De voordelen van Skyr yoghurt

Wie op zoek is naar een gezond ontbijt, komt vaak uit bij yoghurt of kwark. Het is gezond, bevat eiwitten en is rijk aan vitamine B12 en mineralen als calcium. Het smaakt lekker met muesli, fruit of noten. Daarom kun je er goed mee afwisselen en is het altijd een smakelijk ontbijt.

Skyr is een bijzondere soort yoghurt uit IJsland, die je vast al eens tegengekomen bent. Er wordt gezegd dat het heel gezond is, lekker smaakt en echt anders is dan gewone yoghurt of kwark. Maar wat is het nou precies? In dit artikel kun je lezen wat Skyr is en in hoeverre het verschilt van de andere producten in het zuivelvak.

Wat is Skyr yoghurt?

skyr yoghurt

Skyr, wat je uitspreekt als skir, is een soort yoghurt die oorspronkelijk uit IJsland komt. Qua textuur is het dikker dan yoghurt en dunner dan kwark. De smaak is fris en licht zurig (minder zuur dan yoghurt) en daardoor vinden de meeste mensen het erg lekker. Gek genoeg is skyr eigenlijk een zachte kaas. Dat komt door het productieproces.

Deze yoghurt wordt gemaakt door aan magere melk levende bacterie-culturen toe te voegen, zoals lactobacillus delbrecyki en streptococcus salaris. Daarna wordt er actieve skyr aan toegevoegd, zodat de bacteriën beter groeien. Vervolgens wordt er stremsel bij gedaan. Dit wordt gefilterd, waardoor de wei afgescheiden wordt, net als bij kaas. Deze dikke yoghurt is nu de skyr, rijk aan eiwitten en met zijn kenmerkende zoetzure smaak.

In IJsland wordt skyr nog op traditionele wijze gemaakt en deze yoghurt schijnt dan ook heerlijk, puur en zacht te smaken. De smaak is dus wel anders dan van de skyr die je hier in Nederland kunt kopen. Maar of je het lekker vindt is toch een persoonlijke kwestie. Wat ingrediënten betreft is naturel skyr yoghurt puur natuur en zitten er verder geen toevoegingen in. Er is echter ook skyr met smaakjes, daarover lees je verderop in het artikel meer.

Hoe skyr verschilt van andere soorten yoghurt?

Door het bijzondere productieproces is de smaak van skyr dus anders dan van andere zuivelproducten. Maar het verschilt ook wat voedingswaarde betreft. Het valt vooral op dat ​deze yoghurt rijk is aan eiwitten en arm aan vet. Hieronder kun je in een overzicht zien wat de verschillen zijn tussen skyr, yoghurt en kwark per 100 gram:

Soort yoghurt

Eiwitten ​

Vet

Koolhydraten

Kcal

Magere yoghurt

4,5 gram

 0 gram

4,5 gram

37

Volle yoghurt

3,5 gram

3 gram

4,5 gram

61

Magere Griekse yoghurt

5,5 gram

0 gram

3,5 gram

54

Volle Griekse yoghurt

5 gram

10 gram

4 gram

120

Magere kwark

8,5 gram

0 gram

4 gram

52

Volle kwark

5,5 gram

8 gram

4 gram

120

Skyr

11 gram

0 gram

6 gram

63

Skyr met een smaakje

9 gram

0 gram

8,8 gram

77

Is skyr yoghurt gezond?

Als we kijken naar hoe gezond skyr is, zullen we vooral naar de naturel versie kijken. Gezoete yoghurt met een smaakje is sowieso lang niet zo gezond, door de toegevoegde suikers en/of zoetstoffen. Je krijgt dan al gauw twee keer zoveel suiker binnen dan wanneer je voor naturel skyr zou kiezen.

Rijk aan eiwitten

Ontbijt van Skyr yoghurt met muesli

Zoals gezegd is skyr rijk aan eiwitten. Normale yoghurt en kwark bevat per 100 gram gemiddeld 4 tot 8 gram eiwitten. Vergelijk dat met skyr, dan zie je dat daar 1,5 keer zoveel eiwitten in zitten als in kwark en 2,5 keer meer dan in yoghurt. Begin je je dag met een bakje skyr, dan krijg je gemakkelijk een groot deel van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten binnen. De ADH van eiwitten is ongeveer 55 gram voor een volwassene van 70 kilo. Met een bakje skyr van 150 gram zit je al op een kwart van de ADH.

Zeker als je een enthousiast sporter bent (vooral krachtsporten), is een goede bron van eiwitten belangrijk. Skyr kan een handig tussendoortje zijn om je eiwitten aan te vullen na het sporten. Je lichaam kan deze gebruiken om je spieren sneller te laten herstellen en voor spieropbouw.

Arm aan vet

In het overzicht kun je zien dat ​deze yoghurt geen vet bevat. Als je dat vergelijkt met kwark, dat net als skyr rijk is aan eiwitten, bevat dat aanzienlijk meer vet. Als je je vetinname wilt beperken, kan dat eveneens een reden zijn om voor skyr te kiezen.

Rijk aan mineralen

Naast eiwitten levert skyr ook een hoeveelheid mineralen, die je lichaam helpen gezond te blijven. In een kom skyr van 170 gram zit al een kwart van de ADH aan fosfor, wat helpt om je energie te geven gedurende de dag. Het bevat ook kalium, dat nodig is om je bloeddruk in balans te houden. Ook zit er veel calcium in (20% van de ADH), maar dat bevatten yoghurt en kwark natuurlijk ook.

Bevat B-vitamines

Skyr is eveneens rijk aan B-vitamines: B12, dat nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen en het gezond houden van je zenuwstelsel. Je krijgt met een bakje skyr 16% van de ADH binnen. Verder bevat het nog vitamine B2, ook een vitamine die bijdraagt aan je energievoorziening.

Arm aan lactose

Doordat skyr gefilterd wordt om de wei eruit te krijgen, is het arm aan lactose. Let wel, het is niet lactosevrij. Maar het bevat er zo weinig van, dat mensen die normaal gevoelig zijn voor koeienmelk deze yoghurt wel kunnen verdragen. Als je het wilt proberen, begin dan met een klein beetje en kijk of je darmen erop reageren. Dit kan een goede reden zijn om wel skyr te eten, terwijl kwark of yoghurt voor jou misschien geen optie zijn.

Pas op met de skyr met smaken

Skyr naturel bevat geen enkele onnatuurlijke toevoeging, het is enkel gemaakt van koeienmelk. Skyr met een smaakje is echter een ander verhaal. Het gaat om extracten van fruit (aardbei, bosvruchten, framboos of cranberry), die suikerrijk zijn, en van vanille. Ook wordt er aan deze versie van skyr suiker toegevoegd en als je skyr koopt van bepaalde merken, kan het zijn dat er chemische zoetstoffen als aspartaam of acesulfaam-K in zitten.

Verder bevat skyr met een smaakje maiszetmeel, wat eraan wordt toegevoegd om het fruit beter te kunnen doseren. En als laatste bevat het natuurlijke aroma’s. Als je besluit dat je skyr met een smaakje wilt, krijg je daar automatisch dus een hoop extra suiker en ingrediënten bij, wat neerkomt op meer dan 8 gram suiker (per 100 gram) in plaats van 4 gram. Wil je meer smaak aan je naturel skyr, voeg dan zelf wat vers fruit toe, dat is een stuk gezonder. Bekijk bijvoorbeeld de recepten die hieronder staan, om inspiratie op te doen voor een gezond ontbijt of tussendoortje.

5 recepten met skyr

Hieronder vind je 5 makkelijke recepten, die je snel gemaakt hebt voor je ontbijt of als tussendoortje (behalve de cheesecake, die kost wat meer tijd). In principe kun je met skyr hetzelfde doen als met yoghurt. Voeg skyr toe aan pannenkoekenbeslag voor heerlijk romige en gevulde pannenkoeken, eet het als ontbijt met fruit of maak er een smoothie van.

​1

1. Smoothie met Skyr


Door een smoothie als ontbijt of lunch te eten, krijg je in een keer hoop gezonde voedingsstoffen binnen. Vooral als je hem maakt van groente, fruit en noten en zaden. Voeg er skyr aan toe om hem lekker romig te maken en voor een extra boost aan eiwitten.

Gebruik bijvoorbeeld dit recept (maar je kunt zelf eindeloos variëren met andere groenten en fruit).

Ingrediënten:

  • 50 gram spinazie
  • ½ courgette
  • ½ banaan
  • 100 ml skyr
  • 100 ml water

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot je een gladde smoothie hebt.

2

Havermout pannenkoeken met skyr


Recept voor 2 porties

Ingrediënten:

  • 160 gram Skyr
  • 2 Eieren
  • 2 Eiwitten
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 80 gram havermout
Pannenkoeken-yoghurt

Zo maak je het:

Gebruik een blender om de havermout kort fijn te malen. Doe de eieren in een kom (dus zowel eieren als eiwitten) en klop ze goed door elkaar. In een andere kom mix je de droge ingrediënten, de havermout en het bakpoeder, door elkaar. Voeg hier de skyr aan toe en meng dit goed. Giet vervolgens de eieren erbij en meng het beslag met een mixer tot het glad is.

Zet een pan op het vuur en verwarm een scheutje olijfolie. Schenk wat van het beslag in de pan. Het is een dik beslag, dus giet rustig. Beweeg de pan heen en weer om het wat beter te verspreiden. Bak een paar minuten aan beide kanten tot je pannenkoek mooi goudbruin is. Beleg naar smaak met fruit of met nog een dot yoghurt.

3

Skyr cheesecake


Recept voor een heerlijke cheesecake met skyr.

 Ingrediënten:

  • 80 gram noten
  • 50 gram dadels
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 450 gram skyr
  • 2 gelatineblaadjes
  • Honing naar smaak
  • Fruit als topping

Zo maak je het:

De bodem van de cheesecake maak je van de noten, de dadels en de kokosolie. Gebruik een keukenmachine of blender om hier een korrelig mengsel van te maken. Vet een springvorm in met wat olie en beleg deze met het noten-dadel mengsel. Zet de vorm in de koelkast.

Meng de skyr met de honing. Zet twee blaadjes gelatine in een bak met koud water (zie de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Roer deze als ze geweld zijn door de skyr. Neem de springvorm en giet de skyr in de vorm en laat de taart opstijven in de koelkast. Beleg deze met aardbeien, bosbessen of ander fruit. Ook lekker: strooi er gehakte noten over.

4

Gezond ontbijt met skyr


Recept voor 1 portie

Ingrediënten:

  • 150 ml skyr
  • 5 aardbeien
  • 1 handje gojibessen
  • 1 eetlepel cacaonibs
  • 20 gram bosbessen
  • 1 eetlepel chiazaad
Skyr yoghurt chiazaad

Zo maak je het:

Doe de skyr in een kom, en snijd de aardbeien in stukjes. Doe het fruit en de andere superfoods door de yoghurt. Eet smakelijk!

5

Skyr met fruit en havervlokken


Recept voor 1 portie

Ingrediënten:

  • 150 gram skyr
  • 100 gram meloen
  • 2 eetlepels havervlokken
  • 2 theelepels lijnzaad

Zo maak je het:

Snijd de meloen in stukjes. Doe de skyr in een kom en doe het fruit, de havervlokken en het lijnzaad erbij. Indien je dat lekker vindt, kun je een theelepel honing toevoegen. De havervlokken zijn krokant en wat harder. Wil je ze zachter, dan kun je de yoghurt een uurtje in de koelkast zetten, zodat ze zachter worden.