Is gedroogd fruit gezond?

is gedroogd fruit gezond Pin

Veel mensen vragen zich af: Is gedroogd fruit nu gezond of niet? Sommigen beweren dat het net als gewoon fruit is en net zoveel voedingsstoffen bevat. Maar anderen zijn ervan overtuigd dat het teveel suiker bevat en eigenlijk gewoon snoep is.

De vraag is dus eigenlijk of er door het droogproces waardevolle nutriënten verloren zijn gegaan. En is het suikerpercentage hoger dan bij vers fruit? Dat vers fruit gezond is, mag duidelijk zijn. Maar is gedroogd fruit een goed alternatief of kun je het maar beter in de winkel laten liggen? Benieuwd naar de antwoorden, lees dan dit artikel.

Wat is gedroogd fruit?

gedroogde druiven en bananen Pin

Fruit is zoet en lekker sappig, maar het bederft snel. Daarom kunnen vruchten ook gedroogd worden. Hiervoor wordt een droogmachine gebruikt. Zodra het fruit rijp is, wordt het geoogst en gedroogd. Het vocht, dat verder toch geen smaak heeft, wordt aan de vruchten onttrokken. De populairste gedroogde vruchten zijn rozijnen, maar verder zijn ook pruimen, abrikozen, vijgen, dadels, mango’s, bananen en cranberries bekend. De meeste vruchten zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, voornamelijk uit landen als Tunesië en Turkije.

Wat zijn de voordelen van gedroogd fruit?

gedroogd fruit Pin

Of gedroogd fruit gezond is heeft met de gezondheidsvoordelen te maken. Hieronder vind je de belangrijkste:

1. Gedroogd fruit is langer houdbaar

Hoewel de meeste mensen vers fruit erg lekker vinden, is gedroogd fruit soms een handiger alternatief. Het is namelijk veel langer houdbaar. Kun je vijgen of abrikozen een paar dagen tot een week bewaren, gedroogd fruit is maanden houdbaar. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je een tijdje geen fruit hebt gegeten. Ook is er geen koeling nodig, wat gedroogd fruit een ideale snack maakt voor op reis en onderweg.

2. Rijk aan mineralen en B-vitamines

In gedroogd fruit zijn alle B-vitamines en mineralen behouden gebleven. Vitamines, zoals B1, B6 en B11 gaan niet verloren. Ook mineralen zoals magnesium, fosfor, ijzer en kalium blijven goed behouden. Omdat fruit een goede bron is van dit soort nutriënten, kun je ervoor kiezen om gedroogd fruit te eten, bijvoorbeeld gedroogde banaan, abrikoos, rozijnen of cranberry’s.

3. Gedroogd fruit bevat veel vezels

Vezels maken eveneens deel uit van een gevarieerd dieet en gedroogd fruit bevat veel oplosbare- en onoplosbare vezels. Vezelrijke voeding brengen allerlei voordelen voor de gezondheid met zich mee. Zo dragen ze bij aan een gezond hart en bloedvaten, ondersteunen ze de spijsvertering en helpen ze de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Vooral gedroogde vijgen, dadels en pruimen zijn wat vezels betreft een goede keuze.

4. Boordevol antioxidanten

Bepaalde soorten vers fruit bevatten veel antioxidanten en deze blijven ook na het proces van drogen behouden. Antioxidanten zijn stoffen die je lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen. Dit maakt gedroogd fruit gezond wat deze antioxidanten bevatten. Daarom kun je voor gedroogd fruit, zoals cranberry’s, bosbessen en rozijnen kiezen als tussendoortje.

5. Makkelijk meenemen

Gedroogd fruit is een tussendoortje dat makkelijk is om mee te nemen. Of het nu voor een dagje uit is of om een hapje te eten te hebben tijdens het sporten. Een paar aardbeien of bosbessen zijn veel kwetsbaarder en kunnen kapot gaan in een tas. Gedroogd fruit kan daardoor een praktische keuze zijn als je ergens heen moet.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Wat zijn de nadelen van gedroogd fruit?

gedroogd fruit nadelen Pin

Gedroogd fruit kennen ook een aantal nadelen, hieronder vind je de belangrijkste nadelen:

1. Bevat minder vitamine C

Doordat het fruit tijdens het drogen verhit wordt, gaat er helaas een behoorlijk groot deel van de vitamine C verloren. Gedroogd fruit bevat dus minder vitamine C dan vers fruit.

2. Toegevoegd suiker

Er is veel gedroogd fruit te koop waaraan geen extra suiker is toegevoegd, maar het is wel zaak op te letten. Soms wordt er aan dit soort fruit tijdens het drogen suiker toegevoegd, zodat de smaak lekker zoet blijft. Dit maakt gedroogd fruit minder gezond. Let hier dus op en kijk altijd de ingrediënten na. Er is ook nog gekonfijt en gesuikerd fruit. Hieraan is sowieso suiker toegevoegd en dit is zeker geen gezond tussendoortje.

3. Gedroogd fruit bevat naar verhouding meer suiker

Een van de nadelen van gedroogd fruit is dat het naar verhouding meer suiker bevat dan vers fruit. Bedenk dat 10 druiven zo’n 80 gram wegen. Deze bevatten ongeveer 7,5 gram suiker. Maar als je rozijnen eet, bevat een gemiddeld doosje van 15 gram al meer suiker, namelijk 9,5 gram. Dit maakt gedroogd fruit minder gezond. Je krijgt namelijk vrij snel meer suiker binnen dan je zou denken. Het is dus wel belangrijk om hierop te letten. Omdat het zo licht is en makkelijk weg eet, neem je gemakkelijk teveel.

4. Gedroogd fruit bevat veel meer calorieën dan vers fruit

Het belangrijkste nadeel van gedroogd fruit is dat het heel veel calorieën bevat. Neem als voorbeeld rozijnen: 100 gram rozijnen leveren 258 kcal. Terwijl 100 gram druiven 78 kcal leveren. Dat is natuurlijk een enorm verschil en niet heel handig wanneer je graag bijvoorbeeld 5 kilo wilt afvallen.

Vers fruit vs gedroogd fruit

Verschil in vitamine C

Zoals je hierboven kon lezen is gedroogd fruit rijk aan vezels, B-vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarin verschilt het dus niet van vers fruit. Het enige is dat het minder vitamine C bevat en fruit is juist wel een belangrijke leverancier van deze vitamine.

Het suikergehalte

Een ander belangrijk verschil tussen vers en gedroogd fruit is het suikergehalte. Een rozijn bevat net zoveel suiker als een druif. Maar waar je na tien druiven al best vol zult zitten, kun je van rozijn veel meer eten. Dat komt omdat rozijnen gedroogd zijn en geen vocht meer bevatten. Het risico van gedroogd fruit is dat je er heel gemakkelijk teveel van eet en daardoor ongemerkt veel suiker binnenkrijgt. Want ook fruitsuiker is in principe gewoon suiker en heeft invloed op je bloedsuikerspiegel.

Gebruiksgemak

De overige verschillen tussen gedroogd en vers fruit zijn het gebruiksgemak. Gedroogd fruit kun je zo uit het vuistje snacken. Je hoeft het niet te bereiden, zoals dat met vers fruit soms wel zo is (schillen of snijden). Gedroogd fruit eet gemakkelijk, terwijl vers fruit soms minder praktisch is, vooral als je buiten bent of onderweg. Denk aan sap dat op je kleding druipt en plakkerige handen. Ook wat meenemen betreft is gedroogd fruit vaak veel makkelijker dan vers fruit. Je hebt geen aparte bakjes nodig om het te beschermen, en ook geen bordjes en schilmesjes.

Houdbaarheid

Als laatste is er nog het verschil in houdbaarheid. Gedroogd fruit is gemiddeld 6 tot 12 maanden houdbaar. Dat kan handig zijn als je niet zo vaak fruit eet of alleen woont. Vers fruit is bederfelijk en is meestal maar een paar dagen tot enkele weken houdbaar in de koelkast. Soms moet je vers fruit weggooien, omdat het beschimmeld of beurs geworden is. Dat risico is met gedroogd fruit veel minder groot en als het gebeurt zal dat pas na enkele maanden zijn.

Is gedroogd fruit gezond?

Is gedroogd fruit nu wel of niet gezond om te eten? Er is door het drogen alleen vitamine C verloren gegaan. Mineralen als calcium, magnesium en fosfor zijn behouden gebleven. Hierdoor is de voedzaamheid van gedroogd fruit best groot. Maar bedenk wel dat je juist met fruit normaal gesproken veel vitamine C binnenkrijgt. Veel mensen eten het juist omdat het een bron van deze vitamine is. Gedroogd fruit draagt hier niet aan bij. Daarom is vers fruit een betere keuze.

Verder is het risico dat je er teveel van eet erg groot. Een paar abrikozen, dadels of een handje rozijnen eten betekent dat je veel meer suiker en calorieën binnenkrijgt, dan wanneer je een verse appel of banaan eet. Daarom kun je beter vers fruit eten dan gedroogd. Maar kies je wel gedroogd fruit, dan is het dus echt belangrijk om erop te letten hoeveel je eet en op tijd te stoppen.

Wel kan gedroogd fruit een goed alternatief zijn voor onderweg, op vakantie of tijdens het sporten, juist omdat het zo handig mee te nemen is. Zeker als je moet kiezen tussen gedroogd fruit of een zak drop is gedroogd fruit een betere keuze. Hoewel gedroogd fruit zoet is, krijg je dan in ieder geval ook nog voedingsvezels, mineralen en B-vitamines binnen. Maar eet bewust en met mate.

Andere leuke artikelen