 7 uur in de slowcooker is er weinig dat zo romig en zacht is als deze havermoutpap.

Andere leuke artikelen