De 13 allerbeste havermout ontbijt recepten (nr. 9 is mijn favoriet!)

Laatste update: donderdag, 7 juni, 2018

Om je dag goed te beginnen is het belangrijk te kiezen voor een gezond ontbijt. Daarmee heb je genoeg energie om aan het werk te gaan. Je blijft je fit en energiek voelen gedurende de hele ochtend, zonder behoefte te hebben aan tussendoortjes, die eigenlijk niet zo gezond zijn.

Weet jij met welk ontbijt je dat gaat lukken?

Havermout geeft veel energie, vult goed en is erg gezond. In dit blog lees je over de gezondheidsvoordelen van havermout en krijg je de 13 lekkerste havermout ontbijt recepten.

havemout ontbijt recepten

Gezondheidsvoordelen van havermout

Wetenschappers zijn het er over eens dat havermout erg goed is voor de gezondheid. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat havermout veel waardevolle voedingsstoffen bevat, de gezondheid kan bevorderen en zelfs kan helpen bij het afvallen. Een ontbijt met havermout is dus een goede start van de dag!

De 4 voordelen van havermout

  1. Havermout levert je gezonde, complexe koolhydraten. Deze zorgen dat je langdurig een vol gevoel houdt. Ze geven hun energie langzaam af, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je nog lange tijd na je ontbijt alle energie hebt om alles te doen dat je wilt doen.
  2. Het is rijk aan antioxidanten, zoals polyfenolen, ferulazuur en avenanthramiden. Deze laatste antioxidant is specifiek voor haver en komt in geen enkel ander product voor. Het helpt de bloeddruk verlagen, doordat het de bloedvaten verwijdt, en daardoor krijg je een betere doorbloeding. Verder helpen antioxidanten om gifstoffen af te voeren, werken ze ontstekingsremmend en beschermen tegen hart- en vaatziekten.
  3. De oplosbare vezels in havermout helpen het cholesterol in het bloed te verlagen, ook het nadelige LDL-cholesterol. Doordat de vezels in de darmen zacht en klef worden, binden ze het cholesterol. Het wordt uiteindelijk uitgescheiden, tegelijk met de vezels. De vezels zijn niet alleen goed voor het op peil houden van je cholesterol, maar ook voor een goede darmwerking.
  4. Havermout bevat veel vitamines en mineralen, die je lichaam nodig heeft. 80 Gram havermout bevat:
  • ​Fosfor: 38% van de ADH
  • ​Magnesium: 36% van de ADH
  • ​Mangaan: 190% van de ADH
  • chevron-right
    IJzer: 20% van de ADH
  • chevron-right
    Koper: 24% van de ADH
  • ​Zink: 22% van de ADH
  • ​Foliumzuur: 10% van de ADH
  • ​​Vitamine B1: 39% van de ADH
  • chevron-right
    ​Vitamine B5: 10% van de ADH

Havermout combineert koolhydraten en eiwitten

Het bijzondere aan havermout is dat het complexe koolhydraten combineert met goede eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor het opbouwen en onderhouden van je spieren en zenuwen. Havermout bevat zeer veel eiwitten, zeker voor een plantaardig product. Normaal gesproken vind je deze eiwitten vooral in vlees en vis.

Maak de juiste keuze bij een havermout ontbijt

Het is dus een goed idee om te kiezen voor havermout als ontbijt. Let wel op dat je kiest voor de meest gezonde, onbewerkte havermout. Kant en klare en snelkook havermout bevat veel minder gezondheidsbevorderende bestanddelen. Deze havermout is geknipt en wordt voorgekookt, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Ook is het aantal vezels veel lager. Wil je profiteren van de voordelen van havermout, dan kun je beter voor de volkoren versie gaan.

Volkoren havermout moet iets langer koken, namelijk 15 minuten. Maar havermout is heel veelzijdig, je kunt er veel verschillende gerechten mee maken. Van pap tot pannenkoek, van brood tot wraps. Met havermout kun je eindeloos variëren, waardoor je elke dag een heerlijk ontbijt kunt neerzetten.

1. Lekker havermout ontbijt: havermoutpap

havermoutpap

Je kunt havermoutpap met water of melk maken. Met melk wordt de pap wel iets romiger, maar met water heb je een wat slankere versie pap en kun je het gemakkelijker bewaren in de koelkast. Gebruik je melk, dan kun je gewone koeienmelk gebruiken, maar ook rijst-, soja- of amandelmelk.

Basisrecept voor 1 persoon:

  • ​250 ml amandelmelk
  • ​50 gram havermout
  • ​Zoeten naar smaak: beetje honing (als je wilt afvallen kun je dit beter weglaten)

Bereiding

Verwarm de melk met de havermout en kook dit 15 minuten of zo lang als op de verpakking staat. Dit havermout ontbijt recept kun je nog lekkerder (en gezonder) maken met de volgende toevoegingen:

  • ​Zoet fruit, zoals bosbessen, frambozen, appel of aardbeien (wees matig met fruit als je wilt afvallen)
  • ​Specerijen: kaneel, cacao, vanille of anijs (een halve theelepel is vaak genoeg)
  • ​Kokosrasp, cacaonibs
  • chevron-right
    Noten, zaden en pitten zoals walnoten, cashewnoten, hazelnoten, zonnebloempitten

​2. Recept voor Havermoutbrood

Ingrediënten voor 1 brood:

  • chevron-right
    30 gram zonnebloempitten
  • chevron-right
    30 gram kokosrasp
  • chevron-right
    1 theelepel kaneel
  • chevron-right
    1 theelepel speculaaskruiden
  • chevron-right
    ​2 wortelen
  • ​250 gram havermout
  • ​180 ml water
  • 1 banaan
  • chevron-right
    2 eieren
  • chevron-right
    30 gram lijnzaad

Oventemperatuur: 175 graden

Bereiding

Rasp de wortel en vet een cakevorm in met boter of olie. Maak een beslag met de havermout, eieren, banaan en het water (gebruik een mixer of keukenmachine). Voeg de geraspte wortel, het lijnzaad, de zonnebloempitten, het kokosrasp en het kaneel hier aan toe. Mix goed. Giet het beslag in de cakevorm. Bak het havermoutbrood 45 minuten. Prik met een satéprikker in het brood om te zien of het gaar is. Eet een of twee plakjes brood als ontbijt, besmeerd met wat kokosolie.

3. Havermout pannenkoekjes met aardbeiensaus

havermout pannenkoeken

Recept voor 2 à 3 kleine pannenkoekjes

Ingrediënten:

  • ​50 gram havermout
  • ​50 ml melk
  • ​1 ei
  • chevron-right
    ​1 theelepel kaneel
  • ​Handje aardbeien
  • ​Handje ongezouten noten
  • ​Kokosolie

​Bereiding

Mix de havermout, de melk, kaneel en het ei door elkaar tot je een mooi beslag hebt. Zet een steelpannetje op het vuur en voeg de aardbeien toe met een klein scheutje water. Kook de aardbeien in 5 minuten zacht. Schep ze uit de pan en prak ze met een vork tot je een dikke saus hebt.

Bak de pannenkoekjes met kokosolie. Je kunt er een paar maken als je niet teveel beslag per pannenkoek neemt.

Voor je ontbijt eet je een pannenkoekje belegd met aardbeiensaus en wat grof gehakte noten. Een snufje extra kaneel is ook lekker.

4. Cookie dough oatmeal

Ingrediënten:

  • ​45 gram havermout (geen volkoren) of havervlokken
  • ​2 eetlepels melk
  • ​1/4 banaan
  • chevron-right
    ​1 eetlepel pindakaas
  • ​100 gram Griekse yoghurt
  • ​3 theelepels cacaonibs
  • ​1 1/2 eetlepel honing
  • chevron-right
    ​2 theelepel chiazaadjes

​Bereiding

Maal de havermout of de havervlokken tot poeder. Meng de havermout met de chiazaadjes, Griekse yoghurt, de melk, honing, de kwart banaan en de pindakaas. Mix totdat het een gladde massa is geworden. Voeg er de cacaonibs aan toe. Je kunt deze pap koud of warm eten.

5. Havermout ontbijt muffins

havermout ontbijt muffins

Ingrediënten voor 6 muffins:

  • ​125 gram havermout
  • ​2 eieren
  • ​1 banaan
  • chevron-right
    ​60 gram dadels
  • ​2 appels
  • ​150 ml melk
  • ​2 theelepels kaneel
  • chevron-right
    ​80 gram noten (hazelnoten, walnoten)

​Verwarm de oven voor op 180 graden

​Bereiding

Doe de havermout, de eieren, de dadels, de banaan en het kaneel in een kom. Voeg hier de melk aan toe en de appel in blokjes. Gebruik een keukenmachine of blender om er een beslag van te maken. Hak de noten grof en roer ze door het beslag. Heb je een muffinblik, vet het dan in met olie en doe het beslag erin. Vul de vormpjes tot 2/3 af. Je kunt ook papieren vormpjes gebruiken. Bak de muffins 15 tot 20 minuten. Prik er met een satéprikker in om te zien of ze gaar zijn.

​6. Een keer wat anders: havermout-bieten wrap

Ingrediënten:

  • ​​50 gram havermeel ​
  • ​1 ei
  • ​1 voorgekookt bietje
  • chevron-right
    Hummus
  • chevron-right
    ​125 ml water
  • ​Handvol veldsla of rucola
  • ​75 gram gerookte zalm
  • ​Olijf- of kokosolie
  • chevron-right
    ​Zeezout en zwarte peper

​Bereiding

Doe de biet met het water in een blender of keukenmachine en pureer het tot het een gladde moes is. Voeg het havermeel en het ei toe en maak hier een beslag van. Voeg zout en peper naar smaak toe. Bak met het beslag een wrap. Als deze gaar en mooi bruin is, besmeer hem dan met een laagje hummus. Leg er wat sla op en de stukjes zalm en rol de wrap op. Natuurlijk ook lekker met andere vullingen.

7. Zomerse ontbijtrecept: kokospap met mango

​Havermoutpap alleen geschikt voor de winter? Niet met dit recept!

​Ingrediënten:

  • ​​200 ml kokosmelk
  • ​50 ml (soja-, rijst of amandel-) melk
  • ​50 gram havermout
  • chevron-right
    ​2 eetlepels kokosrasp
  • chevron-right
    ​Een halve mango

​Bereiding

Breng de kokosmelk en de (plantaardige) melk aan de kook en voeg de havermout toe. Laat koken zo lang als nodig is (15 minuten voor volkoren havermout). Snijd de mango in stukjes. Als de pap bijna klaar is voeg je de kokosrasp toe. Laat nog even een paar minuten doorkoken. Schep de pap in een bord en voeg de mango toe.

​8. Wortelcake pap

Ingrediënten:

  • ​200 ml melk
  • ​50 gram havermout
  • ​1 geraspte wortel
  • chevron-right
    ​Een paar walnoten
  • ​Een handje rozijnen
  • ​½ theelepel kaneel
  • ​½ theelepel speculaaskruiden

​Bereiding

Breng de havermout met de melk en het sinaasappelsap aan de kook. Als de pap bijna kookt voeg je de geraspte wortel toe. Laat dit koken zo lang als nodig is. Als de pap bijna klaar is voeg je de speculaaskruiden en het kaneel toe. Laat nog even doorkoken. Giet de pap in een bord en bestrooi met de walnoten en rozijnen.

​9. Ontbijt recept voor ​Robuuste Appelkoekjes

 Voor 6 tot 8 stuks.

 Ingrediënten:

  • ​150 gram havermout
  • ​2 eieren
  • ​2 grote appels, zoete
  • chevron-right
    ​2 eetlepels kokosolie
  • chevron-right
    2 theelepels kaneel

Verwarm de oven voor op 180 graden

​Bereiding

​Smelt de kokosolie. Vermeng in een kom de eieren met de havermout en voeg de gesmolten kokosolie toe. Rasp de appels en meng ze door het havermoutbeslag. Voeg de kaneel toe. Vet een kleine ovenschaal in (bv een vierkante brownievorm, maar een andere schaal kan ook.) Schep het beslag in de schaal en bak ze 50 minuten in de oven. Als ze gaar zijn, snijd de koekjes in vierkantjes. Bewaar ze (maximaal 3 dagen) in de koelkast of vries ze in.

10. Havermout-zadencrackers

​Voor een heel andere bite zijn deze zadencrackers heel geschikt. Je kunt ze beleggen met kaas, pindakaas, hummus of zalmstukjes.

Voor 6 tot 8 stuks.

Ingrediënten:

  • ​150 gram havermeel
  • ​90 ml water
  • ​2 theelepels olie
  • chevron-right
    ​Peper en zout
  • ​3 eetlepels pompoenpitten
  • ​3 eetlepels sesamzaad
  • ​3 eetlepels lijnzaad

​Verwarm de oven voor op 175 graden.

​Bereiding

Gebruik een mixer om het havermeel met water en olie te mengen. Voeg zout en peper toe en mix tot je een glad deeg hebt. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en stort je beslag daarop. Leg hier een tweede vel op en rol het deeg plat, door met je deegroller over het bovenste bakpapier te gaan. Haal het bovenste vel eraf en snijd het deeg voorzichtig in rechthoeken. Bestrijk de crackers met wat water. Strooi er het sesamzaad, het lijnzaad en de pompoenpitten overheen.

Leg het bakpapier met de crackers op een bakplaat en bak ze in 30 minuten gaar. Hoe dunner je ze gemaakt hebt, hoe knapperig de crackers worden. Laat ze afkoelen en geniet van je gezonde, lekkere crackers.

11. Havermoutsmoothie

Maak deze smoothie voor een snel en gezond ontbijt!

Ingrediënten:

  • ​200 ml ​amandelmelk
  • ​Handje blauwe bessen, aardbeien of frambozen
  • ​Halve banaan
  • chevron-right
    ​2 eetlepels havermout

​Bereiding

Doe alles in een blender of keukenmachine en mix tot een egale vloeistof. Voeg meer amandelmelk of water toe als je het vloeibaarder wilt hebben.

havermoutsmoothie

​12. Baked oats met gebakken banaan

 Voor 1 (grote) portie

  • ​75 gram havermout
  • ​1/2 theelepel bakpoeder
  • ​180 ml (plantaardige) melk
  • chevron-right
    ​1 theelepel kaneel
  • ​1 banaan
  • ​1 eetlepel ahornsiroop of honing
  • ​beetje kaneel

​Verwarm de oven voor op 180 graden.

​Bereiding

Gebruik een klein ovenschaaltje om deze puddingachtige cake te maken. Vermeng de havermout met het bakpoeder in een kom en voeg al roerende de melk toe. Mix goed en giet het in het ovenschaaltje. Zet deze in de oven en bak 40 minuten.

Snijd de banaan in plakjes. Verhit wat olie in een pan en bak de banaan. Voeg na 2 minuten de ahornsiroop en het kaneel toe. Bak nog 2 minuten en draai de bananenschijfjes om. Als de baked oats klaar zijn, leg je de bananenschijfjes er bovenop.

13. Zonnige havermout muesli

Ingrediënten (genoeg voor enkele porties)

  • ​150 gram havermout
  • ​100 gram havervlokken
  • ​50 ml honing
  • chevron-right
    ​50 gram kokosolie
  • chevron-right
    50 gram lijnzaad
  • chevron-right
    50 gram sesamzaad
  • ​​50 gram zonnebloempitten
  • ​50 gram rozijnen
  • ​50 gram gedroogde mango
  • chevron-right
    ​1 theelepel kaneel
  • chevron-right
    ​½ theelepel vanillepoeder
  • chevron-right
    ​2 eetlepels kokosrasp

Verwarm de oven voor op 150 graden.

​Bereiding

Smelt de kokosolie in een pan. Meng de havermout, de havervlokken en de honing in een kom en voeg hier over het havermoutmengsel. Als dit goed gemengd is, voeg dan het kaneel en het vanilliepoeder toe en mix dit alles door elkaar. Leg op een bakblik een vel bakpapier en strooi de havermout en de havervlokken hier overheen. Bak de muesli ongeveer 20 minuten. Schep halverwege het bakken een keer om.

Als de muesli klaar is, laat het dan goed afkoelen. Je kunt na het afkoelen de brokken muesli in stukken breken, in een kom doen en de zonnebloempitten, het lijnzaad en het sesamzaad toevoegen. Snijd de gedroogde mango in stukjes en voeg deze ook toe, evenals de kokosrasp en de rozijnen.