Je voelt je trots als je bent afgevallen en je hebt je streefgewicht bereikt!
Maar hoe zorg je nu dat je op dit gewicht blijft?
Uit onderzoek blijkt dat het moeilijk is om op gewicht te blijven na een dieet. Misschien is het nog moeilijker om op gewicht te blijven dan om af te vallen.
Maar dat hoeft het niet te zijn. De keuze voor het juiste dieet (of beter gezegd, de manier van eten), maakt op gewicht blijven na afvallen veel gemakkelijker.
Dit vind je in dit artikel:
Het probleem van diëten
om te letten op calorieën of deed een crashdieet. Toen was je op je ideale gewicht. En daarna?
Dat afvallen niet gemakkelijk is, blijkt wel uit hoeveel er over geschreven en gesproken wordt. Maar hoewel dat al niet meevalt, is het nog lastiger om op gewicht te blijven. Dat heeft meerdere oorzaken. Vaak denken mensen namelijk dat het dieet maar tijdelijk nodig was. Je at anders en gezonder, je deed extra moeiteVeel mensen gaan weer terug naar hun oude eetpatroon
Hoeveel mensen ook hun best doen, het komt toch vaak voor dat na een dieet al snel weer het normale eetpatroon wordt aangenomen. En dat terwijl dat de oorzaak was van het eerdere overgewicht. Hoe blijf je dan op gewicht? De cijfers liegen er niet om. Slechts 1 op de 30 mensen weet hun eerder behaalde streefgewicht meer dan vier jaar vast te houden. De rest valt helaas weer terug en wordt zwaarder.
De kans op het jojo effect is groot
Dit is natuurlijk het overbekende jojo-effect. Deels komt dit omdat je tijdens je dieet anders gaat eten. Dat kan een crashdieet zijn, maar ook een dieet gebaseerd op maaltijdvervangers, calorieën tellen of koolhydraatarm eten. Ze helpen allemaal om gewicht te verliezen. Maar op het moment dat je weer normaal gaat eten, dan kom je natuurlijk al snel weer aan. Dit risico is vooral heel groot als je een crashdieet volgde. Maar ook bij andere diëten kan het voorkomen.
Een andere oorzaak is dat je door het volgen van een dieet, voor een tekort aan calorieën zorgt. Dat is ook de bedoeling van het dieet, je lichaam gaat dan vet verbranden. Maar het lichaam went aan deze toestand en zal zo zuinig mogelijk omgaan met energie. De stofwisseling vertraagt en de vetverbranding ook. Ga je op een gegeven moment weer meer eten, dan denkt het lichaam verstandig te zijn door elke calorie snel op te slaan als vet. De vetcellen vragen hier zelfs om. Iemand heeft na een dieet letterlijk meer trek en honger dan iemand die geen dieet heeft gevolgd.
Op gewicht blijven na een dieet is zeker mogelijk
Maar er zijn manieren om dit jojo-effect te voorkomen. Het is mogelijk om na een dieet op gewicht te blijven. Wees je er dan wel van bewust, dat het nodig is om echt anders te gaan eten, dan voor je aan het dieet begon deed. De reden dat je te zwaar werd, lag bij je normale eetpatroon, dus daar zul je wel aanpassingen moeten maken. Hier volgen de 5 beste tips om te zorgen dat je na je dieet op gewicht blijft.
5 Tips die je helpen op gewicht te blijven na een dieet
Hieronder vind je 5 tips die je kunnen helpen om op gewicht te blijven na een dieet:
1. Gezond en puur eten
De gemiddelde Nederlander neemt weinig tijd om zelf te koken. Vaak wordt er ook gekozen voor makkelijke producten zoals:
- toevoegingen uit pakjes en zakjes
- bewerkte producten als hamburgers en knakworstjes
- kant en klaar maaltijden en sauzen
Niet alleen zitten hier veel chemische toevoegingen in die belastend zijn voor je lichaam, ook zit er vaak te veel zout en suiker in.
Probeer zoveel mogelijk zelf te koken
Als je op gewicht wilt blijven na het volgen van een dieet, is het belangrijk om goed op ingrediënten te gaan letten. Probeer in ieder geval zo vaak mogelijk zelf te koken en kies dan voor pure producten. Verse groenten en fruit, zelf je sauzen en kruidenmixen maken en kiezen voor vers, onbewerkt vlees. Dat is het enige dat er in je maaltijd hoeft te zitten. Je weet dan altijd wat er in zit en dat scheelt een hoop toevoegingen.
Door voor pure ingrediënten te kiezen weet je lichaam veel beter hoe het daar op moet reageren. Ze worden beter opgenomen en er zitten meer gezonde voedingsstoffen in. Daarbij is het zo dat chemische toevoegingen je suikerspiegel negatief kunnen beïnvloeden (denk aan suiker en alternatieven voor suiker) en dat zorgt er voor dat je sneller trek krijgt in tussendoortjes.
2. Eet drie maaltijden per dag
Op regelmatige tijden eten zorgt ervoor dat je de hele dag van energie wordt voorzien. Het houdt je insulineniveau op pijl, zodat je zo min mogelijk risico loopt op vreetbuien. Eet ook je ontbijt, want dit geeft je lichaam de brandstof om op te starten. Heb je eigenlijk geen honger? Eet iets lichts als een bakje yoghurt of neem een schaaltje havermout. Je went je er dan aan iets te eten en het zal snel geen probleem meer zijn.
Wil jij 2 kilo per week afvallen?
Met mijn dieetschema kun je moeiteloos 2 kilo per week afvallen! Klik hieronder op de knop om mijn gratis dieetschema te downloaden.
Welk dieet past bij jou?
3. Bouw geleidelijk je calorie-inname op
In de tijd dat je een dieet volgde, was je calorie-inname beperkt. Dit was zonder twijfel het geval als je voor een crashdieet had gekozen. Meestal eet je dan minder dan 1000 calorieën op een dag. Je lichaam is daarop ingesteld geraakt en heeft de manier waarop het met zijn energie omging, aangepast.
Het is verstandig om, op gewicht te blijven, het aantal calorieën rust aan weer op te bouwen. Zoals eerder uitgelegd, zal je lichaam calorieën nu direct omzetten in vetcellen. Om dit te voorkomen, laat je je lijf rustig wennen aan een toename van calorieën. Als voorbeeld: at je tijdens het dieet 1000 calorieën, verhoog dit aantal dan naar 1300 en blijf dit een paar dagen doen. Verhoog het daarna naar 1600 en zo langzaam verder tot je op 2000 zit, wat een normale hoeveelheid is voor vrouwen.
4. Houd vinger aan de pols
Om gezond en op gewicht te blijven, is het zaak op te blijven letten. Als je een of twee keer per week op de weegschaal gaat staan, kun je goed zien of je op het gewicht blijft dat je wilt. Kies het liefst voor een goede weegschaal met vetanalyse zodat je ook je vetpercentage kunt meten. Dagelijks wegen heeft weinig zin, omdat je gewicht altijd wat schommelt. Door jezelf regelmatig te wegen kun je op tijd ingrijpen als je toch wat aankomt. Raak niet in paniek als je een kilo zwaarder bent geworden. Je dieet aanpassen is pas nodig als je meer dan twee kilo bent aangekomen.
Kijk dan goed naar je eetpatroon en probeer wat aanpassingen te maken in wat je eet. Las een balansdag in wanneer je een dag wat meer hebt gegeten. Beoordeel je tussendoortjes: hoe vaak eet je er een en was dat wel gezond? Je kunt beter fruit of wat yoghurt als tussendoortje eten, dan koekjes, liga of Sultana. Noten zijn ook gezond, maar beperk dit tot één handje per dag. Misschien zou je ook wat meer kunnen gaan bewegen.
5. Gebruik lekker eten niet als beloning
We kennen het gevoel allemaal, een stuk chocola, glas wijn of stuk taart als beloning nemen. We zijn trots, blij of opgelucht over iets, dan hebben we dat lekkers wel verdiend. Maar al snel blijkt dat je elke dag wel iets hebt gedaan, waarvoor je jezelf wilt belonen. En dat maakt op gewicht blijven eigenlijk niet mogelijk. Zorg dus dat je iets anders bedenkt, waarmee je jezelf kunt belonen.
Dit geldt ook voor eten door emoties. Het kan ook zijn dat je naar eten grijpt als het moeilijk is, of als je verdrietig bent. Eten kan dan ook fungeren als troost. Het is begrijpelijk, maar naast dat het slechts een korte tijd troostend is, zul je uiteindelijk ook gaan aankomen. In alle gevallen geldt, dat het beter is iets anders te vinden om jezelf te belonen of te troosten. Een mooie film kijken of een lekker parfum voor jezelf kopen, helpt misschien ook.
Gezonde beslissingen vóór je dieet
koolhydraatarme dieet helpt bij het afvallen en is de ideale manier om naderhand op gewicht te blijven.
Aankomen na je dieet is het gemakkelijkste te voorkomen, door te kiezen voor het koolhydraatarme dieet. Toch is dit feitelijk geen dieet, maar een manier van eten. Koolhydraatarm betekent dat je de hoeveelheid koolhydraten die je eet beperkt, en kiest voor eiwitrijk eten en gezonde vetten. HetIn het Westen eten we veel koolhydraten. Die zitten namelijk in brood (wit en bruin), aardappelen, rijst, pasta, koekjes, muesli, chips en snoep. Bij elke maaltijd eet je over het algemeen koolhydraten. Ze worden gezien als de beste brandstof voor het lichaam, maar het lichaam kan ook prima op andere energiebronnen draaien. En dat kan ook nodig zijn, omdat het eten van koolhydraten behoorlijk veel nadelen kan hebben.
De nadelen van koolhydraten
Als je koolhydraten eet, worden deze omgezet in glucose, wat je lichaam gebruikt als brandstof. Je kunt echter al snel teveel glucose in het bloed krijgen en je lichaam maakt insuline aan om te zorgen dat de bloedsuikerspiegel weer in balans komt. Maar deze schommeling veroorzaakt trek en dan ga je op zoek naar iets te eten. Door koolhydraten zul je altijd de neiging hebben 2 tot 3 uur na je maaltijd weer te gaan eten. Het werkt snoepen en snacken in de hand.
Verder belemmeren koolhydraten het verbranden van lichaamsvet. Omdat de suikers zo gemakkelijk te krijgen zijn, zal het lichaam die eerst gebruiken, voor het lichaamsvet zou verbranden. Je valt dus niet gemakkelijk af, zolang je koolhydraten eet.
De voordelen van eiwitten
Eiwitten zijn prima energiebronnen. Als je met het koolhydraatarme dieet begint, heeft je lichaam even tijd nodig om over te schakelen. Maar daarna kun je al snel merken, hoeveel voordelen het heeft om op deze manier te eten.
- Geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel, dus ook geen behoefte aan tussendoortjes
- Eiwitten geven snel een verzadigd gevoel
- Eiwitten stimuleren de vetverbranding, dus je valt gemakkelijker af
- Remmen de aanmaak van het hongerhormoon ghreline
Als je dieet meer eiwitten bevat, zul je merken dat je dus kunt afvallen, zonder honger te hebben. Dit is een enorm voordeel. Want niet alleen eet je gezond (je kunt alle groenten, vlees en zuivel eten), je kunt ook normale hoeveelheden blijven eten. Hierdoor is het gemakkelijk om vol te houden. Je hebt namelijk genoeg heerlijke producten waar je uit kunt kiezen als je iets lekkers wilt. Daarom is het koolhydraatarme dieet uitstekend geschikt om te kiezen als je wilt gaan afvallen.
Het koolhydraatarme dieet gebruiken om op gewicht te blijven
Zoals gezegd is dit eigenlijk geen dieet, maar een manier van eten. Dus heb je al een dieet gevolgd en wil je op je ideale gewicht blijven? Dan kun je overschakelen naar koolhydraatarm eten. Het is gezond en je krijgt alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. En ben je door het koolhydraatarme dieet op je goede gewicht? Dan kun je gewoon zo blijven eten. Het zal je geen moeite kosten om op dit gewicht te blijven.
Het lastige bij veel diëten is dat je je lange tijd veel ontzegd hebt. Na het dieet “wil je wel weer eens wat lekkers eten”. Bij het koolhydraatarme dieet is dit niet het geval. Je hebt genoeg lekkere dingen die je kunt eten en je hoeft je bijna niets te ontzeggen (behalve de snelle koolhydraten dan). Het kost dus helemaal geen moeite om door te gaan op deze manier. Je kunt er voor kiezen om het aantal koolhydraten per dag iets te verhogen en als je daar de balans in vindt, kun je goed op je streefgewicht blijven.