Maaltijdvervangers: 8 redenen om ze NIET te gebruiken

maaltijdvervangers Pin

Zoek je een manier om af te vallen, dan heb je de mogelijkheid om maaltijdvervangers te gebruiken. Deze zijn makkelijk in gebruik: je hoeft niet zelf te koken en ook geen calorieën te tellen. Er zijn allerlei soorten maaltijden, van repen en puddinkjes, tot shakes en koekjes.

Maar zijn deze maaltijdvervangers nou echt een aanrader? Je kunt je vast wel voorstellen dat elke dag een shake eten als avondeten niet hetzelfde kan zijn als een bord vol gezonde groenten. En dat blijkt ook het geval te zijn. Er zijn (minstens) 8 redenen om geen maaltijdvervangers te gebruiken als je wilt afvallen.

Maaltijdvervangers gebruiken om af te vallen

maaltijdvervanger Pin

Maaltijdvervangers zijn op de markt gebracht, omdat ze het afvallen makkelijker zouden maken. Ze vervangen namelijk een hele maaltijd, dit kan het ontbijt, de lunch of het avondeten zijn. Deze maaltijden zijn kant en klaar, dus je hoeft er (vrijwel) niets aan te doen. Voorbeelden van maaltijdvervangers zijn bijvoorbeeld shakes (verkrijgbaar in verschillende smaken). Een shake is een drinkbare maaltijd, rijk aan eiwitten, maar met weinig calorieën. Andere mogelijkheden zijn soepen, maaltijdrepen en caloriearme pasta.

Er zijn veel verschillende soorten maaltijdvervangers

Elke producent geeft een eigen draai aan zijn producten, dus er is variatie in smaken, ingrediënten en soorten maaltijden die worden aangeboden. Je kunt maaltijdvervangers gebruiken in plaats van één, twee of alle maaltijden die je neemt op een dag. Zo zou je dus gewoon kunnen ontbijten en lunchen en alleen het diner kunnen vervangen.

Maaltijdvervangers zijn handig in gebruik

Het is niet moeilijk te zien waarom maaltijdvervangers populair zijn als je wilt afvallen. Zijn zijn natuurlijk enorm makkelijk in gebruik: een shake is snel gemaakt en je kunt die ook nog makkelijk ergens mee naartoe nemen. Tevens kunnen ze daadwerkelijk helpen met gewicht verliezen, omdat je minder calorieën binnenkrijgt dan met een normale maaltijd. Je hoeft geen calorieën te tellen en niet na te denken over wat je nu weer op tafel zult zetten.

Maar je kunt ze beter niet gebruiken

Maar helaas is het helemaal geen goed idee om maaltijdvervangers te gebruiken. Ze brengen namelijk veel nadelen met zich mee: Ze bevatten bijvoorbeeld helemaal geen gezonde voedingsstoffen, je leert niet hoe je op een gezonde manier kunt eten en het is feitelijk gewoon een crashdieet. Er zijn verschillende redenen om niet te kiezen voor maaltijdvervangers.

Je kunt ook makkelijk afvallen zonder dure en vieze maaltijdvervangers. Start vandaag met ons afslankprogramma en verlies vet met lekker en normaal eten!

10 Redenen om geen maaltijdvervangers te gebruiken

shake Pin

Hieronder zetten we de nadelen van maaltijdvervangers voor je op een rij:

1. Maaltijdvervangers vullen niet

Sommige mensen worstelen al lang met overgewicht en zoeken manieren om snel en gemakkelijk af te vallen. Maaltijdvervangers doen het voorkomen alsof gewicht verliezen, als je deze maaltijden gebruikt, opeens makkelijk is. Je maakt een overheerlijke shake, drinkt deze op en je bent klaar. Maar gebruik je deze maaltijdvervangers, dan zul je echt honger krijgen.

Het is de bedoeling dat maaltijdvervangers voldoende eiwitten en vezels bevatten waardoor je goed vol zit, maar dat is meestal niet het geval. Ze vullen niet goed, en na het eten zul je dus snel weer trek zult krijgen.

Wanneer je een maaltijd drinkt zal je meer honger hebben

Een andere reden dat shakes tot meer honger leiden, is het feit dat je een maaltijd drinkt. Een dergelijke maaltijd is sneller op dan eten dat je moet kauwen. Het kauwen geeft daarnaast ook een signaal aan de hersenen door, dat je voldoende hebt gegeten. Je zult je dus na het eten van een shake niet goed verzadigd voelen. Hierdoor maken maaltijdvervangers het afvallen niet makkelijker, maar eerder moeilijker.

2. Ze zitten boordevol slechte voedingsstoffen

Wanneer je gaat afvallen zijn toegevoegde suikers een van de dingen die je niet binnen wilt krijgen. Suiker bevat bijna 4 kcal per gram en is niet heel gezond. Als je maaltijdvervangers gebruikt, zou je dus verwachten dat deze weinig tot geen suikers bevatten. Maar uit onderzoek van de Consumentenbond (bron) blijkt dat aan veel van de shakes en repen die bij het afvallen worden gebruikt, veel suiker wordt toegevoegd. En is het geen suiker, dan alternatieven als maltodextrine of glucosestroop. Drink je een shake om af te vallen, dan is het mogelijk dat je in een enkele vloeibare maaltijd 25 gram suiker binnenkrijgt.

Naast de vele calorieën die je met deze suiker binnenkrijgt, krijg je hierdoor ook meer last van een piekende bloedsuikerspiegel, wat weer kan leiden tot meer honger en een drang tot snacken (en dat kan het afvallen weer moeilijker maken). Als je regelmatig maaltijdvervangers eet, zul je snel wennen aan het feit dat al je maaltijden zoet smaken. Het is geen goed idee om elke maaltijd zoet te eten.

Maaltijdvervangers staan ver af van gezonde voeding. Behalve suiker zit er ook in de meeste deze maaltijden allerlei ongezonde toevoegingen, zoals verdikkingsmiddelen (methylcellulose en xanthaangom) en kleurstoffen. Wordt er geen suiker gebruikt, dan wel suikervervangers, zoals acesulfaam-K, xylitol of sucralose. Maaltijdvervangers zijn dus echt geen gezonde maaltijden.

Wil jij 2 kilo per week afvallen?

Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.

Start direct met afvallen!

3. Maaltijdvervangers gebruiken is een crashdieet

Je krijgt weinig calorieën binnen als je meerdere maaltijden vervangt door een maaltijdvervanger. In principe kun je hierdoor in korte tijd veel gewicht verliezen. Met maaltijdvervangers afvallen komt dan ook neer op een crashdieet, waarbij je maar 1000 calorieën of minder binnenkrijgt. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om dit te doen, het is geen gezonde manier van afvallen.

Ten eerste krijg je zo weinig calorieën binnen, dat dit naast vet, ook spiermassa zal gaan afbreken om aan energie te komen. Dat is niet wat je wilt, het zal je alleen maar energie kosten. Daarnaast hebben crashdiëten tot gevolg dat je stofwisseling vertraagt. Hierdoor val je minder snel af en wanneer je weer normaal gaat eten, zul je het verloren gewicht er in korte tijd weer bij krijgen. Op die manier is er een grote kans dat het gebruik van maaltijdvervangers leidt tot het bekende jojo-effect van afvallen en weer aankomen. Het is verstandiger om af te vallen zonder spierverlies.

4. Bevatten niet de voedingsstoffen die je nodig hebt

Of je nu afvalt of niet, je lichaam heeft elke dag weer waardevolle voedingsstoffen nodig. Denk aan vitamines en mineralen, antioxidanten en eiwitten. Gebruik je dagelijks een of meer maaltijdvervangers, dan zul je maar weinig van dit soort voedingsstoffen binnenkrijgen. De meeste gerechten bevatten te weinig vezels, vitamines, eiwitten en vetten. Het kan zijn dat je dus tekorten oploopt als je deze maaltijdvervangers gebruikt en dat kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

5. Geen gedragsverandering

Gebruik je maaltijdvervangers om gewicht te verliezen, dan word je eigenlijk aan de hand genomen en krijg je elke dag een kant en klaar maaltijd. Voor je ging afvallen, at je waarschijnlijk niet zo gezond. Dat is de reden dat je last kreeg van overgewicht. Door het gebruik van maaltijdvervangers zul je gewicht verliezen, maar wat weet je nu over gezonde voeding? Je leert niets over een andere manier van eten, terwijl dat wel nodig is om op je gezonde gewicht te blijven.

Wat zul je doen als je bent afgevallen en stopt met de maaltijdvervangers? Het zou niet goed zijn om weer op de oude manier te gaan eten. Dan is de kans erg groot dat je weer aankomt. Het is juist belangrijk dat je leert wat gezonde voeding is en hoe je ervoor zorgt dat je op een dag niet teveel eet. Dit is nog een reden om geen maaltijdvervangers te gebruiken om af te vallen maar bijvoorbeeld ons weekschema.

6. Hoge kosten

Maaltijdvervangers zijn erg duur. Je kunt hele pakketten kopen met repen, puddings en shakes en je blauw betalen voor een week aan eten. Het is zonde om zoveel geld uit te geven. Om af te vallen heb je al die producten niet nodig, je bent je veel goedkoper uit als je normale gezonde maaltijden bereidt. Gebruik gewoon ons dieetschema, het is gratis! Je hebt niets anders nodig dan groente, fruit en ander vers voedsel om af te vallen.

7. Je eet anders dan anderen

Maaltijdvervangers zijn misschien snel en gemakkelijk te maken, maar iedereen om je heen eet wat anders. Je kunt dus niet gezellig mee-eten, en ziet ook nog eens dat anderen genieten van een heerlijke, geurige maaltijd vol smaak en variatie. Dat is misschien een keer niet zo erg, maar wel als het dag in, dag uit, gebeurt. Shakes en maaltijdrepen verliezen zo snel hun aantrekkingskracht. Het feit dat iedereen om je heen lekker en gevarieerd eet, maakt het erg moeilijk om een dieet met maaltijdvervangers vol te houden.

8. Verlies van spiermassa

Een van de andere nadelen van het gebruik van maaltijdvervangers is het verlies van spiermassa. Er zijn twee redenen waarom dit gebeurt. Aan de ene kant krijg je te weinig calorieën binnen (meestal 1000 of minder). In plaats van vet, wat lastig is voor het lichaam om als bron van energie te gebruiken, gaat het daarom over tot het verbranden van spiermassa. Daarnaast heeft je lichaam eiwitten nodig voor het onderhoud van spieren. Helaas bevatten veel maaltijdvervangers niet genoeg eiwitten. Op die manier loop je het risico op een verlies van spiermassa en dus tot een gebrek aan kracht en energie.

Alternatieven voor het gebruik van maaltijdvervangers

Zoals je ziet brengen maaltijdvervangers nogal wat nadelen met zich mee. Misschien is de bereiding van zo’n simpele shake wel makkelijk, maar als je het nuchter bekijkt maken deze maaltijden het afvallen eigenlijk niet makkelijker. Gezond afvallen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met slimme recepten zet je snel elke avond een gezonde en gevarieerde maaltijd op tafel, waarmee je toch makkelijk kunt afvallen

Andere leuke artikelen