10 redenen om vaker boerenkool te eten, ook in de zomer

boerenkool Pin

Boerenkool is één van de gezondste en meest voedzame groenten op aarde. De groene bloedgroente is vooral populair in de winter, maar ook in de zomer is het supergezond om boerenkool te eten. Dit zijn tien redenen om vaker boerenkool op tafel te zetten.

1. Zeer voedzaam

Boerenkool bevat weinig calorieën en is bijzonder rijk aan voedingsstoffen. Vooral vitamine A, C, K en B6 kun je in grote hoeveelheden in deze groente vinden. Daarnaast bevat deze koolsoort veel verschillende soorten mineralen. Denk aan de volgende stoffen:

  • Calcium
  • Mangaan
  • Kalium
  • Koper
  • IJzer
  • Selenium
  • Magnesium

Calcium en mangaan zijn belangrijk voor je botten en kalium draagt bij aan een gezonde bloeddruk. Koper is essentieel voor een goede weerstand en ijzer voor een stabiel energieniveau. Selenium is een krachtige antioxidant die onze cellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen.

Het mineraal magnesium is bij maar liefst zeshonderd lichaamsprocessen betrokken. In dit artikel lees je waar dit mineraal allemaal goed voor is. Ook eiwitten zijn goed vertegenwoordigd in boerenkool. Met een portie van 100 gram krijg je er 4 gram van binnen.

Vezels vind je ook in behoorlijke hoeveelheden in de groente. Zo bevat een portie van 100 gram 2,5 gram van deze gezonde koolhydraten. De kool bevat zelfs gezonde omega 3-vetzuren in de vorm van alfa linoleenzuur.

2. Goed voor de weerstand

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, is boerenkool een goede leverancier van vitamine C. Een portie van 100 gram levert maar liefst 120 milligram van deze vitamine op. Dat is meer dan 100 procent van de minimale hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt voor een goede gezondheid en dito weerstand.

Ook vind je in boerenkool andere vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezonde werking van je immuunsysteem. Denk aan selenium, provitamine A, vitamine B6, ijzer en koper.

3. Voor een goede bloedstolling

Je hebt vitamine K1 nodig voor een goede bloedstolling. Boerenkool is één van de beste bronnen van deze vitamine.

4. Beschermt de cellen

Boerenkool bevat krachtige antioxidanten, waaronder kaempferol, die de cellen van je weefsels en organen beschermen. Ook de glucosinolaten in boerenkool zijn bijzonder effectief als het gaat om de bescherming van je cellen.

5. Goed voor de ogen

In boerenkool vind je twee stoffen die goed zijn voor je ogen. Het gaat om lutheïne en zeaxanthine. Deze antioxidanten beschermen de ogen tegen achteruitgang naarmate je ouder wordt.

6. Goed voor de botten

boerenkool smoothie Pin

Boerenkool is een goede plantaardige bron van calcium, een mineraal dat zeer belangrijk is voor de gezondheid van je botten. Als je wil profiteren van dit gunstige effect, is het een goed idee om vaker boerenkool aan je eetpatroon toe te voegen. Bijvoorbeeld met een lekkere boerenkool smoothie. Hier vind je de top 10 van beste boerenkool smoothies.

7. Gunstig voor je gewicht

Door het lage caloriegehalte en de hoge voedingswaarde is boerenkool ideaal als je verantwoord wil afvallen. De groente verzadigt namelijk goed terwijl je toch weinig calorieën binnenkrijgt. Daardoor heb je niet zo snel weer trek en grijp je minder snel naar ongezonde snacks.

8. Helpt in de strijd tegen buikvet

Omega 3-vetzuren staan erom bekend dat ze buikvet tegengaan. Zoals we eerder zagen, bevat boerenkool deze vetzuren in geringe mate. Op deze manier draagt de groente op een bescheiden manier bij aan het bestrijden van buikvet.

9. Draagt bij aan een gezond cholesterol

Boerenkool bevat stoffen die het cholesterolgehalte kunnen verlagen bij mensen met een hoog cholesterol. Dat blijkt uit onderzoek. Als je de groente stoomt, wordt het effect van deze stoffen aanzienlijk versterkt. Ook daar is onderzoek naar gedaan.

10. Helpt veroudering tegengaan

In boerenkool vind je een stof die helpt om veroudering tegen te gaan. Het gaat om quercetine. Uit onderzoek blijkt dat deze stof invloed heeft op de levensduur, overleving en levensvatbaarheid van onze cellen.

Toen wetenschappers quercetine aan verouderde cellen toevoegden, zagen ze dat deze stof een verjongend effect had. Quercetine verdwijnt als je boerenkool kookt in water. Je kunt de groente daarom beter roerbakken of stomen. Voor de opneembaarheid helpt het om wat vet toe te voegen.

Bronnen:

Kim, S. Y. et al. (2008). Kale Juice Improves Coronary Artery Disease Risk Factors in Hypercholesterolemic Men. Biomedical and Environmental Sciences, 21, 2, 91-97.

Singh Kahlon, t. et al. (2008). Steam cooking significantly improves in vitro bile acid binding of collard greens, kale, mustard greens, broccoli, green bell pepper, and cabbage. Nutrition Research, 28, 6, 351-357.

Chondrogianni, N. et al. (2010). Anti-ageing and rejuvenating effects of quercetin. Experimental gerontology, 45(10), 763-71.

Andere leuke artikelen