Is het slecht om voor het slapen te eten?

eten voor het slapen Pin

Is het slecht om voor het slapen te eten?

Nog even wat eten voor het slapen gaan, we doen het allemaal wel eens. Je hebt honger en het is geen aantrekkelijk idee om naar bed te gaan met een rommelende maag. Maar veel mensen zijn ervan overtuigd dat laat op de avond of vlak voor het slapengaan nog eten, slecht zou zijn voor de gezondheid.

Is het slechts een fabeltje dat ‘s avonds laat eten je spijsvertering kan verstoren en er zelfs toe kan leiden dat je in gewicht aankomt? En als je toch echt wat wilt eten, wat zou je dan beter wel kunnen eten en wat niet? In dit artikel proberen we duidelijkheid te krijgen of eten voor het slapen zo slecht is en wat de wetenschap hierover zegt.

Is het slecht om voor het slapen te eten?

Ben jij voorzichtig met eten voor het slapengaan? De gedachte dat het slecht zou zijn om voor het slapen nog wat te eten, houdt veel mensen tegen om tussen het avondeten en het naar bed gaan nog iets te nemen. Het zou niet goed zijn voor je spijsvertering en zelfs kunnen leiden tot extra gewichtstoename. Het idee daarachter is dat wanneer je slaapt, je stofwisseling vertraagt. Hierdoor is de kans groter dat de calorieën die je later op de avond eet, als vet worden opgeslagen.

Maar de meningen over dit fenomeen verschillen. Er zijn ook wetenschappers die beweren dat eten voor het slapengaan geen kwaad kan. Het nemen van een snack kan de slaap zelfs bevorderen en sommigen zeggen zelfs dat het kan helpen bij het afvallen.

Uit onderzoeken blijkt dat er eigenlijk geen redenen zijn, waarom eten voor je gaat slapen zou leiden tot een gewichtstoename.

Feit is wel dat gezondheid en voeding een complexe puzzel vormen. Psycholoog Kelly C. Allison heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen ‘s nachts snacken, gewicht en metabolische functie. Uit de gegevens blijkt dat het tijdstip waarop je eet invloed heeft op je gewicht en de metabolische functie. De theorie is dat wanneer je ‘s avonds laat eet, dit je dag-nachtritme kan verstoren. Dat heeft weer invloed op je metabolisme. Allison geeft aan dat ons lichaam er nu eenmaal op ingericht is om overdag actief te zijn en te eten, en ‘s nachts te slapen. En gedurende die periode zou je dus niet moeten eten. Maar dit is slechts een theorie en er is meer onderzoek nodig.

Hoe eten de slaap kan beïnvloeden

Feit blijft dat de hoeveelheid voeding die je op een dag eet, nog altijd de grootste invloed op je gewicht heeft. Volgens gastro-enteroloog David Poppers van NYU Langone Medical Centre is het een fabel dat je spijsvertering er helemaal mee ophoudt als je slaapt. Wanneer je nog iets eet voordat je naar bed gaat, zal die late snack gewoon verteerd worden. Het is echter wel zo dat de darmen en de maag minder vaak samentrekken als je slaapt, de beweeglijkheid neemt dus af. Vooral bij een zwaardere maaltijd kan dit ervoor zorgen dat je je misschien langer vol blijft voelen en dat liggen niet zo prettig voelt. Daardoor kan laat op de avond eten wel van invloed zijn op de kwaliteit van je slaap.

Ook wat je eet kan impact hebben op de slaap. Het drinken van alcohol of koffie ‘s avonds laat, kan ervoor zorgen dat je niet snel in slaap valt. Eet je voor je naar bed gaat nog lasagne, stevig gekruide taco’s, een bakje ijs of patat? Houd er rekening mee dat dat zwaar op de maag kan vallen. Als je last hebt van brandend maagzuur, kunnen deze late night snacks de reden zijn dat je niet in slaap kunt vallen. Over wat je beter wel en niet kunt eten voor het slapen, kun je verderop in het artikel meer lezen.

Word je dikker als je voor het slapen nog eet?

De belangrijkste vraag die mensen zich stellen als het gaat over eten voor het slapengaan is: word je er dikker van? Uit onderzoek blijkt dat het niet zozeer gaat om het tijdstip dat je eet, maar meer om hoeveel je op een dag eet.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die nog iets eten voordat ze naar bed gaan, wel meer zullen aankomen. Dat komt echter niet doordat ze zo laat op de avond nog eten, maar meer doordat de snack er eigenlijk een teveel is. Ze eten teveel calorieën op een dag.

Oorzaken van teveel eten voor het slapengaan

Er zijn verschillende redenen dat mensen laat op de avond nog gaan eten. Een van de redenen kan stress zijn. Uit onderzoek (bron) blijkt dat stress een stijging in het hongerhormoon ghreline kan veroorzaken en dat dit juist vaak in de avond voorkomt. Het is dan niet vreemd dat je juist ‘s avonds laat nog trek krijgt en iets wilt eten. Dit zal er echter wel vaak toe leiden dat je teveel calorieën binnenkrijgt.

Een andere oorzaak dat mensen ‘s avonds (teveel) kunnen eten, is omdat ze eten terwijl ze afgeleid zijn door televisie of computerwerk. Gedachteloos eten leidt meestal tot overeten en dus tot gewichtstoename. Verder kan het ook voorkomen, dat je ‘s avonds honger krijgt omdat je overdag te weinig hebt gegeten. Dit kan een vicieuze cirkel tot gevolg hebben: ‘s avonds heb je honger, je eet veel voordat je naar bed gaat. Vervolgens heb je ‘s ochtends niet echt honger, omdat je nog vol zit van de vorige avond. Waardoor je aan het einde van de dag ‘s avonds weer honger hebt en voor het slapengaan weer gaat eten. Ook deze vicieuze cirkel kan gemakkelijk leiden tot gewichtstoename.

Het is handiger om je maaltijden beter te spreiden

Hier blijkt wel uit dat ‘s avonds nog iets eten niet direct leidt tot aankomen. Het gaat er meer om dat je op een dag teveel calorieën eet. Het is belangrijk om in de gaten te houden hoeveel je overdag eet en nagaat of het wel verstandig is om voor het slapen nog te eten. Het kan handiger zijn om je maaltijden beter over de dag uit te spreiden, zodat je niet ‘s avonds laat nog honger krijgt.

De voordelen van eten voor het slapen

Er zijn gevallen waarin een hapje eten voor het slapengaan niet slecht is, maar juist een goed idee. Het kan dan zelfs voordelen hebben.

Afvallen

Uit onderzoeksgegevens blijkt dat een snack laat op de avond voor sommige mensen juist is wat ze nodig hebben. Het kan ze helpen bij het afvallen. Dit is het geval wanneer iemand vaak trek krijgt na het eten en dan continu tussendoortjes neemt. In plaats van elke keer te snacken, is het dan beter om elke avond op een vast tijdstip een snack te nemen voor het slapen. Hierdoor kun je je eetlust onder controle houden en overeten voorkomen.

Beter slapen door een avondsnack

‘s Avonds nog iets eten kan in sommige gevallen ook helpen om beter te slapen. Normaal gesproken produceert de lever ‘s ochtends extra glucose, zodat je de energie hebt om je dag te beginnen. Het kan echter zijn dat je ‘s nachts last krijgt van een lage bloedsuikerspiegel, wat een verstorende invloed heeft op de slaap. Ook mensen met diabetes kunnen problemen krijgen, omdat ze niet genoeg insuline kunnen aanmaken om de extra glucose die de lever aanmaakt te verwerken. Als je last hebt van een van deze klachten, is het beter om wel een tussendoortje te nemen voor je gaat slapen. Uit enkele onderzoeken blijkt dat dit kan helpen om beter te slapen en zonder problemen door de nacht te komen.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

Wat je beter niet kunt eten voordat je gaat slapen

Bepaalde soorten voedsel en drankjes kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt als je die vlak voor je bedtijd neemt. Het is bij de meeste mensen bekend dat koffie, met zijn stimulerende werking, het moeilijker maakt om in slaap te vallen. Ook alcohol heeft dit effect, maar op een andere manier. Je valt makkelijk in slaap na een “slaapmutsje”, maar alcohol zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en vaak ook onrustiger. Het is dus beter om deze drankjes niet meer na het avondeten te nemen.

Ook zware, vette voeding, zoals ijs, taart, chocolade, chips en patat kunnen in slaap vallen moeilijk maken, doordat ze zwaar op de maag liggen en brandend maagzuur kunnen veroorzaken. Daarnaast bevatten ze ongezonde vetten en teveel suiker, wat weer nieuwe aanvallen van nachtelijk snacken kan veroorzaken. Deze voeding vergroot de kans dat je teveel calorieën op een dag eet.

Wat kun je het beste eten voordat je gaat slapen?

Als je nu toch nog iets wilt eten voor je gaat slapen, wat zijn dan de beste tussendoortjes? Aangeraden wordt om te kiezen voor een lichte snack, die rijk is aan eiwitten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan popcorn. Dit vult goed, zodat je rustig tot de ochtend kunt doorslapen. Sommige voeding bevat ook nog stoffen die rustgevende eigenschappen hebben, zodat het in slaap vallen makkelijker gaat.

1. Yoghurt of kwark met fruit

Pin

Een simpele maar voedzame snack is een bakje yoghurt of kwark met fruit, bijvoorbeeld stukjes banaan. Zuivel zoals yoghurt als bananen bevatten allebei het stofje tryptofaan. Dit is een van de essentiële aminozuren en het kan helpen hongergevoelens te onderdrukken en het kan mogelijk de slaap bevorderen. Door de koolhydraten in de banaan wordt tryptofaan makkelijker opgenomen.

2. Hüttenkäse

Deze jonge kaas bevat niet alleen caseïne, een eiwit dat helpt om hongergevoelens tegen te gaan, maar ook tryptofaan. Smeer wat hüttenkäse op een cracker, gemixt met hummus (ook kikkererwten bevatten tryptofaan). Of leg er wat stukjes avocado op, dit gezonde groene fruit bevat magnesium, wat een ontspannende werking op spieren en zenuwen heeft.

3. Volkoren cracker met pindakaas

Volkoren granen zijn een goede keuze als je voor het slapen gaan nog een snack wilt nemen. Ze bevatten alle waardevolle voedingstoffen van de hele graankorrel, waaronder vitamine B6 en foliumzuur. Deze kunnen helpen om bijvoorbeeld tryptofaan en magnesium beter op te nemen, en beide stoffen zitten in pindakaas. Dit tussendoortje kan dus goed helpen om beter te slapen.

4. Amandelen

Amandelen (maar ook andere noten) zijn een goede bron van magnesium. Je zou ook cashewnoten of pinda’s kunnen kiezen. Maar amandelen zijn de beste soort noten als je goed wilt slapen: ze zijn rijk eveneens rijk aan calcium en samen met magnesium bevordert dit rust en ontspannen spieren. Let wel op met noten dat je hiermee niet boven je dagelijkse calorie behoeft uitkomt. Noten bevatten namelijk heel veel calorieën.

Andere leuke artikelen