De 10 beste snacks voor in de avond

Wie kent het gevoel niet, dat je eigenlijk niet meer wilde eten ‘s avonds, maar toch trek krijgt in een avond snack? Het eerste wat in je opkomt om te eten, zijn meestal ongezonde tussendoortjes: chips, chocola of een koekje. En dat komt niet goed uit, als je je best doet om op je gewicht en je gezondheid te letten.

Om je uit de brand te helpen vind je in dit artikel de 10 beste snacks voor in de avond: gezond, lekker en makkelijk om te maken. Kies een avond snack uit de lijst en geniet van een lekker hapje zonder schuldgevoel.

Kun je in de avond snacken?

Op zich is het geen probleem om ‘s avonds nog iets te eten. De meeste mensen worden ongerust, omdat ze gehoord hebben dat ‘s avonds snacken slecht voor de lijn zou zijn. Je stofwisseling zou na acht uur ‘s avonds tot rust komen en niet efficiënt meer werken. Alles wat je dus na je avondeten nog zou eten, wordt direct omgezet in vet. Van snacken voor het naar bed gaan wordt je dik, zou de conclusie zijn.

Gelukkig blijkt dit verhaal een fabeltje te zijn. De spijsvertering gaat niet op pauze. Je lichaam gaat wel in de ruststand, maar alle processen blijven normaal doorgaan. Wat je dus na het avondeten nog eet, wordt op de gewone manier verteerd.

Waar je wel op moet letten bij het ‘s avonds snacken, is wat je de hele dag door hebt gegeten en of je niet in totaal over je energiebehoefte heen gaat. Je zult aankomen als je teveel eet op een dag. Je avondsnack kan dus net dat hapje teveel zijn. Dus niet het tijdstip is van belang, maar of je teveel eet.

Welke avond snacks kun je beter niet eten?

snack chips

‘s Avonds nog een hapje eten is dus niet zo’n probleem. Wel maakt het veel uit wàt je eet. De meeste snacks die mensen na het avondeten nemen, zijn calorie en/of suikerrijk. Denk maar aan:

  1. Chips of nacho’s
  2. Dropjes of chocolade
  3. Taart, cake of koekjes
  4. Bitterballen, frikandellen en patat
  5. IJs

Of je er nu veel of weinig van eet, gezond zijn ze niet en ze dragen enorm veel bij aan de hoeveelheid calorieën die je op een dag eet. Kijk maar in onderstaand lijstje.

Per 100 gram:

  • Chips: 530 calorieën
  • Bitterballen: 175 calorieën
  • Dropjes: 330 calorieën
  • Chocola: 550 calorieën

Wat zijn ​dan gezonde snacks voor de avond?

Heb je trek in een tussendoortje, neem dan iets dat je lichaam daadwerkelijk voedt: met vitamines, eiwitten, mineralen, antioxidanten en gezonde vetten. Je raakt hiervan ook goed verzadigd, zodat je weet dat je rest van de avond goed doorkomt en geen trek meer krijgt. Vooral eiwitten vullen goed, evenals producten met gezonde vetten.

Heb je geen zin om iets te maken, dan zijn er de snelle gezonde tussendoortjes:

  • Rijstwafels (met een plakje kaas, hüttenkäse of komkommer)
  • Een augurk met een plakje ham
  • Een bak yoghurt (met fruit en/of noten)
  • Een hand pompoen- of zonnebloempitten
  • Een stukje raw chocolate
  • Een hand noten

De 10 beste avond snacks

Hieronder vind je 10 verschillende recepten. 5 Zijn voor hartige avondsnacks en 5 voor zoete avondsnacks. Zo vind je altijd iets waar je zin in hebt. Voor sommige is wat meer voorbereiding nodig, maar als je ze maakt, heb je een voorraadje dat je een paar dagen kunt bewaren in de koelkast of een paar weken in de vriezer.

Hartige snacks

Hartige snacks zijn pittig van smaak, hebben een lekkere bite en bevatten weinig koolhydraten. Wanneer je specifiek bent naar koolhydraatarme snacks dan kun je die hier vinden: de 15 beste koolhydraatarme snacks.

​1

Zelfgemaakte kruidenkaas


Deze zelfgemaakte kruidenkaas is een gezonde dip voor bij wat snack groente. Ideaal voor een gezonde avond snack.

Ingrediënten:

  • 250 gram zuivelspread of roomkaas
  • 150 gram volle yoghurt
  • 20 gram verse peterselie
  • 2 stengels bosui
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper en zout naar smaak
Zelf-roomkaasmaken-snacken

Zo maak je het:

​Maak een saus door de zuivelspread door de yoghurt te roeren. Hak de peterselie en de bosui fijn in een bakje, pers er de knoflook boven uit. Meng deze kruidenmix door het yoghurt-zuivelspread mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Dip met stukjes wortel, courgette of paprika, of beleg er een cracker mee (Zie recept hieronder).

​2

Brosse zadencrackers


​Ingrediënten (voor ongeveer 10 crackers):

  • 125 gram gebroken lijnzaad
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 20 gram sesamzaad
  • 60 gram pompoenpitten
  • 180 ml water
  • 1 tl zout

Zo maak je het:

​Doe het water in een kom en doe de zaden en pitten en het zout in het water. Laat dit een half uur weken. Warm de oven voor op 180 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar. Na het weken zijn de zaden en pitten een soort van beslag geworden. Spreid dit uit op de bakplaat tot je een vierkante laag hebt. Leg er een vel bakpapier overheen en druk het nog eens goed aan. Trek het bovenste vel er weer af en stop de bakplaat in de oven. Bak de crackers gedurende 25 minuten. Als ze klaar zijn kun je ze in gelijke stukken snijden. Lekker met zelfgemaakte kruidenkaas of hummus.

​​3

​Courgette en avocado hummus


Ingrediënten:

  • 2 courgettes
  • 1 avocado
  • 1 knoflookteentje
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 50 gram tahin (sesampasta)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout naar smaak

Zo maak je het:

​Doe alle ingrediënten in een kom en gebruik een blender of keukenmachine om een gladde massa te krijgen. Bestrooi met paprikapoeder. De hummus blijft in de koelkast ongeveer 5 dagen goed.

​​4

Zelfgemaakte kaas nacho’s


​Ingrediënten:

  • 260 gram amandelmeel
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 225 gram geraspte kaas
  • 1 ei

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Mix het amandelmeel, zout, baking soda, cayennepeper, chilipoeder en kaas door elkaar in een kom. Klop het ei los in een ander bakje en roer het daarna door de droge ingrediënten. Maak hier een deeg van. Je kunt het met je handen doen of met een mixer.

Maak van het deeg een platte cirkel (als een pizza), zo dun mogelijk, zodat ze lekker krokant worden. Snijd hiervan 16 punten en gebruik een spatel om ze op een bakplaat met bakpapier te leggen. Bak 10 minuten tot ze gaar en krokant zijn.

​5

​Omelet rolletjes


​Deze omeletrol is een simpele en koolhydraatarme snack voor in de avond.

​Ingrediënten voor 8 stuks:

  • Scheutje melk
  • 3 eieren
  • 10 gram verse peterselie
  • 10 gram verse bieslook
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie

Zo maak je het:

​Klop de eieren met de melk, snijd de groene kruiden fijn en meng deze door de eieren. Voeg peper en zout naar smaak toe. Doe de olijfolie in een pan en giet de eiermix erin. Bak de omelet op laag vuur gaar. Als deze bruin wordt aan de onderkant, draai je hem voorzichtig om. Bak de andere kant kort. Als de omelet klaar is haal je hem uit de pan. Verkruimel de geitenkaas erover en rol hem op. Snijd hem in stukken en gebruik prikkers om ze vast te zetten. Eet ze warm of koud.

​Zoete avond snacks

Deze snacks voor in de avond zijn de ideale oplossing voor als je zin hebt in iets zoets: toch een smakelijk tussendoortje, maar met natuurlijke ingrediënten gemaakt.

​6

Carrot Cake balletjes


Ingrediënten:

  • 30 gram amandelen
  • 50 gram pompoenpitten
  • 30 gr walnoten
  • 130 gram winterpeen
  • 10 dadels
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 120 gram pure chocolade
  • wat zeezout

Zo maak je het:

Je kunt eerst de pompoenpitten roosteren in een pan, maar dit is niet per se nodig. Vermaal de pompoenpitten, walnoten, amandelen en het lijnzaad in een keukenmachine. Rasp de winterpeen en houd een eetlepel geraspte wortel apart. Hak de dadels en voeg die samen met de geraspte winterpeen, de speculaaskruiden en het zeezout toe aan de noten. Meng dit door elkaar tot je een plakkerig, wat kruimelig deeg hebt.

Voeg hieraan de gesmolten kokosolie toe en mix dit goed door elkaar. Maak er balletjes van. Smelt de chocola in een pan, rol de balletjes door de chocolade en gebruik een lepel om ze eruit te scheppen. Bestrooi elk balletje met wat geraspte wortel. Laat ze opstijven in de koelkast (tenminste 4 uur).

​​7

​Amandel banaan snackbar


Ingrediënten:

  • 115 gram amandelboter *
  • 250 gram geroosterde pompoen of pompoenpuree
  • 225 gram geraspte kokos
  • 150 gram banaan (rijp)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille
  • Beetje zout

Zo maak je het:

* In plaats van amandelboter kun je ook 60 gram tahin en 60 gram honing gebruiken.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakvorm van 20 bij 20 cm met bakpapier. Doe de ingrediënten voor de snackbar in een blender en mix alles door elkaar. Doe het mengsel in de bakvorm en bak dit 30 minuten of totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Je kunt een prikker gebruiken om te kijken of het klaar is, deze zou er schoon uit moeten komen. Laat het baksel afkoelen en schud uit de bakvorm. Snijd in reepjes als het goed is afgekoeld.

​8

Citroen energy balls


​Ingrediënten:

  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram geraspte kokos
  • 80 gram cashewnoten
  • 60 ml citroensap
  • 2 eetlepels kokosolie (gesmolten)
  • 2 eetlepels kokosmelk
  • 2 eetlepels honing
  • schil van 1 of 2 citroenen
  • 15 gram gerastpe kokos om over de balletjes te strooien

Zo maak je het:

​Week de cashewnoten 10 tot 15 minuten in heet water. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix totdat je een deeg hebt. De hoeveelheid citroenschil is afhankelijk van hoe pittig je de balletjes wilt hebben. Ben je er niet zo’n liefhebber van, dan kun je het op 1 citroen houden. Rol het deeg in balletjes op een snijplank. Rol ze door de gedroogde kokosrasp tot ze ermee bedekt zijn. Laat ze opstijven in de koelkast. Je kunt ze tot 5 dagen gekoeld bewaren, maar in de vriezer zijn ze een paar weken houdbaar.

​9

Gebakken banaantjes


​Ingrediënten:

  • 1 rijpe banaan
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel
  • kokosrasp om te bestrooien
  • kokosolie

Zo maak je het:

​Mix de kaneel en het nootmuskaat door elkaar. Snijd de banaan in stukjes. Neem een koekenpan en verwarm de kokosolie. Bak de bananenstukjes aan elke kant 2 tot 3 minuten. Bestrooi met het kaneelmengsel en bak elke kant nog even kort. Schep ze uit de pan en strooi de kaneelrasp er overheen.

​10

Haverkoekjes met pindakaas


​Ingrediënten:

  • 125 gram havervlokken
  • 100 gram pindakaas
  • 50 gram meel
  • 1 ei
  • 180 gram banaan
  • 20 gram cacaonibs
  • Zout
Gezonde-koekjes-tussendoortje

Zo maak je het:

​Zet de oven aan op 180 graden. Mix met een staafmixer de pindakaas, de banaan, het ei, het meel en het zout tot een beslag. Voeg daarna de havervlokken en cacaonibs doe en roer alles door elkaar. Neem een bakplaats en leg hier een vel bakpapier op. Schep een eetlepel beslag op het bakpapier en vorm hier een koekje van. Doe dit tot het beslag op is. Bak de koekjes 30 minuten in de oven. Ze worden lekker krokant van buiten en nog een beetje zacht van binnen.

Dat zijn de 10 beste snacks voor in de avond. Wil je nog meer inspiratie? Dan kun je ook nog kijken naar deze snacks: 15 gezonde snacks en tussendoortjes.

Bewust worden van je eetgedrag

Hoewel een snack nemen later op de avond niet een probleem hoeft te zijn, is het wel handig om eens te kijken of het wel nodig is om dat te doen. Je wilt toch voorkomen dat je teveel eet op een dag. Er kunnen andere redenen zijn die de trek veroorzaken, dan honger.

Het is een gewoonte

Zodra je ‘s avonds op de bank gaat zitten en de televisie aanzet, komt dat gevoel van lekkere trek opzetten. Heb je dan honger? Het kan goed zijn dat je een gewoonte hebt ontwikkeld: op dat tijdstip bij de televisie mag ik wat eten. Je beloont jezelf voor je harde werk die dag, voor de problemen die je zo goed hebt opgelost en dus heb je wel wat lekkers verdiend. Je lichaam herkent zo’n patroon heel snel. Maar het is ook te doorbreken.

Luister goed naar je lichaam. De kans is groot dat je echt nog geen honger hebt, maar dat het je brein is dat wil eten. Zorg voor wat afleiding door een blokje om te gaan, ga iets anders doen dan televisie kijken of neem een groot glas water om iets in je maag te hebben.

Verveling

Het kan ook zijn dat de lekkere trek ontstaat doordat je je verveelt. Misschien kijk je televisie omdat je niets anders weet te doen of ben je zo moe dat je nergens zin in hebt. Vaak denk je dan snel aan eten. Probeer dan toch iets te verzinnen om te doen. Een warme douche kan je weer oppeppen, even bewegen (yoga of een rondje fietsen) geeft je weer wat energie. Zo ben je afgeleid van het gevoel dat je wilde eten.

Emotie-eten

Ook gevoelens kunnen een reden zijn om te snacken. Of je nu verdrietig, boos, gefrustreerd of heel blij bent, je kunt gaan eten om jezelf blij te maken, om iets te vieren en om jezelf gerust te stellen. Hoewel dat begrijpelijk is, is het niet altijd de goede keuze. Probeer jezelf op een andere manier te belonen of te troosten: met een goed boek, een fijn telefoongesprek met een vriend of vriendin of de belofte van een dagje uit.

Zien eten doet eten

Iemand anders die naast je zit te eten kan een grote prikkel zijn om zelf ook wat te gaan eten. Dat maakt het ook wel erg moeilijk om je aan je goede voornemens te houden. Misschien kun je proberen om samen voor gezonde snacks te gaan (laat de ander deze recepten ​zien, dat werkt vast motiverend). Lukt dit niet, probeer dan in ieder geval zelf de keuze te maken voor iets gezonds dat je ook lekker vindt.

Andere leuke artikelen