De 10 chips met de minste calorieën!

chips

Wat zijn de meest ongezonde chips en waarmee maak je aan de andere kant een gezonde(re) keuze? Als je let op het aantal kilocalorieën dat je inneemt kun je daar rekening mee houden bij chips.

Het is natuurlijk beter om er helemaal vanaf te blijven. Toch wil je ook af en toe wel eens zondigen. En wat zijn dan de chips met de minste calorieën? Wij zetten voor je op een rij waar je in ieder geval het minsten mee zondigt, zodat je een relatief goede keuze maakt.

Zijn chips ongezond?

Benieuwd naar wat chips eigenlijk ongezond maakt? De ingrediënten zijn niet per sé slecht. Het gaat om aardappels en wat olie, die beiden niet ongezond hoeven te zijn.

Een aantal jaar geleden zat er nog flink wat transvet in chips. Deze ongezonde transvetten hebben een negatief effect op het cholesterol en vergroten daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Gelukkig hebben fabrikanten de overstap gemaakt van hard vet naar vloeibaar vet en zit er nog maar heel weinig transvet in. Uit onderzoek van de Voedsel en waren autoriteit bleek in 2006 al dat er nog maar 0,3% transvet in chips zit. Voorheen was dat 15%.

Chips zijn dus niet super ongezond. Wel zijn het caloriebommen! Een zak van 100 gram bevat bijvoorbeeld zo’n 500 tot 600 kilocalorieën. Dit betekent dat je met een beetje chips net zoveel eet als tijdens een complete lunch, wanneer je een uitgebreid broodje kiest met daarop verschillende soorten smakelijk beleg.

Wanneer je 10 kilo wilt afvallen dan kun je deze snack dus beter laten staan. Maar wil je toch af en toe genieten van chips? Kies dan hieronder de variant met de minste calorieën:

Top 11 chips met weinig calorieën

Met onze top 11 chips met weinig calorieën maak je een relatief bewuste keuze. Het wordt nooit een gezonde snack, maar je kiest in ieder geval een variant die minder ongezond is dan de reguliere keuze. Wij zetten de smaken met de minste calorieën voor je op een rij:

  1. Smart Chips Body&Fit – 407 kilocalorieën
  2. Lay’s Ovenchips Naturel – 416 kilocalorieën
  3. Smiths Nibb-it’s – 478 kilocalorieën
  4. Hummus Chips met Zeezout – 478 kilocalorieën
  5. Tortilla Chips – 480 kilocalorieën
  6. Smiths Hamka’s – 505 kilocalorieën
  7. Biologische Boerenkool Chips – 505 kilocalorieën
  8. Biologische Chips – 512 kilocalorieën
  9. Original Pringles – 516 kilocalorieën
  10. Lay’s Naturel – 541 kilocalorieën

Let op: het gaat steeds om het aantal calorieën per 100 gram chips. De inhoud van een zak chips varieert tussen een 100 tot 250 gram inhoud. Zou je een hele zak van 200 gram leegeten? Dan heb je haast een dubbele lunch op als het gaat om de hoeveelheid energie!

1. Smart Chips Body&Fit – 407 kilocalorieën

De winnaar in dit lijstje is de Smart Chips van Body&Fit. Een echt gezonde keuze wordt het natuurlijk nooit, maar dankzij 407 kilocalorieën is het wel de beste keuze uit dit overzicht.

Zoek je dus naar verantwoorde chips waar je zelf van kunt snoepen en die je op tafel kunt zetten? Hiermee maak je een relatief goede keuze, voor een snack met de minste calorieën.

2. Lay’s Ovenchips Naturel – 416 kilocalorieën

Met de Ovenchips Naturel doet Lay’s het iets beter dan met de reguliere variant. Er is sprake van 416 kilocalorieën per 100 gram. Wat dat betreft bevat deze snack dus een stuk minder calorieën dan de andere smaken van Lays.

3. Smiths Nibb-it’s – 478 kilocalorieën

De Nibb-It’s van Smiths bevatten al weer een stuk meer calorieën. Namelijk 478 calorieën per 100 gram. De calorieën beginnen al een stuk verder op te lopen. Een voordeel aan deze chips is dat er geen kleurstoffen aan zijn toegevoegd. Houd er wel rekening mee dat er meerdere smaakstoffen zijn gebruikt.

4. Hummus Chips met Zeezout – 478 kilocalorieën

Hummus is een gezonde snack, en dat geldt in beperkte mate ook voor de chips die je ervan kunt eten. Het gaat om 478 calorieën per 100 gram. Maar het grote voordeel van de chips is dat een zakje maar 23 gram bevat, waardoor je er veel minder van eet.

Als het je lukt om het bij één zakje per keer te houden maak je hiermee een relatief gezonde keuze. Je eet in ieder geval de minste calorieën in chips, omdat het kleine zakje er maar 110 bevat.

5. Tortilla Chips – 480 kilocalorieën

Onder de 500 calorieën per 100 gram kom je nog net weg met Tortilla Chips. Het gaat om 480 kilocalorieën, dus daarmee maak je binnen dit rijtje een relatief goede keuze. Bovendien kies je voor een lekkere Mexicaanse snack, waarmee je de kans hebt om even naar de andere kant van de wereld te reizen en een heel andere omgeving te ervaren.

En het lijkt misschien verleidelijk om er een dipsaus bij te gebruiken. Maar met een dipsaus loopt het aantal calorieën van je snack alsnog hard op! Zeker als je een dip als guacamole maakt. Hierin zit nog eens 190 kcal per 100 gram!

6. Smiths Hamka’s – 505 kilocalorieën

Ben je dol op de Hamka’s van Smiths? Met deze chips krijg je alweer meer dan 500 calorieën per 100 gram binnen. Een stuk meer dan de 1e vijf in ons rijtje!

Houd er ook rekening mee dat deze snack vol zit met smaakversterkers, waaronder E621. Dat is bepaald geen favoriet van veel voedingsdeskundigen. Het is geen gezonde keuze, maar als het je gaat om minder calorieën zijn er veel chips-soorten die het een stuk minder goed doen.

7. Biologische Boerenkool Chips – 505 kilocalorieën

Boerenkool is niet direct het eerste waar je aan denkt wanneer je lekker wilt snacken. Maar groente chips kunnen heel lekker zijn! Het is het merk helaas nog niet gelukt om onder de 500 calorieën te komen. Tegelijkertijd zit er in deze snack veel vitamine C, meer dan bijvoorbeeld in sinaasappels. Ook is er calcium aan toegevoegd, net als vitamine A, C, E, K en foliumzuur. Die stoffen zorgen er samen voor dat het een relatief gezonde keuze is, ook al zijn de kilocalorieën daarmee natuurlijk niet verdwenen.

8. Biologische Chips – 512 kilocalorieën

Terug naar de calorieën, en wel die van de Biologische Chips. Het gaat om 512 calorieën per 100 gram. Dit maakt het bepaald geen goede keuze.

De chips doet het iets beter op het gebied van suiker en bevat natuurlijk alleen biologische ingrediënten. Dat is voor veel mensen ook iets waard, al zal het je niet helpen op het moment dat je probeert af te vallen of strakker te worden.

9. Original Pringles – 516 kilocalorieën

Deze bussen kennen we allemaal, dus hoe scoren ze als het gaat om calorieën en gezondheid? Met 516 kilocalorieën is het niet de slechtste uit het overzicht, maar ook geen hoogvlieger.

10. Lay’s Naturel – 541 kilocalorieën

De grootste calorie knaller in ons overzicht. Zeker de slechtste keus binnen ons rijtje. Dat heeft te maken met zowel de calorieën als de hoeveelheid vet en zout. Het is zoute chips met relatief veel vet. Dat komt de smaak ten goede, maar betekent aan de andere kant ook dat het een meer nadelig effect heeft op jouw gezondheid.

Houd er wel rekening mee dat er andere soorten chips zijn met minder calorieën, die daarentegen wel meer zout bevatten. Soms is het een afweging, omdat fabrikanten linksom of rechtsom proberen te zorgen voor de fijne smaak die zoveel mensen waarderen.

Het voordeel van Lay’s Naturel is dat er geen kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen in zitten. Daar koop je niets voor als je minder calorieën wilt consumeren, maar het heeft weer andere voordelen. Met 34 gram vet en 52 gram koolhydraten is het chips waar je in ieder geval veel energie van krijgt.

Andere leuke artikelen