Is melk gezond? 5 redenen om geen melk te drinken!

is melk gezond Pin

Melk is goed voor elk, toch?

Dit is wat je van je ouders hebt geleerd en wat de reclamecampagnes van de melkindustrie ons vertellen.

Toch zie je in de dierenwereld geen enkel dier na de zoogperiode melk drinken.. De mens is de enige die na de zoogperiode nog melk drinkt.

Heel vreemd. Want veel mensen krijgen klachten van het drinken van melk. En er is steeds meer onderzoek wat aantoont dat het drinken van melk slecht is voor je gezondheid.

Helemaal niet nodig. Tegenwoordig zijn er namelijk veel alternatieven voor koemelk.

Is melk gezond? In dit artikel geef ik je 5 redenen waarom jij geen koemelk zou moeten drinken.

​5 redenen waarom je beter geen koemelk kunt drinken

melk PinDoorgaans als je het over melk hebt wordt daarmee koemelk bedoeld.

Koemelk wordt door een koe geproduceerd om zijn kalf te voeden. Het kalf gaat van pasgeboren zo’n 40 kg naar pink zo’n 350 kg in een jaar tijd.

In één jaar tijd van 40 naar 350kg…. Goed spul, melk… Voor een kalf wat enorm moet groeien…

Daarom hieronder vijf redenen waarom melk slecht is en je dit beter niet kunt drinken.

1. Koemelk is slecht voor je maag

Veel mensen hebben in meer of mindere mate lactose intolerantie. Wanneer deze mensen melkproducten consumeren krijgen ze last van kramp, een opgeblazen buik en diarree.

Het gekke is dat wij Europeanen nog relatief goed een glas melk naar binnen krijgen…

Ongeveer 15% van de mensen in noord Europa is lactose intolerant. Als je dit vergelijkt met andere groepen in de wereld zoals Aziaten 90%, Afrikanen 70% of mensen uit Latijns-Amerika met 50% valt het nog mee.. (bron)

Je kunt lactose intolerant zijn en het helemaal niet door hebben. Je kunt in de ochtend een glas melk drinken en een paar uur later last krijgen van je maag.

Kleine kans dat je denkt dat dit aan de melk ligt die je in de ochtend hebt gedronken…. Je zal eerder denken dat je iets verkeerds bij de lunch hebt gegeten..

En het wordt alleen maar erger als je ouder wordt. Naarmate je ouder wordt heeft je lichaam steeds meer moeite om melk te verteren. (bron)

2. Het is slecht voor je huid

Onderzoek van het Journal of the American Academy of Dermatology(bron) heeft een link gevonden tussen Acne en de consumptie van melk. Vooral magere melk blijkt een slechte invloed te hebben op de huid.

Zeker mensen met huidklachten zoals acne, eczeem of andere huidklachten wordt geadviseerd te letten op hun melkconsumptie.

3. Je wordt er dik van

Van nature bevat koemelk veel (verzadigd) vet. Dus heeft de melkindustrie een halfvolle en magere vet variant op de markt gebracht waar minder vet in zit.

Veel mensen zijn daarop halfvolle en magere melk gaan drinken.

In een onderzoek onder 19.000 vrouwen van 40 tot 55 jaar over 9 jaar in Zweden bleek echter dat het drinken van koemelk zorgde voor gewichtstoename. De vrouwen die magere melk kregen waren meer aangekomen dan de vrouwen die andere soorten melk kregen.(bron)

Het maakt dus niet uit welke soort melk je kiest. Melk blijkt slecht te zijn voor de omvang van je buik en gezondheid.. Geen goede keuze dus als je wilt afvallen door gezond eten.

4. Veehouderij is verwoestend voor het milieu

veehouderij PinDe veehouderij is verwoestend voor het milieu. De veehouderij is de grootste oorzaak van de grootste milieuproblemen van dit moment zoals:

 1. broeikaseffect
 2. ontbossing
 3. verontreiniging van de oceanen
 4. waterschaarste

Wil jij je steentje bijdragen aan het behouden van onze planeet. Stoppen met het eten/drinken van melkproducten en vlees is dan het beste wat je kunt doen…

Cowspiracy is een goede documentaire over dit onderwerp als je die nog niet hebt gezien.

5. Melk is niet goed voor je botten

Melk bevat veel calcium en calcium zou goed zijn om onze botten sterk te houden. Maar de grote hoeveelheden in melk is misschien toch niet zo goed voor onze botten…

Uit recent onderzoek blijkt dat teveel calcium kan zorgen voor botbreuken.(bron) Meer onderzoek is nodig maar er is genoeg reden om te twijfelen of melk echt zo goed is voor de botten als er altijd wordt beweerd.

Melk is daarnaast niet de enige bron van calcium. Groene groentes en peulvruchten bevatten ook calcium.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Is melk gezond? Volgens het voedingscentrum wel..

melk is slecht PinHet voedingscentrum heeft melk en melkproducten opgenomen in de schijf van 5. Oftewel, het is volgens het voedingscentrum een essentieel onderdeel van onze voeding.

Op de website zie ik niks over de negatieve eigenschappen van melk producten.. Zelfs niet na alle (recente) onderzoeken waarin deze negatieve eigenschappen worden aangetoond..

Volgens het voedingscentrum zou ik als vrouw van in de dertig een halve liter melk(producten) moeten consumeren….

Ik moet er niet aan denken…

De calcium en vitamine D in de koemelk is volgens het voedingscentrum: “belangrijk voor een goede bot gezondheid en het voorkomen van botbreuken”. En daarnaast: “zuivel is bovendien een belangrijke leverancier van eiwitten, en de vitamines B2 en B12”.

Dat de hoeveelheid calcium in melk misschien toch niet zo gezond is voor je botten had ik hierboven al genoemd.

Hoeveel eiwitten zitten er in melk?

Dat melk een belangrijke leverancier van eiwitten en vitamine B2 en B12 zou zijn is het nader bekijken waard.

Laten we allereerst eens bekijken wat de voedingswaardes van melk zijn. Per 100 gram bevat halfvolle koelmelk het volgende:

 • 3,4 gram eiwitten
 • 4,8 gram suiker
 • 1,5 gram vet
 • 0,17 mg B2
 • 0,40 mg B12

Voor een product wat volgens het voedingscentrum “bovendien een belangrijke leverancier van eiwitten” is had ik eigenlijk verwacht dat er veel meer eiwitten in zouden zitten.

Drie gram eiwit vind ik veel te weinig om een product als belangrijke leverancier te bestempelen. Er zit zelfs meer suiker in dan eiwitten…

Noten bevatten veel meer eiwitten

noten PinAls ik aan een belangrijke bron van eiwitten denk dan zou ik eerder aan noten denken. Als ik de voedingswaardes van bijvoorbeeld amandelen bekijk zie ik het volgende:

 • 19,5 gram eiwitten
 • 3,1 gram suiker
 • 52 gram vet
 • 0,60 mg B2
 • 0 mg B12

Zoals je kunt zien bevatten amandelen 19,5 gram eiwitten. Dat is bijna zes keer zoveel eiwitten als in koemelk…. Ook kun je zien dat amandelen 3,5 keer zoveel vitamine B2 levert.

Als je iedere dag een handje amandelen van 30 gram eet zoals wordt geadviseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie dan krijg je 5,9 gram eiwit en 0,18 mg B2 binnen. Dat is meer eiwit en vitamine B2 als in 100 gram melk. Met maar 0,9 gram suiker.

Stellen dat koemelk een belangrijke leverancier van eiwitten is, is zwaar overtrokken. Er zijn vele andere producten die veel meer eiwitten leveren dan koemelk zonder de negatieve effecten voor de gezondheid milieu en gewicht.

Welke melkvervangers zijn er?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is koemelk toch niet zo gezond voor je als je misschien dacht…

Geen probleem, er zijn ook verschillende melkvervangers! Hieronder beschrijf ik de meest populaire melkvervangers.

Amandelmelk

amandelmelk PinAmandelmelk is een populaire melkvervanger. Het is een plantaardig product en licht verteerbaar.

De notige zachte smaak wordt door de meeste mensen lekker bevonden.

Amandelmelk bevat veel minder calorieën dan koemelk en geen lactose. Het bevat wel calcium en verschillende vitamines zoals vitamine D, B2, B12 en E.

Als je kiest voor amandelmelk. Kies dan voor de ongezoete variant. Deze heeft geen suiker toegevoegd en is daarom gezonder. De ongezoete amandelmelk bevat maar 0,1 gram suiker per 100 ml.

Amandelmelk is mijn favoriete melkvervanger omdat er weinig calorieën en bijna geen suiker in zit. Maar wel veel vitamines en calcium.

Voor mensen met een notenallergie valt amandelmelk logischerwijs af..

Amandelmelk kun je gewoon in de supermarkt kopen of online via een webshop.

Sojamelk

soja melk PinVan nature heeft soja een licht bittere smaak. Hierdoor vind niet iedereen sojamelk lekker. Om de smaak te verbeteren voegen veel fabrikanten suiker toe aan sojamelk. Let hierop wanneer je sojamelk als melkvervanger wilt kopen.

Qua voedingswaarde komt sojamelk redelijk in de buurt van koemelk. Het bevat alleen weinig calcium en vitamine B.

Sojamelk bevat geen lactose.

Kies bij sojamelk het liefst voor biologische sojamelk die niet van genetisch gemanipuleerde sojabonen zijn gemaakt.

Ook sojamelk kun je gewoon in de supermarkt kopen of online via een webshop.

Rijstmelk

rijst melk PinWat minder populair als sojamelk en amandelmelk. Rijstmelk wordt gemaakt door rijst te koken en daarna te pureren en te zeven.

Het bevat veel meer suiker dan bijvoorbeeld amandelmelk. Ongeveer te vergelijken met koemelk. En het bevat weinig eiwitten.

Gezien de voedingswaarde zou ik eerder kiezen voor amandelmelk dan voor rijstmelk.

Drink jij nog steeds melk of stap jij nu ook over op amandelmelk?

Andere leuke artikelen