De top 10 ongezond eten

ongezond eten Pin

Gezond en ongezond eten is tegenwoordig lastig te onderscheiden. Dingen waarvan je vaak denkt dat ze gezond zijn blijken ongezond omdat ze volgestopt worden met ongezonde toevoegingen…

De gevolgen van ongezond eten op de langere termijn kunnen desastreus zijn. Een structureel teveel aan zout kan bijvoorbeeld leiden tot een hoge bloeddruk, vergroot de kans op hart en vaatziekten en kan leiden tot nieraandoeningen

In de lijst hieronder heb ik 10 alledaagse producten op een rij gezet waarvan je niet zou denken dat ze ongezond zijn maar het zeker toch zijn…

Eet jij één van de onderstaande ongezonde dingen waarvan je denkt dat ze gezond zijn? Kijk snel hieronder voor de complete lijst.

1. Melk

is melk ongezond PinNee melk is niet goed voor je. Ondanks dat het door heel veel mensen wordt gedronken is koemelk niet goed voor je.

Het is slecht voor je maag en huid, je wordt er dik van en het is waarschijnlijk helemaal niet zo goed voor onze botten als dat we dachten. Ook is de veehouderij verwoestend voor het milieu.

Kijk bijvoorbeeld eens naar amandelmelk als alternatief. Amandelmelk is voedzaam, gezond en veel lekkerder dan koemelk.

Ik heb er al volledig artikel over geschreven als je er meer over wilt weten: is melk gezond?

2. Sultana’s, liga’s en andere “verantwoorde snacks”

sultana snack PinNeem jij tussen de maaltijden door graag een tussendoortje? Dat is geen probleem!

Maar zorg voor een gezond en verantwoord tussendoortje. Neem dan geen Sultana, liga of dergelijke snacks. Een Sultana fruitbiscuit bosvruchten bevat bijvoorbeeld 37,2 gram suiker per 100 gram!

Heel ongezond eten dus…

Met zoveel suiker kun je eigenlijk net zo goed een Mars of Snicker nemen. Die bevat maar iets meer suiker… Ook scoort de Sultana hoog in de suiker schuilnamen bingo. In de ingrediënten tel ik 5 suiker schuilnamen: glucose-fructosestroop, suiker, dextrose, maltodextrine en glucosestroop… Ben je nog niet bekend met alle suikervarianten die fabrikanten in ons eten stoppen? Dan kun je hier kijken naar mijn artikel over suikervrij eten.

Met een tussendoortje is zeker niks mis! Het geeft je weer energie tot de volgende maaltijd. Maar sla dan de Sultana’s, Liga’s en andere bewerkte ongezonde tussendoortjes over en kies voor een gezonde en verantwoorde snack.

3. Energydranken

energiedranken PinOp weg naar vakantie en even de nacht doortrekken met een red bull. Wie heeft het niet gedaan? Maar energydranken zijn tegenwoordig helemaal hip en worden niet meer alleen gedronken om één enkele keer een nachtje door te gaan. Mensen drinken energydrank zoals frisdrank. Je ziet zelfs kinderen lopen met halve liter Monster energy blikken……

Een hele slechte trend. Deze energydranken zijn misschien nog wel slechter voor je dan normale frisdrank. Een halve liter blik Monster energy bevat een whopping 55 gram suiker en 180 mg cafeïne! Een dergelijke enorme hoeveelheid suiker is heel slecht voor je lichaam en een goede manier om veel buikvet te kweken.Terwijl de meestal mensen juist buikvet willen verbranden..

Combineer dit met de hoeveelheid cafeïne die gelijk staat aan 3 kopjes koffie en je hebt een recept voor hartkloppingen, enorme schommelingen in je bloedsuikerspiegel en een grotere kans op een hartaanval.

Dit zou ik mijzelf niet aandoen. En mijn kinderen al helemaal niet! Er is namelijk nog weinig bekend over de effecten van cafeïne op kinderen. Het advies van het voedingscentrum is om onder de 13 jaar geen cafeïne dranken te nemen en tussen de 13 en 18 jaar maximaal 1 drankje .

4. Kant en klare soep

kant en klare soep PinVia alle bewerkte voeding die we dagelijks eten krijgen we heel veel zout binnen.

Je lichaam heeft een minimale hoeveelheid zout nodig om goed te functioneren. Maar een teveel aan zout kan leiden tot een hoge bloeddruk, vergroot de kans op hart en vaatziekten en kan leiden tot nieraandoeningen.

Er zijn een aantal bewerkte producten waar heel veel zout in zit zoals: brood, kaas, vleeswaren en kant en klare soep.

Unox Soep in blik stevige tomatensoep bevat bijvoorbeeld per kop soep ongeveer 2,3 gram zout. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is ongeveer 6 gram zout per dag. Met één kop kant en klare soep zit jij dus al bijna aan de helft van je dagelijkse hoeveelheid….

Owja, en één kop Unox Soep in blik stevige tomatensoep bevat ook nog bijna 15 gram suiker…

Kant en klare soep is gewoon heel ongezond…

En hoeveel tijd kost het om tomatensoep te maken? Ongeveer 10 minuten? Investeer die 10 minuten dan in je gezondheid en maak die soep lekker zelf. Je hebt dan lekkere soep die gezond is.

5. Yoghurt

gezoete yoghurt PinVoor veel mensen is yoghurt een basis voor het ontbijt, een tussendoortje of toetje. ​Dit is heel gezond wanneer je de ongezoete yoghurt neemt.

Andere yoghurt zit namelijk vol met toegevoegde suikers.

Neem bijvoorbeeld de Campina Yoghurt op fruit Perzik. Daar zit 13,4 gram suiker in per 100 gram. Dat zijn 3 suikerklontjes!

Niet zo gezond dus…

Let er daarom op dat jouw favoriete yoghurt niet vol zit met toegevoegde suikers​.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

6. Fruitdrankjes

fruitdrankjes PinFruitdrankjes zoals sinaasappelsap en appelsap lijken gezond omdat ze gemaakt zijn fruit en hebben vaak labels als 100% puur sap. En inderdaad, bij veel fruitsapjes wordt geen suiker toegevoegd.

Maar dit betekent niet dat het gezond is. In tegendeel. Een fruitdrankje bevat nog steeds heel veel suiker. Met alle slechte eigenschappen voor je lichaam.

In vloeibare vorm kan je lichaam de suikers heel snel opnemen en veroorzaakt het een grote piek in de suikerspiegel en wordt een deel opgeslagen als vet.

Als je een normale sinaasappel of appel eet dan eet je ook de vezels die de opname van de suikers vertragen. In vloeibare vorm niet.

Sla daarom de fruitsapjes over en drink dranken zonder suiker zoals: water, Spa rood, zelfgemaakte ijsthee, mijn vet verbrandend drankje of koffie en thee.

7. Pindakaas

pindakaas PinIs zelfs pindakaas nu slecht?

Nee, zeker niet. Pindakaas is een gezonde manier om je boterham te beleggen. Maar je moet wel uitkijken welke pindakaas je koopt.

Zeker in de goedkopere huismerk pindakaas wordt nog steeds transvet verwerkt. En zoals je hopelijk al weet is transvet heel slecht voor je.

Het bekendste merk is natuurlijk Calvé pindakaas en staat bij de meeste mensen op tafel. Deze bevat gelukkig geen transvet meer maar is zeker niet de beste keus. Als je bij de ingrediënten kijkt bevat een pot maar 81 – 85% pinda’s. De rest wordt opgevuld met goedkope oliën.

Kies daarom voor een pindakaas waar 100% pinda’s worden gebruikt. AH heeft bijvoorbeeld AH 100% pindakaas. Hierin zitten alleen maar pinda’s in en verder niets.

Met deze pindakaas kun je ongestoord genieten van je boterham met pindakaas!

8. Margarine en halvarine

margarine PinOm margarine zo smeerbaar te maken wordt transvet toegevoegd. En transvet is een gevaarlijk goedje. Transvet heeft de volgende negatieve effecten op je gezondheid:

  1. verhoogt de cholesterol
  2. vergroot de kans op hart- en vaatziekten
  3. vergroot de kans op diabetes
  4. zorgt voor verlaagde testosteronwaarden bij mannen
  5. geeft een verslechtering van de LDL/HDL-verhouding

Het is echt heel ongezond voor je! Voldoende aanleiding om transvet niet meer te gebruiken in de bereiding van producten. Maar dit is helaas niet het geval…

Niet alleen margarine zit er vol mee. Het wordt ook gebruikt bij:

  1. koekjes, gebakwaren, chips en snoep
  2. margarine en halvarine
  3. frituurvet en gefrituurd voedsel
  4. kant-en-klaar maaltijden

Genoeg reden om alles met transvet te vermijden. Begin in ieder geval met het vervangen van je margarine of halvarine met een ​smeerboter zonder transvet.

Er staat niet altijd transvet op de verpakking. Fabrikanten proberen het gebruik van transvet te verbergen door de term (gedeeltelijk) geharde olie of vet te gebruiken.

9. Cornflakes

cornflakes PinEet jij of je kinderen graag cornflakes? Heb je al wel eens bij de ingrediënten gekeken? Het zijn echte suikerbommetjes. Zeker de cornflakes die voor kinderen worden gemaakt bevatten heel veel suiker en kun je het beste vermijden.

Bijvoorbeeld Kellogg’s Loops bevat per 100 gram 39 gram suiker… Niet echt een goede start van de dag. Een ongezonde start van de dag zelfs. Zeker voor mensen die graag gezond eten en afvallen.

Kijk eens naar havermout als alternatief. Bevat ook veel koolhydraten maar ook veel eiwitten en bijna geen suiker. En is heel lekker met warme amandelmelk!

Kun je echt niet zonder cornflakes? Zoek dan een variant met zo min mogelijk suiker. Maar dan zal je goed moeten zoeken…

10. Cruesli

cruesli PinOok cruesli bevat erg veel suiker! Meestal iets minder dan cornflakes maar nog steeds genoeg om het als ongezonde maaltijd te bestempelen.

Ook hier is misschien havermout een goed alternatief! Bevat veel vezels, eiwitten en koolhydraten en geeft je een goede start voor een actieve dag!

Dat was de top 10 van de meeste ongezonde voeding waarvan je dacht dat het toch gezond was. Hopelijk denk je er nu anders over!

Heb je nog ongezonde aanvullingen voor dit lijstje? Laat het me horen!

Andere leuke artikelen